Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Öka din SaaS-konverteringsfrekvens: Beprövad taktik för tillväxt

Öka din SaaS-konverteringsfrekvens: Beprövad taktik för tillväxt

Föreställ dig det här: du har en banbrytande SaaS-produkt, en snygg webbplats och en mördande marknadsföringsstrategi på plats. Men hur bra är dina onlinebesökare på att förvandlas till lojala användare? Det är där SaaS-konverteringsfrekvenserna spelar in.

Oavsett om du är en erfaren teknikentusiast eller en nybörjare inom SaaS-marknadsföring, kommer du att få en njutning.

Dagens blogginlägg tar dig med på en resa för att avmystifiera dessa mätvärden och avslöja hemligheterna bakom att öka dina SaaS-omvandlingsfrekvenser – de magiska siffrorna som kan göra eller förstöra din mjukvaruverksamhet.

Så ta ditt virtuella förstoringsglas och låt oss avkoda vetenskapen bakom SaaS-omvandlingsfrekvenser!

Vad är en SaaS-konverteringsfrekvens?

Enkelt uttryckt är en SaaS-konverteringsfrekvens andelen användare som gör en önskad åtgärd på din plattform eller via olika marknadsföringskanaler.

Den “önskade åtgärden” kan variera beroende på dina affärsmål och kan inkludera åtgärder som att registrera dig för en gratis provperiod, bli betalkund efter att ha använt testversionen, ladda ner en e-bok, förnya produktprenumerationer eller till och med begära produktdemonstrationer.

Den specifika karaktären hos dessa åtgärder gör att du kan mäta olika aspekter av användarens engagemang med din SaaS-produkt.

Varför ska SaaS-företag bry sig om konverteringsfrekvenser?

Konverteringar är livsnerven i ett SaaS-företag.

Sanningen är att utan solida omvandlingsfrekvenser kommer inte ens massor av trafik att betyda mycket.

Om besökarna inte stannar kvar eller öppnar sina plånböcker, slår ditt företags tillväxt en vägg.

En hög konverteringsfrekvens indikerar att fler besökare genomför önskade åtgärder, vilket leder till ökade intäkter och framgångsrikt kundförvärv.

Dessutom är optimering av konverteringsfrekvenser ett sätt för SaaS-företag att maximera sin avkastning på investeringen från betalda marknadsföringsinsatser.

Utöver att bara känna till dina riktmärken för omvandlingsfrekvensen, kan analys av dem på detaljerade nivåer som per uppmaning (CTA), marknadsföringskanal och målgruppssegment ge ovärderliga insikter om effektiviteten av dina marknadsföringsstrategier. Denna analys hjälper till att identifiera vad som fungerar bäst för ditt företag och var förbättringar behövs.

Hur beräknar du genomsnittliga omvandlingsfrekvenser?

För att beräkna SaaS-konverteringsfrekvenser, dividera antalet omvandlingar med totalt antal interaktioner och multiplicera sedan med 100 %.

Kom dock ihåg att hur och var du spårar dessa omvandlingar kan avsevärt påverka deras noggrannhet.

Till exempel kan spårning av målsidor kontra e-postmarknadsföringskampanjer ge olika resultat på grund av olika målgruppsbeteenden på olika plattformar.

Vad är den genomsnittliga konverteringsfrekvensen för SaaS-företag? Här är en tabell över SaaS-konverteringsfrekvenser per bransch:

B2B SaaS-konverteringstrattstadier

Du undrar förmodligen “Vad får användare att klicka på den där “köp”-knappen?”

Svaret finns i dina uppgifter.

Låt oss titta på SaaS-registreringsflödet från när användare upptäcker din webbplats till att konvertera dem till betalkunder.

Webbplats för gratis kontoregistrering

Det första steget i en SaaS-konverteringsresa är att fånga potentiella kunders intresse och locka dem att registrera sig för ett gratis konto eller provperiod. Detta kritiska skede lägger grunden för framtida engagemang, retention och i slutändan intäkter.

När det kommer till SaaS är användare ofta tveksamma till att satsa på sina resurser utan att först uppleva vad din produkt har att erbjuda. Som sådan har det blivit standardpraxis inom denna bransch att erbjuda gratis provperioder eller freemium-modeller.

Läsa:  6 bästa WordPress Tabs Plugins jämfört med 2024

Ta Google Workspace, till exempel. De ger 15 GB diskutrymme helt gratis under deras freemium-modell. Men om du behöver ytterligare lagringsutrymme eller funktioner utöver den gränsen, skulle en uppgradering vara nödvändig.

På samma sätt erbjuder e-handelsjätten Shopify nya användare en 14-dagars gratis provperiod under vilken de kan utforska alla dess funktioner innan de gör några ekonomiska åtaganden.

Branschens genomsnittliga omvandlingsfrekvens från webbplatsbesökare till gratiskontoregistreringar ligger vanligtvis mellan 2-5 %. Topppresterande SaaS-företag strävar dock efter att uppnå priser som är högre än 10 % genom att använda effektiva marknadsföringsstrategier och leverera överlägsna användarupplevelser redan från början.

Här är några tips om hur du förbättrar SaaS-konverteringar från din webbplats:

 • En väldesignad målsida med tydliga uppmaningar kan öka dina registreringsfrekvenser avsevärt.
 • Marknadsför fördelar framför funktioner – berätta för potentiella kunder hur din programvara kommer att lösa deras problem istället för att bara lista ut dess specifikationer.
 • Visa värde omedelbart, antingen genom guidade turer vid registrering eller interaktiva demonstrationer som visar upp nyckelfunktioner.

Gratis provperiod till aktiverad användare

Det är en sak för användare att registrera sig för din kostnadsfria provperiod, men det är en helt annan när de blir aktiva och så småningom uppgraderar till en betalplan.

Ett viktigt mått här är aktiveringshastigheten, som mäter hur många av dina användare som gör meningsfulla åtgärder inom din produkt som ger dem värde. Om konverteringen vid aktiveringspunkten är låg, kommer du att se högre churn-frekvenser när dessa kunder hoppar av istället för att gå vidare genom din tratt.

Så vad är “meningsfull handling”? Det beror på typen av din produkt:

 • Ett projektledningsverktyg kan betrakta uppgiftsskapande eller teaminbjudningar som nyckelaktiviteter.
 • En CRM-plattform kan fokusera på kontaktimport eller lansering av e-postkampanjer.

Att fastställa dessa avgörande punkter i aktiveringsstadiet kan vara svårt eftersom det inte finns ett standardrikt riktmärke för branschen på grund av olika SaaS-produkters funktionalitet. Vissa allmänna strategier kan dock hjälpa till att öka denna omvandlingsfrekvens:

 1. Introduktionserfarenhet: Skapa interaktiva självstudier eller guider som visar hur kunder kan få maximalt värde av sina tester.
 2. E-postengagemang: Upprätthåll regelbunden kommunikation med påminnelser om oanvända funktioner och tips för att få ut mer av sina konton.
 3. Support i appen: Erbjud assistans i realtid via chatbots eller livesupportkanaler så att användarna inte känner sig vilse vid någon tidpunkt under provperioden.

Kom ihåg att varje kunds väg kommer att variera baserat på individuella behov och upplevelser. Att skräddarsy ansträngningar för att förstå och tillgodose dessa behov kommer avsevärt att förbättra chanserna att konvertera gratis provanvändare till aktiva, betalande kunder.

Gratis konto till betald konvertering

Övergången från ett gratiskonto till att bli en betalprenumerant är känd som konverteringsfrekvensen för gratis provperiod. Det inträffar när en användare bestämmer sig för att betala för din produkt efter att ha använt den under den kostnadsfria provperioden.

Olika faktorer kan påverka riktmärket för konverteringsfrekvensen, inklusive längden och typen av provperiod som ditt företag erbjuder. Även om du kan förvänta dig högre siffror, vanligtvis mellan 25 % och 60 %, betyder lägre priser inte nödvändigtvis att det är något fel med din affärsmodell eller produkterbjudande.

Istället för att bli nedslagen av låga konverteringsfrekvenser, se dem som möjligheter till förbättringar. Jämför dessa siffror med tidigare uppgifter och identifiera områden där du kan förbättra användarupplevelsen eller effektivisera onboardingprocesser.

 • Analysera dina data: Använd verktyg som Google Analytics som ger insikter i hur användare interagerar med din programvara under deras kostnadsfria provperioder.
 • Användarfeedback: Uppmuntra feedback från användare om deras upplevelser när de använder din programvara. Du kan använda undersökningar eller direkta kommunikationskanaler som e-post för att samla in denna data.
 • Erbjudanden för provförlängning: Om användare är tveksamma till att förbinda sig direkt, erbjuda utökade provperioder så att de har mer tid att bekanta sig med alla funktioner innan de bestämmer sig.
Läsa:  För- och nackdelar med molnbaserade säkerhetskamerasystem

Kom ihåg att varje SaaS-företag har sin unika uppsättning utmaningar och styrkor när det gäller att konvertera gratiskonton till betalande kunder. Nyckeln ligger i att förstå vad som fungerar bäst för din SaaS-lösning baserat på grundlig analys och feedback från användare.

Aktiverad användare till betald konvertering

Den aktiverade konverteringsfrekvensen från användare till betald speglar antalet användare som finner värde i din produkt och väljer att uppgradera från gratis användning till en betald prenumeration.

Till exempel äger du ett projektledningsverktyg med både gratis- och premiumversioner tillgängliga. Du har definierat att om du lägger till två projekt till det kostnadsfria kontot markerar aktiveringsögonblicket för dina användare. När denna åtgärd inträffar följt av köp av prenumerationen, betyder det en lyckad aktiverad konvertering från användare till betald.

Denna specifika omvandlingsfrekvens har inget fast riktmärke eftersom det till stor del beror på vad som utgör ditt aktiveringsögonblick och hur lång tid det vanligtvis tar för en användare att nå dit efter den första registreringen. Att definiera tydliga mål i linje med kundernas framgång kan bidra till att förbättra denna frekvens avsevärt.

 • Användaraktivering: Det första steget mot att uppnå höga konverteringar innebär att tydligt definiera vad “användaraktivering” betyder inom din plattformskontext. Detta kan vara allt från att slutföra sin profilinställning, använda specifika funktioner eller nå vissa milstolpar i applikationen.
 • Betald prenumerationsvärde: Användare måste uppfatta verkligt värde innan de bestämmer sig för att betala för något som tidigare var gratis. Att erbjuda exklusiva funktioner eller förmåner som endast är tillgängliga via betalda planer kan skapa detta upplevda värde effektivt.
 • Fokuserat engagemang: Att regelbundet interagera med kunder efter deras “aktivering” hjälper till att upprätthålla höga intressenivåer, vilket leder dem naturligt till att överväga premiumprenumerationer.

I grund och botten kommer förståelse och optimering av dessa faktorer att spela nyckelroller för att förbättra dina aktiverade-användare-till-betalda omvandlingsfrekvenser, vilket i slutändan driver mer intäktstillväxt för din SaaS-verksamhet.

Kundavgångsfrekvens

I SaaS-världen är det bara halva striden att skaffa nya användare; att behålla dina befintliga är lika viktigt. Detta för oss till ett viktigt mått – kundavgången. Det mäter i huvudsak antalet kunder som säger upp sina prenumerationer inom en given period.

En acceptabel årlig churn rate i SaaS skulle vara 5-7% men titta inte på denna siffra isolerat. Du bör också bryta ner och analysera churn-hastigheten för olika segment av din användarbas.

Till exempel, att förlora kunder som prenumererar på en premiumplan kan få mer betydande ekonomiska konsekvenser jämfört med de på grundläggande planer.

Om du hamnar i en churn-hastighet som är högre än genomsnittet, är det dags att undersöka ytterligare och identifiera dess grundorsak. Vanliga orsaker inkluderar klumpig produktupplevelse eller navigeringsproblem, brist på tillgång till vissa funktioner och dålig kundsupport bland annat.

 • Produkterfarenhet: Om användare kämpar med att navigera genom din programvara eller inte förstår hur specifika funktioner fungerar, kommer de sannolikt att lämna förr snarare än senare.
 • Brist på tillgång till funktioner: Användare kan känna sig bristfälliga om de inte kan komma åt vissa nyckelfunktioner som utlovades under registreringsfasen, vilket kan leda till att de säger upp sina prenumerationer.
 • Dålig kundsupport: Snabb och effektiv kundservice spelar en avgörande roll för affärsframgång. Studier visar en direkt korrelation mellan kvalitativ kundservice och lägre churn rates.

Ovanstående faktorer fungerar som utgångspunkter för att diagnostisera en hög churn rate. Det är dock alltid lämpligt att kontakta dina användare direkt och få deras feedback. Detta kommer att ge dig ovärderliga insikter om vad som behöver förbättras för att öka kundlojaliteten.

Det är tufft när vi ser våra kunder gå. Vi känner det djupt eftersom var och en är en del av vår gemenskap. Låt oss se till att våra kunder är nöjda och aktivt involverade, så att de stannar hos oss under lång tid.

Vad är en bra konverteringsfrekvens i SaaS?

Att definiera vad som utgör en “bra” konverteringsfrekvens i SaaS är inte alltid lätt.

Läsa:  Hur mycket kan ett företag ändra ett hyrt kontor? Råd till nystartade företag

Sanningen är att det inte finns något universellt riktmärke för detta mått. En mängd olika faktorer påverkar vad som kan anses vara en acceptabel eller till och med utmärkt konverteringsfrekvens i ett sammanhang men inte i ett annat.

Dessa inkluderar:

 • Din bransch: Olika branscher har olika genomsnittliga konverteringsfrekvenser på grund av varierande nivåer av konkurrens och kundbeteendemönster.
 • Din produkttyp: Vissa produkter är mer naturligt benägna till högre konverteringar än andra baserat på deras komplexitet, prisnivå eller målgrupp.
 • Din marknadsföringsstrategi: Effektiviteten av din innehållsmarknadsföring och SEO-strategier kommer att avsevärt påverka din förmåga att attrahera och omvandla potentiella kunder till kunder.
 • Din försäljningsprocess: Hur du interagerar med potentiella kunder under försäljningscykeln kan dramatiskt påverka dina slutliga konverteringssiffror.

Istället för att söka efter något mytiskt perfekt nummer som kanske inte gäller dina unika omständigheter, är det bättre att fokusera på att samla in och analysera data som är specifik för din affärsverksamhet regelbundet. På så sätt får du insikt i hur bra du gör jämfört med tidigare resultat – och var det finns utrymme för förbättringar – baserat på konkreta bevis snarare än abstrakta medelvärden.

Benchmarks för B2B SaaS-trattkonvertering

Att förstå riktmärkena för dina omvandlingsfrekvenser kan ge värdefulla insikter om hur bra ditt företag presterar. Måttet som anger andelen besökare på en webbplats som omvandlas till potentiella kunder inom en given period är avgörande.

Capterras forskning tyder på att SaaS-företag bör förutse en genomsnittlig konverteringsfrekvens från webbplats till lead på 7 %. Men när man jämför MQL (Marketing Qualified Leads) och PQL (Product Qualified Leads), finns det några intressanta skillnader i konverteringar.

I genomsnitt konverterar endast cirka 2 % av MQL:erna till SQL (Sales Qualified Lead) eller når möjlighetsstadiet. Däremot har PQL:er visat sig konvertera till mycket högre hastigheter – runt 25-30%!

Effekten av gratis provperioder på omvandlingar

Dessutom, Gainsights rapport för produktledd tillväxtindex för 2022 avslöjar spännande data om gratis testversioner som involverar PQL:er – de hade nästan tre gånger fler konverteringar än freemium-produkter.

Detta pekar på ett vanligt misstag: att behandla freemium som enbart en lead-genereringsstrategi med aggressiva försäljningstaktik kan vara kontraproduktivt. Istället kan det att ge verkligt värde genom din gratisversion uppmuntra användare att uppgradera villigt för fler fördelar.

Hur kreditkortskrav påverkar konverteringsfrekvensen för gratis provperiod

En undersökning av Softletter rapporterade en imponerande 50 % konverteringsfrekvens för gratis provperioder som kräver kreditkort uppriktig. Den sjunker sedan till 25 % när kreditkortsinformation krävs.

Detta visar oss två saker:

 • Användarengagemangsnivån spelar en nyckelroll i konverteringsfrekvensen. De som är villiga att tillhandahålla kreditkortsuppgifter är mer sannolikt seriösa om din produkt och har större chans att bli betalande användare.
 • Å andra sidan kan att erbjuda provversioner utan att behöva kreditkort locka dem som inte är genuint intresserade av din produkt – vilket leder till lägre konverteringar när det är dags för dem att betala.

Hur du optimerar din SaaS-konverteringstratt

Föreställ dig din SaaS-konverteringstratt som en läckande hink.

Du öser i trafik, men sitter ledningarna kvar?

Om inte, är det dags för lite optimeringsmagi.

Förtydliga ditt värdeförslag

Ditt värdeförslag är din nordstjärna. Den guidar förlorade potentiella kunder tillbaka på rätt spår mot den där “prenumerera”-knappen.

En tydlig rekvisita ser till att alla vet varför de behöver din programvara igår.

Utnyttja sociala bevis

Ingen vill vara först på festen; visa upp dessa vittnesmål och fallstudier högt och stolt.

Nielsen rapporterar människor litar implicit på rekommendationer från andra. Så låt nöjda kunder göra några tunga arbeten för dig.

Förenkla registreringsprocessen

Folk borde registrera sig snabbare än de kan mikrovågsugn popcorn.

Ju fler steg de tar, desto större är chansen att de lämnar snabbt.

Korthet är kung när du designar formulär – be bara om kontaktuppgifter som du absolut måste känna till där och då.

Provperioder: att betala eller inte betala?

En gratis provperiod kan få användare genom att visa dem vad livet kan vara med din tjänst som deras nya sidekick.

Läsa:  iMyFone MirrorTo: den bästa appen för skärmspegling

Även en antydan till engagemang under tester förutsäger långsiktig kundlojalitet.

Men kom ihåg – om du går fri, se till att det är värt deras (och din) möda.

Knuffa med aviseringar men tjata inte

Kampanjer handlar om att vårda relationer, inte bara att hamra på hemförsäljningsargument.

Hubspot bekräftar att detta tillvägagångssätt kan öka konverteringsfrekvensen eftersom varje meddelande tillför verkligt värde. Så strö över användbara tips bland reklaminnehåll.

Att behandla människor som individer med unika behov innebär att du ser dem som mer än bara ett nummer.

Vanliga fallgropar i SaaS omvandlingsfrekvensoptimering

Du är knädjupt i data och försöker öka dessa konverteringsfrekvenser.

Visst, du har grunderna nere; nu ska vi prata om var många smarta människor snubblar upp.

Fokuserar för mycket på trafik uppe i tratten

Att få ögon på din hemsida känns fantastiskt. Men vad händer om de bara surfar och studsar?

Om du inte konverterar är all den trafiken som en läckande hink – värdelös.

Se till att du analyserar vem som besöker din webbplats, varför de gör det och hur länge de stannar.

Ignorera användarupplevelse (UX)

En flashig webbplats kan se cool ut men kan den sälja?

Dålig navigering eller långsamma laddningstider kan få potentiella kunder att springa mot kullarna innan de ens ser vad du erbjuder.

Inkludera användarfeedback regelbundet för att hålla din UX skarp.

Försummar A/B-testning

Magkänslor är bra för att välja lunchställen, men inte så mycket för konverteringsstrategier.

Regelbundna A/B-tester låter verkliga användaråtgärder styra dina beslut.

Underskattar e-postuppföljningar

Så någon laddade ner din gratis provperiod. Du är halvvägs. Men släpp inte bollen nu.

En engagerande e-postsekvens kan förvandla varma leads till heta prenumeranter.

Utnyttjar inte sociala bevis

Låt oss inse det: vi har alla köpt något för att vår vän inte skulle sluta gnälla om det.

Sociala bevis gör underverk. Använd vittnesmål, fallstudier och recensioner strategiskt.

Och kom ihåg: handling säger högre än ord. Visa dem hur andra lyckades med din SaaS-lösning, inte bara berätta.

Det finns mer under huven för att optimera konverteringar än vad man kan se.

Men undvika dessa fallgropar? Du kommer att vara på god väg – full fart framåt.

Vanliga frågor – SaaS-konverteringsfrekvens

Vad är en bra konverteringsfrekvens i SaaS?

En stabil SaaS-omvandlingsfrekvens ligger runt 7 %, men om du slår över 10 % ligger du före.

Vad är en bra omvandlingsfrekvens för SaaS testversion?

Du är i mål om cirka 25 % av testerna går över till betalda planer. Det anses vara hälsosamt i SaaS-kretsar.

Vad är konverteringsfrekvensen för SaaS-registrering?

Landar du mellan 2-5 % för registreringar? Du spikar det. Sikta dock högre så sätter du ribban.

Vad är den genomsnittliga CTR för SaaS?

Sitt tight med en genomsnittlig klickfrekvens (CTR) på cirka 2 %. Det är typisk terräng för de flesta SaaS-företag.

Slutsats

Där har du det: vi har lagt ut allt du behöver veta om SaaS-konverteringsfrekvenser.

Bra konverteringsfrekvenser kan vara svårfångade, med siffror som varierar mellan branscher. I genomsnitt kan en sund SaaS-konverteringsfrekvens ligga runt 2-5 %, medan en stabil konverteringsfrekvens från försök till betald kan variera från 15-30 %.

Nyckeln till att förbättra dina omvandlingsfrekvenser ligger i att skräddarsy strategier för din specifika målgrupp och produktnisch. Erbjud en sömlös provupplevelse, anpassa onboarding och prioritera responsiv support.

Vill du se dina SaaS-omvandlingsfrekvenser skjuta i höjden? Allt börjar med att leda trafik till din webbplats och få besökare att registrera sig. WriteSonic kan hjälpa dig att göra det genom att skapa fantastiska målsidor och e-postsekvenser utformade för att locka potentiella kunder till din app.