Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Länkbygge för dummies: 6 nybörjarvänliga lektioner

Länkbygge för dummies: 6 nybörjarvänliga lektioner

Länkbyggande är som alla andra färdigheter.

Studera och öva på denna färdighet och du kommer att förbättras med tiden.

Denna länkbyggande guide för dummies kommer att lära dig de sju lektioner du behöver för att få det att hända.

I den här artikeln gör jag några antaganden:

Först och främst är du redan bekant med den grundläggande terminologin för SEO. Om inte, kolla in detta SEO-ordförråd komma igång.

För det andra vet du att länkbyggande är avgörande för SEO-resultat.

För det tredje, du vet verkligen inte hur effektivt länkbyggande är.

Och för det fjärde är du villig att ansöka om att lära dig dessa färdigheter.

Nu börjar vi!

Lektion 1: Varför spelar länkbyggande roll?

Tänk på länkar som fotnoter i en väl genomarbetad bok. Varje fotnot eller “länk” hänvisar till en annan relaterad resurs.

Hur vet man om en viss författare är ansedd? Ett sätt är att titta på hur många gånger andra författare citerar deras verk.

I grund och botten Det är precis så sökmotorer som Google och Bing fungerar.

De räknar antalet och kvaliteten på länkar som pekar till sidan. Baserat på detta och andra faktorer avgör de sedan vilka webbplatser som visas på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Enkelt uttryckt:

Om du vill ha trafik från sökmotorer måste du hela tiden tjäna bra länkar till din webbplats. För att få dessa länkar kan du inte bara lita på att folk kommer över din webbplats och bestämmer sig för att länka till den.

Länkbyggande är konsten och vetenskapen att proaktivt skaffa dessa länkar.

Det finns två typer av länkar du kan skapa: interna och externa.

Interna länkar är länkar mellan två sidor på din webbplats, som när jag länkade till ett annat inlägg jag skrev på Ahrefs-bloggen.

I det här fallet länkar en Ahrefs-sida (dvs inlägget du läser just nu) till en annan sida på samma domän.

externa länkar peka på olika webbplatser på andra ställen på Internet. Jag skulle kunna länka t.ex Sujan Patels blogginlägg om kreativt block eftersom jag tyckte att det var användbart eftersom han skriver innehåll varje dag.

När en annan webbplats länkar till din webbplats är det en bakåtlänk. Och fler bakåtlänkar hjälper dig att få mer trafik.

Nu när du vet varför bakåtlänkar är viktiga, låt oss gå vidare till att bygga dem.

Lektion 2: Vilket är det bästa sättet att bygga länkar?

Det bästa sättet att skapa länkar är att publicera innehåll på din webbplats som andra har vilja länka eftersom det du skapar är värdefullt.

Kort sagt, följande steg:

A. Undersök din marknad

Börja med en enkel fråga: Vad vill din marknad veta?

Läsa:  7 bästa innehållshanteringssystem (CMS) för SEO

Tanken är att skapa användbart innehåll som hjälper målmarknaden att få sitt arbete gjort.

B. Undersök dina konkurrenter

Du kan också få inspiration genom att undersöka dina konkurrenter. Vilket innehåll har de skapat? Vilket innehåll lockar framgångsrikt bakåtlänkar?

C. Publicera innehåll av hög kvalitet på din webbplats

När du väl förstår vad din marknad är intresserad av och vad som fungerar för dina konkurrenter är det dags att skapa bra innehåll!

Här är några allmänna riktlinjer som hjälper dig:

 • Fokusera på textinnehållet. Om ditt mål är att tjäna trafik från sökmotorer rekommenderar jag att du fokuserar på textbaserat innehåll som blogginlägg och artiklar.
 • Tryck för mer djup. En kund bör tänka “Wow, jag lärde mig mycket och jag gillar det här företaget” efter att ha läst ditt innehåll. Det betyder att du behöver lägga tid på forskning och referenser.
 • Berika ditt innehåll med media. Försök att lägga till bilder, videor, infografik och andra resurser till ditt innehåll. Det förbättrar läsbarheten och den övergripande användarupplevelsen.
 • Ställ dig själv den sista frågan. När du skapar innehåll, fråga dig själv regelbundet: “Tycker någon annan att detta är den bästa källan i detta ämne?” Om så är fallet är det mer sannolikt att du lockar länkar och tjänar trafik.

D. Marknadsför ditt innehåll med Outreach

I den klassiska filmen “Field of Dreams” får Ray (Kevin Costner) höra “If you build it, he will come.”

Tja, det här tillvägagångssättet kanske fungerar i filmer, men det verkliga livet är inte riktigt detsamma. Du kan inte bara anta att folk kommer att hitta och länka till ditt innehåll, särskilt om din webbplats är ny och har begränsad trafik.

Det är därför när du lägger upp nytt innehåll på din webbplats måste du nå ut och be folk att länka till det.

Denna process är känd som Outreach – konsten att proaktivt nå ut till människor för att starta konversationer och be om bakåtlänkar.

Därefter går vi vidare till inlämningsprocessen.

Lektion 3: Hur får du bakåtlänkar?

I det här sammanhanget finns det två grupper av människor du kan be om bakåtlänkar: personer du känner och personer du inte känner.

Låt oss ta en närmare titt på var och en.

A. Nå ut till personer du känner (ditt nätverk)

Se dina kontakter på LinkedIn, Facebook och andra sociala plattformar. Vilka av de personer du redan känner kan vara intresserade av ditt innehåll eller tycker att det är användbart?

När du har hittat några lovande kontakter, skicka ett kort e-postmeddelande (högst 100 ord) till dem och berätta om ditt innehåll och fråga om de kan länka till det.

(Det finns en konst att skapa ett bra uppsökande e-postmeddelande, vilket vi kommer till inom kort!)

Problemet med den här metoden är att du så småningom kommer att få slut på personer att kontakta i ditt nätverk.

När detta händer måste du börja kontakta personer du inte känner.

B. Nå ut till människor du inte känner

I allmänhet är det svårare att få bakåtlänkar på det här sättet.

Tänk bara på det från mottagarens synvinkel – du kommer knappast att länka till någon du aldrig har hört talas om eller pratat med förut.

Så det behövs mer forskning och ett bra informativt budskap och innehåll.

Ett av de bästa sätten är att hitta personer som redan länkar till liknande innehåll och sedan be dem länka till ditt innehåll också.

Du kan hitta dessa personer genom att söka på Google efter ett sökord som är relaterat till ditt innehåll. Gå igenom resultaten och kontrollera innehållet.

Hitta webbplatser som länkar till ditt andra innehåll och som kan dra nytta av att länka till ditt innehåll också.

Dricks: Som nybörjare rekommenderar jag att du fokuserar på bloggar och småföretag. Om du ser artikeln New York Times eller sidan för ett Fortune 500-företag, kommer du förmodligen inte att få deras uppmärksamhet. Det är viktigt att vara realistisk.

Läsa:  Hur man läser raderade Whatsapp-meddelanden

Leta sedan reda på webbplatsägarens eller författarens kontaktinformation och skicka dem en pitch. Använd ett verktyg som Jägare eller Norbert få deras e-postadress om du inte hittar den någonstans.

Att göra och inte göra för att skapa ett framgångsrikt nyhetsbrev

 • Använd deras namn. Att starta ett e-postmeddelande med “Hej” eller “Kära webbplatsägare” kommer inte att klippa det idag. Ta dig tid att hitta rätt namn!
 • Se till att din pitch är relevant. Om du marknadsför en SEO-relaterad artikel, kontrollera att webbplatsen tidigare har publicerats och länkat till SEO-relaterat innehåll. Om de inte är det, kontakta någon annan istället.
 • Håll det kort. Begränsa dig till 100-150 ord i dina inlägg eller tre korta stycken: en inledning, en som presenterar dig själv och värdet av din länk, och en ber om en bakåtlänk.
 • LÄGG TILL en uppmaning. Avsluta ditt e-postmeddelande med en kort, enkel och direkt förfrågan. Exempel: “Kan du inkludera en länk till vår artikel i din lista över SEO-resurser?”
 • Glöm inte att mäta dina resultat. Om du skickar 100 supportmeddelanden och ingen svarar måste du ändra inställning. Testa olika ämnesrader, testa olika inledningsrader och håll koll på vad som fungerar och inte. Verktyg som Mailshake och Yesware gör det enkelt.

Lektion 4: Vilka är fallgroparna att undvika i länkbyggande?

Du blev förmodligen intresserad av SEO och länkbyggande på grund av underverken med organisk trafik. Tanken på att ta emot tusentals besökare till din webbplats varje månad passivt är spännande!

Men om du vill uppnå långsiktiga resultat måste du veta om farorna med dåliga länkbyggemetoder.

För att göra det enkelt finns det tre saker du måste undvika:

1. Brott mot Googles standarder. Även om Google inte avslöjar allt om hur sökning fungerar, är de ganska tydliga med vad Nej göra. Ta några minuter att läsa igenom Instruktioner från Google Webmaster för fler insikter.

2. Använda “svart hatt” SEO taktik. Kommer du ihåg ordspråket att om det låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte det? Detta är vad du måste tänka på när du bygger länkar. Undvika svart hatt tekniker som att köpa billiga länkar i bulk eller använda automatisering för att generera länkar. Dessa länkar är vanligtvis av låg kvalitet och kommer sannolikt att betraktas som spam.

3. Underkänd på tidningsprovet. Detta är en allmän princip om affärsetik som jag lärde mig av Warren Buffett. Föreställ dig att din metod för länkbyggande finns med i en tidningsartikel skriven av en ovänlig, överarbetad redaktör. Skulle du vara stolt över artikeln? Om svaret är nej bör du undvika dessa metoder.

Om du följer råden i det här inlägget och undviker dessa misstag är du på rätt väg.

Lektion 5: Hur mycket tid bör du lägga på länkbygge?

Det enkla svaret på denna fråga är: Det beror på!

Några variabler att överväga är:

 • Ditt fokus på andra marknadsföringsstrategier. Om SEO är din primära tillväxtmotor, bör länkbyggande vara nära toppen av din lista. Men om du använder andra strategier som PPC, kanske du vill begränsa länkbyggandet till cirka 10 % av din totala marknadsföringstid.
 • Dina länkbyggande färdigheter. Om du är ny på länkbyggande kommer det att ta längre tid att tjäna bakåtlänkar. Se till att du räknar in denna verklighet i din design.
 • Din tillgång till verktyg. Om du har en begränsad budget och inte har råd med specialiserade länkbyggande verktyg som Norbert Outreach eller Ahrefs för spårning, länkbyggande tar längre tid.
 • Ditt nuvarande nätverk. Om du har ett brett nätverk kan du ibland be dem om bakåtlänkar. Om du har ett mindre nätverk och förlitar dig mer på kyla, kommer processen sannolikt att kräva mer ansträngning.
 • Befintliga bakåtlänkar. Helt nya webbplatser kräver vanligtvis mer länkbyggande än etablerade webbplatser som redan har en stark bakåtlänksprofil.
Läsa:  Twitter-karaktärsräkningen växer under Elon Musk: För- och nackdelar

Som nybörjare inom länkbyggande har du förmodligen väldigt lite tid och resurser att investera. Jag har också varit där!

I så fall är ett bra ställe att börja 4 timmars arbetsvecka:

 • Lektion 1: Undersök din marknad och dina konkurrenter. Brainstorma innehållsidéer.
 • Lektion 2-3: Skapa och publicera innehåll på din webbplats.
 • Lektion 4: Länkar. Med övning bör du kunna skicka ett supportmail på cirka fem minuter.

I takt med att du får mer tid och resurser eller blir mer effektiv kan du gradvis öka ditt engagemang för länkbyggande varje vecka.

Nu, efter allt detta, kanske du undrar: Kan jag bara få någon annan att göra allt det här länkbygget åt mig?

Lektion 6: Kan du lägga ut länkbyggen på entreprenad?

Ja, det finns företag som kan hjälpa dig att bygga länkar. Det är bra nyheter!

Men innan du dyker in och börjar betala för en länkbyggnadstjänst måste du vara försiktig med köparen. Om du slutar med bakåtlänkar av låg kvalitet kan du faktiskt skada din sökmotorranking.

Om du vill träna outsourcad länkbyggnad, utvärdera noggrant potentiella tjänsteleverantörer genom att ställa följande frågor till dem:

 • Hur lång tid tar det att bygga länkar? Om de erbjuder omedelbara bakåtlänkar eller en garanterad mängd bakåtlänkar under en viss tid, håll dig borta. Det är omöjligt att ge sådana löften om du gör länkbyggande på rätt sätt.
 • Kan jag se en fallstudie om länkbyggande? Du vill veta om länkarna de har tjänat till sina kunder och rankingen och trafiken de har uppnått.
 • Vilka verktyg eller programvara använder du? Artikelspinnare, omskrivare och andra automatiserade verktyg är en stor röd flagga.
 • Hur ska du förbättra mitt varumärke med länkbyggande? Det är möjligt att använda mycket aggressiva metoder för att få bakåtlänkar på kort sikt, men dessa ansträngningar kommer att skada ditt varumärke. Du vill höra hur och var länkbyggnadsleverantören tar hänsyn till ditt varumärke i sin strategi.
 • Hur mycket tar du betalt? Även om det är svårt att ge hårda och snabba prisregler, rekommenderar jag att du undviker bakåtlänkar som kostar mindre än 100 $. Mycket låga priser betyder förmodligen “för bra för att vara sant”-tjänst.

Om din leverantör av länkbyggande verkar tjäna mycket lågkvalitativa länkar med bakåtlänkar (t.ex. låg domänauktoritet och hög skräppostpoäng), måste du be dem att ändra sitt tillvägagångssätt.

Om de vägrar att ändra sitt tillvägagångssätt bör du överväga att avsluta arrangemanget. Att locka till sig för många bakåtlänkar av låg kvalitet eller spammiga bakåtlänkar kommer bara att skada din ranking och trafik i det långa loppet.

Bonus: Del av Tens

I slutet av varje “For Dummies”-bok hittar du författarens tio bästa tips i “The Part of Tens”.

Så i den andan kommer jag att ge dig mina 10 bästa tips för att fortsätta bygga länkar.

1. Få alla gratis bakåtlänkar du kan

Som nybörjare i länkbyggande kan du känna dig helt förvirrad över hela processen.

Jag rekommenderar att du börjar med enkla vinster för att hålla dig fokuserad. I synnerhet får du gratis Google-bakåtlänkar från webbplatser som YouTube och Google My Business.

Se det här inlägget för mer information om hur du får Google-bakåtlänkar och det här inlägget för fler gratis idéer om bakåtlänkar.

2. Få ut det mesta av ditt medlemskap

Betalar ditt företag medlemskap i en handelskammare eller annan förening? Om så är fallet, utnyttja medlemsavgiften på bästa sätt!

Ring föreningen och fråga om du kan lista ditt företag på deras hemsida. Ett fem minuters telefonsamtal kan ge dig en bra bakåtlänk!

3. Lägg till interna länkar till ditt innehåll

När du skapar mer och mer innehåll för din webbplats, gör det enkelt för Google och dina webbplatsbesökare att hitta det med interna länkar till andra relevanta sidor.

Läsa:  5 bästa VPN för Israel 2024 (gratis och premium)

Jag rekommenderar att du lägger till minst en intern länk till en annan sida på din webbplats varje gång du publicerar en ny sida.

4. Utveckla en metod för spårning av bakåtlänkar

Det är svårt att vara motiverad att bygga länkar när du inte kan se framsteg.

Undvik att falla i denna fälla genom att kontrollera dina bakåtlänkar minst en gång i veckan eller automatiskt spåra dina bakåtlänkar med Ahrefs och få regelbundna uppdateringar i din inkorg.

5. Använd Broken Link Building Tekniker

Har du någonsin sett en sådan här hemsida?

Det är en trasig länk. Och det är frustrerande!

Lyckligtvis kan du göra webben till en bättre plats genom att fixa dessa bakåtlänkar och ersätta dem med dina egna. Detta en strategi för att ersätta trasiga länkar kan visa sig givande om du är konsekvent och ger ett stort mervärde till webbmastern.

6. Få enkla bakåtlänkar från företagskataloger

Dra fördel av specialiserade företagskataloger där du kan lista ditt företag och få en bakåtlänk.

Några välkända exempel Växlapopulär katalog för digitala marknadsföringsbyråer och Capterraen stor katalog över affärsprogramvaror.

För att hitta specialiserade kataloger i din nisch, gör en Google-sökning på “[your niche] katalog.” Till exempel “SEO-byråkatalog”, “revisorkatalog” etc.

7. Använd sociala medier för att stärka ditt nätverk

När det kommer till kritan bygger länkbyggande på tillit och relationer.

När allt kommer omkring är det mer sannolikt att du gör en tjänst – som att ge en bakåtlänk – till en vän än till en främling.

För att fördjupa dina relationer, ta dig tid att engagera dig med människor du känner på sociala medier. Kommentera deras inlägg, dela deras innehåll och sprid kärleken.

8. Ge bakåtlänkar till användbara webbplatser

Du vet hur viktiga bakåtlänkar är i SEO-ranking. Det är därför du bara ska länka till innehåll som du verkligen gillar och tycker är värdefullt.

En bra tumregel är att länka till minst en högvärdig webbplats i varje innehåll du lägger upp.

Detta förbättrar inte bara användarupplevelsen, utan hjälper dig också att nätverka och bygga relationer med andra människor i branschen. Ja, det är sant – det kan faktiskt göra dina handlingar mer trovärdiga.

9. Få fler länkar utan att skriva innehåll

Enligt min erfarenhet tenderar textinnehåll att ge de bästa länkbyggande resultaten. Det finns dock många andra sätt att få bakåtlänkar om du inte gillar att skriva särskilt mycket.

Du kan till exempel spela in videor eller poddar och publicera dem online. Som ett resultat kan du få bakåtlänkar från mediadistributionssajter som SoundCloud och YouTube.

Du kan också skapa transkriptioner av ljud och bild antingen själv eller med hjälp av en transkriptionstjänst t.ex. Varv. Transkription låter dig sedan snabbt och enkelt skapa en artikel genom att ordna om texten i transkriptionen.

10. Skapa ett stipendium för att få högkvalitativa EDU-bakåtlänkar

Jag avslutar den här tipslistan med ett lite mer avancerat tips.

Du kan tjäna auktoritativa EDU-bakåtlänkar från högskolor och universitet genom att erbjuda ett stipendium till studenter inom ditt område. Du måste erbjuda en summa pengar, men du kan välja hur många stipendier som ska delas ut.

Läs det här inlägget för att lära dig mer om strategi för stipendielänkbyggnad och hur du omsätter den i praktiken.

Bruce Harpham springer Steam Press Mediaen digital byrå som hjälper B2B-teknikföretag att skaffa fler kunder.