Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Landing Page vs Splash Page: Hur är de olika?

Landing Page vs Splash Page: Hur är de olika?

Vill du veta skillnaden mellan en målsida och en startsida?

Målsidor och startsidor används ofta omväxlande, men de är ganska olika i sin design och funktion. I den här artikeln förklarar vi vad en målsida och en startsida är och beskriver hur varje sida är olika.

Vad är en målsida?

En målsida är en fristående webbsida som är utformad för att marknadsföra marknadsföringskampanjer, en specifik produkt eller tjänst eller öka dina ansträngningar för att generera potentiella kunder. Det är den typ av sida som användare “landar på” efter att ha klickat på en länk i en:

 • E-postkampanj
 • Inlägg i sociala medier
 • Annons från sökresultat
 • Andra relaterade webbplatser

En kraftfull design av målsidan är den bästa lösningen för att öka konverteringsfrekvensen och sänka kostnaderna för att nå dina konverteringsmål. Det beror på att målsidor fokuserar på att vägleda användare att konvertera, med en kombination av övertygande innehåll, socialt bevis och smart design.

Målsidor kan ha olika konverteringsmål, till exempel:

 • Växande prenumerationer på nyhetsbrev
 • Ökad registrering av webbseminarier
 • Främja nedladdning av innehåll
 • Öka tävlingsbidragen
 • e-handelskampanjer för produkter eller tjänster
 • Generera kvalificerade leads

Men deras primära syfte är att öka konverteringarna samtidigt som de stödjer dina affärsmål och förbättrar din sökmotortrafik och potentiella kunder.

Vad är en Splash-sida?

En startsida är en sida på din webbplats som visas före alla andra sidor. De kan visas som en statisk sida som användare måste klicka sig igenom för att interagera med eller klicka på en utgångslänk. Eller så kan de visas som en popup som försvinner efter att användarna har följt instruktionerna.

I de flesta fall samlar startskärmar in data om besökare, men det finns inget universellt syfte med hur välkomstsidor fungerar. De kan variera beroende på din företagsnisch eller bransch.

Läsa:  Hur man hittar gillade inlägg på Facebook 2024

De flesta företag använder välkomstsidor för följande ändamål:

 • Uppmärksamma en specifik produkt eller tjänst
 • Led användare till en specifik sida på webbplatsen
 • Ge åldersverifiering
 • Visa en varning eller ansvarsfriskrivning
 • Dela rabattinformation

Det är också viktigt att notera att splash-sidor vanligtvis har en specifik uppmaning till handling (CTA).

Relaterad: Hur man skapar en målsida utan en webbplats

Landing Page vs Splash Page: Hur är de olika?

Nu när du vet vad målsidor och startsidor är, hur är de olika? Här är en detaljerad förklaring av skillnaden mellan varje typ av sida.

Längd

För det första har målsidor och stänksidor olika längd.

En målsida kan vara lång eller kort eftersom den måste innehålla tillräckligt med information för att engagera dina besökare. Om du bara behöver en liten mängd innehåll för att övertyga användare att konvertera, är din målsida sannolikt kort.

Men om du behöver mer relevant innehåll, som:

 • Förklararvideor
 • Funktioner och Fördelar
 • Rekommendationer
 • Nedräkningstimer
 • Vanliga frågor
 • Kontaktinformation

Då blir din målsida lite längre. I huvudsak kan en målsida vara så lång som du behöver för att generera omvandlingar.

Å andra sidan handlar en splash-sida vanligtvis om att kommunicera något snabbt och specifikt, så det behöver inte mycket innehåll. Faktum är att splash-sidor är utformade för att vara korta så att användare snabbt kan läsa och interagera med dem.

Till exempel kan en startsida bara innehålla minimal kopia, en bild och CTA för att förmedla den information du vill dela.

Syfte

Ett annat sätt som målsidor och stänksidor skiljer sig åt är deras syfte. Splash-sidor har ofta ett enda tydligt syfte som de kan uppnå med färre ord, inklusive:

 • Samla data
 • Publikscreening
 • Erbjud kampanjer
 • Meddelanden

Till exempel kan en startsida utformad för att verifiera en besökares ålder bara ha en kort inledande mening, en rullgardinsmeny eller kryssruta och en CTA-knapp. Eller, om du skapar en startsida för att tillkännage en kampanj, kanske du bara behöver en iögonfallande rubrik, bild och CTA-knapp.

Läsa:  Använda Blogger Outreach effektivt för White Hat-backlinks

Ändå är en målsida utformad för att stödja dina konverteringsmål, så dess syfte handlar oftare om att generera potentiella kunder och försäljningar.

Ett syfte med en målsida kan till exempel vara att uppmuntra besökare att ladda ner din leadmagnet, så att du kan samla in e-postadresser för att utöka din lista.

Eller, om du lanserar en ny produkt, kan du skapa en försäljningsmålsida som förklarar fördelarna med att välja din produkt framför dina konkurrenter.

Designtid

Hur lång tid det tar att designa målsidor och stänksidor är ett annat sätt att de är olika. Eftersom splash-sidor är korta och har mindre information går de snabbare att konfigurera och publicera.

Men beroende på vilken typ av målsida du gör och de detaljer du behöver inkludera, kan målsidor ta längre tid att planera, designa och bygga. Till exempel, för att få din målsida att rankas bra i sökmotorer, måste du utföra sökordsforskning och optimera ditt innehåll med bästa SEO-praxis i åtanke.

Du måste också lägga tid på att skapa övertygande kopior, skaffa högkvalitativa bilder och samla kundfeedback för sociala bevis.

Tillgänglighet

Låt oss nu titta på hur besökare kan komma åt målsidor kontra splash-sidor.

Eftersom splash-sidor vanligtvis finns som en del av en webbplats, måste användare först besöka webbplatsen som är värd för dem för att se dem. Sedan, efter att ha kommit in på webbplatsen, är startskärmen det första besökarna ser.

Däremot kan du besöka en målsida på olika sätt. Eftersom det är en fristående webbsida behöver användare på något sätt klicka på URL:en för att se dess innehåll.

Det finns flera metoder för att locka potentiella kunder till din målsida. Du kan till exempel skicka reklammeddelanden med en länk till sidan, inkludera en länk i inlägg på sociala medier och till och med marknadsföra din målsida via Google med sökannonser.

I slutändan kommer det tillbaka till användarupplevelsen. Målsidor är skräddarsydda för att konvertera användare, medan splash-sidor är utformade för att vara snabba och informativa.

Läsa:  Hur ser man borttagna YouTube-videor? Bästa metoderna

Landing Page vs Splash Page: Anatomy

Om du funderar på att skapa en målsida eller en startsida, måste du känna till de väsentliga delarna som ska inkluderas. På så sätt har du en mycket bättre chans att uppnå dina mål.

Med det i åtanke, här är vad du bör inkludera på målsidor och splash-sidor.

Anatomi av en landningssida

Målsidor är i allmänhet större för att generera omvandlingar med minsta möjliga kostnad. Så det du inkluderar på en målsida skiljer sig från det på en splash-sida.

Målsidor bör innehålla:

 • En övertygande rubrik som lockar läsaren
 • Begränsad navigering för att hålla användarna på sidan
 • Högkvalitativa bilder och video för högt engagemang
 • Socialt bevis för att bygga förtroende och trovärdighet
 • CTA för att ge användare möjlighet att konvertera

Kolla in vår artikel: Anatomy of a Landing Page: 9 Essential Elements för en mer detaljerad förklaring av vad som ska inkluderas.

Anatomi av en stänksida

En startsida innehåller vanligtvis, men är inte begränsad till, tre huvudelement.

Först är det högkvalitativa bilder. Dessa är vanligtvis en besökares första introduktion till din webbplats, så de måste vara visuellt tilltalande, relevanta för din onlinemarknad och överensstämma med ditt varumärke.

Om dina bilder inte uppfyller dessa krav kommer besökarna sannolikt att lämna din sida strax efter att de kommit in på den.

Som sagt, det finns flera visuella element du kan använda förutom att lita på bilder. Till exempel videor, animationer och produktfotografering.

Nästa är din startsida kopia, som måste vara kort och handlingsbar. Håll dig borta från att skriva textstycken och ge istället användarna instruktioner om hur de ska agera.

Det är viktigt att notera att de flesta besökare kommer att se det från en mobil enhet. Så om du har stora textblock kommer du att avskräcka besökare från att klicka sig vidare.

Det tredje elementet att inkludera är en CTA. Din CTA bör leda besökarna att göra precis vad du vill, som att bekräfta deras ålder eller se ett erbjudande.

Läsa:  Vad är en subwoofer? Hur skiljer det sig från bashögtalare och högtalare?

Några andra saker att överväga att lägga till på din startsida inkluderar:

 • Val om hur man kommer in på webbplatsen
 • Innehållsvarningar
 • Ett alternativ för att lämna din sida

Vilket ska du välja: målsida eller startsida?

I slutändan är målsidor mer effektiva för att få konverteringar. Men de kräver ofta mer arbete för att få rätt. Splash-sidor är dock ett utmärkt sätt att samla in data och kommunicera viktig information och tar mindre tid att konfigurera.

Att välja mellan de två tillgångarna beror på dina affärsmål. Om allt du behöver är att vidarebefordra viktig information, är en startsida ett bra val.

Men om du vill övertala din målgrupp att konvertera och bli verifierade leads eller betalande kunder, är en målsida det bästa valet.

Så där har du det!

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig skillnaden mellan en målsida och en startsida. Du kanske också gillar den här guiden på en målsida kontra försäljningssida eller att skapa en målsida för en väntelista i WordPress. Alternativt kan du lära dig att skapa en målsida för att generera potentiella kunder.

Tack för att du läser! Vi vill gärna höra dina tankar, så lämna gärna en kommentar med frågor och feedback.

Du kan också följa oss på Youtube, X (tidigare Twitter)och Facebook för mer användbart innehåll för att få ditt företag att växa.

Stacey har skrivit om WordPress och digital marknadsföring i över 10 år och om andra ämnen mycket längre. Vid sidan av detta är hon fascinerad av webbdesign, användarupplevelse och SEO.