Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

On-Page SEO: Vad är det och hur man förbättrar rankningsfaktorer?

On-Page SEO: Vad är det och hur man förbättrar rankningsfaktorer?

On-page SEO är den första attacklinjen när det gäller att rangordna din webbplats i Google, Yahoo och Bing. Korrekt optimering av dina sidor och innehåll kan leda till den snabbaste ROI för den mängd tid och energi som spenderas. I den här artikeln kommer du att lära dig om SEO på sidan och hur du korrekt optimerar för webbplatser.

Bildkälla: Reliablesoft

Vad är On-Page SEO?

På sidan, även känd som on-site, fokuserar SEO mest på att optimera innehållet i de viktigaste HTML-taggarna på en sida som sökmotorer läser för att tolka innehåll.

Vikten av On-Page SEO

Du kanske har hört att traditionell SEO på sidan inte gör någon skillnad för dina SEO-insatser 2021.

Men enligt Google, i deras “Hur sökalgoritmer fungerar“-rapporten används fortfarande faktorer som nyckelordsanvändning i rubriker för att bestämma relevansen av en webbplats för en specifik sökfråga.

Även med alla Googles moderna algoritmer spelar SEO-grunderna på sidan fortfarande en viktig roll för att få din webbplats och ditt innehåll att rankas i SERP:erna.

Det finns massor av data som bevisar det.

Backlinko analyserade 11,8 miljoner Googles sökresultat och fann att det finns ett tydligt samband mellan nyckelordsrika titeltaggar och förstasidesrankningar.

Tror du inte på forskningen?

Sök helt enkelt efter ett konkurrenskraftigt sökord och du kommer att upptäcka att de högst rankade sidorna alla har det exakta sökordet i sina titeltaggar.

Du bör notera att denna optimeringsprocess är mer än bara att optimera sökord och titeltaggar, andra faktorer som bildoptimering, SEO-vänliga webbadresser och snabb sidhastighet spelar en viktig roll för att optimera din webbplatss SEO på sidan.

Skillnaden mellan On-Page och Off-Page SEO

Detta är förmodligen en av de vanligaste frågorna av många som kommer igång med SEO. Och det är viktigt att veta skillnaden mellan de två.

Bildkälla: SEO Chatter

On-page SEO handlar om optimering av ditt innehåll, metataggar och länkar på dina webbsidor, det är i grunden optimering av allt som finns på din webbplats och som ligger inom din kontroll.

Off-page SEO handlar om optimering av externa sidrankningsfaktorer som inte finns på din webbplats.

Vanliga SEO-rankningsfaktorer utanför sidan inkluderar följande:

 • Bakåtlänkar från andra webbplatser
 • Sociala signaler
 • Domänmyndighet
 • Lokal SEO-optimering på sajter som Yelp, Google My Business och andra recensionssajter.

Kort sagt, optimering utanför sidan är relaterad till faktorer som är “av” från din webbplats och optimering på sidan är relaterade till faktorer som är “på” din webbplats.

Enligt DigitalThirdCoast:

“SEO på sidan kommer att avgöra vilka sökfrågor du kommer att rankas för, medan SEO utanför sidan till stor del kommer att avgöra hur högt du rankas i SERP.”

SEO-rankingfaktorer på sidan och hur man kan förbättra dem

Optimera innehåll

Vi vet att innehåll är en av de viktigaste, om inte den viktigaste, aspekterna av on-page SEO. Så när du börjar med optimering på sidan skulle det vara fördelaktigt att börja med innehållsoptimering först.

Vad är innehållsoptimering?

Enligt Kampanjövervakninginnehållsoptimering är:

“Innehållsoptimering är processen att se till att innehåll är skrivet på ett sätt så att det kan nå största möjliga målgrupp.”

Användning av sökord är det första du bör tänka på när du optimerar innehåll.

Men hur vet du vilka sökord du ska använda i ditt innehåll?

Tja, innan du tänker på var och hur ofta du ska använda sökord, bör du börja med att göra sökordsforskning för att avgöra vilka sökord du ska använda.

Den gyllene regeln med sökordsforskning är att hitta nyckelord som har stor sökvolym, men mycket låg konkurrens.

Du kan använda ett verktyg som Ahrefs eller SEMrush för att göra lite sökordsforskning innan du fortsätter att optimera ditt innehåll på sidan.

Till exempel, enligt Ahrefs, är konkurrensen om sökordet “esports league” riktigt hög, så det är ett sökord du vill undvika att rikta in dig på.

Men ett sökord som “esports-intäkter” är definitivt ett du bör rikta in dig på eftersom det har låg konkurrens och en riktigt hög sökvolym.

Detta tar oss till vårt nästa ämne – att använda sökord tidigt.

Använd målsökord tidigt

Det finns en gammaldags SEO-taktik på sidan som säger att du ska använda ditt målsökord en gång i de första 100 orden i din artikel.

Till exempel lade vi till sökordet “SEO-böcker” i de första 100 orden i vår artikel om De 15 bästa SEO-böckerna för att bemästra SEO 2021:

Anledningen till detta är att Google lägger större vikt vid de sökord som dyker upp inom de första 100 orden i ditt innehåll. Om du släpper ditt huvudsökord inom de första 100 orden hjälper Google att förstå vad ditt innehåll handlar om.

Nyckelordsfrekvens

Du vet förmodligen att du bör använda ditt huvudsakliga sökord och varianter av det genom hela ditt innehåll.

Läsa:  Kreativ sökordsforskning- Hur man hittar nya & Spännande ämnen

Men hur ofta ska du använda dina målsökord i ditt innehåll?

En sak du verkligen vill undvika att göra är “keyword stuffing” – processen att fylla en sida med samma sökord i ett försök att manipulera en webbplatss sökrankning.

Du vill helt enkelt använda ditt målsökord på olika ställen i hela din artikel, utan att försöka låta skräppost.

Det finns inte ett specifikt antal gånger som du ska använda ett sökord. Den gyllene regeln är att den bara ska användas naturligt några gånger genom hela texten i din artikel.

Vissa SEO-proffs är överens om att målsökordet (och varianter av detta) inte bör användas mer än en gång per 200 ord av bloggkopia.

Men istället för att fokusera på hur många gånger du ska använda målsökordet, bör du hellre lägga vikt vid användarupplevelsen. När det kommer till SEO bör du alltid tänka på användarupplevelsen.

Att använda ett specifikt sökord för ofta i ditt innehåll kommer att göra det svårt att läsa och kommer att påverka användarupplevelsen negativt.

För att bekämpa detta kan du använda ett koncept som heter “sökordsklustring”. Nyckelordsklustring innebär helt enkelt att skapa en grupp relaterade sökord som delar samma sökavsikt.

Så istället för att bara använda ett specifikt sökord i ditt innehåll kan du använda eller lägga till sökord som liknar varandra.

Till exempel, istället för att bara inrikta dig på “löparskor”, kan du lägga till varianter av detta sökord som “bästa löparskor”, “nike löparskor”, “skor för kvinnor” osv.

Sökordsklustring har flera fördelar:

 • Du kan ranka för long-tail-varianter av ditt målsökord
 • Det undviker överdriven användning av ett specifikt sökord
 • Det skapar interna länkmöjligheter
 • Mer organisk trafik

Rubriker gör en webbplats och blogginnehåll lättare och roligare att läsa, rubriktaggar gör också helt enkelt innehållet mer organiserat. Se dem som vägskyltar som guidar användaren genom ditt innehåll, från början till slut.

Bildkälla: Skicklig SEO

Visste du att det finns 6 olika rubriktaggar, allt från H1 ner till H6?

Header-taggar ger inte bara information om vad innehållet och/eller webbsidan handlar om, utan HTML-header-taggar skapar också en trevlig användarupplevelse. Detta beror på att rubriktaggar delar upp ditt innehåll i logiska stycken, vilket gör dem lättare för ögonen.

Jag menar, tänk dig bara att läsa en hel bok utan kapitel! Det skulle vara väldigt svårt att läsa och du skulle förmodligen sluta läsa efter några sidor på grund av bristen på struktur. Detsamma kan sägas om rubriker i en bloggartikel.

Kom ihåg att du vill skapa innehåll som är användarvänligt eftersom användarvänliga artiklar fungerar bra i sökmotorer.

Så då, vilka rubriktaggar ska du använda i ditt innehåll och var ska du använda var och en?

H1-taggen

H1-taggen kallas ibland för den viktigaste taggen på en webbsida.

H1-taggen är vanligtvis det mest synliga innehållet på en sida och bör inte användas mer än en gång per sida eller blogginnehåll. De flesta moderna innehållshanteringssystem som WordPress och Wix skapar bloggartikeltiteln med hjälp av H1-taggen.

H1-taggar kan lätt identifieras på en webbplats:

Eller i sidkällan:

H2-taggen

H2-taggen är användbar för att dela upp långa textstycken i mindre underavsnitt. Detta gör H2-taggen användbar eftersom den bidrar till att skapa en bra användarupplevelse på sidan.

Säg till exempel att du skapar en bloggartikel om “Bästa middagsrecepten att prova i sommar“, kan du dela upp ditt innehåll i olika sektioner som “Vegetariska recept”, “Kyckling recept”, etc., med hjälp av H2-taggen.

H3 till H6 Header Tags

Resten av rubriktaggarna ska användas för att ytterligare dela upp avsnitten som du skapade med H2-taggarna.

Låt oss gå med föregående exempel, du kan använda H3, H4, H5 och H6 header-taggar för att skapa avsnitt om olika recept för var och en av kategorierna:

H1: Bästa middagsrecepten att prova i sommar

H2: Kycklingrecept

H3: Kycklingsallad

H4: Klassisk kycklingsallad

H4: Keto kycklingsallad

H3: Citronpeppar Kyckling

H3: Grekisk kycklingpasta

Hur regelbundet ska du använda rubriktaggar i ditt innehåll?

Enligt Yoastett mycket populärt SEO-plugin för WordPress, bör du använda rubriker och/eller underrubriker för varje 300 till 350 ord text.

Se till att innehållet uppfyller sökavsikten

Vi känner till talesättet “Innehållet är kung.” och ja, bra innehåll kan göra mycket bra i sökmotorerna. Men du måste se till att innehållet du producerar uppfyller sökavsikten.

Hur kan du kontrollera sökavsikten?

Det är enkelt att kontrollera sökavsikten för ett nyckelord. Allt du behöver göra är att skriva in sökordet som du riktar in dig på och göra en analys av innehållet som för närvarande rankas.

Finns alla resultat på första sidan av Googles bloggartiklar eller är de produktfokuserade? Prioriterar Google lokala företagsuppgifter i Google Map Pack eller visar SERP bara bloggartiklar?

En snabb analys av SERP:erna kommer att avslöja vilken typ av innehåll Google föredrar att visa användarna. Och uppenbarligen uppfyller innehållet som rankas på första sidan i Google sökavsikten, varför skulle det innehållet annars rankas så bra?

Bildkälla: Ekonomisk konsultverksamhet

Optimera titel- och metabeskrivningstaggar

Det är viktigt att du skapar SEO-vänliga titlar och beskrivningar för ditt blogginnehåll.

Titeltagg

HTML-titeltaggen ger webbansvariga möjlighet att ge vilken webbsida som helst ett namn eller som namnet antyder, en titel. En webbplats eller sidas titeltagg kan hittas i SERP:erna eller i webbläsarens namnlist.

Du kan också hitta titeltaggen för vilken webbplats som helst genom att visa sidkällan i webbläsaren:

Titeltaggar är fortfarande relevanta för att hjälpa dig med din sökrankning. Moz anger också att efter innehåll är titeltaggar den näst viktigaste SEO-rankningsfaktorn på sidan.

Läsa:  Rank Math vs. Yoast: Vilket WordPress SEO-plugin är bäst?

Dessutom tillkännagav Google nyligen en nytt system för att generera titlar för sökmotorresultat. Detta nya system genererar dynamiskt sökresultattitlar baserat på ett antal faktorer på sidan.

Vi betraktar den huvudsakliga visuella titeln eller rubriken som visas på en sida, innehåll som webbplatsägare ofta placerar i

-taggar, i andra header-taggar, eller som görs stort och framträdande genom användning av stilbehandlingar.”

Vilken inverkan har detta på hur du skapar titlar för ditt innehåll och dina webbsidor?

Vad vi har samlat in från Google är att du inte behöver oroa dig för mycket om den här uppdateringen. Fortsätt bara att fokusera på att skapa bra sidtitlar.

Hur man skapar bra sidrubriker

Att skapa bra rubriktaggar kommer att öka dina SEO-insatser på sidan avsevärt, här är några sätt att skapa de perfekta sidtitlarna.

Använd målsökordet längst fram i titeltaggen

Titeltaggen ger både människor och sökmotorer en överblick över vad ditt innehåll handlar om. Det är därför det är så viktigt att lägga lite tid på att skapa den perfekta titeln för ditt innehåll och dina webbsidor.

En vanlig praxis är att använda målsökordet så nära början av titeltaggen som möjligt. Ju närmare ditt målsökord eller din målfras är början av titeln, desto bättre.

Ta bara en titt på de bästa sökresultaten, du kommer att se att målsökordet vanligtvis är i början eller mycket nära början av titeln:

Och om de främsta varumärkena och sajterna gör det, så betyder det att det här tricket uppenbarligen fungerar och att du bör implementera det också.

Håll titeltaggar korta och lätta att förstå

Om din titeltagg är för lång kommer sökmotorerna att skära bort dina sidtitlar i SERP:erna. Du vill att läsarna ska kunna se hela titeltaggen så att de har en tydlig förståelse för vad innehållet handlar om.

Dessutom är korta och enkla titlar lättare att läsa och förstå. En bra titellängd är allt mellan 60 och 70 tecken, Google kan klippa bort allt längre än så.

Här är några fler bästa praxis från Google själva om hur man skapar bra titlar för SEO på sidan:

 • Undvik alltid sökordsstoppning
 • Skapa titlar som är beskrivande
 • Varumärk dina titlar
 • Undvik att använda samma titeltagg mer än en gång

Lägg till titeltaggmodifierare

Ett annat enkelt knep som du kan använda för att skapa bra titlar är att lägga till modifierare av titeltaggar.

Exempel på titeltaggmodifierare är “bäst”, “recension”, “gratis”, “ultimate” och “guide”. Genom att lägga till titeltaggmodifierare ökar du möjligheterna att ranka för long-tail sökord.

En annan titeltaggmodifierare som du kan lägga till dina titeltaggar är årtalet. Till exempel, “15 måste-ha bästa marknadsföringsverktyg för sociala medier för 2021.

Använd kreativa, sökordsoptimerade metabeskrivningar

Metabeskrivningar är de små bitar av text som kan hittas under titeln på sökmotorns resultatsida.

Dessa taggar visas i en sidas källkod och de berättar för sökmotorernas sökrobotar och läsare vad sidan handlar om.

Här är ett exempel på Ahrefs-metabeskrivningen som kan hittas på sökmotorns resultatsida:

Även om metabeskrivningen kanske inte är lika viktig som sidtiteln när det gäller att förbättra din SEO-rankning på sidan, är dessa korta beskrivningar fortfarande viktiga av två huvudskäl:

 • Metabeskrivningar ger läsaren en kort sammanfattning av vad de kan förvänta sig att hitta genom att klicka på ditt resultat.
 • Metabeskrivningar kan öka din organiska CTR (Click-Through-Rate).

Tänk på din metabeskrivning som din Facebook-annonskopia, dens roll är att locka läsare att klicka på ditt resultat.

Du kan få läsare att klicka på dina resultat genom att skapa metabeskrivningar som är beskrivande och som innehåller dina målsökord och/eller varianter av dessa.

Nu betyder det inte att du ska fylla din metabeskrivning med dina målsökord.

Istället bör du skapa nyckelordsrika metabeskrivningar, men som läses på ett naturligt sätt utan skräppost. Kom ihåg, metabeskrivningar är inte för sökmotorernas sökrobotarde är till för människorna som kommer att läsa ditt innehåll.

Här är några bästa metoder för metabeskrivningar:

 • Använd inte duplicerade metabeskrivningar på olika sidor. Metabeskrivningarna på varje sida ska vara unika.
 • Skriv kreativa metabeskrivningar och som sticker ut från konkurrenterna.
 • Försök att hålla dina metabeskrivningar upp till 160 tecken. Google skär vanligtvis bort metabeskrivningar som är längre än 160 tecken.

Bildoptimering

Att lägga till bilder och andra visuella element till ditt innehåll är viktigt för att hålla dina läsare fängslade och engagerade i ditt innehåll.

Tänk dig att läsa ett blogginlägg utan några bilder!

Det är viktigt att du optimerar bilderna i ditt innehåll så att de inte saktar ner din webbplats laddningshastighet (mer om det senare), ger bättre tillgänglighet och ger sammanhang/beskrivningar till sökmotorernas sökrobotar.

Bildkälla: Volusion

Du kan göra detta genom att använda bild alt-taggar. Bild alt-taggar tjänar tre huvudsakliga syften:

 • Skärmläsare läser alt-attribut högt för att ge synskadade användare en bättre förståelse för bilderna som visas.
 • Om en bildfil inte kan visas kommer webbläsaren att visa alt-attributet i stället för bilden.
 • Alt-taggar ger bildbeskrivningar och sammanhang för att hjälpa sökmotorernas sökrobotar att förstå och indexera en bild.

Att använda alt-taggar kan också hjälpa till med bild-SEO. Alt-attribut ger dig möjligheten att inkludera dina målsökord i en annan del av ditt innehåll.

Du måste undvika att stoppa in ditt målsökord i varje bild-alt-tagg i ditt innehåll. Google kommer säkert att straffa dig om de märker att du fyller i sökord.

Den bästa praxisen för att lägga till bild-alt-taggar är att skapa alt-text som beskriver bilden och som inkluderar ditt sökord eller din målfras.

Optimera webbadresser för SEO på sidan

En av de andra aspekterna av att förbättra din webbplatss SEO på sidan är att skapa SEO-vänliga webbadresser.

Läsa:  Hur blockerar man någon på Facebook? En kort guide för 2024

Vi vet redan att en bra användarupplevelse är den viktigaste aspekten av SEO. Att använda en logisk URL-struktur kommer att göra din webbplats lättare att navigera, vilket i slutändan resulterar i en fantastisk användarupplevelse.

Exempel på en logisk URL-struktur:

www.domain.com/product/iphone

www.domain.com/blog/best-iphone-cases

Båda dessa exempel ger användaren en tydlig uppfattning om var han/hon befinner sig på webbplatsen.

Dessutom måste du skapa webbadresser som är lätta att läsa, korta, enkla att förstå och som innehåller sökordet som du riktar in dig på.

Till exempel är webbadressen www.seoptimer.com/seo-crawler/ SEO-vänlig eftersom den är kort, enkel och förmedlar vad informationen på den webbsidan handlar om.

Jämför den domänen med www.mydomain.com/index.php?id_wcs=87570. Denna andra domän är inte SEO-vänlig alls och det är verkligen svårt att förstå vad den webbsidan kommer att handla om.

Du kan också ta bort stoppord som för, som, i, och, etc. i dina webbadresser. Genom att göra detta kommer du att göra dina webbadresser kortare och lättare att komma ihåg.

Optimera Page Speed

Sidladdningshastighet är en viktig SEO-rankningsfaktor på sidan och Google har gett mycket större vikt åt detta mått nyligen.

Google mäter mer specifikt tiden till den första byten, vilket är den tid det tar för din webbläsare att ta emot den första byten med information från servern.

Bildkälla: SpeedBoostr

Enligt Google, den idealisk webbplatshastighet är allt under 3 sekunder.

Google gillar inte bara webbplatser som laddas snabbt, utan en snabbladdad webbplats tenderar också att bli mycket bättre på att skapa en fantastisk användarupplevelse. Sidor som har lång laddningstid har vanligtvis högre avvisningsfrekvens och lägre genomsnittlig tid på sidan.

Så hur kan du öka din sidhastighet och få dina webbsidor att laddas ännu snabbare?

Flytta till en snabbare värd

När de börjar väljer de flesta det webbhotell som är billigast. Men att välja billigare värdtjänster och paket är inte alltid det bästa för sidfrö.

Enligt Backlinkos analys av 5,2 miljoner webbplatser kan webbansvariga förbättra en webbplatss laddningshastighet genom att flytta till en snabbare värd.

Komprimera och förminska HTML-, CSS- och Javascript-filer

Genom att minska storleken på dina CSS-, HTML- och Javascript-filer kan du minska den totala sidstorleken. Ju mindre filer du har, desto snabbare kommer dina sidor att laddas.

Du kanske tror att komprimering av webbplatsfiler är en utmanande uppgift, men det är faktiskt ett av de enklaste sätten att minska sidladdningstiden.

Du kan använda ett verktyg som GNU Gzip för att komprimera storleken på dina webbplatsfiler.

Att förminska en fil är processen att ta bort onödiga mellanslag, kommatecken och tecken i din webbplats kod. Minifiering av CSS, HTML och Javascript kan drastiskt öka sidladdningshastigheten.

Komprimera bildfiler

Stora bilder kan ha en negativ inverkan på sidhastigheten. Därför bör du se till att alla bilder på en sida inte är större än de behöver vara och att bilderna är i rätt format. Man tror att PNG är bättre för grafik, medan JPG är bättre för fotografier.

Bildkälla: Recensioner på toppen

Ett varningens ord, använd inte Gzip på bildfiler. Istället bör du komprimera bildfiler med hjälp av ett bildkomprimeringsverktyg som t.ex TinyPNG eller Komprimera PNG.

Använd webbläsarens cachelagring

Webbläsarcache är processen att lagra webbelement i tillfällig lagring.

Så första gången någon kommer till din webbplats måste deras webbläsare läsa in alla webbplatsfiler som stilmallar, HTML, bilder och javascript innan de kommer åt sidan. Alla webbplatsfiler lagras i en cache.

Men när samma person kommer tillbaka för att se din sida en andra gång behöver bara ett fåtal av webbplatsfilerna laddas.

Använd ett CDN

CDN är bra för webbplatser som upplever höga nivåer av trafik. Ett CDN cachar dina webbplatsfiler på ett globalt nätverk av servrar. När en användare vill komma åt din webbplats kommer CDN:n att dirigera begäran till den server som är närmast användaren.

Informationen som användaren får är exakt densamma som ursprungsservern, men den laddas bara mycket snabbare än den skulle göra om webbläsaren begär att få tillgång till en webbplats till en server som är geografiskt långt borta.

Om du vill använda ett CDN är ett populärt alternativ Cloudflare.

Intern länkning

Vad är intern länkning?

Intern länkning är processen att skapa länkar från en sida på din webbplats till en annan sida på din webbplats.

Bildkälla: Kevin Indig

Att skapa interna länkar hjälper Google att hitta, indexera och förstå alla sidor på din webbplats. Dessutom, ju fler länkar en sida eller ett blogginlägg får, desto mer kommer Google att se det som något av “högt värde”.

Intern länkning hjälper också läsarna att hitta och upptäcka andra delar av innehåll och olika sidor på din webbplats.

Bästa praxis för intern länkning

Använd alltid nyckelordsrik ankartext

Ankartext är den klickbara texten i ditt innehåll. Dessa texter hjälper Google och läsarna att förstå vad sidan du länkar till handlar om. Kom bara ihåg att undvika att använda samma ankartext i hela ditt innehåll, detta är samma sak som sökordsstoppning och det kan leda till att Google straffar din webbplats.

Lägg till interna länkar högst upp på sidan för att förbättra SEO på sidan

Genom att lägga till interna länkar högt upp på dina sidor kommer du att öka tiden som spenderas på din sida eftersom det ger dina läsare något att klicka på så fort de landar på din sida. Detta är bra för SEO eftersom Google håller reda på den tid som läsarna spenderar på din webbplats och/eller innehåll. Om Google upptäcker att läsare “uppehåller sig” vid ditt innehåll, kommer de att skjuta upp dina resultat några ställen.

Läsa:  Vad är sökordskonsistens?

Länka från inlägg med hög auktoritet till artiklar som behöver ett lyft i trafiken

Du kan göra detta genom att hitta ditt topprankade blogginnehåll. Sedan vill du länka till artikeln/artiklarna som du vill förbättra från innehållet med hög auktoritet.

SEO-myter på sidan

Googles rankingalgoritm har förändrats så drastiskt under åren att SEO är ett ständigt föränderligt spel.

Här är några vanliga SEO-myter på sidan som kan ha fungerat tidigare, men som inte är riktigt effektiva längre i dagens moderna sökmiljö.

Bildkälla: BeaconCom

Överdriven nyckelordsanvändning är nyckeln till bra SEO

Dagarna för att bombardera en sida med dina målsökord är över. Visst, tidigare kunde du enkelt fylla en sida med ditt målsökord och komma undan med det genom att visas på den första sidan av SERP:erna.

Men Google har blivit mycket smartare med åren och de straffar faktiskt webbplatser som utövar sökordsstoppning.

Istället belönar Google nu webbplatser som tillfredsställer användarens sökavsikt på ett sätt som låter mer naturligt.

Nyckelord måste matcha exakt

Tidigare var webbansvariga tvungna att använda exakt matchade sökord i innehåll, rubriker och titlar på sina webbplatser för att ranka för vissa sökord. Detta var innan Google hade en förståelse för semantisk sökning.

Efter Hummingbird-uppdatering 2013 kunde Google göra ett mycket bättre jobb med att matcha sökfrågor till mer relevanta resultat. Hummingbird-uppdateringen hjälpte Google att förstå sökkontext och avsikt.

Bildkälla: Sök GNext

2015, Google introducerade Rankbrain, en del av Googles kärnalgoritm som använder maskininlärning för att matcha sökfrågor med relevanta resultat. Genom att använda maskininlärning kan Google fastställa användarens sanna avsikt. Rankbrain ger Google möjligheten att leverera ännu mer exakta resultat än med Hummingbird-uppdateringen.

På grund av dessa uppdateringar kan innehållsskapare och webbansvariga nu använda sökordsvarianter, synonymer, stoppord och långa sökord utan att behöva oroa sig för att gå miste om trafik.

H1 är det viktigaste elementet på en sida för SEO

H1-taggar är viktiga, men de är inte det viktigaste elementet på en webbplats eller i ett innehåll.

H1-taggens roll har större betydelse för att ge en bra övergripande användarupplevelse än för att förbättra SEO-rankingen.

Så vad är då det viktigaste elementet på en sida? Enligt Moz sök ranking faktorer undersökningär titeltaggar, även kända som rubriktaggar, listade som den näst viktigaste rankningsfaktorn.

Innehållet på sidan är den viktigaste rankningsfaktorn.

Innehåll som tillfredsställer användarens sökavsikt är extremt viktigt för sökmotorn eftersom det är det som löser sökarens problem.

Bra innehåll är mycket mer fördelaktigt för sökmotorranking än H1-taggar. Fokusera därför på att skapa innehåll som är länkbart och som uppfyller sökbehovet.

Visst, bakåtlänkar är inte en SEO-faktor på sidan, men innehåll är det. Och du kanske ställer frågan:

Om jag var tvungen att välja mellan att arbeta med bakåtlänkar eller innehåll, vilket ska jag välja? Vilken kommer att vara mest fördelaktig för min sökrankning?”

Det enkla svaret är innehåll.

Anledningen till detta är att innehåll kommer att ge andra webbplatser en anledning att länka tillbaka till dig. Utan bra innehåll, varför skulle en annan webbplats vilja länka tillbaka till din webbplats?

Om du fokuserar på att bygga massor av länkar men inte har något kvalitetsinnehåll, kan du inte förvänta dig att andra länkar tillbaka till dig.

Kom ihåg att bra innehåll är kung.

Brian Clark, grundaren av Copyblogger, säger att:

Innehållet och värdet måste finnas där först.”

En annan anledning till att innehåll är viktigare än bakåtlänkar är för att innehåll ger användaren en tydlig uppfattning om vad sidan handlar om. Bakåtlänkar, å andra sidan, ger bara en liten indikation på vad innehållet på sidan handlar om.

HTTPS är inte viktigt

Google använder definitivt HTTPS som rankningssignal.

Bildkälla: GlobalSign

Kom ihåg att det är Googles mål att ge sina användare en bra användarupplevelse. Om en webbplats verkar osäker att använda, skulle det leda till en dålig övergripande användarupplevelse. Baserat på detta är det bara logiskt att Google gynnar webbplatser som är säkra, pålitliga och certifierade.

Bara genom att titta på alla resultat på första sidan av Google kommer du att märka att alla har HTTPS aktiverat.

Detta bör fungera som en tydlig indikation på att HTTPS inte längre kan ignoreras som en rankningsfaktor.

Nu när vi har avslöjat några av SEO-myterna på sidan, låt oss ta en titt på hur du kan förbättra din sökmotoroptimering på sidan.

Ahrefs SEO-checklista på sidan

Ladda ner vår kostnadsfria SEO-checklista på sidan för att hjälpa dig att öka din organiska ranking i sökresultaten.

Om du vill analysera alla ovan nämnda SEO-faktorer på sidan automatiskt, prova vårt SEO-revisions- och rapportverktyg.

Du kan använda vårt verktyg för att omedelbart söka efter sökordskonsistens, titeltaggar, bild-alt-taggar och alla andra SEO-faktorer på sidan som nämns i den här artikeln.

Slutsats

Sökmotoroptimering på sidan är superviktigt om du vill ranka högt i SERP:erna.

Genom att implementera dessa SEO-taktiker på sidan tillsammans med off-site SEO som länkbyggande och gästbloggning, kommer du att öka din ranking i sökmotorerna avsevärt.

Vi hoppas att du tyckte att den här SEO-guiden på sidan var användbar och insiktsfull. Vilken av dessa taktiker använder du för att implementera på din webbplats?