Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Marknadstratt: stadier och hur man tillämpar dem

Marknadstratt: stadier och hur man tillämpar dem

Vad är en “tratt” i marknadsföring och hur kan den hjälpa dig att sälja mer? Marknadsföringskanalen är ett av de mest användbara verktygen ett företag kan använda för att spåra sin försäljningsprocess från början till slut. Vi förklarar vad en marknadsföringstratt är, stadierna i marknadsföringstratten och de specifika steg du kan vidta för att förbättra din digitala marknadsföringstratt.

Vad är en marknadsföringstratt?

En marknadsföringstratt är ett konceptuellt verktyg som används av företag för att spåra varje steg i en kunds väg från medvetenhet till efterköp.

Längst upp i tratten, den bredaste delen, interagerar många människor med ditt företag på något sätt, även om det bara lägger märke till en annons eller ett Facebook-inlägg.

När tratten smalnar av är färre personer närvarande i varje steg. Det sista spetsen på tratten representerar en kund som gör ett köp. Det minsta antalet personer är närvarande i detta skede.

Till exempel kan 1 000 personer lägga märke till en Facebook-annons för ett mjukvaruföretag för leadshantering. 100 av dem klickar på annonsen och registrerar sig för den kostnadsfria provperioden, och 20 köper så småningom programvaran. Denna process kan representeras av en digital marknadsföringstratt.

Marknadstrattstadier

Marknadsföringskanalen är vanligtvis uppdelad i fyra huvudstadier – Uppmärksamhet, Intresse, Desire och Action. Detta kallas ibland AIDA-modellen.

Att känna till dessa stadier i marknadsföringstratten hjälper ditt företag att tillämpa specifika strategier för var och en och avgöra var kunderna lämnar tratten. Till exempel, om många kunder klickar på en annons men inte fortsätter att registrera sig för den kostnadsfria provperioden, kan du behöva lägga till ytterligare incitament till den kostnadsfria provperioden.

Bildkälla: SEMrush

Medvetenhet

Det första steget i marknadsföringstratten är medvetenhet. Det är här som folk först börjar interagera med ditt företag. De går från att aldrig ha hört talas om dig tidigare till att ha åtminstone en allmän kunskap om vem du är och vad du gör.

Läsa:  Hur man skapar en visuell varumärkesidentitet som kommer att lämna sina spår

De flesta av oss minns inte en tid då vi var omedvetna om alla närvarande varumärken som Pepsi eller Disney. Alla andra företag måste dock skapa marknadsföringstrattar som börjar med att förmedla sitt budskap till konsumenterna.

Det finns många strategier för att uppnå detta, och de vilar alla på en princip: gå dit dina idealkunder redan är.

Vi kommer att täcka tre strategier för att implementera medvetenhetsstadiet i din digitala marknadsföringstratt.

Youtube

Att utnyttja YouTube-annonser kan vara en avgörande del av en inkommande marknadsföringstratt. Nästan alla tillbringar tid på YouTube och att rikta videoannonser mot din målgrupp kan gradvis öka varumärkesmedvetenheten.

Enligt Google TrueView, YouTube-tittare som tittar på ett varumärkes annons i mer än tre sekunder visar högre varumärkesmedvetenhet, annonsminnelse och varumärkeshänsyn.

Google

En annan hörnsten i en bra inbound marketing-tratt är sökmotoroptimering. Att optimera ditt företags sida för att komma till första sidan med sökmotorresultat – särskilt Google – kan öka försäljningen genom att leda fler människor till din webbplats.

I medvetenhetsfasen av marknadsföringstratten letar konsumenter ofta efter information eller lösningar på ett problem. Du kan visa dem att ditt varumärke erbjuder lösningar genom att publicera användbart innehåll som instruktioner, infografik, blogginlägg, kundrekommendationer, före-och-efter-artiklar och videohandledningar. Se till att allt detta innehåll är optimerat för att leda rätt sökare till dina svar.

Är du osäker på om ditt innehåll är optimerat för dina marknadsföringstrattar? Prova vårt kostnadsfria SEO-verktyg här.

Utnyttja andras publik

Publicering av genomtänkt innehåll och sökningsoptimering är en hörnsten i en inkommande marknadsföringstratt, men det är också ett långsiktigt projekt. SEO kan ofta ta sex månader eller mer för att visa en stor ökning av trafiken.

För att komma igång med den här processen måste du få ditt företag inför OPAs – Other People's Audiences. Detta kan ta flera former, inklusive:

 • Skriva gästinlägg på kollegors bloggar
 • Fungerar som gästföreläsare
 • Ger intervjuer
 • Att delta i en podcast eller paneldiskussion

Helst kommer du att gå ihop med andra yrkesverksamma inom ditt område som har en publiksammansättning som liknar den du försöker utveckla.

OPA passar bra i det första steget av marknadsföringstratten eftersom de introducerar dina varumärken för publik som aldrig har hört talas om dig förut. Detta fungerar för att bygga upp förtroende för ditt företag – om du samarbetar med en redan pålitlig myndighet är det mer sannolikt att kunderna kommer att se ditt företag med ett vänligt öga i framtiden.

Läsa:  115+ verifierad statistik och trender för digital marknadsföring för 2024

Tålamod

Kom ihåg att du i det här skedet av tratten inte förväntar dig att varje tittare ska klicka på din annons och göra ett köp. Detta steg är utformat för att gradvis bygga medvetenhet och öka förtroendet.

Intressera

I denna fas av dina marknadsföringstrattar är dina kunder medvetna om din verksamhet och de produkter du erbjuder. De är nu aktivt intresserade av vad du har att tillhandahålla och söker mer information för att avgöra om ditt företag matchar deras behov.

Du kan leda leads genom trattens intressefas genom att ge dem bättre information.

Enligt Oberlo, 81 % av konsumenterna gör efterforskningar innan de köper något online. I detta skede av den digitala marknadsföringstratten kommer att tillhandahålla omfattande, begriplig information att öka potentiella kunders intresse för ditt företag.

Rang för villkor med hög köpavsikt

Ett annat sätt att optimera intressefasen för din marknadsföringstratt är att fånga potentiella potentiella kunder när de aktivt undersöker lösningen på ett problem.

Sättet att göra detta är genom att se till att ditt företags webbplats rankas för söktermer som har en hög köpintention. Du vill med andra ord bättre matcha dina erbjudanden med produkter och tjänster som kunder aktivt söker efter och planerar att köpa inom den närmaste framtiden.

Sökord som tenderar att signalera en stark köparavsikt inkluderar:

 • Köp nu
 • Till salu
 • Nära mig
 • Skaffa sig
 • Besök
 • Gratis frakt
 • Rabatt
 • Handla
 • Hyra
 • Timtaxa

Dessa fraser indikerar alla att den som söker aktivt försöker hitta något att köpa i närheten. Dessa fraser kommer att skilja sig beroende på vilken typ av produkt eller tjänst som erbjuds; kunder anlitar en lokal husmålare, men de letar efter erbjudanden på motelluthyrning. Välj de sökord som bäst matchar ditt företag.

Specifika frågor kan också indikera en avsikt med högt köp. Till exempel, frågor som “är AT&T internet tillgängligt i mitt område” indikerar att kunden aktivt överväger tjänsten.

Övertyga potentiella kunder att prenumerera

Ett annat sätt att behålla fler potentiella kunder i försäljningstratten är att övertyga dem att prenumerera på uppdateringar. Kom ihåg att e-postmarknadsföring fortfarande har en av de högsta ROI i marknadsföringsbranschen, och det är ett av de bästa sätten att behålla intresset bland dina potentiella kunder tills de är redo att köpa.

Läsa:  Topp 10 webbplatser som Vimms lair för att ladda ner ROM och emulatorer

Många potentiella kunder kommer inte att vara redo att göra ett köp första gången de blir medvetna om din verksamhet, särskilt om du erbjuder varor eller tjänster till högre priser.

Kunder behöver tid att överväga sina alternativ och bestämma om de verkligen vill köpa, genom att skicka dem regelbundet e-postmeddelanden som förklarar fördelarna med dina produkter och erbjuder incitament att köpa kan behålla intresset.

Foto av Uplers.com

Kom ihåg att för många e-postmeddelanden kan irritera dina leads och minska engagemang. Enligt en studie från 2018, 2-4 mail per månad kan vara idealiskt för många företag.

Önskan

Kallas ibland utvärderingsfasen, detta steg längs marknadsföringstrattens stadier visar en förfinad grupp konsumenter som aktivt överväger din produkt och bestämmer om den kommer att möta deras behov.

Du har dock inte stängt affären helt i detta skede. Här är tre strategier för att flytta prospekt längre ner i marknadsföringstratten.

Rank för ord som “Bäst” och “Topp”

Det här steget i marknadsföringstratten är när leads aktivt jämför ditt företag med dina konkurrenter.

För att sticka ut bland mängden och övertyga dina potentiella kunder om att du erbjuder det bästa värdet, hjälper det att bygga upp trovärdighet som den bästa lösningen där ute.

Om du gör en snabb Google-sökning efter ditt företags utvalda produkt med orden “bäst” eller “topp”, visas ditt företag först? Om inte, kan ytterligare uppmärksamhet på SEO hjälpa kunderna att ytterligare lita på ditt varumärke.

Utbilda framtidsutsikter

Ju mer teknisk eller komplex din produkt är, desto mer information behöver du erbjuda dina kunder i de olika stadierna i marknadsföringstratten för att övertyga dem om att de behöver det du säljer.

Ett av de mest effektiva sätten att åstadkomma detta är att tillhandahålla utbildningsmaterial till dina potentiella kunder. Dessa behöver inte vara långrandiga eller tråkiga. Användbart innehåll som videohandledningar, vitböcker, frågor och svar och vittnesmål kan ta upp specifika ämnen inom tekniska nischer.

Ett företag som säljer injekteringsmaterialfria duschpaneler kan erbjuda en e-postserie som förklarar hur deras vattentätningssystem fungerar för att bygga upp kundernas förtroende för effektiviteten av deras produkt.

Läsa:  Hur man utför en SEO-revision på sidan på 15 minuter

Skapa en Nurture Sequence

Ditt företag kan ytterligare vägleda potentiella kunder mot ett köp genom att tillhandahålla övertygande bevis på att ditt företag har de lösningar de letar efter.

En nurture-sekvens är en automatisk sekvens av e-postmeddelanden som leads får när de prenumererar på din lista. Denna sekvens ger mer information och bygger förtroende för ditt varumärke.

Om ditt varumärke tillverkar handväskor i veganska läder, kan en framgångsrik vårdsekvens vara en e-postserie som har de viktigaste fördelarna med din produkt; det är grymhetsfritt, det har gott om utrymme, det är långvarigt, det är en klassisk stil.

Foto av Freshworks

Din vårdsekvens bör vara noggrant anpassad till dina kunders smärtpunkter och visa hur ditt företag erbjuder svar på sina produkter som dina konkurrenter inte kan matcha.

Handling

Vad är en marknadsföringstratt utan det sista steget? Ju högre procentandel av potentiella kunder når botten av din tratt och faktiskt gör ett köp, desto effektivare fungerar din marknadsföringstratt.

Skapa ett övertygande erbjudande

Längst ner på din marknadsföringstrat – ofta kallad konverteringsstadiet – representerar procentandelen personer som slutför ett köp.

För att uppmuntra detta är det absolut nödvändigt att erbjuda kunderna incitament att köpa nu. Tidsbegränsade erbjudanden, övergivna e-postmeddelanden med varukorg eller kuponger att köpa nu är bra sätt att föra kunder genom slutskedet.

Stärka tratten för marknadsföring av ditt företag

En inkommande marknadsföringstratt erbjuder ett konkret sätt att spåra hur kunder interagerar med ditt företag och vilka marknadsföringsverktyg som för dem närmare ett beslut. Helst bör ditt marknadsföringsteam skissera marknadsföringstrattar för varje källa till inkommande trafik.

Det finns mycket mer i dina kunders beslutsprocess än att bara se en annons för dina produkter och direkt klicka på “köp nu”. Bestäm hur många hjälpmedel du har på plats för att hjälpa till att flytta leads effektivt genom marknadsföringstratten, och du kommer säkerligen att se en ökning av försäljningen.