Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Löneguide för SEO-analytiker

Löneguide för SEO-analytiker

Den här artikeln är relaterad till den omfattande guide vi skrev om SEO-löner. I den guiden kombinerade vi data från flera källor för att bestämma den genomsnittliga SEO-lönen för 86 636 USD per år i USA.

I den här artikeln går vi djupare in i SEO-analytiker roll. Det finns många typer av SEO-roller i en digital byrå (och på kundsidan) men en SEO-analytiker är i allmänhet där de flesta SEO-proffs börjar sina karriärer. Med andra ord, det är vanligtvis en nybörjarroll eller juniorroll i de flesta organisationer.

I verkligheten inkluderar många digitala byråer funktionen som en SEO-analytiker i en bredare roll, till exempel en digital analytiker eller en dataanalytiker. Även om dessa roller är bredare och potentiellt korsar flera digitala discipliner (t.ex.: SEM/PPC, sociala medier, CRO, etc) kommer den här artikeln främst att fokusera på analytikerroller som är rent SEO-fokuserade.

Vad är en SEO-analytiker?

SEO-analytiker, även känd som SEO-strateger, ansvarar för forskning, planering, rapportering och optimering av ett SEO-projekt. I en byråmiljö kan denna person existera antingen inom planerings-/strategiteamet eller det digitala teamet.

Bob Kehoe från Utnyttja marknadsföring beskriver rollen väl:

“SEO-analytiker förbereder din webbplats för indexering och förbättrar dess ranking genom att titta på mängden data som finns tillgänglig genom analytiska verktyg. Sedan drar de slutsatser, bollar idéer för förbättringar och implementerar dessa idéer.”

Även om en SEO-analytiker också kan inkludera vissa exekveringsuppgifter, som Bob säger, är de vanligtvis fokuserade på de strategiska aspekterna av SEO-marknadsföring. Detta involverar djupgående forskning och databearbetning, identifiering av insikter och destillering av data till handlingsbara strategier för att driva projektets/klientens affärsmål framåt.

Det är ovanligt att en SEO-analytiker är den enda individen i ett team som har i uppdrag med SEO. De är vanligtvis ihopkopplade med en SEO-specialist eller SEO Content Writer som fokuserar på utförande och/eller innehållsproduktion.

Läsa:  8 tips för att hantera din blogg

I ett givet projekt körs oftast många SEO-uppgifter parallellt, så det är oftast upp till SEO-analytikern att mäta allt och avgöra vad som fungerade bra, vad som inte fungerade bra och vad som bör justeras/optimeras för framtida aktivitet.

SEO analytiker roller och ansvar

Primära ansvarsområden:

 • Granska SEO på sidan och ge rekommendationer för att förbättra prestanda
 • Genomföra sökordsforskning (optimering och identifiering av nya möjligheter)
 • Analysera statistik och SEO-prestanda i Google Analytics, Google Search Console och andra SEO-verktyg
 • Forskning och utveckling av länkbyggande strategier
 • Utvärdera sökresultat och sökresultat i de stora sökkanalerna

Sekundära ansvarsområden:

 • Utföra konkurrentanalys för att identifiera innehållsluckor och förbättringsområden i webbplatsens struktur och design
 • Skriver innehållsunderlag eller ger förslag på sökoptimerat innehållsskapande
 • Tillhandahåller nyckelordsinsikter och SEO-råd för andra team inom organisationen
 • Kommunicera övergripande projektleveranser, tidslinjer och resultat av projektet
 • Håll dig uppdaterad med trender, verktyg och praxis inom SEO och digital marknadsföring

Lön för SEO-analytiker

Den genomsnittliga lönen för SEO-analytiker är 54 144 USD per år i USA. (källa: ZipRecruiter)

Junior SEO-analytikers genomsnittliga ingångslön är 23 500 USD per år. Detta kan också omfatta SEO-koordinatorroller och andra instegsroller. Lönerna för senior SEO-analytiker kan vara så höga som 89 500 USD per år eller högre, beroende på organisation.

SEO-analytiker Löner utanför USA

Vi har kombinerat och beräknat i genomsnitt flera källor för benchmarking av lön och lön, inklusive CWJobs, Glasdörr, IIDE, Verkligen, Löneskala, Löneexpert och ZipRecruiter att tillhandahålla en vägledande genomsnittlig årslön och intervall för vart och ett av följande länder:

 • Australien: 76 935 AU$ per år, från 53 637 AU$ till 105 890 AU$
 • Brasilien: 113 266 R$ per år, från 81 408 R$ till 141 100 R$
 • Kanada: 49 132 CA$ per år, från 38 000 CA$ till 74 000 CA$
 • Frankrike: €55,872 per år från €39,822 till €69,021
 • Indien: 2 32 000 INR per år, från 2 L till 2,5 L INR
 • Pakistan: 239 662 Rs per år, från 50 000 Rs till 1 miljon Rs
 • Filippinerna: ₱511 501 per år, från 60 000 ₱ till 663 000
 • Singapore: 56 350 SG$ per år, från 33 000 SG$ till 102 600 SG$
 • Spanien: 40 000 € per år, från 29 000 € till 51 800 €
 • Storbritannien: £38 500 per år från £30 500 till £60 600
Läsa:  Hur man skapar och hanterar en tabell i Excel

Hur blir du en SEO-analytiker?

Eftersom en SEO-analytiker vanligtvis är en nybörjarroll, är det den perfekta rollen för marknadsförare som vill gå in i SEO från ett angränsande område inom digital marknadsföring. En naturlig karriärväg till SEO kommer vanligtvis via innehållsmarknadsföring, kreativt skrivande eller betalda mediaroller som är funktionellt relaterade och korsar flera nyckelfärdigheter.

För personer som är helt nya inom marknadsföringsområdet eller nyutexaminerade, är det ett fantastiskt sätt att börja att komma in i marknadsföringsyrket genom rollen som SEO-analytiker eftersom det är en datatung roll. Dataanalys är en riktigt grundläggande färdighet som ligger till grund för alla digitala marknadsföringskanaler. SEO är utan tvekan den mest effektfulla digitala kanalen med tanke på dess organiska karaktär och förmågan att skala räckvidd globalt.

Om du letar efter en väg in i SEO som SEO-analytiker, finns det flera alternativ för uppgradering i denna spännande karriärväg:

1. Självutbildning

Många SEO-analytiker går in på området med enbart självutbildning. Detta kan inkludera att läsa bloggar, onlineresurser och genom att testa och missa. Ahrefs publicerar mycket av den här typen av grundläggande innehåll för att hjälpa marknadsförare som är nya inom området eller personer som skaffar sig kompetens för att lära sig de grundläggande SEO-koncepten.

2. Formell utbildning

Det finns många korta kurser och workshops för att lära sig SEO i ett klassrum eller online klassrumsmiljö. Rollen som SEO-analytiker är datadriven så teoretisk kunskap och traditionell utbildning kan vara ett tillförlitligt sätt att förbättra kompetensen eftersom dessa färdigheter aldrig blir irrelevanta. Nuförtiden erbjuder även vissa universitet SEO-kurser som en del av sina bredare marknadsföringsgrader.

Läsa:  Fördelarna med att hantera flera Google-konton

3. SEO-böcker

Vissa aspekter av SEO-teorin och grunderna är vintergröna och tenderar inte att förändras medan andra aspekter, särskilt kring förändringar av Googles algoritm, kärnuppdateringar och sökteknologier ständigt förändras. För de mer teoretiska områdena kan SEO Books vara ett bra ställe att börja.

Om du älskar att lära dig nya färdigheter genom att läsa teorin först, måste du kolla in vår guide som täcker de 15 bästa SEO-böckerna skrivna av SEO-industriexperter som Matthew Capala, Tim Cameron-Kitchen och Julian Goldie.

4. SEO-verktyg

Ett bra SEO-verktyg för alla blivande SEO-analytiker är Ahrefs. Det är ett av de mest prisvärda SEO-verktygen på marknaden och kommer packat med den typ av funktioner som en SEO-analytiker behöver dagligen:

 • SEO-revision
 • SEO-sökrobot
 • Sökordsspårning
 • Sökordsforskning
 • Bulkanalysverktyg

Karriärutveckling för SEO-analytiker

Om du funderar på en övergång till en roll som SEO-analytiker tänker du förmodligen också på den här frågan: är detta ett bra karriärval? Den enda personen som verkligen kan svara på det är du. Om du ger dig in i den här nya rollen och snabbt brinner för att lära dig mer, så är det helt klart ett bra karriärval för dig. Ju djupare du dyker, desto mer bekräftelse har du på att det är en bra passform.

Bortsett från den aspekten finns det några andra objektiva skäl till varför en SEO-analytikerroll kan vara perfekt för dig också:

Global efterfrågan + kompetensbrist

Det finns en väldokumenterad och bevisad kompetensbrist över hela spektrumet av digital marknadsföring. Enligt det här Marketing Week studieär dataanalys den tredje högsta efterfrågade marknadsföringsfärdigheten 2021.

Faktum är att efterfrågan är störst, särskilt bland mer ledande befattningar, vilket ytterligare driver högre löner för ledande befattningshavare. Detta förvärras också av ökad digital aktivitet, accelererad e-handelsupptagning och mer konsumentbeteende som flyttar online. Med all denna aktivitet kommer behovet av fler digitala marknadsföringskompetenser.

Men varför? Affärsfallet för att anställa en SEO-analytiker är i slutändan att öka organisk webbplatstrafik. Mer trafik = fler möjligheter att konvertera. Av denna anledning är SEO-analytiker nära kopplade till affärs-ROI (return on investment) vilket gör dem till en mycket viktig medlem av alla marknadsföringsteam.

Läsa:  Hur du ställer in din WordPress-sidatitel

Framgången för SEO-analytikern med att upptäcka handlingsbara insikter och implementera dataledd strategi kan hjälpa en organisation att minska sitt beroende av PPC eller andra betalda annonseringsaktiviteter.

Tydlig karriärväg

Den här artikeln handlar trots allt om löner, men bli inte bestört om ditt första jobberbjudande för SEO-analytiker ligger under genomsnittet i den här guiden. Kom ihåg att SEO-analytiker vanligtvis är på nybörjarnivå, så din lön kan bara gå upp härifrån. Du kan se hur höga SEO-löner kan skala i vår fullständiga guide som täcker alla SEO-löner. Karriärvägen för en SEO-analytiker är att gå upp till en roll som SEO-specialist eller SEO-chef och sedan till en senior roll som SEO-direktör eller chef för SEO-rollen där lönerna lätt kan vara dubbelt så höga som lönen för SEO-analytiker.

Ständigt utvecklande dynamisk roll

Google gör ständiga uppdateringar av sin sökalgoritm. Användarbeteendet förändras också ständigt eftersom vi använder mer avancerade enheter varje år. Rollen blir utan tvekan mer och mer utmanande. Mile Živković, SEO-analytiker på GetVoIP.com håller med. Han tror att det inte längre räcker att skapa innehåll för innehållets skull för att rangordna.

“Konkurrensen är hård och du måste hela tiden överträffa konkurrenterna samt hålla dig uppdaterad med de senaste algoritmförändringarna.”

Sättet vi arbetar, bor och pendlar på har också genomgått stora förändringar den senaste tiden. Alla dessa faktorer tillsammans gör det till en utmanande och spännande uppgift att ligga före kurvan. Att dechiffrera och utnyttja de underliggande data för att informera om framtida SEO-strategi är ett nyckelansvar för en SEO-analytiker.