Nyligen har även användare som inte är så bekanta med datorer funnit sig behöva ta itu med dessa två akronymer, MBR eller GPTeftersom Windows 10 inte uppgraderar till Windows 11 på system som har MBR-disk och rekommenderar att du konverterar din disk till GPT.
I den här guiden kommer vi specifikt att se egenskaperna hos dessa två typer av partitioner, vilken av de två som är bättre och baserat på vad och hur Konvertera MBR till GPT utan att förlora data.
Vad är MBR och GPT
De är båda standarder som indikerar hur information sparas på disk.
MBRär en akronym och står för Master Boot Record, som är den första sektorn på hårddisken och är den sektor där systemet vanligtvis sparar startinformation. Ofta sparas även partitionstabellen i samma sektor, som innehåller den information som behövs för att systemet ska hitta filerna på disken.
GPT det är också en akronym som står för GUID-partitionstabell, dvs den nya standarden som gradvis ersätter MBR, är associerad med EFI-standarden. Per definition har den en partitionstabell som talar om för systemet var det ska hitta filer.
Vad är skillnaderna mellan MBR och GPT
MBR är en ganska gammal standardgår tillbaka till 80-talet, varför det verkligen är kompatibelt, men lider av viktiga begränsningar. Med MBR går det inte att hantera partitioner större än 2 TB (en storlek som förvisso var science fiction på 80-talet, men som är ganska vanlig idag), och max 4 primära partitioner.
GPT är definitivt mer modernt, och därför något mindre kompatibel (även om kompatibiliteten är praktiskt taget universell på 64-bitars system som blir mer utbredda för varje dag). Det nya protokollet erbjuder otvivelaktiga fördelar, det kan hantera partitioner upp till 9,4 ZB stora (1 ZB är en miljard TB stort), och ett nästan oändligt antal primära partitioner (även om Windows för närvarande stöder maximalt 128) .
Data som sparas på GPT-partitionen är säkrare än data som sparats på MBR, som på det nya protokollet sparas också värdena för cyklisk redundanskontroll (CRC) tillsammans med data för att verifiera att data är intakta. Om data är korrupta kan GPT upptäcka problemet och försöka återställa de dåliga sektorerna med hjälp av redundansdata från en annan plats på lagringsenheten.
Användningen av MBR, med tanke på dess svaga punkter, rekommenderas därför inte, att väljas endast om du har att göra med 32-bitarssystem, eller riktigt gamla versioner av Windows, eller med minneskort, externa hårddiskar och USB-minnen för maximal kompatibilitet. I alla fall rekommenderas GPT för interna hårddiskar.
Varför byta från MBR till GPT
Förutom de otvivelaktiga fördelarna med det nya protokollet är byte från MBR till GPT obligatorisk för att använda UEFI istället för BIOS. Och i sin tur är användningen av UEFI obligatorisk om du vill göra en ren installation av Windows 11, eller om du vill uppgradera Windows 10 till Windows 11.
För den som inte vet är UEFI, liksom BIOS, lågnivåprogramvara som körs när PC:n startar, före operativsystemet. UEFI är en modernare lösning som successivt ersätter Bios.
UEFI, bland dess fördelar, möjliggör en högre grad av säkerhet och snabbare start-, vilo-, vilo- och avstängningstider.
Konvertera mbr till gpt utan att förlora data
Lyckligtvis är det väldigt enkelt att göra det, och det finns inget behov av att formatera systemet eller installera om det. Dessutom, från Windows 10 version 1703 finns ett praktiskt systemverktyg tillgängligt som gör att du kan utföra operationen.
MBR2GPT
Denna programvara är enkel att använda, den är integrerad i Windows (så inga filer behöver laddas ner), Innan du fortsätter måste du dock se till att din dator är kompatibel med UEFI, dock utan att ändra denna bios-post, åtminstone för tillfälletannars startar den inte.
För att göra detta, starta om systemet och när datorn startar, innan den visar något, tryck på knappen för att gå in i bios/moderkortsmenyn. Nyckeln för att göra detta är vanligtvis “Del”, “ESC”, “F1”, “F2” eller “F10”, om det inte är en av dessa måste du hänvisa till dokumentationen för ditt moderkort.
När du väl har kommit in i menyn behöver du vanligtvis bara gå till BIOS-sektionen, och om det finns, du bör hitta alternativet för att aktivera UEFI i alternativet “Boot Mode”. (denna artikel kan ändras beroende på moderkortstillverkaren). Dessa är allmänna instruktioner, eftersom gränssnitten och menyerna på moderkort skiljer sig åt beroende på tillverkare, för att hitta specifika instruktioner för ditt kort, sök helt enkelt på Google efter “kortmodell+UEFI”.
När du har verifierat att din dator är kompatibel med UEFI är du nu redo att göra konverteringen, så följ bara dessa steg:
- Kontrollera först ditt disknummer genom att titta i “Windows Kontrollpanel” verktyget “Diskhantering“. Leta reda på disken du vill konvertera och notera disknumret. Högerklicka också på disknumret, välj “Egenskaper” för att kontrollera om den aktuella partitionstypen är MBR.
- Gå nu till “Start“, och skriv cmd och högerklicka på den, klicka på “Kör som administratör”;
- ange kommandot mbr2gpt /validate /disk:0 (ange ditt disknummer istället för 0) /allowFullOS och tryck på Enter-tangenten (den används för att validera enheten när den är klar);
- ange kommandot mbr2gpt /convert /disk:0 (ange ditt disknummer istället för 0) /allowFullOS och tryck på Enter-tangenten;
Konverteringen går snabbt och tar bara några sekunder. Nu behöver vi bara ändra en bios-parameter genom att ställa in boot till UEFI-läge. För att göra detta, efter att systemet har startat om, tryck på BIOS/UEFI-åtkomsttangenten. Ändra starttypen till UEFI-läge istället för Legacy-läge eller andra motsvarigheter.
Fel under konvertering
Om konverteringen inte lyckades efter att ha skickat konverteringskommandot, här är felkoderna som kan visas och deras betydelse:
- 1 – Användaren avbröt konverteringen;
- 2 – Internt fel;
- 3 – Initieringsfel;
- 4 – Ogiltiga parametrar;
- 5 – Fel i diskens geometri eller layout;
- 6 – En eller flera volymer på disken är krypterade;
- 7 – Diskens geometri och layout stämmer inte överens med kraven;
- 8 – Fel vid skapande av EFI-partition;
- 9 – Fel vid skapande av startfiler;
- 10 – Fel vid tillämpning av GPT-layout;
- 100 – Konverteringen lyckades men vissa startkonfigurationer återställdes inte.
Använd EaseUS Partition Master gratis
Om vi inte vill använda kommandoraden finns det ett bekvämt program med ett grafiskt gränssnitt som är utmärkt för att konvertera en disk från MBR till GPT, det är EaseUS Partition Master gratis. Programmet kan laddas ner gratis från tillverkarens webbplatsför icke-professionellt bruk.
När du har installerat och startat, högerklicka helt enkelt på disken för att konvertera och välj objektet “Konvertera till GPT” och därefter, på begäran, “Efter dig“. Konverteringen gör att du kan behålla filerna och du behöver inte installera om systemet.
Uppmärksamhet efter att ha använt den ena eller andra sökvägen måste du tala om för systemet att använda UEFI för att starta. Ange sedan moderkortets firmware, aktivera alternativet “Endast UEFI” eller “UEFI-drivrutin först” i lämpligt avsnitt (texten kan ändras beroende på ditt moderkort).