I takt med att smarta hemenheter blir mer och mer populära ökar också konsumenternas valmöjligheter. Det finns nu hundratals om inte tusentals olika smarta belysningslösningar tillgängliga på marknaden.
Som sagt, de är alla olika typer av lampor. I den här artikeln jämför vi mjuka vita lysdioder med varmvita lysdioder för att hjälpa dig göra ett bättre val.
Läs också: Kunde inte kommunicera med din Google Home mini: 12 korrigeringar
Färgtemperaturen är en av de viktigaste skillnaderna mellan mjuka och varma ljus. Varje typ av vit glödlampa representerar en viss referenspunkt på Kelvin-skalan, som mäter en färgtemperatur.
Termen färgtemperatur härstammar egentligen från glödlampor där det syftar på färgen på metallelementet inuti glödlampan, som bestämmer färgen på ljuset. Samma sak gäller för lysdioder, ett värde på Kelvin-skalan kan bestämma ljusets svalka eller värme. Här är några vanliga färgtemperaturer.
- Mjuk vit (2700 till 3000 Kelvin)
- Varmvit (3000 till 4000 Kelvin)
- Cool White (4000 till 5000 Kelvin)
- Dagsljusvit (5000 till 6500 Kelvin)
Ju högre färgtemperatur, desto varmare eller gulare blir ljuset. Tvärtom, ju lägre färgtemperatur, desto svalare eller blåare blir ljuset. Beroende på var du installerar dessa lampor måste du fatta ett beslut eftersom färgtemperaturen kommer att drastiskt påverka rummets estetik och övergripande stämning.
Lumen är ett mått på en glödlampas ljusstyrka. Även om det inte är direkt relevant för varma eller mjuka ljus, kan ljusstyrkan hos en glödlampa påverka färgtemperaturen, vilket i sin tur kan påverka hur dina ögon uppfattar ljuset.
Ju högre lumenvärde, desto ljusare kan ljuset bli vilket i sin tur gör ljuset ljusare. Mjuka lampor är vanligtvis svagare eller lägre när det gäller deras lumenvärde och varma lampor är raka motsatsen.
De flesta smarta lampor har ljusstyrka inbyggd, så det är bäst att välja glödlampor med högre lumenvärde så att du får extra utrymme när det kommer till ljusstyrka.
Watt bestämmer inte ljusstyrkan eller färgen på dina lampor, men det definierar hur mycket ström en viss glödlampa förbrukar. Det är en vanlig missuppfattning att en glödlampa med högre effekt ofta är ljusare, men det är inte fallet med moderna LED-lampor.
När du väljer mellan varma eller mjuka lampor, se bara till att välja en effekt som inte är för hög. En glödlampa med högre effekt ökar din elförbrukning och kan visa sig bli dyrare i drift. Lysdioder är ganska strömsnåla så du får mycket mer ljus från en glödlampa med lägre effekt (10-12W) jämfört med något som en glödlampa.
Sweet spot för varma lampor är runt 10-12W medan mjuka lampor kan komma undan med lägre watt.
Många smarta glödlampor kommer ofta med fulla RGB-färger samt ljustemperaturkontroll vilket innebär att en glödlampa kan tjäna flera syften. Som sagt, de flesta RGB-lampor kommer inte att ha det vita ljusområdet för dedikerade varma eller mjuka glödlampor, så du ger upp antingen färgtemperatur eller ljusstyrka till förmån för mångsidighet.
Det slutliga beslutet beror på var du placerar lamporna och hur du vill att de ska påverka rummet. Vi rekommenderar följande.
- Varma lampor: Vardagsrum, kök, sovrum och allmänt utrymmen som är avsedda att vara avkopplande.
- Mjuka (kalla) lampor: Badrum, kontorsutrymmen, garage eller någon annanstans där du behöver vara lite alert och medveten om din omgivning.
Läs också: Topp 7 smarta hemappar för iPhone- och Android-användare