Kämpar du för att nå dina affärsmål?
Upplever du att du jagar fåfängavärden som faktiskt inte betyder något för ditt varumärke?
Om ja, är det högst troligt att du inte sätter upp rätt digitala marknadsföringsmål.
Mål är avgörande för alla företag eftersom de i huvudsak ger riktning för dina marknadsföringsstrategier och utan dem är du i princip riktningslös.
Med det sagt, om du inte använder rätt digitala marknadsföringsmål och mätvärden kommer du inte att se de resultat du vill ha.
Inom guiden nedan kommer vi att prata om allt du behöver göra för att sätta upp digitala marknadsföringsmål, både på kort sikt och över en längre tidsperiod.
Vi kommer också att förklara:
- Så här ställer du in dina nyckeltal (KPI)
- Hur man gör SMARTA mål
- Varför är SMARTA mål viktiga?
- Hur du anpassar dina marknadsföringsstrategier till dina affärsmål
- Hur man sätter kanalspecifika mål
Redo att komma igång?
På bara några minuter kommer du att bli ett målsättningsproffs!
Hur man ställer in nyckeltal för digital marknadsföring
När du ställer in dina KPI:er för digital marknadsföring måste du först bestämma dig för vad du ska mäta, alltså vilka mätetal du ska använda. Detta är viktigt eftersom det kommer att säkerställa att det du mäter direkt överensstämmer med dina mål och mål.
Vanligtvis är nyckeltal för digital marknadsföring kopplade till en konvertering. En konvertering är ett önskvärt resultat på en webbplats som leder till en åtgärd som att slutföra en beställning, fylla i ett formulär eller helt enkelt klicka på en länk. Detta betyder inte bara en försäljning; det hänvisar till alla åtgärder som du ville att en användare skulle vidta. Till exempel, registrera dig för din e-postprenumerationstjänst eller ladda ner en e-bok.
När du väljer vad du ska mäta måste du fokusera på kvantifierbara mätvärden som försäljning och leads och ledande indikatorer som tid som spenderas på en webbsida.
Du bör inte fokusera några av dina ansträngningar på element som du inte kan ändra eller så kallade fåfängavärden som inte ger ditt företag något verkligt värde.
Kanalspecifika mätvärden
Förutom att ställa in KPI:er för dina övergripande affärsmål, måste du också ställa in kanalspecifika KPI:er.
Till exempel:
Sociala media: Antal följare, nivå av engagemang och antal webbplatsbesök.
SEO: Antal visningar, antal webbplatsbesök, omvandlingar.
E-post: Leveransfrekvens, öppningsfrekvens och klickfrekvens.
Innehåll: Innehållsbesök, avvisningsfrekvensBounce rate är andelen besökare på en webbplats som bara besöker en sida. En hög avvisningsfrekvens indikerar att besökarna inte är nöjda med din webbplats och innehållsdelning.
När du ställer in KPI:er för varje kanal, se till att du väljer realistiska KPI:er för varje kanal, eftersom vissa är mycket mindre sannolikt att leda till konverteringar än andra. Detta gör dem dock inte mindre viktiga.
För mer information om att ställa in nyckeltal för digital marknadsföring eller någon annan aspekt av digital marknadsföring, kolla in vår Kunskapsnav här.
Hur man sätter SMARTa mål
Om du inte har använt SMART-ramverket för att sätta upp dina digitala marknadsföringsmål tidigare, då är du i höjden. Smarta mål, som namnet antyder, är mål som har större chans att uppnås.
När det gäller digital marknadsföring kan du genom att sätta smarta mål se till att du har täckt alla viktiga aspekter av ett marknadsföringsmål, vilket maximerar din chans att lyckas.
Låt oss ta en närmare titt på SMART-målen nedan:
Specifik
Detta påminner dig om att du måste vara specifik när du anger dina digitala marknadsföringsmål. Du måste ha ett tydligt mål i åtanke med varje mål du sätter upp. Du måste också vara mycket specifik om vad detta mål betyder för ditt företag.
Exempel:
Start: Utvidga mitt företag
Specifikt: Öka mitt företag med 25 %
Mmätbara
Detta relaterar tillbaka till dina KPI:er. Du måste bestämma vad du behöver mäta för att förstå om du har nått dina mål eller inte. Det är värt att komma ihåg att vissa kanaler är lättare att mäta än andra. Det kan till exempel vara svårt att kvantifiera sociala mediers framgång.
Exempel:
Start: Växa mitt företag med 25 %
Mätbart: Öka mina intäkter med 25 %
Aöverlägsen
Även om du kanske vill sikta mot himlen, måste du se till att dina marknadsföringsmål på något sätt är uppnåeliga. Annars är det ingen idé att sätta dem, och du kommer snabbt att tappa motivationen att lyckas.
Fråga dig själv – är detta mål uppnåeligt och hur kan jag uppnå det?
Exempel:
Start: Öka mina intäkter med 25 %
Kan uppnås: Öka mina intäkter med 20 %
Rhöjd
Fundera över hur dina marknadsföringsmål hjälper dig att uppnå dina affärsmål. Om de inte gör det, skrota dem. För att förbli relevant, håll alltid dina affärsmål i främsta rummet när du ställer in dina digitala marknadsföringsmål.
Exempel:
Start: Öka mina intäkter med 20 %
Relevant: Öka mina intäkter från inkommande försäljning med 20 %
Tiely
Slutligen måste du sätta en tydlig tidsram för att uppnå dina marknadsföringsmål. Se till att inkludera ett startdatum och ett måldatum, eftersom detta kommer att skapa brådska och hjälpa dig att uppnå dina mål.
Exempel:
Start: Öka mina intäkter från inkommande försäljning med 20 %
I rätt tid: Öka mina intäkter från inkommande försäljning med 20 % senast den 30 december 2022.
Varför behöver du sätta upp SMARTA mål?
Om ovanstående verkar vara mycket jobb, kanske du undrar, “varför måste jag sätta smarta mål?”.
Nåväl, låt oss ta en titt:
- De ger syfte och riktning. SMARTA mål ger dig något att arbeta mot på en daglig basis.
- De låter dig se dina framsteg. Mätningsaspekten av SMART-mål ger dig faktiska bevis på dina prestationer.
- De gör att du kan förbättra dig. Genom att sätta upp mål över en viss tidsperiod kan du göra nödvändiga ändringar i dina kampanjer för att säkerställa optimala resultat.
Exempel på mål för digital marknadsföring
Nu när du vet hur du sätter upp marknadsföringsmål för ditt företag och varför de är så viktiga, är nästa steg att faktiskt börja sätta upp dem.
Om du inte är säker på vilken typ av digitala marknadsföringsmål du bör sätta upp, bör nedanstående exempel på digital marknadsföring kunna hjälpa dig.
1. Generera fler leads
Generering av potentiella kunder kan vara en tuff uppgift, men det betyder inte att du ska försumma det. Faktum är att generering av nya potentiella kunder bör vara en av dina högsta prioriteringar som företag.
2. Öka din omvandlingsfrekvens
Ett av de mest populära målen för digital marknadsföring som vi ser, att konvertera fler följare/användare/läsare till kunder bör alltid stå på din agenda.
3. Öka försäljning
Det slutliga målet för de flesta företag, stora som små, är att förbättra sina försäljningssiffror, så ett av dina mål bör vara att öka försäljningen.
4. Öka webbplatstrafiken
Från organisk trafik Organisk söktrafik (kallas ibland naturlig eller obetald sökning) är den trafik som leds till en webbplats på grund av obetald placering på en sökmotors resultatsida. för trafik på sociala medier måste du sätta upp mål för att hjälpa dig att få fler användare till din webbplats.
5. Öka varumärkesmedvetenheten
Varumärkesmedvetenhet gör att du kan öka din räckvidd och utöka din publik. Det är särskilt viktigt för nystartade företag och småföretag.
Naturligtvis finns det många fler digitala marknadsföringsmål som du kan sätta utöver ovanstående stora aktörer. Se bara till att du har SMART-ramverket i åtanke när du väljer dem.
Hur man sätter marknadsföringsmål baserat på affärsmål
Det är inte ovanligt att företag kämpar för att anpassa sina marknadsföringskampanjmål till sina övergripande affärsmål. Tyvärr, för att din marknadsföring ska vara meningsfull måste den fokuseras på dina huvudsakliga affärsmål.
Om du inte är säker på hur du ska knyta ihop dina marknadsföringsmål med dina affärsmål, då är detta något som vi kan hjälpa dig med.
Förstå dina affärsmål
Låt oss ta sociala medier till exempel. Ditt mål för digital marknadsföring kan vara att öka ditt antal följare. Men exakt hur hjälper detta ditt företag?
- Det kan öka varumärkeskännedomen
- Det kan hjälpa till att etablera ditt varumärke som auktoritet
- Det kan hjälpa dig att nå nya kunder
Dessa är alla mål som kan ha en meningsfull inverkan på ditt företag.
Koppla ihop ditt företag och dina marknadsföringsmål
Det första steget i att koppla ihop ditt företag och dina marknadsföringsmål är att vara tydlig med dina affärsmål. Se till att du förstår vad det är ditt företag försöker uppnå.
Låt oss till exempel säga att ditt företag behöver fler kunder. Detta är deras affärsmål nummer 1 för det kommande året.
Det betyder att dina digitala marknadsföringsmål måste hjälpa ditt företag att nå detta mål.
För att uppnå detta kommer ditt säljteam att behöva generera x mängd leads per vecka. För att de ska uppnå detta måste dina marknadsföringsinsatser leda till dessa potentiella kunder.
Därför, eftersom affärsmålet är att öka intäkterna genom att öka kunderna, kan ett bra marknadsföringsmål vara vad som helst som aktivt bidrar till att generera fler leads.
Detta kan vara av:
- Optimera dina webbsidor
- Kör A/B-tester
- Skapa innehåll av hög kvalitet
- Kör tävlingar i sociala medier
- Uppdaterar dina sökord
- Skapa en responsiv webbplats
Hur man sätter kanalspecifika mål för digital marknadsföring
Vi ska nu bryta ner hur du kan sätta specifika mål för digital marknadsföringskampanj för varje kanal.
Sökmotoroptimering (SEO)
Det grundläggande målet med SEO är att öka din närvaro online genom att stiga i raden av SERP. Detta kan delas upp i tre sektioner för varje nivå i försäljningstratten.
Toppen av tratten SEO
- Öka medvetenheten om ditt företag
- Rikta in informationssökord
- Fokusera på att ge värde till sökarna
Mitt i tratten SEO
- Etablera auktoritet i SERP
- Dela användbart SEO-innehåll
- Rikta användarna till att göra ett köpNederst i tratten SEO
- Rikta in transaktionssökord
- Marknadsför ditt företag
- Drive inköp
E-post
E-postmarknadsföring erbjuder en av de bästa ROI av alla digitala marknadsföringsstrategier, så det bör alltid vara en av dina högsta prioriteringar när du ställer upp marknadsföringsmål.
Det finns många e-postmarknadsföringsmål som du kan ställa in för att hjälpa dig uppnå dina övergripande affärsmål. Dessa inkluderar:
- Utöka din prenumerantlista
- Öka dina öppna priser
- Förbättra din e-postklickning
- Behåll kunder och gör dem till varumärkesförespråkare
- Öka e-postengagemang
Innehåll
Innehållsmarknadsföring är en annan viktig aspekt av alla digitala marknadsföringsstrategier, vilket gör att du kan öka din synlighet online avsevärt utan att spränga din budget.
Med detta sagt är detta bara fallet om det görs rätt, och tyvärr misslyckas många varumärken fortfarande med att leverera högkvalitativt innehåll konsekvent.
När det gäller att sätta mål för innehållsmarknadsföring måste du se till att du använder rätt innehåll för att uppnå varje specifikt mål.
Mål: Öka varumärkesmedvetenheten
Innehållstyp: Inlägg i sociala medier och gästinlägg
Mål: Positionera ditt varumärke som en tankeledare
Innehållstyp: Långformigt innehåll
Mål: Drive webbplatstrafik
Innehållstyp: Alla typer av högkvalitativt, relevant innehåll
Mål: Generera leads
Innehållstyp: Webbplats och e-postinnehåll
Mål: Merförsäljning
Innehållstyp: E-post och innehåll i sociala medier
Sociala media
Marknadsföring på sociala medier blir allt viktigare för varje år som går, men det är också en av de svåraste aspekterna av digital marknadsföring att få rätt eftersom den ständigt utvecklas.
Med det sagt, om du sätter upp rätt mål och spårar rätt mätvärden kan sociala medier vara en mycket effektiv kanal för att uppnå dina övergripande affärsmål.
Marknadsföringsmål för sociala medier och mätvärden som du kanske vill överväga att sätta inkluderar:
Mål: Öka varumärkesmedvetenheten
Metrisk: Antal följare, inläggsräckvidd och antal omnämnanden, delningar och retweets
Mål: Drive trafik
Metrisk: Antal besökare från sociala medier, andel av den totala trafiken från sociala medier, avvisningsfrekvens för trafik på sociala medier och klick på inlägg i sociala medier
Mål: Generera nya leads
Metrisk: Personuppgifter som samlas in via sociala medier, nedladdningar av gated innehåll, deltagande i tävlingar, klick på inlägg för att generera leads, konverteringar av leads från sociala medier
Mål: Öka intäkter från försäljning och registreringar
Metrisk: Intäkter från annonser, registreringar och intäkter från varje social mediekanal
Mål: Öka varumärkesengagemanget
Metrisk: Antal gilla-markeringar, delningar och kommentarer per inlägg, omnämnanden och svar per inlägg
Slutsats
Även om det kan verka överväldigande att sätta upp digitala marknadsföringsmål, är det viktigaste att komma ihåg att de alltid bör vara datadrivna och välinformerade.
Om du behöver hjälp med att sätta upp digitala marknadsföringsmål som direkt överensstämmer med ditt företags huvudmål, då kan vi hjälpa dig. Vi har stor erfarenhet av att skapa skräddarsydda digitala marknadsföringskampanjer för företag i även de mest konkurrenskraftiga branscher.
Boka ett samtal med vårt vänliga och professionella digitala marknadsföringsteam här, och låt oss hjälpa dig att planera för ett framgångsrikt och lukrativt år framåt.