Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur marknadsförare reagerar på Coronaviruset och deras tips

Hur marknadsförare reagerar på Coronaviruset och deras tips

Aktier är i fritt fall, ekonomier störs, våra hem- och arbetsliv genomgår seismiska förändringar – sådana som vi aldrig har upplevt. Och det är bara början.

Men med störningar kommer ett behov av att anpassa sig. För att förstå detta föränderliga landskap tog vi här på Ahrefs ett steg tillbaka för att förstå hur marknadsförare i frontlinjen anpassar sig, svänger och optimerar. Ju mer vi kan lära oss tillsammans och stötta varandra som gemenskap, desto bättre.

1. Organisk trafik påverkas hårt men det beror på din bransch

Trafikdata från SEO-branschens ledare, Neil Patel

Webbplatstrafiken har förståeligt nog fått en törn med resebranschen som drabbats av den överlägset största nedgången. Under den här tiden föreslår Neil Patel “när du ser dina konkurrenter lägga ner eller sakta ner på sin marknadsföring, är målet att dubbla ner. Du kanske inte ser den största avkastningen direkt, men på lång sikt kommer du att göra det.” För branscher som drabbas av stora trafiknedgångar kan det vara värt att titta på möjligheter utanför anläggningen. Sociala medier är den självklara kandidaten här. Reddit rapporterar ökningar på 20-50 % i trafiken till vissa subreddits under coronavirusutbrottet. Onlineforum och diskussionsforum som är specifika för vissa branscher kan också representera möjligheter för varumärken. Varumärken utför vanligtvis socialt lyssnande i onlinegemenskaper för att förstå vilka teman och ämnen som resonerar med deras publik. Men under denna tid kan det finnas möjligheter för varumärken att inleda konversationer och lägga till värde i utrymmen där de kanske inte tidigare har vågat sig.

Vissa marknadsförare använder också denna tid för att avsluta objekt på sina digitala att-göra-listor. Ett särskilt område som ofta försummas är konverteringsfrekvensoptimering (CRO). Thrive Agency föreslår att det första steget är att utföra en CRO-revision för din webbplats för att säkerställa att dina uppmaningar (CTA) förvandlar leads till kunder, särskilt under tider med låg trafik eller minskade budgetar.

Läsa:  Hur det fungerar och vad du kan göra med MailChimp: från nyhetsbrev till e-postmarknadsföring

2. Sökbeteenden förändras

Lily Ray är chef för SEO på Path Interactive

Medan trafiken är nere i flera kategorier, upplever vissa kategorier i Googles YMYL-kategori (dina pengar, ditt liv) stor tillväxt i sökvolymer när konsumenter försöker ta reda på mer information om Coronaviruset. Ämnen kring media, ekonomi, mat och sjukvård är uppe.

Sistrix tittade på amerikanska sökningar inom nyhets- och hälsobranschen och kartlade tillväxttakten i organisk synlighet för dessa webbplatser från 18 januari till 18 mars. Toppen på listan var dailyburn.com som tillhandahåller träningsvideor på begäran som du kan göra hemifrån .

Om möjligt kan din organisation eller kund kanske utnyttja Nyheter SEO-optimering. Greg Jarboe, VD på SEO-PR säger att SEO-proffs “inte ens inser hur användbart pressmeddelande SEO kan vara”. Medan Nyheter SEO är avgörande för journalister och PR-proffs, om ditt varumärke snabbt kan publicera auktoritativt nyhetsinnehåll i din bransch kan du dra nytta av samma höjning som ett resultat av ändrat sökbeteende.

3. Konsumenternas tid på sociala medier ökar

Carlos Gil är författare till “The End of Marketing”

Mediekonsumtionen genomgår stora förändringar. I USA noterade mätningsföretaget Nielsen en ökning med 22 % i TV-konsumtionen i bara en stad på en vecka. Vi vet historiskt att i kristider kan tv-tittandet öka med nästan 60 %. Detsamma gäller för sociala medier. I Italien ökade videostreaming på sociala medier med 66 % i februari eftersom fler människor är online och spenderar mer tid i nyhetsflödet.

Vad kan ditt varumärke eller din kund göra med denna ökade uppehållstid på sociala medier? Eftersom fler av befolkningen nu arbetar hemifrån kan det här vara ett bra tillfälle att överväga att lansera produkterbjudanden eller tjänster online. För innehållsmarknadsförare, leta alltid efter möjligheter att tillföra värde, vara unik och anpassa ditt budskap för en hemmapublik.

4. Tänk på sammanhanget när du planerar innehåll

Jen Hartmann driver PR & Social Strategy för John Deere

Innehåll som du planerade förra veckan kanske inte är lämpligt att lägga upp den här veckan. Håll dig smidig och försök att upprätthålla ett flexibelt publiceringsschema. De flesta marknadsförare tar bort schemalagt socialt innehåll och publicerar istället inlägg live. För varumärken i berörda branscher är detta viktigt för att säkerställa att kommunikationer är relevanta mitt i det föränderliga landskapet.

Läsa:  Hur många använder Tinder 2024? (Statistik)

Tänk också på att tidigare schemaläggningsfönster kanske inte längre är lämpliga eftersom människors arbetstider nu förändras till följd av att de arbetar hemifrån och måste jonglera med barn och familjeåtaganden. Lauren Teague från byrån Convince&Convert sa “Jag prioriterar tid först på morgonen, från 5-7 på morgonen, och efter att mina barn har lagt sig, 20-22 som primära timmar som jag kan vara online. Jag kommer inte att se mycket socialt innehåll eller delta i de konversationer som pågår under [traditional] arbetstimmar, och jag vet att jag inte är ensam”.

5. Företag som drabbats av Coronavirus måste överkommunicera

Matthew Kobach är chef för sociala medier för NYSE

Om ditt företag eller din kund är i en påverkad bransch (t.ex. resor, underhållning, detaljhandel, gästfrihet, etc) dra dig inte tillbaka, håll kommunikationen uppe. Uppdateringarna accelererar och konsumenterna drunknar i nyheter (riktiga & falska). För att vara en auktoritativ röst och erbjuda värde till ditt samhälle måste du vara närvarande.

I deras senaste Coronavirus blogginlägg, noterar Twitter att “I tider av kriser vill människor ha trovärdig information. 75 % av covid-19-relaterade tweets är faktiskt Retweets. Med andra ord, den primära metoden för att dela information under en kristid är genom Retweeting.” Även om ditt varumärke kanske inte skriver innehåll direkt om COVID-19 eller på Twitter för den delen, är det fortfarande viktigt att tänka på möjligheten att dela ditt innehåll och överväga att använda korta, raka uppdateringar om du eller din kund verkar inom en påverkad industri under denna kris.

6. Låt oss inte glömma att det här är en kris och människor behöver hjälp

Jonas Bladt Hansen är ägare till byrån Inversus

Vad kan ditt varumärke eller din kund göra för att skapa mervärde? Varumärken som verkligen erbjuder hjälp till sina kunder eller den bredare allmänheten kommer att värderas i sin tur. Vi har sett otaliga exempel på varumärken som verkligen hjälper under denna kris. LVMH bytte från parfym till att tillverka hydroalkoholisk gel (handdesinfektionsmedel) för att hjälpa utarmat lager på franska sjukhus. Förlag gillar The New York Times tar bort betalväggar för innehåll från Coronaviruset. Konsumentmärken som Reebok erbjuder gratis anpassade träningspass att göra hemifrån. Dessa handlingar av välvilja från varumärken kommer att komma ihåg och hjälpa till att bygga förtroende och i hela samhället. CMO-nätverk Jeff Fromm sa “Empati kommer att hjälpa ditt varumärke att överleva COVID-19”.

Läsa:  Hur många bakåtlänkar behöver du verkligen?

7. Om det är dags att justera eller pivotera är YouTube ett bra ställe att börja

Jack Appleby är Strategy Director på RGA

För frilansare, marknadsföringskonsulter och små byråer kan nu vara den bästa tiden att lära sig nya färdigheter och bredda din kunskap om digital marknadsföring. YouTube är hemmet för instruktioner, förklarare och genomgångar så sök och lär dig något nytt.

Förutom YouTube håller många experter inom sina områden gratis kurser och workshops på Facebook Live och Instagram Live. Klass Central har sammanställt en lista med över 450 kurser som du kan ta online gratis. Carlo Perotta, universitetslektor från Monash University tror att Coronaviruset kan utlösa en inlärningsboom på nätet. Frågan är om den förväntade snabba användningen av online-lärande blir en permanent lösning eller bara ett tillfälligt krishanteringsverktyg?

8. Ibland måste man bara slänga ut regelboken

Ed Erhart driver Comms på Wikipedia

Under denna kris kommer sannolikt möjligheten att uppstå att prova nya saker för första gången. Nu mer än någonsin behöver vi komma ihåg det digitala marknadsföringsmantrat “testa och lära”. Aaron Brooks, Medgrundare av Vamp säger att “även om det kan bli en nedgång i kundernas utgifter, finns det en ökning av kundkontaktpunkter och uppmärksamhet. Om du kan anpassa dig och erbjuda dem värde i denna tid av osäkerhet kommer du att vinna deras lojalitet och när det normala livet återupptas och de spenderar igen, det kommer att vara med dig.” För de flesta märken är det ibland första steget att bli konversation. Detta kan vara svårt för stora varumärken men möjligheten att ha en verklig tvåvägsdialog med onlinegemenskapen kan dyka upp nya möjligheter att ytterligare bygga engagemang och lojalitet.

9. Långsiktigt varumärkesbyggande är nyckeln

Mark Ritson är adjungerad professor i marknadsföring vid Melbourne Business School

Vi är så fokuserade på morgondagen, nästa vecka, nästa månad – och med rätta, saker och ting förändras timme för timme. Men Mark Ritson talar om “varumärkesframträdande” – ett varumärkes eller företags förmåga att skapa ett bestående intryck genom distinkt positionering. Oavsett om detta är genom varumärkesbyggande, uppdrag och värderingar, varumärkeskoder eller unika säljförslag – nyckeln för marknadsförare är att bygga en stark varumärkesframträdande med långsiktigt tänkande.

Läsa:  Hur man skickar pengar utomlands: de 5 mest...

En av de största möjligörerna för långsiktigt varumärkesbyggande har varit uppkomsten av DTC (Direct to Consumer). Detta är särskilt uppenbart för Retail och CPG (FMCG) varumärken där de traditionellt inte “ägde relationen” med slutkunden. Dessa varumärken som kringgår traditionella distributionskanaler och går direkt till konsumenten exemplifieras som detaljhandelns framtid. Cale Guthrie Weissman från ModernRetail säger att exklusiva DTC-varumärken för hemmet ser en ökning av coronaviruset.

10. Fortsätt lyssna

Laura Starita är författare på Gartner

Att samla in kundsentimentdata via sociala medier, feedbacksessioner, enkäter eller frågeformulär är bra att göra när som helst. Men under en kris är det ännu viktigare att förstå hur beteende och attityder kan utvecklas över tid. Det finns flera tillgängliga verktyg för att snabbt och enkelt lyssna på sociala medier som ger ovärderliga insikter om hur dina kunder tänker och kommunicerar.

Mörk social (ospårbar social trafik från Messenger, WhatsApp och privata grupper) kan vara en annan bra källa till kundinsikt men dessa källor kan inte spåras med sociala lyssningsverktyg. The New York Times rapporterar Coronavirus-relaterade branschgrupper dyker upp på Facebook, vissa gillar att en hälsovårdsgrupp med över 100 000 medlemmar är extremt aktiva. Även om dessa grupper är aktiva och relevanta för krisen nu, kan de antyda hur vi organiserar och samtalar med branschkollegor i framtiden. Nu är ett bra tillfälle att söka efter nya grupper som är relevanta för ditt varumärke på Facebook och LinkedIn och fortsätta hålla fingret på pulsen.

Din tur

Vi vill gärna höra från dig om du har genomfört förändringar eller lanserat nya marknadsförings- och kommunikationsinitiativ i spåren av Coronaviruset. Tweet oss @seoptimer och låt oss veta!