Veri entegrasyonu özellikle Veri Çözümleri Mimarı değilseniz veya veri entegrasyonu sanatını uygulayan veya inceleyen biri değilseniz, kafa karıştırıcı bir konu olabilir. Yani eğer (benim gibi) bir pazarlamacıysanız, bir iş adamıysanız veya sadece konuyla ilgili genel bir bakış almak isteyen biriyseniz, o zaman doğru yere geldiniz. Bu blogda pazarlamada veri entegrasyonunu açık, anlaşılır ve teknik olmayan (mümkün olduğunca!) bir şekilde anlatmayı hedefliyorum.
Başlayalım.
Veri entegrasyonu ne anlama geliyor?
Basitçe açıklamak gerekirse, veri entegrasyonu, çeşitli kaynaklardan gelen verileri tek bir veri setinde birleştirme, verilerin birleşik bir görünümünü sunarak verimli bir şekilde yönetme ve onu kullanmak isteyenler için erişilebilir hale getirme sürecidir. Veya şu şekilde TechTarget şunu koyuyor:
“Veri entegrasyonu, birleşik bilgi kümeleri oluşturmak için birden fazla kaynak sistemden gelen verileri birleştirme sürecidir.”
Veri entegrasyonunun tek bir amacı yoktur; kullanım alanları arasında iş süreçleri, uygulamalar, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) gibi pazarlama prosedürleri ve diğer çeşitli dijital işlevler yer alır. Veri entegrasyonunun amacı genel olarak aynıdır; kullanıcılara birleştirilmiş verilere ilişkin tutarlı bir görünüm ve erişim sağlamak.
Şirketlerin iş görevlerini doğru ve etkili bir şekilde yerine getirebilmeleri için büyük miktarlarda müşteri, kullanıcı ve/veya işlem verilerine erişebilmeleri ve bunları işleyebilmeleri gerekir. Veri entegrasyonu konusunda da evrensel olarak kabul edilmiş bir yaklaşım mevcut değildir. Ancak ortak özellikler ve uygulamalar vardır.
Buna göre OmniSci6 birincil veri entegrasyon tekniği vardır:
- Çıkarma, Dönüştürme, Yükleme (ETL): Farklı kaynaklardan gelen veri kümeleri toplanır, birleştirilir ve bir veri ambarına veya veritabanına yüklenir
- Çıkarma, Yükleme, Dönüştürme (ELT): veriler bir sisteme yüklenir ve daha sonraki bir tarihte belirli analiz amaçları doğrultusunda dönüştürülür
- Veri Yakalamayı Değiştir (CDC): Değişiklikleri gerçek zamanlı olarak tanımlar ve bunları bir veri ambarına veya diğer depolara uygular
- Veri Çoğaltma: operasyonel amaçlar ve yedekleme amacıyla bilgileri senkronize etmek için veriler bir veritabanından diğerine/diğerlerine kopyalanır
- Veri Sanallaştırma: farklı sistemlerden gelen veriler yeni bir depoya yüklenmek yerine sanal olarak birleştirilir
- Akış Veri Entegrasyonu: farklı veri akışları, veri depolarına ve analiz sistemlerine gerçek zamanlı olarak sürekli olarak entegre edilir
Veri entegrasyonu söz konusu olduğunda bu farklı teknikler önemli olsa da, en ince ayrıntılara fazla takılıp kalmayalım. Veri etkileşimi şu şekilde çalışır [simplified]…
Şirketler verileri nasıl entegre ediyor?
Tipik, veri entegrasyonu şunları içerecektir veri kaynaklarından oluşan bir ağ, bu kaynaklardan veri çeken bir ana sunucu ve ardından örneğin belirli bir amaç veya işlev için ana sunucudaki artık birleştirilmiş verilere erişen bir işletme.
Artık veri entegrasyonunun nasıl çalıştığını kısaca ele aldığımıza göre, pazarlama söz konusu olduğunda amacını inceleyelim.
Pazarlamada veri entegrasyonu
Artık ağırlıklı olarak müşteri odaklı bir dünyada faaliyet gösteren pazarlamacılar için hedef kitlenize ilişkin kapsamlı bir görüş elde etmek çok önemlidir. İdeal hedef kitlenizi doğru zamanda, doğru yerde ve doğru şekilde, onlar hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız nasıl hedefleyebilirsiniz? Müşterileriniz ve potansiyel müşterilerinizle etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için onların verilerini toplamanız gerekir. Ancak bu hayati bilgiyi toplamak sadece başlangıçtır. Pazarlamacıların ilgili müşteri deneyimlerini başarılı bir şekilde sunabilmesi, pazarlama çabalarını artırabilmesi ve satış gelirini hızlandırabilmesi için entegrasyon çok önemlidir. Entegrasyon süreci, size toplam müşteri görünümü sunmak için müşteri verilerini birleştirir.
Uygulamalardan ve CRM sisteminizden çok kanallı kampanyalara, otomasyon yazılımlarına ve temel olarak pazarlama yığınınızdaki her şeye kadar, ister büyük ister küçük pazarlama ekiplerinde çalışıyor olsunlar, çoğu modern pazarlamacı, aşırı miktarda veriyle baş etme deneyimine sahip olacaktır. ayrı sistemlerde, genellikle farklı formatlarda saklanır. Biz buna bir diyoruz veri silosu. Veri entegrasyonu, pazarlamacıların organize verilere tek bir yerden erişmesine olanak tanır.
Yan not – veri siloları
Veri siloları da tıpkı tarımda kullanılan silolar gibi, içerdikleri ürünleri izole etmek amacıyla malzemeleri toplu olarak barındıran büyük yapılardır. Tarım siloları tahıl gibi şeyleri depolarken, veri siloları bilgi depolar.
Veri silolarıyla ilgili sorun, verilerin birleştirilmesine veya paylaşılmasına izin vermemeleridir; bu da birçok nedenden dolayı işletmeler için kötüdür. Bir şirketteki farklı departmanları ele alalım; örneğin satış ve pazarlama gibi bazı sektörlerin birlikte çalışması son derece faydalıdır. Şirket verilerine ortak erişim olmadığında her departmanın sınırlı bir görünümü vardır; bu da işbirliğini, fırsatları, üretkenliği ve tek bir müşteri görünümünü uygulama yeteneğini kısıtlar. Departmanlar arası işbirliğinin bu şekilde teşvik edilmesi, müşteri deneyimlerini iyileştirir ve iş operasyonlarını kolaylaştırır.
Veri entegrasyonu bir şirketin bilgilerinin birleşik bir görünümünü ürettiğinden, iş zekası uygulamalar verilere erişmek ve bir kuruluşun varlıklarının tamamına dayalı olarak eyleme geçirilebilir bilgiler sağlamak için kullanılabilir. Bu, pazarlamacıların son derece kişiselleştirilmiş ve alakalı, hedeflenen içerik ve mesajlar üretmek için hedef kitlelerinin analizlerini etkili bir şekilde kullanabilecekleri anlamına gelir.
Veri entegrasyonu, işletmelere ve pazarlamacılara hedef kitleleri hakkında daha derin bir anlayış sağlamanın yanı sıra, pazarlama çabalarını KPI’lar, ölçümler ve dönüşümler biçiminde bilgilendirmek ve analiz etmek için de kullanılabilir.
Forrester’ın araştırması yeterli şekilde yönetildiğinde veri entegrasyonunun gerçek finansal değere sahip olduğunu göstermektedir. Pazarlama analitiği araçlarının iyi entegre olduğunu iddia eden pazarlamacıların iki katından fazlası, gelir hedeflerinin üzerinde performans gösteriyor 10 dan fazla%entegrasyon konusunda zorluk yaşayan pazarlamacılarla karşılaştırıldığında.
Bir pazarlamacı olarak muhtemelen çok sayıda araca, platforma, kampanyaya, stratejiye vb. sahip olacaksınız. Bu öğelerin her biri kendi verilerini oluşturup toplayacak ve hepsi (veya çoğu), muhtemelen bildiğiniz gibi, farklı kaynaklardan gelecektir. dağınık ol. Dolayısıyla, bu önemli bilgilerin tamamını tek bir yerden çözme becerisine sahip olmak, ileri düzey pazarlamacıların pazarlama yığınındaki araçların verimliliğini ölçmesine, A/B testleri yapmasına ve daha iyi performans için web sitesi analizlerinden yararlanmasına olanak tanır.
Dünya çapındaki işletmeler, dijital bilgilerinden edindikleri daha derin anlayışa dayanarak daha iyi seçimler yapmak için veri entegrasyonunu uyguluyor.
Veri entegrasyonunu kullanmanın faydaları
Veri entegrasyonunun faydaları elbette çalıştığınız sektöre, çalıştığınız şirkete veya sahip olduğunuz işletme veya uygulamaya göre farklılık gösterecektir. Bununla birlikte, hedef kitle verilerinizi düzenlemek ve dağıtmak, pazarlama faaliyetleriniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlayacak, eylemlerinize rehberlik edecek ve müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin genel olarak daha net bir resmini görmenizi kolaylaştıracaktır.
Pazarlamada veri entegrasyonunu uygulamanın 3 temel faydası şunlardır:
Veriler manuel olarak ve ayrı ayrı toplanıp analiz edildiğinde pek çok şey ters gidebilir; Her kullanıcıyı, veritabanını, aracı vb. hesaba katmak, insanlar tekrar kontrol etse bile bazı hususların genellikle gözden kaçırıldığı ve bilgilerin dışarıda bırakıldığı anlamına gelir. Bu tür hatalar, özellikle yeni veri kaynaklarının eklenmesi söz konusu olduğunda, eksik veri kümelerine yol açar. Veri entegrasyonu, verilerin organizasyonunu iyileştirir, sorunları otomatik olarak tanımlar ve anormallikleri ortaya çıkarır; bu nedenle hataları azaltmak. Bunların hepsi pazarlamacılar için karar verme sürecini optimize eder.
- İş zekasını geliştirir
Veri entegrasyonu, analizi kolaylaştıran bilgilerin daha derin anlaşılmasına olanak tanır. Gelişmiş iş zekası sayesinde kuruluşlar, departmanlar arasında ve şirket içinde eyleme dönüştürülebilir öngörüler elde etmek için verileri kolayca görüntüleyebilir ve anlayabilir.
İhtiyacınız olan tüm verilere tek bir merkezi alanda sahip olmak, birden fazla farklı kaynaktan gelen verilere erişmeye çalışarak zaman harcamanıza gerek olmadığı anlamına gelir. Veri entegrasyonu, belirli işlevleri gerçekleştirmek, kararlar almak veya eylem süreçlerini gerçekleştirmek için gereken verilerin birleşik bir görünümünü sunar. Şirketler veri toplamak ve veri noktalarını birbirine bağlamak için çok zaman harcıyor ve çoğu zaman önemli bilgi parçalarını kaçırıyor. Entegrasyon verimliliği artırır, analizi hızlandırır ve hatta yeni keşifler.
Çözüm
Çeşitli temas noktalarını deneyimleyen hedef kitleleri ve potansiyel müşterileri çekmek, etkileşime geçirmek, dönüştürmek ve elde tutmak pazarlama ekibinin sorumluluğundadır. Veri entegrasyonu, pazarlamacıların güçlü müşteri öngörüleri elde ettiği ve kampanyalar, içerik, sosyal medya katılımı, reklamlar vb. gibi pazarlama performansını değerlendirdiği merkezi bir platform sağlar. Bu bilgiler daha etkili pazarlama performansına ve sonuçlara yol açar. Artık pazarlamacıların kullanımına sunulan veri miktarı, üzerinde çalışacağınız ve kullanacağınız çok daha fazla şeyin olduğu anlamına geliyor. Ancak bu verileri anlamak çok önemlidir. Veri entegrasyonunu kullandığınızda müşteri temas noktalarını kişiselleştirmenin, müşteri odaklı bir yaklaşıma ulaşmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz. Pazarlama stratejisi ve değerli müşteri verilerinizden en iyi şekilde yararlanın.