Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Kommer SEO att ersättas av AI?


Kommer SEO att ersättas av AI?

Som vanligtvis är fallet, när teknik och automatiserade maskiner börjar ta kontroll och blir ett hett ämne inom en bransch, är en av de första farhågorna människor har om de kan arbeta tillsammans med detta till sin fördel eller om de så småningom kommer att ersättas av det . Det är lätt att förstå varför när man ser tillbaka på historien. Där en gång fabriksarbetare skapade produkter, står nu automatiserade maskiner på deras plats. För en bransch som denna är en omställning vettig. Det är snabbare, effektivare och säkrare.

Detta kom dock till nackdel för att många hårt arbetande förlorade sina jobb, och de var inte de sista. Allt eftersom tekniken går framåt möter fler och fler industrier och arbetare konsekvenserna av detta, och att se det ske i så snabb takt nu är oroande för många, särskilt för dem som för närvarande är i SEO-världen.

Artificiell intelligens (AI)-mjukvara för SEO har varit samtalsämnet sedan en tid tillbaka för alla inom det digitala marknadsföringsområdet, från SEO-experter till innehållsskapare. Utöver detta community diskuterar företag som gör sin egen SEO eller får experter att göra detta också samma sak: Kommer AI att ersätta SEO helt, eller kan de två arbeta tillsammans i harmoni för att ge bästa resultat?

Vi ville fördjupa oss i denna utmärkta fråga för oss själva och göra berättelsen rak. Vår blogg täcker allt du behöver veta om förhållandet mellan AI och SEO.

Vad är AI-programvara?

AI är en maskin eller datorsystem som kan göra många processer som vanligtvis kräver mänsklig intelligens. Till skillnad från andra datorer är AI designad för att fatta beslut precis som människor och till och med känna igen mönster, bilder och tal, men den kan också göra saker som människor inte kan, som att bearbeta stora mängder data. Det är redan en del av många människors liv, från Alexa som sitter i ditt vardagsrum till Google Maps-appen på din telefon och autokorrigeringsfunktionen på sms-appar och ordbehandlare. De chatbots som dyker upp på en webbplats är sannolikt AI, liksom digitala assistenter, och när betalningar behandlas online.

Vad är AI för SEO?

Som du kan se har AI olika användningsområden, och speciellt för SEO är den lika stor. Sökmotorer förlitar sig redan på AI för att ge smarta rekommendationer till sina användare baserat på tidigare beteende och intressen. De kan förutsäga preferenser och vägleda användarna mot vad de ska köpa, titta på, lyssna på eller se härnäst. Det är en central del av sökmotoralgoritmer, och alla SEO-experter var tvungna att lära sig mer om AI i allmänhet och hur det fungerar för att hjälpa sina kunder.

Läsa:  Hur man odlar innehåll effektivt: Strategier för framgång

Med framsteg har AI-inflytandet på SEO bara ökat. AI kan nu komplettera många element inom en SEO-strategi, som dataanalys, innehållsluckor och att hitta trendiga ämnen. Med lanseringen av det AI-drivna verktyget, ChatGPT redan i november 2022, togs alla AI SEO-möjligheter fram, så oavsett om du arbetar med SEO eller vill hålla dig uppdaterad om det senaste är det viktigt att dyka djupt in i dessa områden och lär dig hur AI används i SEO.

Områden AI-verktyg kan användas i SEO

AI-verktyg kan utvecklas så småningom för alla områden av SEO, men för närvarande är det inte fallet. För närvarande kan den inte söka, övervaka trender eller komma över de rätta tankarna. Det är mycket lättare för AI-verktyg att bli förvirrade, blanda ihop känslor eller göra fel. Men AI sprider sina vingar snabbt till många andra områden inom SEO, inklusive:

 • Skapande, planering och analys av innehåll
 • På plats
 • Sökordsforskning Sökordsforskning hjälper webbplatser att hitta de bästa sökorden för att driva trafik och synlighet. Denna forskning stöds av ett antal kraftfulla webbaserade verktyg, de bästa av dem har vi listat här.
 • Grundforskning
 • Dataanalys
 • Lokala kunskapsdiagram
 • Titlar
 • Schema strukturerade data

Vi kommer att ta en mer djupgående titt på tre områden där AI-verktyg kan göra störst inverkan i framtiden.

Att skapa innehåll är inte lätt. Det är tidskrävande, kräver noggrann planering och kan verka oändligt. Från att skriva nytt innehåll, uppdatera gamla bloggar, optimera det för sökmotorer, skaffa länkarHyperlänkar, även känd som länkar, är kopplingspunkterna på en webbsida som tar dig till andra webbsidor., och att försöka hänga med i konkurrensen med antalet bloggar som produceras varje år är listan omfattande över vad som ingår i innehållsskapande. Så med introduktionen av AI-verktyg som kan hjälpa till med detta område är naturligtvis många nyfikna på att veta om detta är deras lösning.

Även om det kan producera innehåll, är det inte här verktyget för närvarande utmärker sig. Snarare är AI-påverkan på SEO mer inriktad på att skapa ämne, sammanfattningar, strukturering och kort. AI-verktyg förstår bättre vad användare letar efter, vilket leder innehållet i rätt riktning. Det betyder att en författare inte kommer att tolka ett ämne på fel sätt, vilket resulterar i dålig SERP-prestanda. Istället kan AI-verktyg utveckla innehållsidéer som passar fler nischade sökmöjligheter och möter rätt sökintention.

Läsa:  Hur man ökar varumärkesmedvetenheten på Snapchat

Som en del av en Hanterade SEO kampanj, vill du fokusera på sökord, interna länkar, tekniska element, länkbyggandeLänkbyggande är en process för att skaffa länkar som pekar till din webbplats. Dessa länkar erhålls genom att skapa innehåll, delta i sociala medier eller kommentera andra bloggar., med mera. AI-verktyg ger en möjlighet att bli bättre på att känna till sökavsikten. Nu kan du optimera innehållet och matcha det perfekt till användarens avsikt. Detta inkluderar att få rätt ordlängd, använda rätt nyckelord i rätt sammanhang och skapa ämneskluster. Slutresultatet är att du lättare uppfyller EAT-förväntningarna som Google har satt upp.

 • Nyckelord är de ord och fraser som potentiella kunder kan söka efter för att hitta ditt företag. Forskning

AI-verktyg ger experter chansen att konkurrera bättre än någonsin på grund av deras förmåga att göra sökordsforskning. De kan snabbt identifiera nya sökord – något som skulle kräva tid och hårt arbete, för att inte tala om kreativt tänkande – vilket resulterar i möjligheter till fler rankningar. Genom att bara mata in ett nyckelord kan du generera tusentals fler som är relaterade till det, lära dig hur du enkelt skaffar ett set och känna till sökavsikten.

Kommer det att ta över SEO?

Med tanke på hur mycket AI redan påverkar SEO är det bara naturligt att fråga sig: hotar AI SEO-strategiexperters jobb?

Ganska tidigt sa ChatGPT att AI kan förändra hur SEO görs men kommer inte att ersätta hela yrket. De bekräftade att SEO kräver mänsklig expertis och kreativitet, vilket ger vika för att AI borde bli ytterligare ett verktyg i vår arsenal snarare än en ersättning för SEO i sig, även om den utvecklas, vilket den borde.

Verkligheten är att AI-verktyg inte är lösningen för alla delar av SEO just nu, och det kan ta många år innan de visar sig vara användbara för all SEO. Vad det visar är dock att det har potentialen att vara ytterligare ett bra verktyg för våra experter att använda, särskilt för sökavsiktsändamål, och det kan bara vara bra. Med det sagt, ta en titt på våra tankar om AI, både för- och nackdelarna, sökmotorernas inblandning och några av våra problem.

Fördelar med att använda AI

En av de viktigaste sakerna vi märkte att AI-verktyg försåg oss med var effektivitet. För element som metatitlar och beskrivningar, såväl som ämnesidéer, sökordsundersökningar och produktbeskrivningar, kan du slutföra uppgifterna mycket snabbare. Inom några minuter kan du ha 50+ ämnesidéer att arbeta med. Möjligheten att AI hjälpa sökordsforskningen ytterligare var en stor vinst för oss också. Dessutom måste vi testa detta helt gratis – ChatGPT är för närvarande gratis att använda! Detta gör det kostnadseffektivt och säkerställer att writer’s block aldrig är något. Med verktyg som detta kan vi upptäcka nya möjligheter för kunder för en förbättrad kundupplevelse och högre ranking.

Läsa:  Förbättra din SEO – Hur samtalsspårning kan hjälpa

Nackdelarna med att använda AI

Eftersom det är ett så hett ämne för många är det lätt att hoppa över pistolen och börja lita på AI för alla dina SEO-behov. Varför betala en byrå när du kan få det gratis? Det enkla svaret är att det bara inte är där ännu och kommer inte att ersätta hela branschen. Vi låt bli rekommenderar att du använder detta tillvägagångssätt för ditt innehållsskapande.

Även om AI-verktyg kan producera innehåll åt dig på några sekunder, är det inte den standard som folk förväntar sig. AI-innehåll har inte den personlighet som ett mänskligt skrivet stycke innehåller, och inte heller någon stil – något som är avgörande för att hålla en läsares uppmärksamhet. Vi har tittat på AI vs mänskligt innehåll för att ge dig en bättre förståelse för varför du bör hålla fast vid mänskligt genererat innehåll. På grund av AI-innehåll som saknar den personligheten och stilen kommer Google att märka när innehållet genereras på detta sätt. Som en allmän regel, håll dig till mänskligt genererat innehåll – det har många fördelar!

Eftersom verktygen fortfarande är relativt nya, som du kan föreställa dig, har inte alla goda avsikter, och de är inte heller helt nöjda med det. Verktyg som ChatGPT har erfarna hackare, medan många har märkt att deras arbete används för att bygga upp AI:s kunskap utan samtycke, vilket leder till etiska debatter.

En titt på sökmotorengagemang

Sökmotorer är redan mycket beroende av AI, utöver att göra förutsägelser för användare baserade på tidigare beteenden, så mycket att du inte skulle kunna njuta av tjänsten du får om den inte var inblandad. De använder AI för att rangordna webbsidor, förstå sökfrågor, få tillbaka viss kvalitetskontroll och tillhandahålla röst- och bildsökningar. Varje gång du laddar upp din önskade sökmotor, anger dina sökord och bläddrar igenom resultaten, vet att detta är möjligt på grund av AI.

Läsa:  Vanliga utmaningar med omvandlingsfrekvens och hur man övervinner dem

Av alla sökmotorer som använder AI är det värt att avslöja mer om jätten som finns här: Google.

2015 meddelade Google att de skulle använda RankBrainRankBrain är Googles tredje generationens artificiella intelligenssystem som används för att bearbeta sökfrågor., ett AI-system, för att bearbeta sökresultat, och senare under 2017 meddelade de att de skulle använda ett annat för att ta reda på spam och slå tillbaka mot det. Spola framåt ytterligare två år till 2019, och Google började använda RankBrain för varje sökfråga. Andra AI-system de använder inkluderar:

 • BERT – Designad för att hjälpa dig att förstå sökavsikt och mening.
 • MUM – Kraftfull version av BERT för att förstå sammanhang, avsikt och sökningar på andra språk.

Om Google förlitar sig på AI är det klart att det kommer att vara en del av SEO under lång tid framöver, och även om det inte kommer att ersätta SEO, kommer det inte att försvinna heller. Sökmotorer behöver det för att fortsätta leverera till sina användare, trots allt. Därför, snarare än att undvika det, bör experter överväga hur de kan använda det till sin fördel.

Finns det några bekymmer?

Oron är att många företag kommer att vända sig till AI för alla sina SEO- och innehållsbehov. Tyvärr är AI inte tillräckligt kapabel för att göra allt åt dig. Vi vill påminna våra kunder om att det viktigaste de kan göra är att följa Googles riktlinjer. Du vill göra allt du kan för att skydda dina tidigare SEO-ansträngningar, och att göra fel AI-rörelse kan skada detta.

För SEO-experter finns det ingen undvikande AI, men kom ihåg att verkligheten är att AI, precis som SEO-experter, ständigt reagerar på sökmotorernas handlingar och uppdateringar. När de går framåt måste vi, och det kommer att kräva att AI gör detsamma. Detta kan ta tid.

Hur AI kommer att förändra framtiden för sökning exakt återstår att se. Tidigare, när nya verktyg introducerades, var det bara till förmån för proffs och företag. Förhoppningen är att AI ska bli ytterligare ett verktyg som SEO-experter kan använda till sin fördel för att göra sitt jobb lättare snarare än obefintligt.