Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man skriver SEO-rubriker som Google kommer att älska

Hur man skriver SEO-rubriker som Google kommer att älska

Att skriva övertygande SEO-rubriker är en färdighet som avsevärt kan påverka din webbplats synlighet på sökmotorer.

Googles algoritmer prioriterar innehåll som innehåller relevanta sökord och uppfyller användarens avsikt, vilket ger en tydlig och engagerande upplevelse.

I den här guiden kommer jag att diskutera konsten att skriva SEO-rubriker som Google kommer att älska.

Från strategisk placering av sökord till att skapa ett unikt värdeförslag, jag kommer att utforska egenskaperna som gör att rubriker sticker ut i sökresultaten och lockar användare att klicka.

Vad är SEO-rubriker?

En SEO-rubrik är den första synliga rubriken på en webbsida. På de flesta sidor är den primära rubriken eller H1-taggen SEO-rubriken.

Bildkälla: W3

SEO-rubriker är skrivna strategiskt för både användare och sökmotorer.

Målet med en SEO-rubrik är att fånga läsarens uppmärksamhet samtidigt som den innehåller relevanta sökord som stämmer överens med innehållets huvudtema. Denna praxis hjälper sökmotorer att förstå sidans ämne, vilket förbättrar synlighet i sökresultat.

Här är ett exempel på en optimerad rubrik:

I den här rubriken är sökorden “seo revisionsverktyg” och “SEO-rapporteringsverktyg” är riktade och upprätthåller ett balanserat och spamfritt tillvägagångssätt.

Varför är SEO-rubriker viktiga?

SEO-rubriker är avgörande av flera anledningar och spelar en avgörande roll för framgången för en webbplatss sökmotoroptimeringsstrategi.

Här är viktiga skäl till varför SEO-rubriker är viktiga:

Bättre synlighet i sökresultat

Väloptimerade rubriker ökar sannolikheten för att en sida dyker upp i SERP för relevanta frågor. När användare söker efter specifika sökord överväger Google och andra sökmotorer rubrikens relevans när de avgör vilka sidor som ska visas.

Sökavsiktsjustering

Sökavsikt hänvisar till orsaken bakom en användares onlinesökning. Det kan kategoriseras i olika typer, såsom information (söker information), navigering (letar efter en specifik webbplats), transaktions (avsikt att göra ett köp) eller kommersiell utredning (forskning innan beslut fattas).

SEO-rubriker hjälper till att anpassa innehållet till användarens sökavsikt.

Genom att inkludera relevanta sökord i rubriken blir det mer sannolikt att innehållet matchar det som användare aktivt söker efter, vilket förbättrar chanserna att attrahera en målgrupp.

Förbättring av klickfrekvensen (CTR).

Engagerande och välgjorda rubriker kan avsevärt påverka klickfrekvens (CTR).

Bildkälla: WordStream

Föreställ dig att du bläddrar igenom sökresultaten och en rubrik fångar din uppmärksamhet. Det är som en bra filmtrailer – den får dig att vilja se mer. Det är vad en övertygande rubrik gör.

Användare är mer benägna att klicka på ett sökresultat med en övertygande rubrik, vilket leder till ökad organisk trafik till webbplatsen.

Läsa:  7 sätt att sortera data i Excel

Förbättring av användarupplevelsen

Tydliga och beskrivande rubriker ger användarna en snabb förståelse för innehållets huvudämne eller syfte.

Användare skannar ofta sökresultat; en rubrik som kommunicerar innehållets relevans för deras fråga hjälper dem att bestämma om de ska klicka för mer information.

Dessutom, när rubriker korrekt återspeglar innehållets ämne, är det mindre sannolikt att användare “studsar” tillbaka till föregående sökresultatsida kort efter att de klickat. Detta beror på att de hittar vad de förväntar sig, vilket minskar frustration och skapar en mer positiv helhetsupplevelse.

Bildkälla: Backlinko

Sökordsoptimering

SEO-rubriker ger en möjlighet att strategiskt inkludera målsökord som är i linje med innehållets huvudtema eller fokus.

Användare skriver vanligtvis dessa nyckelord när de letar efter information relaterad till ditt innehåll.

Att inkludera inriktningssökord i rubriken signalerar till sökmotorer att din webbsida är relaterad till dessa specifika termer. Sökmotorer använder rankningsalgoritmer för att matcha användarfrågor med det mest relevanta innehållet, och sökordsoptimering hjälper ditt innehåll att sticka ut.

Dela sociala medier

När ditt innehåll delas på sociala medieplattformar är rubriken ofta det första användarna ser. En övertygande och uppseendeväckande rubrik kan göra användare mer benägna att engagera sig i inlägget genom att klicka, gilla, kommentera eller dela.

Dessutom bidrar konsekventa och minnesvärda rubriker till varumärkesigenkänning.

Att dela ditt innehåll på sociala medier med en igenkännlig och slagkraftig rubrik förstärker ditt företags identitet. Det gör användare mer benägna att interagera med och dela framtida innehåll.

Varumärkes synlighet och auktoritet

Att konsekvent använda optimerade rubriker skapar varumärkessynlighet och auktoritet över tid.

Eftersom en webbplats konsekvent tillhandahåller värdefullt och relevant innehåll i linje med användarnas avsikt, etablerar den sig som en pålitlig källa inom sin bransch eller nisch.

Sökmotorer känner igen denna auktoritet, vilket leder till högre ranking. Användare uppfattar också varumärket som en källa för information, vilket ytterligare förstärker dess auktoritet.

Vilka är delarna av en bra SEO-rubrik?

En bra SEO-rubrik är ett välarbetat, strategiskt element som balanserar användarens tilltal med sökmotoroptimering. Här är nyckelelementen i en bra SEO-rubrik:

Längd

Den optimala rubriklängden för SEO varierar vanligtvis mellan 50 och 60 tecken för att säkerställa full synlighet i sökmotorresultat. Även om det inte finns någon strikt teckenbegränsning, tillåter denna längd kortfattade och effektfulla meddelanden, tillgodose sökmotoralgoritmer och användarläsbarhet.

Bildkälla: Zippy

Att skapa rubriker inom detta intervall säkerställer att huvudbudskapet kommuniceras effektivt, vilket maximerar chanserna att locka till sig klick och engagemang från målgruppen.

Relevans

Avvisningsfrekvenssom anger hur snabbt användare lämnar en sida efter att ha besökt dem, kan påverkas av innehållets relevans för rubriken.

När användare hittar vad de förväntar sig baserat på rubriken kommer de sannolikt att stanna kvar på sidan och utforska vidare. Relevanta rubriker bidrar till lägre avvisningsfrekvens.

Dessutom bedömer sökmotorer innehållets relevans för användarnas frågor. Om en rubrik korrekt representerar innehållets ämne, hjälper den sökmotorerna att förstå sidans sammanhang och kan bidra till högre ranking för relevanta sökfrågor.

Inkludering av sökord

Inkludera relevanta sökord naturligt i rubriken. Dessa nyckelord bör passa med användarens sökavsikt och innehållets huvudfokus.

Här är ett exempel på en SEO-rubrik: “Utforska välbefinnande genom kosten.

Här är ett exempel på en optimerad rubrik med sökordet: “25 tips för viktminskning som faktiskt fungerar.

Genom att införliva den strategiska placeringen av termen “tips för viktminskning,” blir rubriken mer specifik och etablerar en direkt koppling till vad användarna aktivt söker. Denna balans säkerställer att rubriken förblir professionell och vägleder läsaren mot värdefullt innehåll samtidigt som sidans relevans för sökmotorer signaleras.

Läsa:  Anpassa bildmallar och bakgrunder i PowerPoint

Unikt värdeerbjudande

Kommunicera det unika värdet eller fördelen med innehållet. Förklara varför användare ska klicka på din sida framför andra i sökresultaten.

Här är ett exempel på en grundläggande rubrik: “ABC CRM-programvara för ditt företag

Här är ett exempel på en UVP-infunderad rubrik: “ABC CRM-programvara: Njut av en 30-dagars gratis provperiod

I den här reviderade versionen ändras UVP för att markera tillgängligheten av en 30-dagars gratis provperiod. Detta kommunicerar en distinkt fördel som skiljer CRM-mjukvaran åt – möjligheten för potentiella kunder att prova produkten utan några initiala ekonomiska åtaganden.

Det är en funktion som inte alla CRM-program kan erbjuda, vilket gör det till en unik fördel för ditt företag.

Varumärkeskonsistens

Konsekvent användning av ett varumärkes röst, ton och stil i rubriker bidrar till att etablera en distinkt varumärkesidentitet. Användare blir bekanta med hur varumärket kommunicerar, vilket främjar en känsla av igenkänning och förtroende.

Ett sammanhållet förhållningssätt till rubriker säkerställer en konsekvent användarupplevelse över olika delar av innehåll. Oavsett om en användare läser ett blogginlägg, tittar på en produktsida eller engagerar sig i sociala medier, skapar en konsekvent varumärkesröst sammanhållning och förtrogenhet.

Hur skriver man en bra SEO-rubrik?

En bra SEO-rubrik innebär en strategisk blandning av kreativitet, relevans och optimering.

Här är en steg-för-steg-guide för hur du skriver en effektiv SEO-rubrik:

Införa nyckelord naturligt

En välarbetad rubrik bör läsas flytande och naturligt.

Nyckelord bör integreras sömlöst så att rubriken blir vettig för både sökmotorer och mänskliga läsare. Tydlighet och läsbarhet ska alltid prioriteras.

Överväg ett målsökord som “digitala marknadsföringskanaler.”

En naturlig och välbalanserad rubrik kan vara: “12 digitala marknadsföringskanaler (som faktiskt fungerar 2023).”

Rubriken integrerar sömlöst målsökordet (“digitala marknadsföringskanaler“) i det här exemplet samtidigt som en naturlig och engagerande ton bibehålls.

Skapa intriger eller nyfikenhet

Använd tekniker som att ställa frågor, skapa nyfikenhet, eller tillhandahålla en teaser för att uppmuntra användare att klicka. Engagera din publik genom att göra dem nyfikna på informationen du erbjuder.

Här är ett exempel på en allmän rubrik: Fördelarna med meditation.

Här är ett exempel på en reviderad rubrik med extra nyfikenhet: “Kan 10 minuters daglig meditation förändra ditt liv?

I det här exemplet anger den generiska rubriken ämnet, medan den reviderade rubriken ställer en fråga och skapar nyfikenhet genom att antyda potentiella transformativa effekter.

Användning av “burk” uppmanar läsarna att utforska artikeln för att hitta svaret, vilket gör rubriken mer engagerande och övertygande.

Erbjud nytta för publiken

När du skriver SEO-rubriker, prioritera att erbjuda sökare en tydlig och övertygande fördel. Kommunicera vilket värde eller vilken lösning ditt innehåll ger, för att ta itu med sökarens avsikt.

Oavsett om det handlar om att lösa ett problem, erbjuda insikter eller tillhandahålla användbar information, lockar användarna att klicka på att betona fördelen i din rubrik, vilket förbättrar den övergripande användarupplevelsen och engagemanget.

Använd Power Words

Införliva kraftord eller handlingsverb som väcker känslor eller brådska. Dessa ord kan ge din rubrik effekt och göra den mer övertygande.

Här är exempel på SEO kraftord att använda i dina rubriker:

 • Frigöra
 • Nu
 • Snabbt
 • Begränsad
 • Brådskande
 • Avslöja
 • Hemligheter
 • Upptäck
 • Avslöjat
 • Bevisad
 • Äkta
 • Garanterat
 • Hjärtvärmande
 • Inspirerande
 • Bemästra
 • Exklusiv
Läsa:  Grundläggande om länkinsättning: Hur man placerar dem effektivt

Inkludera siffror

Om tillämpligt, inkludera siffror eller statistik i din rubrik. Numeriska värden sticker ut och ger en påtaglig aspekt till ditt innehåll.

Till exempel, “Nå dina mål med 30-minuters dagliga vanor” är mer övertygande än en allmän rubrik.

Kontrollera mobilläsbarhet

Kontrollera mobilläsbarhet är ett viktigt steg för att optimera SEO-rubriker. Med mer än 50 % av den organiska trafiken från mobila enheter är det viktigt att se till att rubriker är lätta att läsa på mindre skärmar för användarens engagemang.

Testa dina rubriker på olika enheter för att bekräfta deras mobilvänlighet, och se till att teckenstorleken, formateringen och den övergripande presentationen förblir tydliga och visuellt tilltalande.

En mobilanpassad rubrik bidrar till en positiv användarupplevelse, vilket ökar chanserna för användare att klicka sig vidare till ditt innehåll.

Inkludera frågor

Att skapa SEO-rubriker med ett tydligt och direkt svar på en vanlig användarfråga eller fråga hjälper ditt innehåll att bli kvalificerat för utvalda utdrag.

Google väljer ofta kortfattade, välstrukturerade rubriker som direkt adresserar användarfrågor, visar dem som utvalda utdrag i sökresultat, förbättrar synlighet och etablerar auktoritet i ämnet.

4 SEO-rubrikmallar

Här är de bästa SEO-rubrikmallarna för att förbättra din organiska marknadsföringsstrategi:

The Ultimate Guide Headline Mall

Mall: Den ultimata guiden till [Topic]: En omfattande handbok för [Specific Skill/Concept/People]

Exempel: The Ultimate Guide to Cooking: A Comprehensive Handbook for Beginners

Den engagerande listrubrikmallen

Mall: [Number] Ovanliga fakta om [Topic/Subject]

Exempel: 10 ovanliga fakta om utrotningshotade arter som kommer att fascinera dig

Rubrikmall för Insiders perspektiv

Mall: Insidertips för [Industry/Topic]: [Number] Strategier för [Specific Outcome]

Exempel: Insidertips för framgång i e-handel: 5 strategier för att öka försäljningen

Rubrikmallen för trendanalys

Mall: Avkodning [Industry/Topic] Trender: [Year] Insikter och förutsägelser

Exempel: Avkodning av digitala marknadsföringstrender: 2023 års insikter och förutsägelser

Misstag att undvika när du skapar SEO-rubriker

När du skapar SEO-rubriker är det viktigt att undvika vanliga misstag som kan hindra ditt innehålls effektivitet. Här är några misstag att undvika:

Nyckelordsfyllning

Nyckelordsfyllning hänvisar till att använda överdrivna nyckelord på ett sätt som inte bidrar på ett meningsfullt sätt till innehållet utan är avsett att manipulera sökmotorernas rankning.

Därför bör du använda sökord organiskt i din rubrik.

Se till att de passar sömlöst i innehållets sammanhang och är meningsfulla för läsaren. En tydlig och koncis rubrik lockar till sig klick och engagerar användare.

Du bör alltid överväga läsbarheten av din rubrik. Om det blir besvärligt eller förvirrande på grund av för många sökord kan det avvisa användare. Sträva efter en balans mellan optimering och användarupplevelse.

Vilseledande Clickbait

Clickbait innebär att man använder sensationella eller överdrivna rubriker för att locka till sig klick, vilket ofta leder till innehåll som inte uppfyller de förväntningar som rubriken ställer. Detta kan resultera i en hög avvisningsfrekvens, där användare snabbt lämnar sidan, vilket negativt påverkar din webbplatss trovärdighet och sökmotorranking.

Se till att din rubrik korrekt representerar innehållet på din sida.

Var rak och ärlig om vad användarna kan förvänta sig. Du bör kommunicera värdet eller informationen som ditt innehåll ger. Användare bör känna att ett klick på din rubrik leder dem till värdefullt och relevant innehåll.

Att vara för generisk

Generiska rubriker lyckas ofta inte fånga användarnas uppmärksamhet och sticker kanske inte ut i ett fullsatt digitalt utrymme.

Läsa:  Hur du schemalägger din innehållsmarknadsföring för att göra dig bättre

Bestäm vad som gör ditt innehåll speciellt. Detta kan vara unika insikter, ett annat tillvägagångssätt, exklusiva data eller ett särskilt perspektiv.

Integrera din USP i rubriken. Låt läsarna veta varför ditt innehåll är värdefullt och vad som gör det distinkt. Till exempel, istället för “Bästa digitala marknadsföringsverktyg“skriv”10 mest kraftfulla digitala marknadsföringsverktyg som används av experter.

Brist på känslomässigt tilltalande

Känslomässiga rubriker tenderar att prestera bättre. Undvik att skapa rubriker som saknar känslor eller misslyckas med att få kontakt med din publik.

Anta till exempel att känslan är “inspiration” istället för att skriva en rubrik som “Framgångsberättelser i näringslivet.

I så fall bör du göra det mer känslomässigt, som “3 entreprenörer som övervann alla odds.

Kopiera konkurrenter

Även om konkurrentanalys är värdefullt, undvik att direkt kopiera deras rubriker. Ditt innehåll och varumärke bör ha en unik röst och ett unikt förhållningssätt.

Identifiera vad som gör ditt innehåll och varumärke unikt. Detta kan vara ditt perspektiv, din expertis eller hur du tilltalar din publik.

Glömde att uppdatera

Om ditt innehåll uppdateras regelbundet, se till att dina rubriker återspeglar aktuell information. Föråldrade rubriker kan vilseleda användare.

Om ditt innehåll ger aktuell information bör du uppdatera det för innevarande år. Till exempel “2023 Trender” eller “Uppdaterad för [Current Year].

Vanliga frågor om SEO-rubriker

Hur hittar jag rätt sökord för mina SEO-rubriker?

Utför sökordsforskning med hjälp av verktyg som Ahrefs. Identifiera relevanta och högpresterande sökord relaterade till ditt innehåll. Använd en blandning av korta och långa sökord för att fånga en bredare målgrupp.

Kan jag använda specialtecken i SEO-rubriker?

Även om vissa specialtecken är tillåtna, är det tillrådligt att använda dem sparsamt. Se till att specialtecken förbättrar läsbarheten och inte försämrar rubrikens tydlighet.

Hur ofta ska jag uppdatera mina SEO-rubriker?

Uppdatera regelbundet dina SEO-rubriker när det sker förändringar i innehållet eller för att anpassa dig till nya söktrender. Att hålla rubriker aktuella säkerställer att de representerar innehållet korrekt och förblir relevanta för användarna.

Kan SEO-rubriker påverka min webbplats ranking?

Ja, SEO-rubriker spelar en roll i sökmotorernas rankning. Väloptimerade rubriker kan förbättra ditt innehålls synlighet i sökresultaten, vilket leder till högre klickfrekvens och engagemang.

Ska jag prioritera sökmotorer eller användare när jag skapar SEO-rubriker?

Sträva efter en balans. Samtidigt som du inkluderar relevanta sökord för sökmotorer, prioritera att skapa rubriker som är tydliga, övertygande och anpassade till användarens avsikt. Engagerande rubriker förbättrar klickfrekvensen och bidrar till en positiv UX.

Slutsats

SEO-rubriker är grundläggande för optimering på sidan, vilket påverkar synlighet, användarengagemang och övergripande framgång i sökmotorresultat.

Att skapa rubriker med en strategisk blandning av relevans, tydlighet och användartilltal bidrar till den övergripande effektiviteten av en SEO-strategi.

En effektiv SEO-rubrik ökar ditt innehålls ranking och lockar användare att klicka, engagera och dela. Genom att kombinera sökordsoptimering med användarcentricitet och varumärkeskonsistens kommer du att vara på väg att skriva SEO-rubriker som Google och din publik kommer att älska.