Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Mozilla Firefox, historia, funktioner och funktionalitet i den berömda webbläsaren

Mozilla Firefox, historia, funktioner och funktionalitet i den berömda webbläsaren

Firefox är webbläsaren utvecklad av Mozilla Foundation och uppdaterat i mer än tjugo år nu. Att sätta Firefox på nedladdning innebär att garantera en snabb, enkel och säker navigering.

Hastigheten garanteras av det faktum att webbläsare anställer en begränsad mängd minne av enheten. Säkerheten kan istället skötas av inställningarmen också från förlängningar: med början från adblock Firefoxtills du kommer till VPN-tjänst et al lösenordshanteraren erbjuds direkt av Mozilla.

 • 0. Kort historia om Mozilla Firefox

  Krediter Diverse fotografi / Shutterstock.com

  där Firefox historia är nära kopplat till den mer allmänna av Mozilla: en community som grundades 1998 med huvudmålet att skapa produkter med öppen källkod. Specifikt var Mozillas prioriteringar från allra första början skapandet av en e-postklient och av en webbläsare: den första skulle bli Thunderbirdskulle den andra istället bli Firefox.

  Ett annat namn att tänka på i den här berättelsen är det Mozilla Foundation: en ideell organisation grundad 2003, som i grunden sysslar med institutionellt stöd till projekt med öppen källkod.

  Mozilla-teamet hade en anmärkningsvärd erfarenhet av webbläsaresom redan har arbetat med skapandet av Netscape Navigator: en riktig referenspunkt när det kommer till program designade för interagera med webbplatser och sidor på Internet.

  I en inledande fas ville Mozilla utvecklas en svit att sälja till företag. På grund av företagshändelser också relaterade till Netscape, slutade de inblandade teamen inse oberoende programvarasom ska riktas direkt till allmänheten.

  Firefox är Mozilla Foundation-webbläsaren, som först släpptes i september 2003

  där release av den första versionen av Firefox är föråldrad 23 september 2002. Samma dag såg världen den berömda föreställningen för första gången röd panda: ett djur av orientalisk tradition, även känt som brandräv.

  I en första fas webbläsaren den borde ha hetat Phoenix. Det är ingen slump att man när man surfar på nätet kan hitta de första grafiska representationerna av en logotyp som visar exakt en Fenix ​​redo att sväva.

  Mozilla Firefox har nått sitt ögonblick maximal spridning under åren 2009 och 2010: en historisk period då den gång på gång blev den mest populära webbläsaren i världen. På den tiden listades Firefox för nedladdning och installeras av praktiskt taget en av tre Internetanvändare.

  På 2020-talet tenderar Firefox att bli omkörd av konkurrenter Google Chrome, Apple Safari och Microsoft Edge. Ändå fortsätter det att föredras av en andel motsvarande ungefär 5 % av globala internetanvändare.

  För att få en mer konkret uppfattning om spridningen och effekten av Firefox det räcker med att tänka på att webbläsaren, enligt interna källor, har lyckats med bedriften överstiga en miljard installationer.

 • 1. Vilka är huvudfunktionerna i Firefox

  Firefox-ikon på stationär PC

  Tack till monticello / Shutterstock.com

  Innan ladda ner Firefox det är säkert bra att titta närmare på några av dem grundläggande egenskaper. Mozilla ville först skapa en webbläsare som var stabil, säker, kompakt och snabb.

  Stiftelsen fokuserade också på en användarupplevelse som kännetecknas av användarvänlighet. Även om individen ville anpassa mjukvaran efter sina behov.

  Läsa:  3 viktiga steg för att skapa webbplatser och vanliga problem

  Än idag är Firefox-kommunikation uppbyggd kring några tydliga fördelar. Laget lovar en snabbare navigeringäven länkad till mindre mängd minne begäran till systemet jämfört med konkurrenten Krom.

  Enligt sina utvecklare kräver Firefox “rätt” mängd minne för användarens enhet. En mängd minne “tillräckligt” för att säkerställa en tillfredsställande upplevelse och som dock också tillåter utförande av alla alternativa aktiviteter.

  För övrigt lovar webbläsaren ett läge för Inkognitosurfning bland de mest kompletta på marknaden. Till detta kommer Firefox adblock funktionalitetsom kan stanna över 2 000 annonser och spårare.

  Mozilla Firefox presenteras som en snabb, stabil och säker webbläsare, även på grund av ständiga uppdateringar

  Firefox-teamet fokuserar också hårt på det ovannämnda möjlighet att anpassa webbläsaren: med start från en förnyad hantering av sparade lösenord. Tills vi kommer till temakonfiguration och till datasynkronisering.

  Slutligen är det viktigt att understryka hur Firefox kommer uppdaterad med imponerande kontinuitet i mer än 10 år nu. Det är faktiskt från version 4 av webbläsaren som teamet Mozilla släpper en ny version var sjätte vecka.

  Versionerna katalogiseras baserat på uppdateringsstadiet för den enskilda programvaran. Det börjar med Nattversion: ett bygge som Det används i princip för testning och som inte garanterar funktionalitet eller tjänster till slutanvändaren.

  Nästa steg är Developer Editionkännetecknad av ett begränsat gränssnitt och designad speciellt för utvecklare och designers. Sedan följer Betaversion: det senare börjar garantera tillräcklig stabilitet och säkerhet, men det måste fortfarande testas ur ett buggperspektiv.

  Vi kommer äntligen kl version definierad som stabil: den perfekt presterande, utan större buggar och redo att testas av en användare utan speciell datorvana.

 • 2. Vad är Gecko och SpiderMonkey och hur fungerar de

  Javascript-kod för webbsida

  Tack Sutterstock

  Att prata om funktionerna i Mozilla Firefox innebär också att gå in i detaljer fler ämnen tekniker. Ur denna synvinkel är det omöjligt att inte nämna åtminstone Gecko och SpiderMonkey.

  Gecko är renderingsmotorn både Firefox och Thunderbird och andra Mozilla-produkter. En renderingsmotor ansvarar för tolka inkommande information och för att koda dem enligt ett format, för senare bearbeta dem i form av en grafisk representation.

  Gecko hade varit skapades redan 1998 för att interagera med webbläsaren Netscape. Den skrevs med hjälp av C++ programmeringsspråk och är utrustad med enapplikationsprogrammeringsgränssnitt (API) avsedd specifikt för webbanvändning.

  Gecko är kompatibel med de viktigaste operativsystemen stationära datorer tillgängliga på marknaden: från Windows till Mac OSpasserar genom Linux Och Unix. Det är ingen slump att det är en av de mest populära och utbredda renderingsmotorerna internationellt, kanske näst efter Treudd.

  Gecko och SpiderMonkey är Mozilla Firefoxs renderingsmotor respektive JavaScript-motor

  Spindelapa istället är det en JavaScript-motor eller tolk: dess uppgift är att tillhandahålla JavaScript-stöd till Mozilla Firefox, men även till andra miljöer med öppen källkod.

  JavaScript är ett händelseorienterat programmeringsspråk, som kommer används av både klienter och servrar. Det är grundläggande i skapande av webbplatser, plattformar och applikationer. Speciellt om de innehåller dynamiska eller interaktiva element.

  SpiderMonkey är också skriven med C++ programmeringsspråk. Men också med programmeringsspråk C Och Rost. Den hade premiär 1995 och är utrustad med en gratis MPL 2.0-licens.

 • 3. Hur du hittar runt Firefox-gränssnittet

  firefox-ikonen på skrivbordsskärmen

  Tack till monticello / Shutterstock.com

  där öppnar Firefox för första gången introduceras av en kort handledning tillägnad operativsystemet som används. Här är det omedelbart möjligt ställ in din webbläsare som standardmen alternativt kommer det fortfarande att vara möjligt att göra det senare.

  Läsa:  Inbäddningsguide för Wix

  Under den första installationen är det också möjligt importera snabbt en hel serie av information från andra webbläsare som används: Till exempel bokmärken och inloggningsuppgifter. Äntligen är det möjligt rama in en QR-kod för att installera Firefox även på en mobil enhet.

  L'hemsida för Firefox det är lätt att navigera. Överst står webbläsarens logotypföljt av det klassiska snedstrecket på Google: den mest använda sökmotorn i världen. Följt av en serie Föreslagna webbplatser och innehållsom sedan kan modifieras av användaren enligt deras behov.

  Överst på skärmen finns en favoritbar. Som standard erbjuder den först ett objekt som låter dig göra det importera bokmärken från andra webbläsare (om operationen inte redan har gjorts under den första öppningsfasen). Fortsatt en namnlänk Hur man kommer igångsom ger en hel rad användbara tips om hur du använder Firefox.

  Firefox-gränssnittet har ett adressfält, ett sökfält och ett antal föreslagna webbplatser och innehåll

  Ytterligare tre knappar visas i adressfältet, men på höger sida av skärmen. Den första låter dig använd Pocket: En Firefox-funktion som låter användaren spara och katalogisera innehåll av olika slag.

  Den andra knappen låter dig gå till extensionsd.v.s. den programvara som ökar de tjänster som är tillgängliga för användaren: kom igen Firefox adblock till översättningsprogram automatisk snabb.

  Den tredje och sista knappen låter dig se en popup-kolumn med flera röster och möjligheter: från öppningen av en ny flik till den av en nytt fönster eller en nytt anonymt fönster.

  Denna knapp låter dig också komma åt bokmärkenvid kronologikl inställningar och till en hel serie av anpassningsverktyg som kommer att beskrivas i följande stycken.

 • 4. Hur man anpassar Mozilla Firefox

  ladda ner webbläsaren firefox

  Kredit dennizn / Shutterstock.com

  De inställningsmeny som nämndes i föregående stycken tillåter användaren att fördjupa sig i fördelarna med flera Firefox anpassningsverktyg.

  Till exempel härifrån är det möjligt välj utseendet på det visade innehållet, att välja mellan ljust tema, mörkt tema och automatiskt tema. Alternativt är det också möjligt välj teckensnitt eller storlek på texter mer noggrant och alla färger som används: från bakgrundens till länkarnas.

  Återigen från inställningarna kan användaren ange standardspråkmapparna där alla nedladdade filer ska sparas och dina egna preferenser när det gäller meddelanden kvitton.

  Slutligen tillåter Mozilla Firefox-inställningarna dig associera vissa applikationer med körande tillägg eller specifika filer: från PDF tills du kommer till XML eller honom SVG.

  Att anpassa webbläsaren Firefox innebär att ändra standardinställningarna, men också att välja eller skapa ett tema från början

  Den vänstra kolumnen på sidan dedikerad till Inställningar hjälper användaren att orientera sig mellan de olika makrosektorerna. L'Sidområde första låter dig hantera även utdrag: Innehållsförslag från Firefox.

  L'Forskningsområde låter dig ändra standardsökmotorn, men också att välja eller avmarkera förslag och visa tillgängliga genvägar: Kortkommandon som låter dig begränsa till specifika tjänster eller funktioner.

  Detta är möjligt längst ned i den vänstra kolumnen i menyn Inställningar klicka på objektet Tillägg och temanför att fortsätta anpassa webbläsaren. Teman är kombinationer av färger, typsnitt och layouter tack vare vilken användaren kan ändra utseendet på Firefox med ett klick. Även i det här fallet kan du välja ett ljust och ett mörkt temamen också för ett mer färgstarkt tema som Firefox Alpenglow.

  Läsa:  10 bästa gratis säkerhetskopieringsprogram 2024

  Flera följer efter Föreslagna teman att installera baserat på behov eller humör för stunden. Men också en länk som gör att de mest kreativa användarna kan utveckla deras Firefox-tema från grunden.

 • 5. Hur Firefox skyddar användarnas integritet online

  firefox-ikonen på mobilen

  Krediter rafapress / Shutterstock.com

  Mozilla Firefox är utformad för att säkerställa en nivå av IT-säkerhet mer än hög: utgår från respekt för sekretess på nätet av användaren, tills den nårförebyggande identifiering av hot potential.

  Standardwebbläsaren kan blockera tusentals spårareinklusive de i sociala nätverk. För att ställa in önskad nivå av antispårskydd du kan gå igenom menyn inställningar och för avsnittet Sekretess och säkerhet.

  Standardnivån är den VanligtDen där låser automatiskt ett urval av objekt, samtidigt som användaren kan surfa fritt på Internet. Alternativt kan du välja antispårskydd Restriktivmen det kunde det förhindra användning av visst innehåll.

  Slutligen kan mer erfarna användare välja Personligt antispårskyddmanuellt anger alla spårare och skript som de vill ska blockeras av webbläsaren.

  Firefox Relay, Mozilla VPN och Firefox Monitor är tre produkter dedikerade till att skydda användare online

  Du kan också aktivera det från Inställningar Firefox relä: ett lösenordshanteringsverktyg som skyddar användarens e-post. Faktum är att Relay låter dig göra det skapa automatiskt flera associerade alias till samma e-postadress och sedan använda dem när du registrerar autentiseringsuppgifter för tjänster.

  Relä är inte den enda Firefox-produkt dedikerad till IT-säkerhet. Bland annat går det att nämna åtminstone Övervakar Och Mozilla VPN.

  Firefox-skärm det är ett verktyg som varnar dig om någon typ av problem uppstår datastöld eller intrång. Dra nytta av Have I Been Pwned databas och skickar ett meddelande i samma ögonblick som a användarens onlinekonto visar sig på något sätt kompromiss.

  Mozilla VPN det är istället en virtuellt privat nätverk, som kan användas utifrån väldigt olika behov och mål. Å ena sidan, VPN bidra till användarnas skydd och säkerhet på webben. Å andra sidan kan de användas till komma åt oåtkomliga webbplatser, sidor eller innehålleller mer allmänt för överföra data anonymt på andra offentliga nätverk.

 • 6. Vad är Firefox Focus

  firefox fokus logotyp på smartphone

  Krediter Maor_Winetrob / Shutterstock.com

  För att avsluta diskussionen om Firefox och nätverkssäkerhet är det viktigt att nämna Firefox fokus: en annan webbläsare från Mozilla-galaxen, designad för användare användare som bryr sig mest om sin integritet uppkopplad.

  Firefox fokus garanterar sekretessen för uppgifterna och skyddar samtidigt automatiskt mot spårare. OCH tillgänglig i skrivbordsversionmen också som en app för Android och iOS mobiloperativsystem.

  En utmärkande del av Firefox Focus är hur lätt det är möjligt radera olika personuppgifter: från kronologiLösenordpasserar genom i småkakor. På så sätt skyddar användaren sig från oönskade annonser.

  Dessutom lovar Firefox Focus ett Inkognitosurfning verkligen kapabel att skydda aktiviteter på webben, tack vare standardinställningar för sekretess mycket stränga.

  Äntligen översätts Firefox Focus antispårningsskydd till ett snabbare navigering i genomsnitt. Genom att ta bort spårare slutar webbläsaren med att använda mindre data. Följaktligen tar mindre tid att ladda sidor och webbplatser.

 • 7. Hur man installerar Firefox-tillägg

  Ladda ner firefox-appen på smartphone

  Tack Faizal Ramli / Shutterstock.com

  Det snabbaste sättet att installera en eller flera Firefox-tillägg består av att klicka på Tilläggsknapprepresenterad av en pusselbitikon.

  Tillägg kan jämföras med appar, designad för att bäst integreras med en webbläsare. I själva verket är dessa program som integrerar ytterligare funktioner eller tjänster.

  Läsa:  Bästa Voice Changer-programvaran för Skype att använda 2024

  Vissa av Firefox-produkterna som beskrivs i de föregående styckena kan ur en viss synvinkel betraktas som tillägg. En annan produkt värd att nämna är definitivt Ficka. Även om det tekniskt sett är en program som redan är integrerat i webbläsaren.

  Med Pocket kan användare snabbt skapa ett urval av innehåll baserat på deras intressen: från videor till nyheter, via bloggar eller specifika webbplatser. Det låter dig också spara och dela bokmärken och favoriter.

  Firefox katalogiserar sina tillägg i kategorier, så att du kan dra nytta av personalens rekommendationer

  Om vi ​​återgår till tillägg kan användare som väljer Firefox efter nedladdning få tillgång till en sida som uttryckligen är tillägnad tillägg. De olika tilläggen är grupperade efter kategorier och du kan prioritera dem valt av personalen Mozilla.

  Bland tilläggen relaterade till integritet och säkerhet är det omöjligt att inte nämna de olika Firefox adblock tillgängliga: verktyg som automatiskt förhindra att popup-fönster visas och andra reklamelement som gör surfandet långsammare och mer tröttsamt.

  Sedan finns det en rik del av startpakettillägg: idealiska program för att förbättra webbläsaren från första användningen. En av dessa är Firefox Facebook-behållare: ett verktyg som skyddar användaren när han använder det sociala nätverket Meta galaxy. En annan är Enkel översättning: en automatisk översättare som låter dig läsa utländska sidor på önskat språk.

  Slutligen, tillägg som låter dig förbättra eller anpassa ett specifikt program är också särskilt uppskattade. Till exempel tillägg Youtube: med början från förstärkare generisk, upp till Non Stop-verktyg som blockerar avbrott.

 • 8. Andra goda skäl att välja Firefox

  Firefox för Android på smartphone

  Krediter VideoBCN / Shutterstock.com

  Med åren har Mozilla Firefox blivit mer och mer attraktiv för olika användare gemenskap av professionellatack vare en serie av lösningar och verktyg dedikerade till produktivitet.

  Till exempel låter webbläsaren dig Snabbt återskapa nedladdade filer på en annan enhet. Den använder också en enda meny för att spara länkarbokmärken eller läslistor.

  Mer generellt är Firefox designad för synkronisera autentiseringsuppgifter och diverse information på ett sätt som är lika enkelt som det är snabbt. Öppna bara menyn inställningar och komma åt området Synkronisering.

  För att hålla sig vid ämnet produktivitet är det viktigt att komma ihåg att Firefox är en av de Officiellt stödda webbläsare för Google Workspace: paketet med kontorsverktyg som bland annat inkluderar lagringstjänsten Körprogramvaran för videokonferenser Träffa och verktyget för att organisera fritid och evenemang Kalender.

  Dessutom är Mozilla Firefox idealisk lösning för webbutvecklare och, mer generellt, för användare som brinner för IT med inklusive grundläggande programmeringskunskaper.

  För att få en uppfattning om webbläsarens funktionalitet i detta avseende, öppna helt enkelt Menyn Fler verktyg och se sedan Verktyg för webbutveckling. De sträcker sig från detaljerad sidanalys till webbkonsolen och JavaScript-felsökning.

  Firefox låter dig också utföra så kallad fjärrfelsökning: en felsökning som kan gälla en specifik applikation och som inträffar i en separat miljö från den lokala enheten.