Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Så här åtgärdar du vanliga Google Search Console-fel

Så här åtgärdar du vanliga Google Search Console-fel

För att lyckas med SEO finns det en sökmotor som du behöver blidka mer än någon annan: Google. Det är uppenbart. Vad som är mindre uppenbart är SEO-verktygen som du bör använda för att planera, implementera och förfina din marknadsföringsstrategi. Det finns trots allt otaliga verktyg – både betalda och gratis – på marknaden idag.

Det går dock inte att förneka vikten av att använda Google Search Console (GSC).

Google Search Console erbjuder en rad funktioner som kan gynna din SEO-kampanj. En av dess huvudfunktioner är möjligheten att kontrollera om Google stöter på några problem när de försöker genomsöka och indexera din webbplats.

Läs mer: Vad är Google Search Console?

Eftersom det utgör huvuddelen av den organiska söktrafiken är det sista du vill ha fel i Google. Det är viktigt att din webbplats visas på sökmotorernas resultatsidor (SERP) utan problem.

Ändå kan fel inträffa. Om Google Sök inte fungerar, se till att använda Google Search Console för att leta efter dessa vanliga fel. Vi visar dig också hur du åtgärdar dem framgångsrikt.

Varför fungerar inte Google Sök?

Innan du går in på de fel som vanligtvis inträffar kanske du undrar varför Google Sök inte fungerar i första hand.

Det finns olika anledningar som kan leda till att du frågar varför Google Sök inte fungerar för din webbplats. Värden för din webbplats kan ofta vara källan till problemet om den är felkonfigurerad, överbelastad eller nere under en längre period.

Ett vanligt problem som resulterar i konsolfel är en dålig webbplatsmigrering. Om du misslyckas med att använda rätt plan för att migrera din webbplats kan detta leda till en mängd problem som påverkar din Google-status negativt. SitemapEn webbplatskarta är en lista över sidor på din webbplats och deras relativa betydelse. Använd webbplatskartor för att göra det enklare för besökare att hitta det de letar efter och för att säkerställa att sökmotorer kan hitta all information de behöver. problem, robots.txt. filer, felaktiga omdirigeringarEn omdirigering är en webbsida som laddas i stället för en annan webbsida., etc., kan alla vara problematiska.

Läsa:  Hur man övervakar varumärkets rykte i Buffer

Det är därför du behöver anlita en professionell butik – som oss! – om du gör ett massivt åtagande som en webbplatsmigrering.

Google Search Console-problem: Vad är det vanligaste problemet med Google Search?

För att veta hur du fixar Googles sökresultat måste du först förstå vad du har att göra med när det gäller fel. Även om det finns många olika typer av fel som kan uppstå, finns det sex vanliga som kräver markering. Dessa är:

 • Omdirigeringsfel
 • Serverfel (5xx)
 • Markerad “noindex”
 • Blockerad av robots.txt-filEn robots.txt-fil är ett enkelt textdokument som du kan använda för att kontrollera beteendet hos sökmotorernas sökrobotar i din webbplatskatalog.
 • 404 Ej Hittad
 • Mjukt 404-fel Ett mjukt 404-fel uppstår när en URL konfigureras för att returnera en 404-statuskod.

Låt oss ta en närmare titt på vart och ett av dessa konsolfelsexempel.

Relaterat innehåll: Titta in Nyckelord är de ord och fraser som potentiella kunder kan söka efter för att hitta ditt företag. Ranking och hur man åtgärdar det

Omdirigeringsfel

“Misslyckades: omdirigeringsfel”

“Sidan är inte indexerad: sida med omdirigering”

“sida med omdirigering”

Google Search Console kan skicka upp några olika meddelanden när det kommer till omdirigeringsproblem. I allmänhet uppstår omdirigeringsfel när Googles botar inte har nått din måladress efter att ha använt den omdirigering du ställt in. Här är några av anledningarna till att det händer:

 • Omdirigera loop: Omdirigeringsloopar kan skapas oavsiktligt om du har använt omdirigeringar under en tid. Det är här omdirigeringar pekar på andra omdirigeringar i en kontinuerlig loop, som aldrig faktiskt når en live-URL.
 • Tom eller dålig URL: En omdirigeringskedja kan förstöras med bara en enda tom eller dålig URL närvarande.
 • En kedja som är för lång: På tal om omdirigeringskedjan, problem kan också uppstå om för många omdirigeringar finns i rad.
 • Max teckenlängd har överskridits: Om du använder en URL-omdirigering som är för lång i teckenlängd kommer din webbplats inte att genomsökas av Google-boten.
Läsa:  Ditt hemnätverk kanske inte är säkert – här är vad du ska göra

Hur man åtgärdar omdirigeringsfel i Google Search Console

Att åtgärda ett omdirigeringsfel involverar två olika element. Den första handlar om att känna till den slutliga webbadressen. Den andra är att identifiera den ursprungliga omdirigeringen. Även om detta kan göras manuellt, rekommenderas det att du får hjälp – särskilt om du har att göra med ett stort antal omdirigeringsfel.

Det finns många SEO-verktyg tillgängliga som kan hjälpa till i det avseendet. SEO-revisionstjänster är dock ett effektivt och enkelt sätt att korrigera omdirigeringsfel i Google Search Console.

Serverfel (5xx)

Serverfel kommer i olika former. Men om du har stött på det här problemet beror det vanligtvis på att servern tar för lång tid att svara.

Det kan verka hårt, men en GooglebotGooglebot är en sökrobot. Den följer länkar och indexerar sidor för sökmotorer för att göra det lättare för användare att hitta det de letar efter. kommer inte att vänta för evigt på att din webbplats server ska laddas. Den kommer att överge skeppet om servern inte kan laddas inom en viss tidsperiod. Resultatet: begäran timeout, din webbplats genomsöks inte och den indexeras inte.

Vad syftar 5xx på, exakt? Tja, de vanligaste serverfelen representeras vanligtvis av en tresiffrig kod som börjar med 5. Dessa inkluderar 500, 502 och 503.

 • 500: Internt serverfel. Begäranden behandlas inte på grund av servertekniska problem. Ett exempel på detta skulle vara en felaktig PHP-kod.
 • 502: Dålig gateway. Om en uppströms inte svarar försenas begäran och resulterar i ett 502-fel. Ett exempel skulle vara ett WordPress CMS-problem.
 • 503 Tjänst Otillgänglig. När servern är nere eller för upptagen resulterar detta i ett 503-fel. Ett exempel är om din server är överbelastad med en plötslig ökning av trafik.

Åtgärda serverfel i Google Search Console

Den goda nyheten är att Google erbjuder ett gratis diagnostiskt verktyg som du kan använda för detta ändamål. Hämta som Google är ett verktyg som låter dig ange din webbadress och se om den kan genomsöka den utan problem. Detta är användbart vid diagnostisering av specifika serverfel.

Läsa:  Hunter.io recension: Ska du köpa den här e-postjägaren?

Du kan prova dessa andra manuella metoder för att fixa serverfel:

 • Uppdatera sidan
 • Kontrollera ditt CMS
 • Kontrollera PHP-minnesgränsen
 • Rensa webbläsarens cacheminne

Läs mer: Vad är Google Cache?

Markerad “Noindex”

De dåliga nyheterna: “noindex” är ett vanligt problem som tas upp av Google Search Console. De goda nyheterna: det är lätt att fixa.

Hur kommer en sida att markeras som “noindex”? Tja, det kan ha varit något du glömt bort. Det kan till och med vara resultatet av ett misstag, eftersom noindex Metataggen noindex talar om för sökmotorer att inte indexera sidan och visa den i sökresultaten. sidor kan komma från X-Robots-Tag.

Problemet är att om du säger åt Google att genomsöka en noindex-taggad sida kommer de snabbt att bli förvirrade, och det är därför problemet dyker upp i GSC.

Åtgärda markerade ‘Noindex’-fel

Allt du behöver göra är att ta bort noindex-taggen från alla berörda sidor. Du kan hitta noindex-märkta sidor genom robots.txt-filen och HTTP-svar.

Blockerad av Robots.Txt-fil

Om fellistan i Google Search Console placerar den här på din tallrik beror det på att din robots.txt-fil inte kunde hämtas.

Robots.txt-filer är användbara när du inte vill att vissa sidor ska indexeras av Google. Detta kan till exempel vara en adminsida, som inte har något värde ur ett SEO-perspektiv. När din robots.txt-fil inte kan laddas av Google dyker det här felet upp. Detta måste korrigeras ASAP, eftersom din webbplats inte längre kommer att genomsökas eller indexeras.

Fixing Blocked By Robots.Txt File

En robots.txt-testare, som namnet antyder, är ett av de lämpligaste sätten att lösa det här problemet. När du använder det här verktyget kommer det att varna dig om filen och om den lider av ett problem som behöver åtgärdas. En manuell inspektion rekommenderas också för att konfigurera filen korrekt.

Om det inte är något du vill göra på egen hand, kan en SEO-lösning för företag vara rätt passform för dig.

404 Ej Hittad

Det är mycket troligt att du har sett en 404 Not Found-sida tidigare. Det är här en sida inte längre finns på din webbplats, men Google försöker fortfarande genomsöka den.

Läsa:  Vanliga frågor: WordPress-inloggningsfel

Även om Google säger att 404-sidor inte nödvändigtvis kommer att skada din SERP-rankning, rekommenderar vårt SEO-konsultteam dig alltid att bli av med alla 404 Not Found-fel.

Så här fixar du 404 sidor som inte hittades

Det finns olika alternativ för att lösa detta problem. Du kan korrigera de berörda Google Search Console-sidorna med omdirigeringar. Genom att göra det pekar du helt enkelt användare till en aktiv sida på din webbplats.

En annan metod är att kontrollera att den berörda sidan är publicerad. Om den förblir i utkastläge kan detta orsaka problemet med 404 Not Found.

Soft 404-fel

Få har hört talas om ett Soft 404 Google Search Console-fel innan de stöter på ett. Så vad är det, exakt? Som med det tidigare nämnda 404 Not Found-felet, leder en mjuk 404 också till att sidan inte är tillgänglig. Skillnaden är att även om den inte finns där står det att den är till Googles sökrobot.

Hur man åtgärdar ett Soft 404-fel

Om din inskickade URL verkar vara en Soft 404 vill du bekräfta – och korrigera – detta så snabbt som möjligt. Detta kan göras genom att titta på HTTP-rubrikkoden och korrigera den för att returnera med en 404- eller 410-kod.

Slutsats

Oavsett om det är en 404 Not Found-sida eller ett omdirigeringsfel är Google Search Console ett viktigt verktyg för att ta reda på problem som kan hämma dina SEO-ansträngningar. Problemet med tekniskt SEO-arbete som detta är dock att det kräver stor ansträngning och expertis. Istället för att ta på dig det själv, tänk på att använda vår helt hanterade SEO-tjänst. Med detta behöver du inte oroa dig för konsolfel längre!