Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Kontrollera om ditt SEO-företag hjälper eller dödar din webbplats

Kontrollera om ditt SEO-företag hjälper eller dödar din webbplats

Så du anlitade ett SEO-företag.

Men resultaten är det Nej så bra som du förväntade dig.

Några av de vanligaste frågorna vi stöter på Följ bakåtlänkar är:

“Hur kan jag se om min SEO-insats är bra eller dålig?”

“Gör mitt SEO-företag rätt saker för min webbplats?”

“Jag anlitade ett SEO-företag, men min trafik växer inte. Varför?”

Sökmotoroptimering är inte raketvetenskap. Även om du är helt ny i SEO-världen kan du kolla upp saker och veta om ett företag hjälper eller skadar din webbplats.

Det är dags att sluta undra om du har valt rätt företag att lägga ut din SEO på entreprenad.

I det här inlägget kommer jag att visa dig allt du behöver veta om att arbeta med och välja ett pålitligt SEO-företag eller frilansare.

Sanningen är att många SEO-företag är dåliga. Det är därför många företag gick i konkurs efter lanseringen av Googles Panda och Penguin-algoritm.

Det är inte konstigt. SEO-experter som fastnade 2008 med föråldrade SEO-tekniker med svart hatt är nu skamfilat. Här är vad Google automatiskt förslag visar posten “SEO på”:

Om du har gjort en liknande sökning på Google nyligen har jag något att berätta för dig.

Nej, SEO är inte dött, det är inte skit och det är inte slöseri med tid.

Så länge sökmotorer har funnits finns det alltid ett sätt att optimera din sajt för att rankas högre.

SEO är död endast för dem som placerar hundratals spammiga länkar, stoppar in nyckelord och skriver tunt innehåll av låg kvalitet.

Om ditt SEO-företag gör nästan ingenting för din sajt, kanske du känner att SEO är ett slöseri med tid och särskilt pengar just nu. Det är rättvist nog.

Oavsett så är det inte sant.

Det kanske bara tyder på att det är dags att hoppa av ditt nuvarande SEO-företag och istället välja ett som gör något produktivt.

Nedan är de vanligaste varningstecknen på att ditt nuvarande SEO-företag inte är så bra som det påstår.

8 tecken på att ett SEO-företag kan skada din webbplats

Om du lägger ut SEO för första gången skulle det vara bra att lära dig några grunder om SEO. Under förhandlingarna kan du visa dem att du inte är okunnig och att du har en viss förståelse för hur saker och ting fungerar. Du kan börja med att läsa denna introduktion till SEO och länkbyggande här.

Läsa:  Nischdrivna SEO-tips och strategier för företag

Utöver grunderna bör du vara medveten röda flaggor-varningstecken på att du inte har att göra med ett bra SEO-företag.

Utan vidare, här är de röda flaggorna som borde få dig att springa långt, långt bort från alla SEO-företag.

1. Lova länkar baserat på PageRank

När du hör ett SEO-företag nämna att de bygger “X bakåtlänkar från PR2+-sajter”, spring så snabbt och så långt du kan.

Google övergav Toolbar PageRank för nästan fyra år sedan, vilket gjorde den helt opålitlig. Du kommer att se sajter som säger PR0 som nu är PR6 efter år av hårt arbete, och sajter som säger PR6 men som har sjunkit till PR0 på grund av försummelse.

Ja, PageRank finns fortfarande och är inkluderad i SEO på någon nivå – det är i princip bara ett mått som beror på Domain Authority och Trust Flow, så du kan lita på dessa mått istället.

Verkligheten är att det är svårt att säga exakt var en sida rankas baserat på PageRank. Än så länge har de fortfarande inte tagit bort det från verktygsfältet, men faktum är att det inte har uppdaterats under de senaste fyra åren.

Google nämnde nyligen att de kommer att ta bort det helt någon gång så att folk inte blir förvirrade av det.

Men ignorera SEO:er som ger värdelösa löften baserat på PageRank.

2. Masskatalogkommentarer, artikelkommentarer, automatiserade bloggkommentarer och bokmärken

Om du blir lovad “100+ kraftfulla katalogbidrag”, kör!

Detsamma gäller för crowdsourcade-artiklar – de har nästan garanterat spunnet innehåll, dåliga länkar och spamkommentarer. Alla dessa länkar definierar vad Google kallar spam.

Om du använder sådana länkar på din webbplats riskerar du att bli straffad. Och tro mig, en Google-straff är ofta komplicerat att ta bort, för att inte tala om att du har slösat bort pengar på ett företag som använde osäkra tekniker.

Dessa kan förstöra din webbplats SEO, så håll dig alltid borta från länkar som bryter mot Googles riktlinjer. Och håll dig borta från SEO-företag som verkar lovande för mycket innehåll, eftersom de sannolikt kommer att leverera kvantitet på bekostnad av kvalitet.

3. De garanterar att dina bästa sökord rankas #1

Vad tycker du att du ska göra om de lovar att du ska ranka för vissa sökord?

Ordentligt. Springa!

Se upp för sökmotoroptimerare som påstår sig ha en speciell relation med Google eller lovar att rangordna din webbplats. Google har en webbadress dit du kan skicka in din webbplatsoch alla andra annonser är falska.

Ingen kan garantera rankningen av dina sökord. Ja, det kan låta deprimerande, men det är sanningen. Sökmotoroptimering handlar inte om antalet länkar. Om din konkurrent har 100 länkar betyder det inte att du kommer att överträffa dem när du har 101 länkar.

Läsa:  Kundintroduktionsprocessen: Steg och tips för att bygga livslånga relationer

Google använder över 200 rankningsfaktorer, så det är omöjligt att garantera att du rankas på en specifik plats. Det finns många saker du kan göra för att förbättra din övergripande prestanda på Google, men de som gör andra falska påståenden försöker bara lura dig.

Du kan inte klandra en kund för att vilja rankas först för sina sökord, det gör alla. Men ett SEO-företag som ger falska löften bevisar att de skulle göra vad som helst för att få kunden. Det inkluderar också lögn.

4. Ditt SEO-företag kontaktade dig via spam

Spam finns överallt. Eftersom de inte kan rankas högt i sökmotorerna kan de flesta dåliga SEO-företag eller frilansare inte få kunder organiskt från Google.

Vad gör de istället?

Enkel. De skickar tusentals spammeddelanden direkt i hopp om att lura nybörjaren.

Definitionen av e-postspam är att skicka oönskade meddelanden till personer som inte har valt att delta. Vilka tekniker tror du att de här killarna använder för att optimera din webbplats? Ja, du gissade rätt. Mer spam.

Inte överraskande att även Google får e-postmeddelanden som detta:

5. De ber dig att länka till deras webbplats eller andra webbplatser

Du bör inte gå med på att arbeta med företag som föreslår att du länkar tillbaka till deras webbplats i sidfots- eller sidofältswidgets.

Till viss del är det praxis idag. Speciellt för webbdesigners som vill visa upp sitt arbete.

Det är dock inte så vanligt med SEO-företag, och det är inte vanligt att upptäcka att någon har gjort SEO åt dig – det är ditt företag och du bör inte avslöja det offentligt.

Dåliga SEO-företag ber kunderna att skriva något i stil med “badseocompany.com gör SEO för denna sida” på sin sida.

Undvik även företag som vill göra länkbyten.

6. Ditt SEO-företag är förtegen om vad de gör

Om du har några tvivel eller frågor, var inte rädd att fråga. Ditt SEO-företag är ansvarigt för att förklara de strategier och tekniker de använder på din webbplats.

Om de är väldigt hemliga och inte vill dela information om sina tidigare prestationer, deras SEO-taktik på sidan eller vilka typer av länkar de bygger, bör du undvika att arbeta med dem.

När du anlitar ett SEO-företag måste du ha en bra relation med dem eftersom deras arbete kan påverka framtiden för ditt företag antingen positivt eller negativt.

De måste tillhandahålla vecko- eller månadsrapporter om vad de har gjort på din webbplats och informera dig om planen för den kommande säsongen. Företag som inte skickar detaljerade lägesrapporter har förmodligen något att dölja.

7. Ditt SEO-företag har ett bloggnätverk och bygger länkar av låg kvalitet

Många gånger har vi sett kunder bli lurade av företag som skapat länkar av mycket låg kvalitet från orelaterade webbplatser eftersom kunden inte hade någon aning om hur man skulle avgöra om en bakåtlänk är bra eller dålig.

Läsa:  Försvara ditt företag mot e-handelsbedrägerier

Om ditt SEO-företag äger ett bloggnätverk och lägger till länkar till din webbplats, ta bort dem så snart som möjligt och be dem ta bort länkarna när du lämnar.

8. Innehållet de skriver är inte menat för människor, utan för sökmotorer

Innehållet på din webbplats ska vara användarvänligt och riktat till läsaren. Att fylla i sökord kan få din webbplats att straffas.

Det är viktigt att de gör sökordsforskning innan de skriver en artikel, men se till att de inte överoptimerar dina inlägg.

Hjälper eller dödar din SEO din webbplats? 6 sätt att ta reda på

Bara för att du lägger ut din SEO till någon mer erfaren betyder det inte att du helt och hållet ska lita på dem eller tro att du inte har något ansvar.

Om de inte ger resultat, eller ännu värre, din webbplats blir straffad, du har en webbplats som presterar sämre än den gjorde till att börja med.

Därför tar ditt ansvar aldrig slut även om du lägger ut SEO.

För att ta reda på om ditt SEO-företag gör rätt saker måste du använda ett SEO-verktyg för att spåra ett antal KPI:er. Denna lilla extra investering kan rädda världen från att skada dig senare.

Ett av de bästa verktygen för att mäta framgången för dina SEO-kampanjer är Ahrefs. Verktyget låter dig utföra SEO-revisioner, spåra sökordsrankningar på Google och bestämma kvaliteten på länkar som ditt SEO-företag bygger.

Så här vet du om ditt SEO-företag är värt att behålla eller om det är värt att spinna av.

1. Övervaka webbplatsens organiska trafik

När du anställer ett SEO-företag är en av de viktigaste KPI-måtten organisk trafiktillväxt.

Om din trafik från Google eller andra sökmotorer ökar under månaderna, gör de förmodligen ett bra jobb med att optimera din webbplats. Om din webbplats inte har förbättrats, eller ännu värre, trafiken har minskat, be om en förklaring.

I Google Analytics kan du med ett ögonkast se hur organisk trafik utvecklas, och du kan även jämföra den med sökordets genomsnittliga position på Google.

Observera att du måste koppla din domän till Google Analytics för att få mer information om din webbplats.

2. Övervaka dina sökordsrankningar i Google

Om du har en lista med sökord som du vill att din webbplats ska rankas högre för, kan du lägga till dem i ditt Ahrefs-konto och se var din webbplats för närvarande rankas för dem.

Om du inte har en sökordslista, be ditt SEO-företag att tillhandahålla en rapport med föreslagna sökord som borde ge dig mer trafik.

Verktyget kontrollerar automatiskt dina sökordsrankningar var sjunde dag. Det är sällsynt att ett SEO-företag tillhandahåller så frekventa uppdateringar av sökordsrankningar, så det är bäst att använda ett verktyg för att mäta kritiska KPI:er som detta själv.

3. Kolla hur ofta du får nya bakåtlänkar

Klicka på fliken Övervakning av bakåtlänkar i din Ahrefs-instrumentpanel för att se en visuell representation av dagarna som din webbplats har fått nya länkar.

Läsa:  Hur man gör PEC Aruba

Om det inte finns några stora toppar i antalet länkar du får en viss dag och de verkar alla naturligt intjänade, är det ett gott tecken.

4. Se dåliga bakåtlänkar med ett ögonkast

Eftersom kvaliteten på bakåtlänkar till din webbplats är avgörande bör du alltid analysera om länkarna som byggts av ditt SEO-företag är bra eller inte. Med Ahrefs kan du göra detta enkelt.

Du kan sortera länkar och hitta alla dåliga länkar med hjälp av filter. Här är en guide för att identifiera dåliga länkar.

Det är alltid lämpligt att hålla ett öga på alla länkar som ditt SEO-företag bygger eftersom de i vissa fall kanske inte visar allt. De är förmodligen medvetna om att länkarna är dåliga.

Ahrefs kontrollerar automatiskt när din webbplats får nya länkar var tredje dag och när den hittar nya länkar lägger den till dem på ditt konto. Dessutom skickar den veckovisa SEO-rapporter om din webbplats framsteg.

Jämför dessa rapporter med rapporterna som skickats av ditt SEO-företag och se om de talar sanning eller ljuger för dig. (Om du ser en diskrepans behöver du inte direkt anta att någon ljuger, men nu kan du fråga om det och få hela historien.)

5. Kontrollera hur många av länkarna som är dofollow eller nofollow

Dofollow-länkar påverkar din ranking i Google, medan nofollow-länkar bara kan vara användbara för att skicka trafik.

Om ditt SEO-företag visar dig länkarna de skapade, men de är i nofollow-format, be om en förklaring till varför de tog sig tid att skapa dessa länkar.

I avsnittet för spårning av bakåtlänkar kan du se den grafiska distributionen av alla länkar som visas i bilden nedan.

6. Kontrollera om ditt SEO-företag överoptimerar din webbplats

Överoptimering kan vanligtvis leda till allvarliga problem, till exempel en straffavgift från Google.

För att undvika sådana problem, se till att länkarna som ditt SEO-företag bygger inte har för mycket optimerad ankartext eller inte bara länkar till din hemsida.

Kontrollera distributionen av ankartext på din sida för bakåtlänksforskning eller spårningssida för bakåtlänkar.

De mest populära ankartexterna bör vara en kombination av ditt varumärke och din webbplats URL.

Slutsats

Alla SEO-företag är inte bra.

Därför bör du alltid ha tvivel och oro för att lita på dem.

Om du redan spenderar hundratals dollar på ett månadskontrakt skulle det vara trevligt om du kunde lägga till några extra dollar för att spåra dina SEO-framsteg. Det hjälper dig att förstå om ditt företag gör rätt saker för din webbplats och vad som fungerar bäst för SEO.