Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man startar en digital marknadsföringsbyrå + gratis PDF

Hur man startar en digital marknadsföringsbyrå + gratis PDF

Att starta en digital marknadsföringsbyrå är en av de mest givande och spännande affärssatsningar du kan ge dig ut på.

Men det är också mycket konkurrenskraftigt. Enligt Clutch.codet finns över 16 000 digitala byråer bara i USA.

Även om det kan låta som en trång marknad finns det faktiskt stora möjligheter för nya byråer fokuserade på att leverera nytänkande inom nischområden under det breda paraplyet “digital marknadsföring”.

Enligt Clutch.co finns det över 16 000 digitala byråer bara i USA.

Den breda definitionen av digital marknadsföring är användningen av digitala kanaler som webbplatser, mobil, sök, display, sociala medier, e-post och alla andra digitala kanaler för att marknadsföra produkter och tjänster.

Även om dessa kanaler är de viktigaste, finns det en lång svans av kanaler som passar inom kategorin “andra” inklusive PR, influencer, affiliate, podcasts, e-böcker, spel, SMS/MMS och mer. För ytterligare läsning kolla in de 10 bästa typerna av digital marknadsföring.

Med över 1 500 digitala byråkunder är Ahrefs på en unik plats för att analysera den digitala byråbranschen.

Vårt team har också erfarenhet av att arbeta på byråsidan och förstår komplexiteten i att driva en byrå.

I den här guiden tar vi upp några vanliga överväganden som du måste ta hänsyn till när du lär dig om hur du startar en digital marknadsföringsbyrå.

Hur man startar en digital marknadsföringsbyrå-snabbguide

 1. Välj vilken typ av digital marknadsföringsbyrå du vill starta.
 2. Utveckla din affärsmodell.
 3. Fastställ dina nyckelpersonalkrav.
 4. Sätt upp dina byråmål.
 5. Uppfostran där det behövs.
 6. Fastställ dina driftskostnader.
 7. Hitta kunder och vinn kontrakt.
 8. Hantera din byrå.
 9. Hantera dina byråanställda.

Vad är en digital marknadsföringsbyrå och vad gör de?

Definitionen av en digital byrå är ett företag som tillhandahåller kreativ, strategisk och teknisk utveckling av skärmbaserade produkter och tjänster till kunder.

Andrew Bailey, VD för & Partnerskapet beskriver en byrå som “en grupp utmärkta människor som samarbetar kring en svår utmaning och hittar lösningar som driver kundernas verksamhet”.

Den främsta anledningen till att de finns är att de flesta kunder saknar resurser för att själva genomföra digital marknadsföring. Eftersom det potentiella uppdraget för digitala byråer är brett, finns det många specialiserade färdigheter som kunder kan utnyttja utan att behöva anställa alla dessa specialister internt.

Även om det finns en ny trend för varumärken att flytta fler marknadsföringsfunktioner internt, kommer det alltid att finnas en roll för byråer att ta upp arbete där kunderna helt enkelt inte har resurserna eller kapaciteten.

Andrew Bailey, beskriver en byrå som “en grupp utmärkta människor som samarbetar kring en svår utmaning och hittar lösningar som driver kundernas verksamhet”.

De flesta byrågrundare frilansar eller konsulterar med kunder innan de faktiskt bildar en byrå. Vår tidigare guide beskriver hur det är att arbeta som frilansare inom digital marknadsföring.

Detta är en mycket vanlig väg och ger en fantastisk förhandsvisning av att arbeta direkt med kunder. Frilansare som samlar på sig en stor arbetsbörda kan finna att de organiskt förvandlas till en byrå när de börjar anställa andra frilansare för att hjälpa dem.

Arbetsmässigt är det inte så många skillnader i resultatet när man arbetar som frilansare eller som grundare av en liten byrå. De verkliga skillnaderna kommer in när verksamheten börjar skala och när du anställer fler. Vissa saker förblir desamma.

Det vanliga sättet att en kund arbetar med en byrå i början av relationen är att köra en grundlig onboardingprocess. Detta är det första steget mot att uppnå det bästa byrå-klientsamarbetet.

Introduktionsprocessen säkerställer att både byrån och kunden är tydliga med affärsmål, roller och ansvar, målgrupp, kommunikationsförväntningar, leveranser, tidpunkter, övergripande strategi och rapportering. B2B-byrå, Ny ras marknadsföring har lagt ut sin onboardingprocess online:

När introduktionen är klar är det dags att faktiskt komma igång med arbetet. Detta drivs nästan alltid av korten som är ett affärsdokument som beskriver det affärsproblem kunden vill lösa.

Byrån svarar sedan på uppdraget vanligtvis med flera idéer potentiellt på olika nivåer av budget, komplexitet etc. Briefen är nordstjärnan och varje beslut som fattas om arbetet måste hjälpa till att driva affärsmålet som beskrivs i uppdraget.

När det väl har bestämts vad arbetet innebär, blir fler personer potentiellt involverade (både byråsidan och kundsidan) oavsett om det är att flytta runt pixlar för att skapa digitala tillgångar, skriva innehåll, boka annonser, klippa kod eller spela in video – alla dessa människor börjar lägga tid på att arbeta arbetet.

Det finns vanligtvis granskningsrundor som gör det möjligt för kunden att ge feedback på arbetet tills det levereras eller projektet är klart.

Hur tjänar digitala byråer pengar?

Darren Woolley, VD och grundare på TrinityP3 föreslår att det finns tre stora affärsmodeller för digitala byråer. Vissa använder bara en modell, men de flesta använder en mix beroende på kundens budget och förväntningar:

 1. Projektavgifter: detta är den vanligaste modellen där projektavgiften bestäms utifrån tim- eller dagtaxa för enskilda arbeten. Under de senaste åren har denna modell blivit normen.
 1. Hållare: vanligtvis är detta en månadsavgift uppdelad i fakturerbara timmar för vissa medlemmar av byrån (baserat på byråns priskort) plus omkostnader och vinstmarginal. Den här modellen var den vanligaste på 2000-talet, men sämre budgetar och varumärken som drar mer arbete i huset har lett till färre kunder.
 2. Provision: en procentandel (vanligtvis 10 % och uppåt) som debiteras utöver tredje parts avgifter som betald media eller produktion. Detta kan också vara en intäktsbaserad provision som tas ut av prestationsbyråer som tar en minskning av försäljningen.

Under 2019 undersökte Credo 271 byrågrundare runt om i världen för att hitta det genomsnittliga timpriset för digitala marknadsföringskonsulter och byråer. De fann att det globala genomsnittliga timpriset var 148,13 USD.

källa: Credo

Nästan en tredjedel av alla byråer debiterar någonstans mellan $101-$150 per timme i genomsnitt. Det finns dock många detaljer som gömmer sig i det genomsnittet, såsom land, byråtyp och byråstorlek.

Genom att göra en snabb landsdelning mellan USA och Storbritannien kan vi se en intressant skillnad:

källa: Credo

Amerikanska digitala byråer tar i genomsnitt $56 mer betalt än sina brittiska motsvarigheter. Även “alla andra länder” tar i genomsnitt $19 mer betalt än brittiska byråer.

Läsa:  Digital Agency Series Podcast: Verz Design - Henry Ng

Kanske kan detta förklaras av ökad konkurrens i Storbritannien eller kanske det nuvarande ekonomiska klimatet och stramare kundbudgetar.

källa: Credo

När vi tittar på timprisdata efter företagsstorlek kan vi se en ganska tydlig korrelation mellan byråstorlek och timpris. Ju större byrå, desto högre taxa.

Hur mycket tjänar digitala byråer?

Detta beror verkligen på typen av affärsmodell (enligt ovan) och vilken typ av kunder du riktar dig till.

När det gäller månatliga retainers Zachary Chastain, Senior Digital Strateg på BRÄNSLE för varumärken säger att när man jobbar för småföretag kan behållarna vara ganska låga: $2 000 – $4 000 per månad.

Han säger dock att de flesta småföretag bara väljer projektarbete. Detta kommer att innebära att du behöver en ständig ström av projekt som kommer in och minst en person fokuserar enbart på att sälja.

För små och medelstora företag och mindre företag kan dessa vara värda upp till $10 000 per månad men är svårare att landa, särskilt när du börjar.

För stora byråer som jagar stora varumärken, kan dessa retainers börja på $15 000 per månad och gå upp därifrån.

Vilken typ av digital byrå ska du starta?

Om du besöker någon digital byråwebbplats kommer det troligen att finnas en “Tjänster”-flik i huvudmenyn som i stora drag beskriver vilka tjänster byrån kan leverera.

Avsaknaden av tjänster här är viktig att notera eftersom de flesta byråer inte kan utföra alla aspekter av digital marknadsföring – det finns helt enkelt för mycket för de flesta byråer att göra.

När du skapar din egen byrå måste du spela efter dina styrkor. De flesta byrågrundare har arbetat sig upp genom andra byråer eller frilansat i flera år och skaffat sig ovärderlig erfarenhet, branschkunskap och byggt kontakter med kamrater och kunder.

Viktigt att de har sett vad som har fungerat och vad som inte har fungerat i andra byråmiljöer. Kanske har de sett möjligheter genom att observera klientproblem eller utmaningar och kanske bevittnat brister hos byråer att ta itu med dessa problem direkt.

Detta har sannolikt bidragit till ökningen av mindre byråer som fokuserar på nischade marknadsföringsdiscipliner eller riktar sig mot specifika branscher. De kan manövrera större byråer på grund av deras fokus och förmåga att anställa specialister inom fokusområden.

De flesta digitala byråer kategoriserar sig själva under någon av följande kategorier nedan. Detta är mest användbart för kunder när de söker efter byråpartners:

Fullservicebyråer

Större digitala byråer framhåller sig själva som “fullservice”. Det betyder att de bokstavligen kan utföra vilken digital marknadsföringsaktivitet som helst oavsett vad kundens uppdrag är.

Om dessa byråer inte har de personer som krävs för att utföra arbete till hands anställer de omedelbart specialister eller täpper till talangklyftor med frilansare.

Genom att säga “ja” till varje brief kan de ta ut en premie för denna flexibilitet. AKQA är en produktiv fullservice digital byrå med huvudkontor i San Francisco med 2 200 anställda globalt på 29 platser runt om i världen:

Utvecklingsbyråer för webbplatser

Dessa byråer är specialiserade på design, byggande, driftsättning och löpande underhåll av webbplatser och mobilappar. Detta är ett mycket konkurrenskraftigt område med en varierad sammansättning av byråer.

I den lägre delen kan dessa vara frilansare/enmansföretag som gör allt själva eller stora utvecklingsbutiker som anställer hundratals specialister och jobbar med stora budgetprojekt.

Och så finns det allt däremellan. Unified Infotech är en ledande utvecklingsbyrå i New York som har levererat över 1 500 digitala projekt:

Branding / Kreativa designbyråer

Branding och kreativa byråer fokuserar på hur ett varumärke ser ut, känns, beter sig och kommunicerar. Dessa byråer levererar vanligtvis varumärkesriktlinjer dokument och även visuella tillgångar som fungerar som en definitiv referens för hur ett kundarbete ska se ut och kännas.

När kunder arbetar med flera byråer för att utföra olika projekt, anlitas vanligtvis varumärkesbyråer först för att definiera varumärkesriktlinjerna.

De kallas ibland för “varumärkesförvaltarna” eller “huvudbyrån” när en kund arbetar med flera byråer. Idé är ett högt respekterat designkonsultföretag grundat i Palo Alto, med över 700 personer på kontor runt om i världen:

Sök / SEO-byråer

SEO-byråer har till uppgift att optimera sina kunders organiska sökmotorranking.

Det säger sig självt att SEO-byråer förlitar sig på verktyg som Ahrefs varje dag! Segrande är en ledande SEO-byrå i San Francisco som vann Search Engine Land’s Årets globala SEO-byrå:

Mediebyråer

Mediebyråer kallas även PPC-byråer (Pay Per Click) och fokuserar på att boka betald media (annonser).

Beroende på byrå kan de ibland leverera annonsmaterialet som finns i annonsen, annars är de vanligtvis ansvariga för att köra annonskampanjen som involverar forskning för att avslöja de bästa kanalerna för att nå målgruppen, genom att sätta ihop medieplanerboka annonserna (även känd som trafficking), ställa in inriktning, köra pågående optimering och rapportering.

Digitala mediebyråer kan boka annonser var som helst som:

 • Sökannonser som Google Ads och Bing Ads – även känd som SEM (Search Engine Marketing)
 • Annonser i sociala medier som Facebook-annonser, LinkedIn-annonser, Twitter-annonser, etc
 • Visa annonser – även känd som bannerannonser som visas runt om på webben (detta kan också kallas programmatiska annonser när flera annonsbyten används)
 • Integrerade annonser – även känd som Discovery-annonser som är reklammaterial som vanligtvis visas på nyhetssajter
 • Alla andra digitala annonseringsmetoder som affiliate-annonsering, annonser på digitala paneler eller andra slutna annonsköpsplattformar, även kallade DSP:er (Demand Side Platforms)

Mindshare är en global mediebyrå baserad i New York och en del av det massiva GroupM-nätverket:

Sociala mediebyråer

Sociala mediebyråer levererar strategi, innehåll, community management och optimering över sociala mediekanaler som Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat och YouTube.

Detta kan inkludera nya kanaler som TikTok och Byte. Sociala mediebyråer levererar vanligtvis både organiskt och betalt arbete, vilket potentiellt kan orsaka överlappningar om kunder också arbetar med mediebyråer. Vi är sociala är en ledande global social mediabyrå med huvudkontor i London:

Prestations- och CRO-byråer

Prestations- eller CRO-byråer (Conversion Rate Optimization) är vanligtvis disciplinagnostiska, vilket innebär att de använder alla delar av digital marknadsföring för att öka avkastningen på investeringen baserat på kundens affärsmål.

Detta innebär vanligtvis en blandning av sökning och sociala medier som lutar mycket åt betalmedier, men det kan bokstavligen inkludera vilken aktivitet som helst på vilken digital kanal som helst med det enda syftet att driva marknadsföringsresultat.

Pappersbrödrost är en känd prestationsbyrå baserad i Singapore som har produktiserat sitt erbjudande till tillväxtprodukter:

PR-kommunikationsbyråer

PR-byråer (Public Relations) fokuserar på att marknadsföra kunders produkter och tjänster i pressen – vanligtvis vanliga nyhetspublikationer och andra högtrafikerade fastigheter.

De upprätthåller nära relationer med journalister, skribenter och redaktörer och pitcherar kontinuerligt berättelseidéer i syfte att utforma dem på ett sådant sätt att de får redaktionellt intresse.

Deras framgång bedöms av hur många “träffar” (dvs. omnämnanden) de kan generera för sina kunder.

Läsa:  Hur låser man upp The Butterflies Lens på Snapchat? – [Genuine Information]

Vissa kommunikationsbyråer är också specialiserade på intern kommunikation (för stora företag) eller företagskommunikation. Weber Shandwick är en global PR- och kommunikationsbyrå med ett arv i Asien och Stillahavsområdet:

Content Marketing / Inbound Agency

Innehållsbyråer, även kända som inbound-byråer, fokuserar på att skapa innehåll. De är historieberättare i hjärtat och skapar det bästa skrivna, visuella och ljudinnehållet för att engagera kunder och driva försäljning.

Termen inkommande relaterar till inbound marketing där kunder söker ett varumärke vanligtvis som ett resultat av innehåll de har konsumerat i motsats till utgående marknadsföring vilket är där kunden avbryts med annonser eller en säljpresentation.

256 Innehåll är en ledande innehållsbyrå i Dublin, vinnare av Content Marketing Institute Award Årets byrå:

Sedan finns det några andra nischade byråtyper som:

Influencer Marketing Agency – dessa byråer beter sig som en traditionell talangbyrå ​​förutom att de representerar influencers!

Kunder arbetar med dessa byråer genom att informera dem om deras projektmål, målgrupp och budget.

Byrån söker sedan igenom deras lista över influencers på Instagram, YouTube, Snapchat, TikTok, etc och rekommenderar talanger från deras nätverk. De arbetar sedan med influencern för att skapa innehåll och är kanalen mellan influencern(erna) och klienten.

Samhällsförvaltningsbyråer – dessa specialistbyråer fokuserar på community management på sociala medier.

Detta inkluderar kommentarmoderering, upprätthålla diskussionspolicyn, svara på frågor och generellt uppfylla en kundtjänstroll. De kan triage kundtjänstförfrågningar till experter på varumärkessidan eller hantera förfrågningar direkt.

Dessa byråer är populära för kunder med högre risk som myndigheter, alkoholmärken, finansvarumärken, etc som behöver 24/7 community management.

De tar vanligtvis över sociala konton utanför kontorstid från kl. 17.00 och hanterar dem fram till kl. 9.00 nästa morgon när kunden tar över under sin arbetsdag.

Branschfokuserade byråer – Vissa byråer levererar flera tjänster ovan men gör det inom en viss kategori eller vertikal.

Till exempel en digital byrå som enbart arbetar med fastighetsmäklare eller advokatbyråer eller modemärken – you name it! Om du gör en snabb sökning kommer du sannolikt att hitta byråer som finns i de flesta kategorier.

Deras stora fördel gentemot andra byråer är att de har djup kategorikunskap och oftast har lång erfarenhet inom den kategorin.

B2B-byråer – B2B-byråer arbetar enbart för business to business-kunder. Med andra ord kunder som säljer till andra företag.

Dessa byråer använder LinkedIn mycket och förlitar sig på kända B2B-leadgenereringstaktik som innehållsmarknadsföring/inbound marketing och eventmarknadsföring.

B2G-byråer – B2G-byråer arbetar enbart för företag till statliga kunder. Med andra ord, kunder som säljer till regeringar.

Dessa byråer förlitar sig på relationer som utvecklats i regeringen och hjälper till att vägleda sina kunder genom statliga upphandlingsprocesser, anbudsförfaranden och ansökningar på servicepaneler.

Kyle Rachi, VD på Föreslå säger:

“Alltför många design- och marknadsföringsbyråer har inget tydligt värdeförslag utöver “vi gör bra arbete” och de riktar sig inte mot någon speciell bransch eller servar en vertikal marknad, och tror att de borde arbeta för alla företag som vill anställa dem.

Gör inte det misstaget.

Sättet att få bra kunder som betalar högsta priser är att rikta in sig på en specifik nisch så att du inte behöver konkurrera som generalist”.

Utveckla din affärsmodell för digitala byråer

Du kanske har hört talas om Lean Canvas som försöker ersätta det ofta uppsvällda affärsplansdokumentet med en ensidig affärsmodell med 9 byggstenar.

Vi har hämtat inspiration från detta verktyg och utvecklat Digital Agency Lean Canvas som ett sätt att brainstorma, planera och kommunicera hur din nya digitala byrå kommer att fungera.

För mer information och ett exempel på byrågenomgång, kolla in vår fullständiga guide och mall: Digital Agency Lean Canvas Exempel (med PDF).

Key Agency Personal

I början finns grundaren eller grundarteamet – det är dessa lätta dagar (även om det inte finns något sådant som en lätt dag i agenturland).

Medan nyckelpersoner är beroende av vilken typ av byrå du startar, finns det vissa viktiga funktioner som behövs på alla byråer.

Ibland fyller en person flera funktioner men när du växer kommer du sannolikt att behöva engagerad personal vid varje funktion.

Ju fler anställda du lägger till, desto mer komplex blir byrån. Tillväxt är bra men den har också sina egna unika utmaningar. Dessa kritiska funktioner inkluderar:

VD / VD – byråledaren som sätter agendan, leder verksamheten och attraherar talanger & kunder.

Ny affär – någon som driver leadsgenerering, expansion av befintliga kunder, förbereder pitcher och förslag och upprätthåller en tillräcklig pipeline av nya kunder.

Kontohantering – någon som äger kundrelationen, är det primära gränssnittet mellan byråpersonal och kundteamet, hanterar kundens förväntningar och levererar vad de vill ha i tid och inom budget.

Strategi/Planering – någon att äga strategi för arbetet, hur det passar in i kundens bredare verksamhet och hur det levererar de avsedda målen och KPI:erna.

Produktion – utövare som utför arbetet oavsett om detta är design, konstruktion, kodning, skrivning, fotografering, redigering eller något annat tekniskt hantverk.

Målsättning

För att starta ett nytt företag är det grundläggande att sätta upp mål. En av de mest citerade målsättningsmodellerna är SMART:

 • Sspecifikt: målen måste vara kristallklara och objektiva. Ett bra specifikt mål är “Utöka byrån till 6 kunder med månatliga intäkter på 50 000 USD.”
 • Measurable: du måste kunna svara på frågan “hur ska jag veta när jag har uppnått det?”
 • Aspirational: lägg till minst 20 % mer till dina mål – se detta som att möjliggöra ett stretch-mål. Du kommer att uppnå dina mål snabbare med denna mentalitet.
 • Realistic: känna till din potential och vad som är realistiskt på din marknad.
 • Time-bound: fokusera på specifika tidsramar för kort, medellång och lång sikt.

Några bra exempel på byråmål inkluderar:

 • Växa till 10 behållna kunder i slutet av året
 • Öka månadsintäkterna med 15 % i slutet av nästa kvartal
 • Merförsäljning av minst 2 nuvarande kunder på nya tjänster i slutet av månaden
 • Dubbla mängden inkommande nya potentiella kunder på 90 dagar

Uppfostran

Att uppgradera dig själv och din personal är avgörande, särskilt i den digitala marknadsföringsbranschen eftersom tekniken utvecklas ständigt och det finns alltid nya saker att lära sig.

Som Davida Shensky säger “Du måste bli bra på det du kommer att erbjuda som professionella tjänster. Sätt in arbetet på 9–5 innan du slår till på egen hand. Du kan inte sälja dig själv som en digital marknadsföringsexpert utan att vara en expert på digital marknadsföring.”

Vissa byråer har en utbildnings- eller professionell utvecklingsbudget som anställda får varje år för att spendera på kurser, konferenser, mentorer och andra lärandesysselsättningar.

Detta är inte bara bra för individen utan utmärkt för byrån eftersom personalen tar tillbaka dessa lärdomar och tillämpar dem direkt i sina roller.

Talare och konsult, Lilach Bullock rekommenderar byråer att implementera PDP (Personal Development Plans) för sina anställda som anger vilken kompetensklyfta varje anställd vill ta itu med och hur de ska åtgärda det.

Läsa:  Hur man leder telefonsamtal från målsidor & Utnyttja inkommande samtalsanalys

Att låta medarbetarna ansvara för sin egen kompetensutveckling är fördelaktigt och gör dem också ansvariga för vad de lär sig.

Efter lärande måste anställda kunna tillämpa sina nya färdigheter – det kan innebära att det behövs nya verktyg eller mjukvara för att omsätta teori i praktiken. Personalen bör även ha i uppdrag att utbilda andra inom myndigheten genom presentationer eller lunch och lär sig.

Som David Shensky säger “Du måste bli bra på det du kommer att erbjuda som professionella tjänster. Sätt in arbetet på 9–5 innan du slår ut på egen hand. Du kan inte sälja dig själv som en digital marknadsföringsexpert utan att vara expert på digital marknadsföring.”

Typiska driftskostnader

Att starta en byrå behöver inte kosta mycket alls. Eftersom det behövs mycket små investeringar i förväg är inträdesbarriären låg. När du växer kommer din största utgift att vara människor oavsett om de är på lönelista eller frilansar.

Efter personalkostnader inkluderar nästa stora biljett:

 • kontorshyra
 • affärskostnader såsom redovisning/juridik/försäkring/registrering
 • driftskostnader såsom verktyg, kontorsutrustning och förbrukningsvaror
 • mjukvaruabonnemang, webbhotell och licensavgifter

Dela ner mjukvarukostnaderna ytterligare, DPM publicerade en användbar guide över populär programvara som används av byråer:

Några höjdpunkter i DPM:s guide inkluderar FunctionFox ett projektledningsverktyg byggt av en byrå för byråer, Mavenlink för att spåra operativa och finansiella resultat och VOGSY för kommunikationsautomatisering inom G Suite.

Dessa mjukvaruverktyg börjar från bara $5 per månad och går upp till $19 per månad.

Australisk digitalbyrå ANTÄNDA skrev om deras tekniska stack som inkluderar:

 • Adobe Creative Suite – industristandard designsvit – $52,99 per månad
 • Asana – projektledning – $13,49 per användare och månad
 • BrowserStack – webbläsartestning – $12,50 per månad
 • Cloudflare – Content Delivery Network (CDN) – $5 per månad
 • Figma – wireframe och prototypverktyg – $12 per användare och månad
 • Hela berättelsen – djupgående webbanalys – POA
 • G Suite – Gmail, Analytics och annonser – 8,40 USD per användare och månad
 • Pandadoc – Hantering av förslag och offerter – $9 per användare och månad
 • Pingdom – Övervakning av serverdrift – $13,95 per månad
 • Rocket Validator – Kodvalidering – $72 per månad
 • Ahrefs – webbplatsrevisioner – $19 per månad
 • Slak – intern kommunikation – $8 per användare och månad
 • Resväska Fusion – teckensnittshantering och bibliotek – $119,95 engångsköp
 • Användartestning – programvara för användartestning – POA
 • Vaultpress – Säkerhetskopiering av webbplatser och säkerhet – $39 per år

De flesta verktyg ovan kommer med gratisplaner och/eller gratis provperioder också!

Hitta kunder och vinna arbete

De flesta byrågrundare har ett befintligt nätverk som de använder för att få sina första kunder. Vissa lämnar till och med byråer och tar med sig kunder som blir stiftelsekunder på en ny byrå.

Men om du börjar från början behöver du en stark skillnad på marknaden och ett sätt att kommunicera hur du är annorlunda och bättre till de andra byråerna du konkurrerar med.

“Vi satte upp en skylt där det stod “UX-designbyrå” för att marknadsföra våra tjänster. Vi höll whiskyprovningar vid våra skrivbord för att förklara vad vi gjorde. När folk kom för att chatta lärde vi känna alla olika startups i byggnaden och boom! Det var så vi fick våra första kunder.”

När han startade sin byrå AJ&Smart, Jonathan Courtney hittade alla sina första kunder genom att arbeta i ett startup co-working space.

“Vi satte upp en skylt där det stod “UX-designbyrå” för att marknadsföra våra tjänster. Vi höll whiskyprovningar vid våra skrivbord för att förklara vad vi gjorde. När folk kom för att chatta lärde vi känna alla olika startups i byggnaden och boom! Det var så vi fick våra första kunder.

Geografi är något som folk egentligen inte ser som en stor faktor, men vi var fysiskt tvungna att vara i det utrymme där de potentiella kunderna fanns. Om jag skulle starta en byrå igen skulle jag göra exakt samma sak”.

Kunder bedömer byråpartners på många sätt, men i slutet av dagen säljer du dina tjänster till människor. Människor är känslomässiga och fattar inte alltid rationella beslut. Vissa säger att om du inte kan ta en öl med den andra personen så borde du inte jobba med dem.

Jag har upptäckt att ju mer du visar upp din förståelse för kundens verksamhet och deras utmaningar, desto bättre är dina chanser att vinna arbetet.

Det är inte alltid det mest kunniga, mest prisade eller mest kreativa teamet som vinner en ny affärspitch – det är vanligtvis det team som kopplar ihop bäst med människorna i rummet, har en djup förståelse för kundens verksamhet och erbjuder fantastiska lösningar för att uppfylla deras behov.

Enligt en 2019 studie från WordStream som undersökte byråchefer, var den största utmaningen för digitala byråer “att få nya kunder”:

För att direkt ta itu med denna utmaning, på frågan om vad den huvudsakliga källan för att skaffa nya kunder är, var det mest populära svaret “klienthänvisningar”:

Denna cirkulära loop är nyckeln till att utveckla en robust ny affärspipeline. Att hålla kunderna nöjda och leverera enastående arbete uppmuntrar dem att prata om dig i branschen och med sina kamrater, vilket öppnar dörren till nytt arbete i framtiden.

För att skapa potentiella kunder online kan du inte gå förbi vårt inbäddningsbara granskningsverktyg. Lägg bara till koden på din byråwebbplats och du kommer omedelbart att kunna erbjuda dina webbplatsbesökare en helt anpassningsbar omedelbar webbplatsrevision.

Det här är ett kraftfullt verktyg för att generera potentiella kunder som kan hjälpa dig att starta konversationen med potentiella kunder:

Hantera en digital byrå

I takt med att byrån växer ökar också nivån på verksamhetsplaneringen. Processer måste implementeras för att hantera det intrikata arbetsflödet för flera klienter, flera delar av arbete och flera resurser.

Varje vecka planerar ledningsgruppen vanligtvis byråns kapacitet, känd som kapacitetsplan.

Detta är irrelevant för små byråer på 2 eller 3 personer men om din byrå har till exempel 10 heltidsanställda som var och en arbetar 40 timmar per vecka så har byrån 400 timmars veckokapacitet som behöver planeras.

Varje anställd kommer att ha en procentandel av tiden de kan spendera på klientarbete (dvs. fakturerbart arbete) medan resten av deras tid kommer att ägnas åt internt arbete (dvs. icke-fakturerbart arbete) såsom teammöten, brainstorming, ny affärsutveckling, team aktiviteter etc.

Det kommer att vara ditt mål att säkerställa att du får den rätta balansen att tilldela tillräckligt många timmar i kapacitetsplaneraren för att få arbetet gjort till en hög kvalitet samtidigt som du säkerställer att projektet förblir lönsamt för byrån genom att arbeta baklänges från budgeten eller månatlig retainer och dividera med varje tilldelad arbetstagares timpris. Det här kan vara knepigt!

Läsa:  Hur man räknar tecken och ord i Word

För alla fakturerbara timmars verksamhet är det viktigt att spåra den planerade kapaciteten varje vecka mot faktiska timmar som spenderas. Detta kräver att alla anställda är korrekta tidrapporter hur mycket tid de spenderade på varje kund och varje projekt.

Det finns ett antal digitala tidrapporteringslösningar men att välja en som antingen ingår i eller integreras med ditt lönesystem är bäst för effektivitet och rapportering.

Tidrapportering är så viktigt, men låt oss inse det, anställda tycker inte om att göra det så vissa byråer har vidtagit några hårda roliga åtgärder för att säkerställa att anställda fyller i sina tidrapporter varje vecka.

Den brasilianska byrån Casa har ett välfyllt kylskåp elektroniskt låst till deras tidrapportsystem och först när allas tidrapporter är inlämnade låses det upp på fredag ​​eftermiddag!

I slutet av veckan kan du stämma av faktiska spenderade timmar mot kapacitetsplanen. Denna avstämning resulterar i en produktivitetsrapport som visar vilka av er personal som är mest “produktiva” baserat på hur mycket tid de lagt ner på fakturerbara timmar.

Leda byråanställda

Byråkulturen är verkligen unik. Medan stereotypen av jobba hårt, festa hårt millennials har en viss sanning i större byråer; nu för tiden finns det mycket mer mångfald och balans mellan arbete och privatliv.

I en tjänsteverksamhet som drivs av deadlines och prestation finns det många möjligheter för stress att bygga upp.

Eftersom arbetet mestadels är av kreativ karaktär, lockar byråer till sig extroverta och människor med stora egon. Denna pressade miljö kan leda till en perfekt storm av negativ intern kultur.

Detta visar sig i den höga churn-frekvensen av byråanställda. I exitintervjuer nämner personalen vanligtvis bristen på balans, friktion med kollegor eller känslan av stagnation som de främsta orsakerna till att lämna.

Rachelle Denton, medgrundare av Stormkollektivet berättar om hennes tid på byråer:

“Det var otroligt krävande när det gäller antalet timmar. Det var inte ovanligt att folk gick sönder på grund av jobbet. Jag hade vänner som är läkare, och alla sa hela tiden att sättet jag jobbar på var lite galet.”

Dess lednings uppgift att upprätthålla en hälsobyråkultur där anställda trivs med att komma till jobbet och känna sig värdefulla.

Flera strategier som byråer använder för att upprätthålla eller främja en hälsosam balans mellan arbete och privatliv inkluderar:

 • Team luncher
 • Mötesfria förmiddagar
 • Retreater och sociala evenemang
 • Fredagsdrinkar
 • Vintermåndagar (sen börjar på måndag under vintern)
 • 9-dagars fjorton dagar
 • Fjärr/flexibelt arbete eller,
 • Samhällstjänstinitiativ där personal lämnar kontoret för en dag och arbetar för sin favorit välgörenhet eller ideell verksamhet.

Att bygga en känsla av kamratskap och delade framsteg mot byråns uppdrag bidrar också till en positiv kultur.

#officegoals – TBWA\Chiat\Days kontor i Los Angeles

Trots allt detta är det ibland lite du kan göra åt hög personalavgång.

Med hög efterfrågan på byråpersonal, kompetensbrist och byråer som ständigt rekryterar – detta har minskat den tillgängliga talangpoolen i många städer, vilket resulterat i ökad head-hunting som i sin tur ger ökad churn.

Media Federation of Australia säger att churn-hastigheten i australiensiska mediebyråer närmar sig snabbt 35 % märke årligen vilket är enormt.

Faktum är att vissa byråer har sänkt ribban för lång tjänstledighet från 10 år till bara 5 år, vilket är ett bevis på de höga churn-problemen i denna bransch.

Paul Gumbinner, ordförande för Gumbinner Co rekommenderar byråer att genomföra program för att behålla personal för att uppmuntra anställda att stanna.

Erkännande är också viktigt. Gumbinner säger att även ett enkelt e-postmeddelande för alla anställda kan göra stor skillnad för att få människor att känna sig uppskattade.

Att locka till sig talanger kan vara lika svårt som att behålla dem. Medan vissa byråer arbetar med rekryterare, gör många det ensamma och lägger ut lediga jobb på LinkedIn och branschens jobbbrädor.

Headhunting talanger är ett annat alternativ och med ny funktionalitet i LinkedIns Talent Solutions-produkt är det lättare att begränsa en potentiell lista med kandidater med förmågan att filtrera personer som uttryckligen är “öppna för jobberbjudanden”.

Men i slutet av dagen Stephen Beck, grundare av EngineDigital säger “Stor talang kräver meningsfullt arbete. De bästa byråerna inser att deras medarbetare är deras största tillgång, och att hålla sitt team engagerat genom meningsfullt arbete är fortfarande en högsta prioritet.

De byråer med en definierad vision och uppsättning principer fokuserar på att hitta rätt ändamålsdrivna kunder och projekt som håller byråteamet utmanat och uppfyllt.”

Att ta steget

Med allt detta i åtanke kan det vara lite skrämmande om du är på ruta ett på väg att ge dig ut på din nya satsning.

Spara en tanke åt Mario Falchoni, grundare av Retorix som lanserade sin byrå i april 2020 under coronavirus-pandemin.

“Som alla andra såg vi händelserna i mars utvecklas med växande oro. Kraschande börser, utmattning av penningpolitiken, ständigt skärpta sociala restriktioner och stigande global dödlighet.

Resultatet av våra överläggningar? Fartyg är byggda för att korsa haven, inte för att sitta säkert i hamnar. På samma sätt trivs strateger, kommunikatörer och varumärkesbyggare i en kris. Så, omgjorda länden och bundna av vår logik, lanserade vi Retorix. Det föddes också in i en lågkonjunktur”.

Tin Rovic skriver om byggnadsbyråer från grunden och har beskrivit 7 punkter för byråägare som precis har börjat:

Inträdesbarriärerna för att starta en byrå har minskat i takt med att den digitala branschen har blivit allt mer fragmenterad.

I själva verket kan man säga att det aldrig har funnits en bättre tid att starta en digital byrå eftersom fler kunder flyttar sin marknadsföringsaktivitet och sina budgetar till digitala.

Börja med SEOptimers Digital Agency Lean Canvas och kartlägg dina målkunder, ditt fokus och hur du ska generera leads.

Även om den här modellen inte kommer att vara huggen i sten, kommer den att ge dig en utgångspunkt. Registrera en domän, få en webbplats live och börja visa potentiella kunder. Glöm inte att du också kan ladda ner den här guiden som PDF!