Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Hur startar jag en SaaS-blogg: Viktig guide för nybörjare


Hur startar jag en SaaS-blogg: Viktig guide för nybörjare

Om du är nybörjare inom SaaS innehållsmarknadsföring, undrar du förmodligen, Hur startar jag en SaaS-blogg?

Att skriva SaaS-innehåll är ett helt annat djur jämfört med traditionellt bloggande. Med så mycket att tänka på – från att identifiera en nisch och förstå din publik till att konsekvent skapa innehåll som ger resonans – kan det verka skrämmande att ta de första stegen. Men med rätt tillvägagångssätt kommer du att upptäcka att det inte bara är möjligt utan också oerhört givande.

Föreställ dig det här: Din SaaS-blogg blir en ledstjärna i det digitala landskapet och guidar användarna genom mjukvarulösningarnas komplexitet med lätthet och expertis. Det är här tankeledarskap möter praktiska råd; där branschinsikter blandas sömlöst med praktiska tips för både blivande entreprenörer och erfarna proffs.

I den här guiden dyker vi djupt in i vad som får framgångsrika SaaS-bloggar att markera. Vi kommer att upptäcka beprövade strategier som hjälper till att fånga uppmärksamheten på en överfull marknad samtidigt som de ger värde som får läsarna att komma tillbaka för mer.

Låt oss ta bort förvirringen och börja jobba – det är dags att förvandla dessa besökare till betalande kunder för ditt SaaS-företag!

Varför blogga för SaaS-företag?

I sitt hjärta fungerar en blogg som ett pedagogiskt verktyg. Det ger värdefulla insikter till dina branschkollegor och en idealisk kundprofil (ICP), och erbjuder lösningar som adresserar deras specifika smärtpunkter och ambitioner.

Oavsett om du skapar innehåll i kort eller lång form, från tutorials till tankeledarskap, begränsas möjligheterna bara av din fantasi.

Att blogga är ett sätt att få kontakt med publiken och bygga förtroende. Genom att skapa skräddarsytt innehåll som löser befintliga problem för din publik guidar du dem genom deras köpares resa – lockar potentiella kunder och främjar meningsfulla relationer längs vägen.

En välskött blogg kan vara ett av de mest kraftfulla vapnen i din innehållsmarknadsföringsarsenal. Utan det finns det en risk att potentiella kunder aldrig upptäcker vad du har att erbjuda; lämnar outnyttjade marknader outforskade och olösta problem kvarstår.

Så hur startar jag en SaaS-blogg?

Låt mig dela upp varje steg för dig.

Hur startar jag en SaaS-blogg i 9 steg?

Att starta en SaaS-blogg innebär flera strategiska steg för att skapa en plattform som inte bara lockar läsare utan också etablerar din auktoritet i branschen.

Så här kommer du igång:

Steg 1: Definiera dina mål

Före allt annat, peka ut varför du startar en SaaS-blogg. Vill du driva trafik, generera leads eller positionera dig själv som en expert? Dessa mål kommer att forma din SaaS-marknadsföringsstrategi.

Nästa steg är att förstå vem som kommer att läsa dina inlägg. Identifiera deras utmaningar och intressen så att du kan skapa innehåll de bryr sig om.

Läsa:  Hur man tjänar pengar på dina YouTube-videor 2024

Steg 2: Identifiera din målgrupp

Föreställ dig att du ordnar en fest speciellt för en grupp människor. Det börjar med en inbjudan de inte kan ignorera.

Ditt innehåll måste vara den där oemotståndliga inbjudan. Så måla upp en bild: Vilka är dessa människor? Vad håller dem vakna på natten?

Ställ in deras frekvens; så här när du börjar skriva känns det som att du har läst deras dagbok.

Potentiella SaaS-kunder vill inte bara ha vilken lösning som helst – de vill de lösning som verkar handgjord för dem.

Sätt dig i deras skor när du skapar SaaS-innehåll. Du kommer snabbt att lära dig vilka stenar som får dem att hoppa av obehag.

Här är ett exempel på en B2B SaaS-köparpersona från Neil Patel:

Steg 3. Brainstorma bloggämnen

Skapa innehåll kring idéer som du vill skriva om. Denna process involverar brainstorming av en mängd potentiella ämnen som passar din SaaS-produkt eller tjänst.

För att kickstarta denna process, överväg följande frågor:

 • Vilka är de vanliga problemen för din målgrupp?
 • Hur kan din mjukvarulösning hjälpa till att lösa dessa problem?
 • Finns det unika funktioner i ditt SaaS-erbjudande som skiljer det från konkurrenterna?
 • Kan du ge insikter om branschtrender och hur de påverkar användare av liknande tjänster?

Om dessa uppmaningar inte väcker några idéer, tänk på de unika processer, system eller arbetsflöden som du har utvecklat i ditt SaaS-företag. Hur gör din produkt ditt arbetsflöde mer effektivt?

Ett annat sätt att få inspiration är att titta på SaaS-företag med framgångsrika bloggar. Vad skriver de om och hur vinner deras innehåll publikens hjärtan?

Steg 4: Undersök konkurrenter och intern SEO-data

I varje bransch finns unika utmaningar och möjligheter som kan forma din SaaS-bloggstrategi. Lyssna på pågående samtal och forskning trendiga lösningar inom din sektor.

Ett bra sätt att få insikter i dessa diskussioner är genom att gå med i webbseminarier, läsa whitepapers och konsumera information från nyckelaktörer inom ditt område. Dessa resurser ger ofta en tydlig bild av vilka ämnen som för närvarande engagerar publiken inom din bransch.

Om du redan har en etablerad SEO-plan med definierade nyckelord och KPI:er, då har du kommit igång bra! Du har förmodligen redan värdefull sökordsdata som kan vägleda ämneskluster för framtida blogginlägg. Nu behöver du bara köra dessa nyckelord genom en AI-skribent som WriteSonic och du kommer att ha hundratals SaaS-artiklar i din pipeline.

Men vad händer om du inte har någon redan existerande SEO-forskning?

WriteSonic kan också hjälpa dig med detta. Ange bara ditt nischämne eller sökord så genererar sökordsforskningsverktyget i appen en lista med relevanta sökord för dina ämneskluster.

Här är en skärmdump av Content at Scales sökordsverktyg:

Sökordsforskningsverktyg är bra på att hitta SEO-guldgruvor. Men vad händer om du kombinerar dessa insikter med empati?

Att skriva engagerande inlägg handlar inte bara om snygga ord eller bländande teknikprat; det är också hjärt-till-hjärta-chattar om gemensamma kamper.

Att väva mänskliga erfarenheter och tankeledarskap med databaserade strategier skapar magi.

Genom att cementera dig själv som ledstjärnan i ett hav av alternativ skapar du ett “aha”-ögonblick där din läsare tänker:

“Det här företaget får mig.”

Steg 5: Konfigurera din bloggplattform

Välj en bloggplattform som passar dina tekniska färdigheter och budgetbegränsningar.

Läsa:  Inlägg på sociala medier: Hur man maximerar för större synlighet

WordPress är populärt eftersom det är flexibelt och SEO-vänligt, men det finns andra som Medium eller Ghost om enkelhet är nyckeln för dig.

Glöm inte: välj ett domännamn som speglar ditt varumärke eller sökord relaterade till dina SaaS-lösningar.

Steg 6: Skapa en innehållskalender

Konsistens vinner loppet i SaaS-bloggning. Planera ut när och vilken typ av inlägg som ska publiceras med hjälp av ett kalenderverktyg eller till och med något så enkelt som ett Google Sheet, för att hålla reda på ditt inläggsschema.

En innehållskalender är en viktig komponent i en solid innehållsmarknadsföringsstrategi. Detta hjälper till att upprätthålla regelbunden inläggsfrekvens – ett måste för att behålla publiken i SaaS-utrymmet!

Även om detta är det första innehållet för din SaaS-blogg, kan dess inverkan vara betydande med korrekt positionering.

En titt på Content at Scales innehållskalender i appen:

När du har bestämt dig för ett ämne för ditt blogginlägg, skriv det i din kalender för att informera ditt innehållsteam om det. Detta steg tjänar flera syften:

 • Om du aldrig har skapat något blogginnehåll tidigare, kommer att dela denna information visa att vem som helst kan bidra med värdefulla insikter genom att blogga.
 • Om det finns befintliga delar av webbplatsinnehåll redan på plats, kan du undvika upprepningar genom att meddela andra om vad du planerar att skriva och stämmer bättre överens med den övergripande strategin.
 • Detta bidrar också till att förbättra SEO genom att förhindra att dubbletter av ämnen dyker upp på samma webbplats.

Ditt team bör regelbundet uppdatera dessa uppgifter som en del av att upprätthålla en dynamisk och effektiv innehållskalender.

Steg 7: Beskriv din bloggstruktur

Nu när du har identifierat ditt ämne, sökord och målgrupp är det dags att beskriva strukturen för din SaaS-blogg. Detta steg är avgörande eftersom det lägger grunden för ett sammanhängande och engagerande innehållsflöde.

En genomtänkt bloggstruktur bör ta itu med din publiks smärtor, påståenden och vinster – en effektiv strategi för att skapa övertygande varumärkesbudskap.

Möda: Vilka problem eller utmaningar möter din publik? Dina blogginlägg bör syfta till att ge lösningar på dessa problem.

Påståenden: Det här är löften från andra företag i din bransch. Hur kan du skilja dig från dem? Använd denna information när du skapar ämnen för framtida bloggar.

Vinster: Vilka fördelar får läsarna av att använda din produkt eller tjänst? Se till att detta syns tydligt i alla dina bloggar.

Om det känns skrämmande att skriva en professionell blogg vid första anblicken – oroa dig inte! Med ankomsten av artificiell intelligens kan AI-verktyg som WriteSonic nu göra forskningen, bloggen och det första utkastet åt dig!

Steg 8: Skriv övertygande SaaS-innehåll

Nu när du har slutfört planerings- och skissstadierna är det dags att dyka in i den spännande delen: att skriva!

Överkomplicera inte denna process. Skriv som om du har ett avslappnat samtal med en kollega om din dag på jobbet.

Fokusera på att leverera värde genom varje del genom att ta itu med vanliga frågor, tillhandahålla handledningar, dela fallstudier eller bryta ner komplexa koncept i lättsmälta bitar.

Läsa:  7 bästa WordPress-recensionsplugins för Google, Yelp och mer

Din målgrupp finns där ute och möter utmaningar varje dag. De letar efter lösningar – lösningar du kan ge dem genom värdefullt innehåll.

Att blogga handlar inte om att slänga ord på en sida; det är en konstform där varje mening måste vara lika övertygande som den sista för att hålla läsarna fasta tills de har slukt varje ord – och klicka sedan på “Prenumerera”.

Men vad får läsarna att stanna kvar och vidta åtgärder?

Den hemliga såsen ligger i att hålla blogginlägg köttiga men lättsmälta – en fin balans mellan detaljerade instruktionsguider och bitar av visdom som kan fungera som en ingång till din marknadsföringstratt.

Strö in lite SEO-magi med väl genomarbetade sökord och metabeskrivningar som gör sökmotorer nöjda utan att fylla eller låta robotaktigt, eftersom användarupplevelsen alltid kommer först.

Kom ihåg att konsekvens är nyckeln. Fortsätt att publicera artiklar av hög kvalitet regelbundet. Din uppdaterade blogg blir inte vilken plats som helst utan blir platsen för färska insikter i vilken programvarukategori du än befinner dig i.

Släng in några bilder, videor och infografik. De hjälper till att förklara datapunkter bättre och låt oss inse det – de är mycket mer engagerande än att läsa ett textblock.

Här är några bästa metoder för att skriva SaaS-bloggar:

 • Skriv naturligt: Håll ditt språk enkelt och konversationsrikt. Du vill att läsarna ska känna att de chattar med en vän istället för att läsa en skolbok.
 • Var konsekvent: Att regelbundet publicera innehåll håller läsarna engagerade och kommer tillbaka för mer.
 • Använd SEO-sökord strategiskt: Inkorporera nyckelord naturligt i ditt innehåll utan att fylla dem obekvämt bara för SEOs skull.
 • Redigera grundligt: Ingenting undergräver trovärdigheten snabbare än stavfel eller grammatiska misstag. Använd verktyg som Grammarly eller låt någon annan korrekturläsa ditt arbete (eller AI:s arbete) innan du publicerar.
 • Lägg till värde: Se till att varje inlägg ger användbar information eller insikter som kan hjälpa till att lösa problem för din publik.

Kom ihåg att SaaS-bloggning är mer än att bara sälja – det handlar om att lära ut, hjälpa och få kontakt med människor som delar liknande intressen. Ha dessa tips i åtanke när du skriver ett SaaS-blogginlägg.

Steg 9: Redigera, Optimera, Upprepa

Oavsett om du skriver din SaaS-artikel från början eller kör den genom AI, se till att redigera den innan du går live.

Börja med att läsa hela stycket högt. Denna teknik hjälper till att identifiera obekväma meningar eller fraser som kanske inte flyter bra.

Efter självredigering, dela ditt utkast med en kollega, chef eller partner. Deras unika perspektiv kan hjälpa till att identifiera alla förvirrande avsnitt eller jargongtungt språk som behöver förenklas.

Särskilt i SaaS-bloggning – där tekniska detaljer ofta är inblandade – är enkelhet nyckeln.

Tänk på detta: om någon utanför din bransch inte kan förstå vad du skriver om, så är chansen stor att många av dina läsare inte gör det heller.

Den gyllene triangeln

En användbar strategi när du förklarar komplexa ämnen är att fokusera på tre huvudaspekter: funktioner (verktygsspecifikationer), funktioner (vad verktyget gör) och fördelar (varför det är viktigt).

 • Funktioner: Dessa är specifika aspekter eller egenskaper hos din produkt/tjänst.
 • Funktioner: Förklara hur dessa funktioner fungerar – vad de gör.
 • Fördelar: Här framhäver du varför dessa funktioner är viktiga – hur de löser problem och förbättrar liv.
Läsa:  Dålig webbplatsprestanda: Orsaker & Lösningar

CRAFT-ramverket

Om du vill att ditt SaaS-innehåll ska uppmärksammas av Google, måste du tillämpa dess EEAT-princip: ditt blogginlägg ska skrivas med expertis, erfarenhet, auktoritativitet och tillit.

Av denna enda anledning har vi skapat vad vi kallar CRAFT-ramverket för att hjälpa SaaS-marknadsförare att producera högkvalitativt innehåll konsekvent.

Genom att följa dessa steg kan du börja skriva innehåll som gläder både läsare och sökmotorer.

Kom ihåg att redigering är en process som kan kräva flera revisioner. Det är helt okej om ditt blogginlägg inte kommer ut perfekt i första utkastet. Med varje revision blir det lättare att förmedla ditt budskap effektivt och engagerande.

En liten ansträngning räcker långt för att säkerställa framgången för din SaaS-blogg.

Använd sökordsforskningsverktyg för att hitta termer som är relevanta för SaaS-målgrupper och väv dem sedan naturligt in i titlar, rubriker, metabeskrivningar och brödtexten samtidigt som du ser till att de inte stör läsbarheten.

Sträva alltid efter högkvalitativa bakåtlänkar från välrenommerade webbplatser – dessa fungerar som förtroenderöster från andra webbansvariga som indikerar pålitlighet.

Dessutom, ignorera inte tekniska SEO-aspekter som webbplatskartor och sidladdningstider. De spelar en avgörande roll för att se till att sökmotorer älskar att krypa igenom dina sidor.

Genom att följa dessa steg noggrant och samtidigt hålla användarens engagemang i centrum varje steg på köparresan – har du lagt grunden för en framgångsrik SaaS-blogg som frodas mitt i konkurrensen.

Vanliga frågor – Hur startar jag en SaaS-blogg?

Hur skapar man SaaS-innehåll?

Dyk djupt in i publikens utmaningar, skapa lösningar i dina inlägg och håll det kryddigt med färska insikter.

Hur blir jag en SaaS-innehållsskribent?

Vässa dina tekniska kunskaper, öva på att skriva tydliga kopior som löser problem och håll koll på branschtrender.

Slutsats

Hur startar jag en SaaS-blogg? Du har tagit de första stegen. Kom ihåg att innehåll är kung men strategi bär kronan.

Vilka är komponenterna i en bra SaaS-bloggstrategi?

Spika fast dina köparpersonligheter; de är hjärtat i din berättelse.

Dyk in i SEO; det är din karta till synlighet.

Skriv målmedvetet – lös problem, lindra smärtpunkter och se läsarna återvända för mer.

Publicera innehåll regelbundet och håll det fräscht och konsekvent – ​​det är så du kan bygga ett imperium enbart med ord.

Och kom alltid ihåg: kvalitet framför kvantitet kommer att särskilja din SaaS-blogg på en fullsatt digital marknadsplats.

Är du redo att skriva ditt första SaaS-blogginlägg? Registrera dig med WriteSonic och generera vilken typ av SaaS-innehåll du vill – från hur-man-guider till fallstudier till branschrapporter.