Vad är metabeskrivning?
En metabeskrivning är en HTML-tagg som definierar och sammanfattar sidans innehåll. Metabeskrivningen finns i rubriken på HTML-koden.
Metabeskrivningen av sidan syns inte på själva sidan, så du kan inte se den med blotta ögat. Sökmotorer kan dock identifiera dem genom att kontrollera följande HTML-kod:
När sökmotorer känner igen din metabeskrivning kommer den att visa den som ett utdrag i sökresultaten.
Till exempel:
Hur man visar metabeskrivningen för en sida
Även om metabeskrivningen inte kan ses på själva sidan kan du se den genom att granska sidans källkod i en webbläsare.
Så här visar du sidans metabeskrivning:
- För att se sidans källkod, högerklicka var som helst på sidan och klicka sedan på “Visa sidans källkod“alternativ.
- Klicka på Ctrl + F för att öppna webbläsarens sökfält.
- Skriv “Beskrivning” i sökfältet. Du kommer att se att metabeskrivningen är ett av de markerade alternativen.
Varför är metabeskrivningar viktiga?
Metabeskrivningar är viktiga eftersom sökmotorer använder dem som utdrag av vad din sida handlar om i sina sökresultat.
En sidtitel kan vara några få ord, men en metatagg låter dig lägga till en kort mening eller ett stycke som ger användarna mer sammanhang.
Ju mer exakt du beskriver innehållet på sidan och ju mer relevant utdraget av resultatet är, desto mer sannolikt kommer folk att klicka på din sida.
Dessutom använder andra plattformar som Facebook och Twitter metabeskrivningar när användare delar direktlänkar till sidor.
Här kan du till exempel se att Facebook använder en del av sidans metabeskrivning i ett Facebook-inlägg:
Hur man skriver bra metabeskrivningar
Här är några bästa metoder du kan använda när du skapar metabeskrivningar för att skapa metabeskrivningar av hög kvalitet som sökmotorer och sökare vill se.
Skriv lättförståeliga metabeskrivningar
Syftet med metabeskrivningar är att berätta för läsarna vad de kan förvänta sig att hitta på en sida när de klickar på dess sökmotorresultat.
Därför bör en bra metabeskrivning vara lätt att förstå och hjälpa användare att visualisera och hitta exakt det de letar efter.
En aktiv, konsekvent röst bör bibehållas med ett språk som övertalar användare att ta nästa steg genom att klicka på ditt resultat.
Försök att lägga till ton till ditt varumärke eller företag så att det resonerar bättre med din publik.
Lägg till målsökordet i början av metabeskrivningen
Inkludera alltid sidans målsökord i metabeskrivningen, helst så nära början av metabeskrivningen som möjligt.
Du kan undvika nyckelordsfyllning i dina metabeskrivningar genom att lägga till en variant med lång svans närmare slutet av din metabeskrivning för att ge den variation.
Proffstips: Om du behöver inspiration till metabeskrivningar kan du kontrollera dina konkurrenters metabeskrivningar med SEOptimers kostnadsfria verktyg Meta Description Checker.
Skriv unika och relevanta metabeskrivningar för varje sida
Undvik också att använda samma metabeskrivning för varje sida och försök att skriva metabeskrivningar som är specifika för enskilda sidor.
Kopiera och klistra inte heller in det första stycket i ditt blogginlägg eller nyhetsartikel. De flesta innehållshanteringssystem eller plugins lägger automatiskt till de första tecknen i metataggen – du bör undvika detta.
Du behöver inte heller skriva metabeskrivningar med hela meningar.
Relevant information kan bestå av fakta som ger strukturerat och/eller ytterligare innehåll till sidan. Du kan lägga till information om författaren till nyheten eller blogginlägget, publiceringsdatumet eller sidraden, som alla kanske inte visas i utdraget annars.
På liknande sätt kan e-handelsföretag lägga till produktinformation som pris, tillverkare, produktegenskaper etc. till produktsidans metabeskrivning.
Behåll metabeskrivningar till 155 tecken eller mindre
Det finns inga strikta regler för längden på metabeskrivningar, även om det inte finns någon gräns för deras längd.
Snuttar är begränsade i längd beroende på vilken enhet användaren söker på, och eftersom Google ständigt finjusterar vad de tycker är rätt mängd text att visa.
Google meddelade 2017 att de kommer att visa upp till 320 tecken i SERP. Men 2018 minskade de längden till 155 och förklarade:
Våra sökutdrag är nu i genomsnitt kortare än under de senaste veckorna, men något längre än innan vår ändring i december förra året. Snuttar har ingen fast längd. Längden varierar beroende på vad våra system tycker är mest användbart.
— Danny Sullivan (@dannysullivan) 14 maj 2018
Det viktigaste att komma ihåg är att längden på utdragen är dynamisk, baserat på resultaten och vanligtvis passar bredden på enheten som används.
En bra metabeskrivning bör ge all nödvändig information till både användare och sökmotorer. Det handlar om att importera och presentera allt innehåll så att sökmotorer snabbt kan ge användarna de bästa sökresultaten.
Är metabeskrivningar en rankningsfaktor för Google?
Nej, metabeskrivningar är inte en del av Googles rankningsalgoritm.
Föråldrade SEO-riktlinjer säger att din sidas metabeskrivningar direkt påverkar sökmotorernas rankning och prestanda.
Tidigare letade sökmotorer efter nyckelord i metabeskrivningen och marknadsförde resultatet om det matchade sökmotorns sökfråga.
Detta är helt enkelt inte sant längre.
Som sagt, välskrivna metabeskrivningar som uppmuntrar användare att klicka på ditt resultat kommer att ha en positiv inverkan på din organiska klickfrekvens (CTR). En hög klickfrekvens säger till Google att användarna tycker att din information är användbar, vilket leder till en bra användarupplevelse.
Och eftersom en av Googles kärnfunktioner är att marknadsföra sidor som ger en bra användarupplevelse, kan de marknadsföra din sida i SERP:erna.
Sammanfattningsvis har metabeskrivningar ingen direkt inverkan på sökmotoroptimering. Glöm dock inte metabeskrivningar då de kan ha en indirekt effekt på din Google-ranking.
Varför använder inte Google funktionen Min metabeskrivning?
Metabeskrivningen beskriver idealiskt vilket innehåll sidan innehåller och vad användare kan förvänta sig att se.
Webbplatsägare bör lägga till sin egen metabeskrivning på varje sida, men ibland använder Google inte den metabeskrivning som ursprungligen skapades.
Om din metabeskrivningstext svarar bra på användarens fråga är det troligt att Google kommer att använda den i SERP:erna.
Kom ihåg att Googles primära mål är att tillhandahålla korrekta utdrag som bäst matchar sökfrågan.
Men om din metabeskrivning inte följer Google instruktioner eller inte exakt beskriver innehållet på sidan, kommer Google sannolikt att skapa ett eget utdrag som ska visas i SERP:erna.
Detta automatiskt genererade utdrag är baserat på resultat som samlats in från ditt sidinnehåll.
Dessutom beror utdraget som Google visar för användarna på vilken sökterm som används.
Här är ett exempel på hur Google ändrar en sidas beskrivning baserat på en sökterm.
Om du söker efter nyckelord “hur många SEO-sökord på en sida”, får du följande sökresultat från Ahrefs:
Metabeskrivningen för den här bloggartikeln är “I den här artikeln kommer du att lära dig hur många SEO-sökord du bör rikta in dig på på varje sida på din webbplats. Kort sagt, du bör försöka rikta in dig på endast ett sökord per sida och 2-3 nära varianter av det.“
Notera sökutdraget som Google har skapat för SERPS. Det skiljer sig något från kodavsnittet vi placerade på artikeln.
Se nu sökutdraget som Google använder när du söker efter sökord “hur många sökord som ska läggas till på sidan“.
Som du kan se i båda fallen ändrar Google kodavsnittet trots att sökfrågorna är väldigt lika.
Omslag
Även om metabeskrivningar inte har en direkt inverkan på sökmotorernas ranking, bör de inte ignoreras.
Välskrivna metabeskrivningar kan förbättra din organiska klickfrekvens (CTR), vilket leder till mer trafik till din webbplats.
Följ de bästa metoderna som beskrivs i den här artikeln för att skriva bra metabeskrivningar.