Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur man utför SEO för dynamiskt innehåll

Hur man utför SEO för dynamiskt innehåll

Om din webbplats ändras baserat på en användares beteende eller interaktion, kan din webbplats utgöra vissa risker i samband med sökmotoroptimering. I den här artikeln kommer du att lära dig hur du utför SEO för dynamiskt innehåll och hur du minskar riskerna förknippade med dynamiskt innehåll på SEO.

Men först, låt oss få en tydlig uppfattning om vad dynamiskt innehåll är.

Vad är dynamiskt innehåll?

Dynamiskt innehåll är webbplatsinnehåll som ändras baserat på användarens beteende, interaktion med din webbplats eller några andra egenskaper. Dynamiskt innehåll kallas även adaptivt innehåll och levererar personligt innehåll baserat på användaren.

Eftersom dynamiskt innehåll förändras på individuell basis, resulterar det ofta i en förbättrad användarupplevelse och högre engagemangsstatistik än statiskt innehåll som inte förändras.

Exempel på dynamiskt innehåll

Innan vi fortsätter att lära oss om SEO för dynamiskt innehåll, tänkte vi att det skulle vara en bra idé att dela med oss ​​av några exempel på dynamiskt innehåll.

Det första exemplet som vi kan ta en titt på är e-handelswebbplatser som ändras baserat på användarens sökkriterier eller filtrering. Detta är endast tillämpligt på e-handelswebbplatser som har många produktvarianter och produkter.

För e-handelsmärken med en enda produkt eller butiker med väldigt få produkter kommer dynamiskt innehåll inte att utgöra någon risk eftersom det inte är tillämpligt på dem.

De mest avancerade e-handelsplattformarna som Amazon rekommenderar också produkter baserade på en användares tidigare interaktioner med plattformen. Detta klassificeras också som dynamiskt innehåll eftersom det ändras på individuell basis och till och med kan ändras varje gång samma användare besöker webbplatsen.

Läsa:  Hur ser jag reposter på TikTok? – Utforska alternativ och funktioner

Det andra exemplet på dynamiskt innehåll är vilket socialt mediaflöde eller hemsida som helst. Detta inkluderar dina Facebook, Twitter, Reddit, Instagram, etc. flöden. Detta klassificeras som dynamiskt innehåll eftersom det ändras beroende på användaren (t.ex. vem de följer, vilka sidor de gillar, vilka Subreddits de prenumererar på, etc.).

Medan innehållet på sidan ändras dynamiskt per användare, förblir webbadressen till startsidan densamma.

Ett tredje exempel på dynamiskt innehåll är resewebbplatser. Om du surfar runt på Booking.com eller någon annan resewebbplats (t.ex. Airbnb, TripAdvisor, etc.), så ändras faktiskt innehållet på plats baserat på din sökplats och din tidigare sökhistorik.

Varför är SEO för dynamiskt innehåll viktigt?

Om din webbplats uppdateras enligt användaregenskaper finns det en risk att Google indexerar fel version av din webbplats eller till och med hoppar över att indexera den alls.

Av denna anledning är det viktigt att du utför korrekt sökmotoroptimering (SEO) för att undvika negativ påverkan på grund av din webbplatss dynamiska karaktär.

Är dynamiskt innehåll bra för SEO?

Ja, dynamiskt innehåll kan vara bra för SEO, men bara om du följer de bästa metoderna för att optimera en webbplatss SEO.

Dynamiskt innehåll personifierar en webbplatss användarupplevelse, vilket kan ha en positiv inverkan på olika mätvärden på sidan som påverkar SEO-rankingen.

Personalisering ökar användarnas engagemang och tid på webbplatsen, båda dessa mätvärden har en positiv inverkan på en webbplatss sökmotorprestanda.

Men om det inte görs på rätt sätt kan dynamiskt innehåll faktiskt ha en negativ inverkan på sökmotorernas prestanda.

Risker med dynamiskt innehåll för SEO

Låt oss nu kort beröra de olika riskerna som är förknippade med dynamiskt innehåll på sökmotorranking. I nästa avsnitt kommer vi att dela hur du kan undvika dessa risker.

Duplicerat innehåll

Den första risken med dynamiskt innehåll på SEO handlar om duplicerat innehåll. Duplicerat innehåll är en samling webbsidor som inte har några märkbara skillnader när Google genomsöker och indexerar dem.

Källa: Backlinko

Även om duplicerat innehåll inte nödvändigtvis resulterar i en straffavgift från Google, kan det fortfarande ha en negativ inverkan på din webbplats övergripande kvalitetsresultat.

Läsa:  Hur man gör en varumärkesrevision med mall & Exempel

Dynamiskt innehåll kan skapa dubbletter av innehåll eller sidor i flera fall.

Till exempel, om din e-handelswebbplats har olika produktvarianter och som ett resultat har filter som användare kan anpassa därefter. Då kan Google genomsöka två sidor med olika URL-parametrar men som har samma innehåll på sidan.

Nyckelord kannibalisering

En annan risk förknippad med dynamiskt innehåll är sökordskannibalisering. Nyckelordskannibalisering är när mer än en sida på en webbplats riktar sig mot samma sökord. Dessa sidor konkurrerar i huvudsak med varandra.

Webbplatser som förändras dynamiskt kan resultera i kannibalisering av sökord eftersom dynamiskt innehåll kan skapa flera webbadresser som är inriktade på samma sökord eller sökfråga.

Cloaking

I SEO-termer är cloaking handlingen att visa sökmotorernas sökrobotar annat innehåll än vad användare skulle se när de besöker en webbsida.

Källa: GSM marknadsföring

I Googles ögon är cloaking spam och det är ett brott mot Googles kvalitetsriktlinjer för webbansvariga. Om din webbplats flaggas av Google för cloaking kan det få stora konsekvenser för din webbplatss synlighet online och sökmotorranking.

Cloaking är också ett av huvudproblemen i samband med dynamiskt innehåll och bör åtgärdas så snart som möjligt.

Hur man utför SEO för dynamiskt innehåll

Låt oss ta en titt på hur du kan göra SEO för dynamiskt innehåll och sidor. Du kan följa dessa steg för att undvika att bli straffad av Google.

Skapa statiskt innehåll

Webbansvariga bör försöka minska antalet dynamiska element på en webbplats när de gör SEO för dynamiskt innehåll.

Utöver det kan SEOs och webbplatsägare lägga till statiskt innehåll på dynamiska sidor. Detta innehåll bör informera användaren om ämnet för sidan, dessutom bör det innehålla målsökord och sökordsvarianter för att ge Google mer sammanhang om din sida.

Låt oss ta exemplet med en resebokningssajt. Istället för att bara lägga till dynamiskt innehåll på sidan kan webbansvariga och SEO:are lägga till statiska element som djupgående beskrivningar eller information om relevanta områden eller länder.

Läsa:  Digital transformation inom bankverksamhet: för-, nackdelar och drivrutiner

Sidan kan även innehålla statiska kundrecensioner av de hotell och flygbolag som finns på webbplatsen.

När du tänker på vilket statiskt innehåll du ska lägga till på en dynamisk sida, tänk på dig själv “vad skulle användaren tycka är användbart?

Du kan också lägga till vanliga frågor (FAQ) som en kund kanske vill veta innan du gör en bokning på dessa sidor.

Minska antalet URL-parametrar

Ju fler URL-parametrar en sida har, desto svårare blir det för Google att förstå ditt dynamiska innehåll. Webbansvariga bör minska antalet URL-parametrar till två till tre.

Detta är dock inte alltid möjligt, särskilt för stora rese- och e-handelswebbplatser. Detta leder oss till nästa lösning på SEO för dynamiskt innehåll på stora webbplatser – kanoniska taggar.

Lägg till kanoniska taggar på dynamiska sidor

Ett av de bästa sätten att eliminera riskerna förknippade med dynamiskt innehåll är att använda kanoniska taggar. Kanoniska taggar talar om för Google och andra sökmotorers sökrobotar vilken version av en sida som är den ursprungliga.

Den talar om för Google den föredragna webbadressen bland många olika versioner och vilken version som ska väljas för att rankas i sökresultaten.

Kanoniska taggar är särskilt användbara om din webbplats genererar duplicerat innehåll på grund av dess dynamiska karaktär.

Om din webbplats genererar olika URL-parametrar baserat på vissa användarinmatningar eller egenskaper, se till att kanonisera dessa sidor tillbaka till huvudsidan och lägg till en “noindex”- eller “nofollow”-tagg till dessa webbadresser.

Så om din e-handelswebbplats har flera filter som genererar olika URL-parametrar, vill du kanonisera alla följande sidor tillbaka till huvudsidan:

  • www.domain.com/product/running-shoes/?brand=nike&maxprice=350
  • www.domain.com/product/runniing-shoes/?brand=nike&maxprice=200

Minska antalet dynamiska element på en sida

En annan bästa praxis för SEO för dynamiskt innehåll är att minska antalet dynamiskt föränderliga element på en sida.

Genom att minska dynamiska element hjälper du Google att få en bättre förståelse för vad din sida handlar om och det minskar också sidans laddningstid.

Webbansvariga och SEO:are bör se till att H1 och titeltaggen förblir statiska och att den innehåller sidans målsökord. För e-handelswebbplatser, se till att “kategorisidor” har innehåll som förblir statiskt.

Läsa:  Hur man skapar en budget med Google Sheets

Om du till exempel säljer orientaliska mattor kan du skapa en kategoribeskrivning och hjältebild som förblir statisk oavsett vad användaren väljer som filter.

Optimera Page Speed ​​för dynamiska sidor

Ingen, inklusive Google, gillar att vänta länge på att sidor ska laddas färdigt. Faktum är att PageSpeed ​​är en direkt rankningsfaktorså om dina dynamiska sidor tar för lång tid att ladda helt, så har du en stor underläge.

Om du lägger till dynamiskt innehåll på din webbplats kommer det naturligtvis att laddas långsammare än vanligt statiskt innehåll. Det finns dock sätt att bekämpa detta.

Det vanligaste sättet att optimera PageSpeed ​​är genom olika programvaror och plugins som kan hjälpa till att snabba upp din dynamiska webbplatss laddningshastighet eller minska webbplatsens filstorlek.

Ett annat steg du kan ta för att förbättra en dynamisk webbplatss laddningshastighet är att optimera de statiska elementen på en webbplats.

Detta inkluderar att minska filstorleken på statiska bilder genom att köra dem genom ett komprimeringsverktyg, använda webbläsarcache och minimera eventuella HTML-, CSS- eller Javascript-filer.

Slutsats

Detta avslutar vår artikel om SEO för dynamiskt innehåll. Dynamiskt innehåll är ett utmärkt sätt att anpassa användarupplevelsen av din webbplats.

Det resulterar vanligtvis i högre mätvärden för användarengagemang och kan som ett resultat ha en positiv inverkan på avvisningsfrekvens och tid som spenderas på din webbplats. Detta påverkar den övergripande sökmotorns prestanda och ranking på en webbplats.

Kom dock alltid ihåg att dynamiskt innehåll kan orsaka problem för din SEO om det inte hanteras på rätt sätt.