Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Innehållsanpassning är nyckeln till att låsa upp kundlojalitet

Innehållsanpassning är nyckeln till att låsa upp kundlojalitet

En av de största marknadsföringstrenderna de senaste åren är innehållsanpassning. Från Netflix till Amazon, varumärken levererar personliga kundupplevelser till sina prenumeranter 24/7.

Att investera i innehållsanpassning för att bygga relationer med kunder har några allvarliga belöningar. Och om du inte gör det ännu, kan du gå miste om många möjligheter.

Hur? Låt oss titta på siffrorna:

Genom att anpassa digitalt innehåll till en specifik målgrupp kan företag skapa upplevelser som är meningsfulla och effektfulla. Genom att samla in och analysera konsumentdata kan marknadsförare skapa anpassat innehåll som driver engagemang och konverteringar.

Hur anpassar du innehåll?

I det här blogginlägget kommer vi att visa dig hur de stora varumärkena personifierar innehåll för att inspirera dig att utveckla innehåll som är personligt för din marknad.

Vad är innehållsanpassning?

Innehållspersonalisering är en marknadsföringsstrategi som innebär att skapa skräddarsytt innehåll baserat på konsumentdata med målet att förbättra användarupplevelsen och öka konverteringsfrekvensen.

I dagens digitala landskap ser konsumenter personalisering som standardstandarden för varumärkesengagemang, och de är mer benägna att reagera positivt om varumärken anstränger sig för att nå ut med meddelanden som är skrivna specifikt för dem.

Konsumentdataanalys

För att utveckla en framgångsrik plan för innehållsanpassning måste du först samla in värdefull information om din kundbas. Du kan göra detta genom olika metoder som att spåra webbplatsbeteende, analysera interaktioner med sociala medier eller använda kunddataplattformar (CDP). Genom att samla in dessa data får marknadsförare insikter i kundernas preferenser och intressen som hjälper dem att skräddarsy innehållet därefter.

 • Webbplatsens beteende: Att analysera hur användare interagerar med din webbplats kan ge värdefull information om deras intressen och preferenser. Verktyg som Google Analytics erbjuder omfattande rapporter om användarbeteende.
 • Interaktioner på sociala medier: Sociala lyssningsverktyg gör det möjligt för företag att övervaka konversationer kring sitt varumärke eller sin bransch på olika plattformar. Dessa insikter hjälper dig att identifiera populära ämnen bland din målgrupp.
 • Kunddataplattformar (CDP): CDP:er konsoliderar kunddata från flera källor till en enda databas, vilket gör det möjligt för marknadsförare att bättre förstå enskilda kunders behov av riktade marknadsföringskampanjer.

Bildkälla: TechTarget

Målgruppssegmentering

När du har samlat in och analyserat konsumentdata är nästa steg att segmentera din publik baserat på demografisk sammansättning och köparpersonlighet.

Genom att segmentera målgrupper kan marknadsförare skapa övertygande innehåll som förutser och matchar köparnas intressen i olika skeden av försäljningsresan. Detta riktade tillvägagångssätt ökar konverteringarna samtidigt som det leder till fler kvalificerade potentiella kunder.

Läsa:  Hur lätt är det för kunder att komma åt ditt företag?

Skapa Buyer Personas

Målpersonas är fiktiva representationer av dina idealkunder, som hjälper dig att bättre förstå deras behov, preferenser, smärtpunkter och motivationer. Några vanliga faktorer som används för att skapa köparpersonas inkluderar:

 • Ålder
 • Kön
 • Plats
 • Inkomstnivå
 • Utbildningsbakgrund
 • Karriär/branschfokus

Genom att segmentera din målgrupp kan du skapa innehåll som är skräddarsytt specifikt för dem, vilket kan hjälpa till att bygga starkare kontakter och uppmuntra engagemang. Avancerad teknik som maskininlärningsalgoritmer har gjort det möjligt för företag att ytterligare förfina sina ansträngningar för att anpassa innehållet för ännu större framgång.

Här är ett exempel på köparpersonligheter som jag bad ChatGPT att skapa för en ny klient:

Förbättra användarupplevelsen med skräddarsytt innehåll

Det slutliga målet med innehållsanpassning är att förbättra den övergripande användarupplevelsen. När användare hittar värde i ditt e-post- eller blogginlägg kan de ansluta till ditt varumärke vilket kan leda till omvandling och lojalitet.

Några effektiva personaliseringstekniker inkluderar:

 1. Dynamiskt innehåll: Visar innehåll som ändras baserat på användarens beteende eller preferenser. Till exempel att visa personliga produktrekommendationer för återkommande kunder.
 2. E-postmarknadsföringskampanjer: Skicka riktade e-postmeddelanden med skräddarsydda erbjudanden och meddelanden baserat på abonnentdata som surfhistorik, köpmönster eller demografisk information.
 3. Optimering av målsida: Anpassa målsidor för olika målgruppssegment genom att justera rubriker, bilder och uppmaningar (CTA) för att bättre passa varje grupps intressen.

Att införliva dessa strategier i dina marknadsföringsinsatser kan hjälpa dig att skapa en mer personlig upplevelse för din publik samtidigt som du får högre engagemang och konverteringar.

Anpassa innehåll med AI

Innehållsanpassning har utvecklats avsevärt med tillkomsten av avancerad teknik, vilket gör det möjligt för företag att leverera mycket riktat och relevant innehåll i stor skala. Maskininlärningsalgoritmer har dykt upp som ett kraftfullt verktyg för storskaliga personaliseringsinsatser, vilket gör att företag som Netflix och Google kan forma användarupplevelser utifrån individuella preferenser.

Machine Learning Algoritmer i aktion

Algoritmer för maskininlärning (ML) analyserar stora mängder datapunkter för att identifiera mönster och göra förutsägelser baserat på historiska trender. Utifrån dessa data kan marknadsförare skapa personliga innehållsrekommendationer för varje enskild kund.

Till exempel:

 • En e-handelswebbplats kan använda ML för att rekommendera produkter baserat på kunders köphistorik eller varor som de har sett nyligen.
 • En nyhetsplattform kan utnyttja naturliga språkbehandlingstekniker (NLP) som automatiskt genererar personliga rubriker eller sammanfattningar baserat på användarnas läsvanor och intressen.
 • En streamingtjänst som Netflix använder sofistikerade ML-motorer som tar hänsyn till faktorer som visningshistorik och genrepreferenser när de föreslår nya serier eller filmer för sina prenumeranter.

Bästa exemplen på innehållsanpassning

Här är sju framgångsberättelser som fungerar som utmärkta exempel på hur effektiva strategier för innehållsanpassning kan implementeras med hjälp av avancerad teknik.

Läsa:  Plagiat och SEO: Varför kopiering av innehåll är ett stort nej för rankningar

1. Netflix

Som en av pionjärerna inom innehållsanpassning använder Netflix en kombination av samarbetsfiltrering och algoritmer för djupinlärning för att ge mycket exakta rekommendationer till sina användare. Genom att analysera faktorer som visningshistorik, betyg och genrepreferenser kan deras rekommendationsmotor förutsäga vilka program eller filmer en användare med största sannolikhet kommer att gilla.

Detta förbättrar onlineanvändarupplevelsen avsevärt och minimerar chansen att irrelevant innehåll visas för deras kunder.

Till exempel, om någon ofta tittar på actionfilmer med superhjältar som Marvels Avengers-serie eller DC Comics Justice League-serie, kan Netflix föreslå relaterade filmer/program från sitt bibliotek som t.ex. Spider-Man: Into The Spider-Verse eller Våghals. Detsamma gäller fans av kriminalthriller, medicinska drama, romcoms, dokumentärer och K-dramer – de får rekommendationer baserat på de program eller filmer de älskar.

Bildkälla: VWO

Den här typen av hyperpersonaliserade rekommendationsmotorer säkerställer att kunderna förblir engagerade längre genom att hitta mer relevant innehåll snabbare.

2. Amazon

Amazon är en av de bästa när det kommer till innehållsanpassning inom e-handel. När du besöker Amazon får du en hemsida som är helt personlig baserat på de produkter du har köpt och de varor du har bläddrat i.

Om du till exempel nyligen har köpt böcker om ekonomi och entreprenörskap från Amazon, kommer din hemsida att visa produktrekommendationer för liknande titlar som t.ex. Lean Startup eller Rik pappa Stackars pappa. Denna nivå av anpassning hjälper användare att upptäcka nya produkter som de kan vara intresserade av att köpa baserat på deras köphistorik.

3. Google Discover

Den här personliga nyhetsflödestjänsten från Google använder maskininlärningsmodeller för att sammanställa artiklar baserat på en användares sökhistorik, platsdata och surfvanor. Ju mer du använder Google-tjänster som Sök eller Maps, desto bättre blir ditt Discover-flöde på att förutsäga vilket innehåll som kommer att vara relevant och engagerande för dig.

4. New York Times

Även traditionella medier som The New York Times har börjat omfamna innehållsanpassning genom att erbjuda en “för dig”-sektion som rekommenderar artiklar baserade på artiklar du tidigare läst. Genom att analysera läsarnas surfbeteende föreslår tidningen berättelser från olika avsnitt som politik, affärer eller underhållning som matchar deras intressen. På så sätt får läsarna mer relevant innehåll samtidigt som de ökar engagemanget och lojaliteten med publikationen.

5. Airbnb

Retargeting är en annan form av innehållsanpassning där digitala marknadsförare använder kunddata för att leverera riktade annonser över olika kanaler som sociala medieplattformar som Facebook eller Instagram. Det är här Airbnb utmärker sig.

Som ett exempel, om du nyligen sökte efter städer på Airbnb men inte bokade någonting, kan du se ominriktningsannonser med rabatterade erbjudanden på dessa platser när du bläddrar igenom ditt Facebook-flöde nästa gång.

Läsa:  Hur bygger man en innehållsmarknadsföringsstrategi från grunden?

6. Brex

Brex är ett B2B-finansieringsteknologiföretag som erbjuder kreditkort speciellt utformade för nystartade företag. Företaget såg en ökning med 29% i slutförda ansökningar efter anpassa sin hemsida efter bransch.

Om du till exempel besöker Brex webbplats från life science-området, kommer du att se en helt annan hemsida än någon som besöker från e-handelsbranschen. På så sätt kan Brex visa besökarna vad de vill se utan att överväldiga dem med irrelevant information.

Bildkälla: Myteri

Denna strategi har hjälpt Brex att avsevärt förbättra användarnas engagemang och omvandlingsfrekvenser eftersom den ger användarna anpassade meddelanden som resonerar bättre med dem.

7. Parse.ly

Ett vanligt problem för många onlinepublicister är att hålla läsarna engagerade när de har läst klart en artikel eller blogginlägg. Det är där Parse.ly kommer väl till pass.

Parse.lys personliga innehållsrekommendationer gör det möjligt för utgivare att rekommendera artiklar som läsare kan vara intresserade av baserat på deras historia när de surfar igenom din webbplats. Dessa rekommendationer kan ha olika former, till exempel brickor i slutet av en artikel eller till och med kurerade nyhetsbrev som skickas via e-post.

Slate använde Parse.lys rekommenderade innehålls-API för att skapa en oändlig rullningsupplevelse som automatiskt visar relevanta artiklar när läsare når botten av en annan. Sedan antagandet av detta tillvägagångssätt tillsammans med andra personliga strategier, Slate har sett en ökning med 8,5 % i engagerad tid vilket bevisar hur effektiv personalisering kan vara.

Personalisering är viktig eftersom det hjälper varumärken att skapa starkare kontakter med potentiella kunder genom att leverera skräddarsydda upplevelser skräddarsydda efter deras behov och preferenser. Tack vare avancerad teknik som maskininlärning kan du nu enkelt utveckla mycket personligt innehåll för att öka engagemanget och förbättra användarupplevelsen.

Tips för effektiv innehållsanpassning

Nu när du har sett hur de främsta varumärkena gör det, låt mig dela med dig några verkliga exempel på hur du implementerar personalisering i din innehållsstrategi.

Rekommendationer för liknande eller relaterat innehåll

Att dela rekommendationer i blogginlägg eller produktsidor är ett effektivt sätt att hålla läsarna engagerade samtidigt som det uppmuntrar till ytterligare utforskning av din webbplats. Denna taktik tillför inte bara mervärde till användarupplevelsen utan ökar också sannolikheten för konverteringar genom att presentera relevanta alternativ skräddarsydda för individuella intressen.

För att göra detta, överväg att använda verktyg som Outbrain som erbjuder en plattform som är utformad speciellt för att marknadsföra relaterade artiklar på din webbplats. Alternativt kan du implementera anpassade widgets med personliga förslag baserat på webbhistorik eller andra datapunkter som samlats in från användare.

 • Lägg till en “Relaterade artiklar”-widget i slutet av varje blogginlägg med tre till fem länkar som är kontextuellt relevanta.
 • Använd avancerad analys och data (som mest visade produkter) för att föreslå populära artiklar på produktsidor som kompletterar aktuella urval.
Läsa:  Grunderna för att finansiera ett företag: Var kan man låna pengar online?

Innehåll med säsongs- och semestertema

Att skapa säsongsbetonat innehåll är ett annat sätt att lägga till relevans och aktualitet till en onlinebutik. Genom att skapa riktade kampanjer kring specifika högtider eller evenemang (t.ex. julförsäljning) kan företag dra nytta av ökat konsumentintresse under dessa perioder samtidigt som de främjar starkare kontakter genom delade upplevelser.

Ett bra exempel på denna strategi i aktion är Starbucks, som regelbundet lanserar tidsbegränsade erbjudanden och kampanjer kopplade till säsongsbetonade evenemang, som deras ikoniska Pumpkin Spice Latte under höstsäsongen. Denna taktik driver inte bara försäljning utan genererar också buzz på sociala medieplattformar.

 • Planera en innehållskalender som innehåller blogginlägg med semestertema, e-postkampanjer eller uppdateringar av sociala medier under hela året.
 • Erbjud specialerbjudanden eller rabatter exklusiva för vissa helgdagar (t.ex. Black Friday) för att uppmuntra till köp och öka kundernas engagemang.

Genom att implementera dessa enkla taktiker för effektiv personalisering kan företag förbättra användarupplevelsen samtidigt som de ökar klickfrekvensen (CTR) och omvandlingsfrekvensen. Kom ihåg att det inte behöver vara komplicerat att anpassa ditt innehåll – även små ändringar kan ha en betydande inverkan på den övergripande framgången.

Slutsats

Personalisering är inte en trend som kommer att försvinna när som helst snart. Faktum är att det blir allt viktigare för företag att leverera personliga interaktioner och upplevelser till sina kunder.

De dagar då generiskt innehåll räckte för att fånga folks uppmärksamhet är förbi. Dagens konsumenter förväntar sig skräddarsydda meddelanden som resonerar med dem personligen – annars kommer de snabbt att tappa intresset eller till och med avregistrera sig från din e-postlista helt och hållet.

Personligt innehåll gör att du kan tillgodose din målgrupps intressen, preferenser och beteenden direkt. Genom att samla in data om besökarnas beteende och använda maskininlärningsalgoritmer kan du tillhandahålla anpassat innehåll som talar direkt till potentiella kunders behov.

Denna nivå av anpassning går utöver att bara adressera någon med namn i ett e-postmeddelande eller visa rekommenderade produkter baserat på tidigare köp. Det innebär att skapa unika målsidor med relevant information för varje segment av din publik baserat på deras surfhistorik och sociala medieaktivitet.

När företag fortsätter att samla in data från tredje part och besöksdata via e-postlistor och sociala medieplattformar, kommer framgångsrik innehållsanpassning bli allt viktigare för att bygga kundlojalitet och driva konverteringar.