Bu yazıda, web sitenizi oluşturmanın ayrılmaz bir parçası olan temel özellikleri öğreneceksiniz. pazar bölümlendirmesi strateji başarılı.
Bu blog şunları içerir:
- 3 temel eylem
- Yararlı istatistikler
- Her noktada harekete geçmenin faydaları
O halde, pazar bölümlendirme stratejisi kontrol listemizdeki ilk noktaya hemen dalalım:
1. Hedefinizi belirleyin
Hedefleriniz hedeflerinizle el ele gider. Aslında hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan şey hedeflerinizdir. Hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir dizi gerçekçi, anlamlı amaç sunarak stratejinizi desteklerler.
Hedefleriniz şunlar olmalıdır: AKILLI Bu onların süper zeki olmaları gerektiği anlamına gelmez (tabii ki öyle olabilirler), hedeflerinizin şöyle olması gerektiği anlamına gelir:
- Özel: kendinize şunu sorun: neyi başarmak istiyorsunuz ve bu neyi gerektiriyor, yani hangi kaynaklara ihtiyacınız var ve sınırlamalarınız neler? Belirsiz hedeflere sahip olmak sizi ve ekibinizi diğer şeylerin yanı sıra hatalara karşı savunmasız bırakır. Hedefleriniz spesifik olduğunda, hem siz hem de ekibiniz aynı vizyona ve amaca sahip olacak, böylece hedeflerinizi ve dolayısıyla hedeflerinizi çok daha yönetilebilir ve ulaşılabilir hale getireceksiniz.
- Ölçülebilir: Zamanınızı, çabalarınızı ve kaynaklarınızı boşa harcamamak için (başlangıçtan itibaren) bunların ulaşılabilir olduğunu bilmek için hedeflerinizi ölçebilmeniz ve ölçebilmeniz gerekir. Ayrıca süreç boyunca doğru eylemleri ve kararları verdiğinizi ve genel hedeflerinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzu bilmeniz için ölçülebilir hedeflere de ihtiyacınız var.
- Başarılabilir: gerçek dünyada yaşıyoruz ve gerçek dünyada büyük hedeflere sahip olmak başarıya ulaşmaya yardımcı olan şeylerden biridir. Ancak bu başarıyı ancak başarabilirsek görebiliriz. başarmak bu çok önemli hedefler. Örneğin, zamanınız, bütçeniz, kaynaklarınız, enerjiniz yoksa arzu Hedeflerinizi gerçekleştirmek için o zaman hedefinize asla ulaşamazsınız.
Bu nedenle düşük hedeflemeyin, aynı zamanda sizin ve işletmenizin hedeflerinize ulaşmak için gerekenlere sahip olduğundan emin olun.
- Gerçekçi: bu amaç değerli mi? Doğru zaman mı? Mevcut sosyal veya ekonomik ortamla alakalı mı? Hedeflerinizin ve amaçlarınızın gerçekçi olup olmadığını değerlendirmeniz önemlidir. Örneğin, daha önce hiç görülmemiş bir kışlık yürüyüş botu yaratmaya yönelik yenilikçi bir fikriniz olduğunu varsayalım. Kar ve yürüyüş botlarının en iyi özelliklerinin tümüne ve daha fazlasına sahiptir. Tek sorun şu ki… yerel olarak bunu zorlamaya çalışıyorsunuz ve işletmeniz çok sıcak, güneşli bir bölgede bulunuyor. Bu hedef gerçekçi değil. Ürünü daha uygun yerlere göndermeye istekli olsaydınız ya da ayakkabı markanız daha sıcak iklimlere yönelik ürünler yaratsaydı bu gerçekçi olurdu.
Genel hedefinize ulaşmak için düşüncelerinizde, eylemlerinizde ve süreçlerinizde gerçekçi olmalısınız.
- Zamana bağlı: Her uygulanabilir hedefin bir son tarihi olmalıdır. Ve genel hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak her hedef, Ayrıca bir son teslim tarihi var. Bununla başlangıçta hedeflediğiniz şeye ulaşmayı hedeflediğiniz bir zaman dilimini kastediyoruz. Zamana dayalı işaretleyiciler olmadığında, insanların görevleri motivasyonlarıyla birlikte kaybolup gidebilir.
İnsanlar belirsiz bir ortamda iyi çalışma eğiliminde değildirler ve aynı durum stratejinizin hedeflerini tamamlama konusunda da geçerlidir. Herkesin bir teslim tarihi varken; üzerinde çalışılacak bir şey varsa, işletmelerin hedeflerine zamanında ulaşmasını sağlayan bir aciliyet ve heyecan duygusu vardır.
SMART hedeflerini belirlemek, pazar bölümleme stratejinize yön verir ve hedeflerinize profesyonel ve etkili bir şekilde ulaşmanıza olanak tanır. Olası hataları önleyerek zamandan tasarruf sağlar, kaynak kullanımınızı optimize eder ve karar verme sürecini netleştirir. Bu çok akıllıca.
2. Pazarlama karmasının her yönünden yararlanın
Yani genel hedefinizi biliyorsunuz ve oraya ulaşmanızı sağlayacak hedeflerinizi belirlediniz. Peki daha geniş pazarı analiz ettiniz mi?
Pazarlama karması birçok pazarlama stratejisi ve iş planının temel temelini oluşturur. Bunun nedeni, doğru tasarım ve planlama için dikkate almanız gereken hemen hemen her hususu kapsamasıdır. Pazarlama karması ‘7 P’yi kapsar:
- Ürün: bu fiziksel bir ürün, hizmet veya deneyim olabilir. ‘Ürün’ esasen satılan bir şeyi ifade eder. Sattığınız ürünün temel özelliklerini değerlendirin ve hedef pazarınızın beklentilerini karşıladığından veya aştığından emin olun.
- Fiyat: ürününüzün, hizmetinizin veya deneyiminizin maliyeti. Ürününüzün yalnızca lüks bir mağazada çok düşük bir fiyatı varsa veya son derece yüksek fiyatlar belirlediyseniz ve bütçeye uygun bir markaysanız, sadık müşterilerinizi ve gelecekteki potansiyel müşterilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kâr edebilmeniz için fiyat bütçenizle uyumlu olmalı ve aynı zamanda müşterinin teklifinize ilişkin algılanan değerini de yansıtmalıdır.
- Yer: ‘Yer’, ürününüzü dağıtmayı seçtiğiniz yerdir. Bulut tabanlı bir platformdan mı, bir e-ticaret mağazasından mı, fiziksel bir mağazadan mı yoksa bir depodan mı satış yapıyorsunuz? Satış yapmayı seçtiğiniz yerin ideal hedef kitleniz için erişilebilir ve uygun olması gerekir.
- Terfi: Tekliflerinizi hedef kitlenize nasıl iletiyorsunuz? Tanıtım yöntemleriniz geleneksel olabilir (radyo, televizyon, gazete, reklam panoları vb.) veya sosyal medya, podcast reklamları, web içeriğindeki reklamlar, e-posta pazarlaması veya anlık bildirimler gibi modern, dijital yöntemler olabilir ve yakında. Hedef kitlenizin mesajınızı görebilmesine ihtiyacınız var, dolayısıyla ideal hedef kitleniz haberlerini internetten alıyorsa gazetede görünmenin hiçbir anlamı yoktur (veya tam tersi). Benzer şekilde, hedef kitlenizle hem uygun hem de marka kişiliğinizle ilişkilendirilen bir ton ve ses tonu kullanarak iletişim kurmanız gerekir.
- Fiziksel kanıt: bu iki anlama gelir:
- İzleme bilgileri, makbuzlar, faturalar, PDF’ler vb. gibi satın alma veya işlemlerin gerçekleştiğine dair kanıtlar.
- Markanızın var olduğunun kanıtı; binanızdaki, web sitenizdeki, markalı kıyafetleriniz, kartvizitleriniz ve liste uzayıp gidiyor!
İnsanlar güvendikleri işletmelerden satın almak isterler, eğer samimi görünmüyorsanız tekrar satın alma beklememelisiniz. Fiziksel kanıtlar meşru ve güvenilir bir marka olduğunuzu gösterir.
- İnsanlar: bu, işle doğrudan veya dolaylı olarak ilgilenen herkestir. Ürün, hizmet veya deneyimi işletmenin müşterilerine ulaştıran kişileri ifade eder. Bu, örneğin danışmanlardan müşteri hizmetleri temsilcilerine kadar herhangi bir şey olabilir. İşletmenizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan herkesi dikkate almanız önemlidir. Unutmayın, hiç kimse bir ada değildir ve ekibinizin yanınızda olmasına ihtiyacınız var!
- Süreçler: Pazarlama karmasının 7. ve son ‘P’si süreçlerdir. Bunlar, deneyimin, ürünün veya hizmetin müşteriye sunulmasında gerçekleştirilen eylemler dizisidir. Bu, örneğin ürünü nasıl dağıttığınız, satın alma sonrası müşteri hizmetleriniz veya ödeme sistemleriniz olabilir.
Pazarlama karmasının 7P’si şüphesiz etkili ve önemli olsa da, işletmeler ve insanlar satın alma ve satışa daha az ve deneyimlere daha fazla odaklandıkça başka bir model ön plana çıkıyor: Deneyimsel Pazarlamanın 4E’si.
4E’ler kontrolü ele almaya başlıyor ve bunun nedenini anlamak çok açık; insanlar artık kendilerine ‘müşteri’ veya bir numara olarak hitap edilmek istemiyor. Onlarla, düşünceleri, duyguları ve arzuları olan, yaşayan, nefes alan bir insan olarak konuşulmak isterler. Bu nedenle müşteri deneyiminden (CX) ve kullanıcı deneyiminden (UX) daha az bilinen insan deneyimi (HX)Daha çok insani değerlere ve amaca odaklanır. Ancak 4E’lere dönelim:
- Deneyim: Burada deneyim, sadece tek bir eylem ve o eylemin müşteriye nasıl hissettirdiği anlamına gelmiyor. Deneyim, müşterinin sahip olduğu toplam deneyim anlamına gelir; her temas noktası ve acı noktası ve aradaki her şey. Deneyim, alıcının her aşamada müşterileri memnun eden yolculuğunu kolaylaştırarak ölçülebilir ve optimize edilebilir.
- Her yer: Tam dolu. Çok kanallı. Deneyim. Doğru, 4E’leri kullanan markalar, müşterilerinin bulunduğu her yerde bulunabilmelerini sağlıyor. Buna, kişi nasıl, nerede veya ne zaman ulaşırsa ulaşsın, akıcı, entegre bir müşteri deneyimi yaratacak şekilde satış, pazarlama ve müşterilerle iletişim kurmayı içerir. Gerçekten deneyimsel pazarlama sunmak isteyen markalar, web sitelerinin, sosyal medyanın, cadde mağazalarının, telefon varlıklarının, e-ticaret mağazalarının vb. hepsinin uyumlu olmasını ve kusursuz deneyimler sunmasını sağlayacaktır.
- Değişme: Fiyatlandırma stratejileri değişti. Esnektirler ve çoğunlukla sabit değildirler. Günümüzde müşteriler sadece en ucuz fiyata sahip olana yönelmiyor; bu, ilk satın alımın yanında başka neler sunulduğuyla da ilgili. Bu, indirimler, sadakat programları, ücretsiz ürünler veya gerçekten daha iyi bir deneyim sunabilecek herhangi bir şey anlamına gelebilir (tabii ki bütçenizi zorlamadan).
- Evanjelizm: Ağızdan Söz (WOM) pazarlama. Dördüncü ve son E, müşterilerinizi, yalnızca sadık oldukları ve yaptığınız işi sevdikleri için markanızı, ürününüzü veya hizmetinizi sizin için tanıtan hevesli marka savunucularına dönüştürmekle ilgilidir. Marka misyonerlerini nasıl yaratırsınız? Yapabileceğiniz en iyi deneyimleri sunarak; kişisel ihtiyaçlara cevap vermek ve ürünleri, sürekli olarak akılda kalacak ve amaç gösterecek şekilde yeteneğinizin en iyisine göre uyarlamak.
Pazarlama karmasının 7P’lerini ve 4E’leri anlamak veya basitçe her yönünü düşünmek, size pazar ve içinde hedeflemek istediğiniz tüketiciler hakkında daha kısa bir fikir verecek ve mevcut rekabetinizi analiz etmenize yardımcı olacaktır. Elbette kıskanılacak bir uçtan uca müşteri deneyimi yaratmanıza da olanak tanıyor!
3. Hedef kitlenizi belirleyin
Hedefleri belirlemek ve pazarlama karmasını anlamak, hedef kitlenizi oluşturmanıza yardımcı olur. Amacınızın ne olduğunu ve oraya ulaşmanın mümkün olup olmadığını öğrendikten sonra hedef kitleniz olarak kimi istediğinizi belirlemek çok daha kolay hale gelir.
Peki hedef kitleyi nasıl oluşturacaksınız? Bunu, bir pazarı doğru bir şekilde bölümlere ayırmak için araştırarak, veri toplayarak ve ardından bu verileri analiz ederek yaparsınız. Pazar bölümlendirme sürecini tamamladığınızda bir ‘kişilik’ yaratırsınız.
- Veri toplama ve analiz: Seçtiğiniz pazarı doğru bir şekilde bölümlere ayırmak için ihtiyaç duyduğunuz değerli verileri toplamanıza ve analiz etmenize olanak tanıyan birçok kaynak mevcuttur. Dijital verileri toplamanın ve analiz etmenin başlıca yöntemlerinden biri Google Analytics gibi web analitiğidir ve sosyal medya analitik.
Bu yaklaşımların her ikisi de, hedef kitlenizin demografik (yaş, cinsiyet, gelir, eğitim vb.), coğrafi (konum, iklim, dil, kültür vb.), psikografik (fikirleri, görüşleri) hakkında daha derin bilgi edinmenizi sağlayan niceliksel veriler toplar. değerler, inançlar vb.) ve davranışsal (mağazada, web sitesinde veya uygulama içinde yapılan eylemler) özellikler. Bunlar, özgün, değerli pazar segmentleri oluşturmak için analiz ettiğiniz verilerdir.
Pek çok marka bu verileri, aşırı kişiselleştirilmiş yaklaşımlarına katkıda bulunmak için odak gruplarını içeren organik araştırmalar, çevrimiçi anketler, vaka çalışmaları ve hatta ücretsiz kamu kaynakları gibi daha niteliksel veri toplama yöntemleriyle birlikte kullanacak.
Pazar bölümlendirme verilerinizi aldıktan, analiz ettikten ve doğruladıktan sonra, alıcı kişilerinizi oluşturmanın zamanı geldi.
- Alıcı kişiliği: Alıcı kişilikleri ideal müşterinizin kurgusal, genelleştirilmiş bir temsilidir. Bu, pazar bölümlendirme araştırmanıza dayanarak tipik, ideal hedef tüketicinizi tanımlayan, oluşturduğunuz bir profildir. Pazarlamacılara, satış elemanlarına, işletmelere vb. çekmek istedikleri mükemmel kişiyi, yani sunduğunuz şeye ihtiyaç duyan, bunu isteyen veya sadece bundan keyif alacak olan ve sadık bir müşteri haline gelme olasılığı yüksek olan kişiyi içselleştirmelerine yardımcı olurlar. marka savunucusu.
Tipik bir alıcı kişiliğini formüle etmek için öncelikle şunları yapmalısınız: profil oluştur. Bu profil, ideal olarak bir müşteride olmasını istediğiniz tüm demografik, coğrafi, psikografik ve davranışsal faktörleri içerir. İdeal hedef tüketicinizi ne kadar derinlemesine tasarlamak istediğinize bağlı olarak sorunlu noktaları, hedefleri, satın alma kalıplarını vb. de dahil edebilirsiniz.
Müşterilerinizi gerçek kişiler olarak adlandırırsanız ve bu kişileri oluştururken onların gerçek ihtiyaçlarını, isteklerini ve gereksinimlerini dikkatlice değerlendirirseniz, müşteri tabanınızın bölümlerini temsil edecek alıcı karakterleri oluşturmak kolaydır. İşte tipik bir alıcı kişiliğine bir örnek:
Pazar segmentasyonu araştırmanıza ve verilere dayalı bir alıcı kişiliği oluşturmak, karar verme sürecine yardımcı olur ve potansiyel müşteri yaratma çabalarınızı kolaylaştırır. Hedef kitlenizi tanımlayarak içerik, promosyonlar oluşturabilir ve mükemmel şekilde hedeflediğiniz segmentlerin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde son derece özel ve kişiselleştirilmiş ürünler ve hizmetler sunabilirsiniz.
Çözüm
Rekabetçi şirketler ve doymuş pazarlarla dolup taşan bir dünyada, bir markanın gerçekten görülmesinin tek yolu, özgün bir şekilde kişiselleştirilmiş ürünler, hizmetler, deneyimler, içerik ve mesajlar sunmaktır. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Akıllı ve doğru pazar bölümlendirmesi sayesinde. İster yeni başlayan ister tam bir profesyonel olun, bir şirket olarak büyümeye devam etmek ve gelişmek istiyorsanız yöntemlerinizi ve kriterlerinizi yeniden değerlendirmek bir zorunluluktur.
Yukarıda belirtilen 3 nokta, pazar bölümleme başarısı söz konusu olduğunda temel özelliklerdir. Bu nedenle, pazar bölümlemenizin gerçekten anlayışlı, uygulanabilir ve etkili olmasını istiyorsanız bunları listenizden çıkardığınızdan emin olun.