Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

SEO för dummies: 13 enkla lektioner för nybörjare

SEO för dummies: 13 enkla lektioner för nybörjare

Räck upp handen om du någonsin velat läsa en bok “För dummies” eller “Idiots guide” för att lära dig något.

Men du var för generad för att ta upp det. Jag har varit där!

För många år sedan läste jag en hög med “For Dummies”-böcker när jag blev intresserad av datorer och teknik.

Med tecknade serier, jordnära språk och exempel är dessa böcker ett bra sätt att lära sig ämnet som nybörjare.

Men idag? Jag är inte säker på att jag skulle vilja bära runt på en bok med titeln “För dummies”, särskilt om den är relaterad till min karriär eller min verksamhet.

Lyckligtvis är vi säkra.

I den här SEO for Dummies-guiden får du lära dig 13 tips som leder dig genom grunderna och ger dig tillgång till alla grunderna i SEO.

Bokmärk den här sidan för att fräscha upp ditt minne när du behöver.

Lektion 1: Vad är SEO?

SEO betyder sökmotoroptimering. Det är en konst och en vetenskap att matcha din information – din webbplats, dina produkter och dina tjänster – med vad folk söker efter online.

Om du till exempel skriver “bästa elbilsrecensioner” på Google, vem hamnar då högst upp i de organiska sökresultaten?

Hur hamnade whatcar.com och digitaltrends.com högst upp i sökresultaten?

De har skapat relevant, uppdaterat innehåll som svarar på sökfrågan.

SEO innebär att svara på dina kunders frågor och informationsbehov istället för att avbryta dem med en betald annons. Med SEO kan du skapa en webbplats och få den att generera leads och försäljning i månader och år efter att den har publicerats.

Däremot ger andra former av marknadsföring, som PPC (betal per klick-annonsering som Google AdWords och Facebook Ads), bara resultat så länge du fortsätter att betala.

SEO är inte något svårt tekniskt område. Det har en bevisad meritlista för att leverera affärsresultat. Låt oss utforska det härnäst.

Lektion 2: Hur hjälper SEO mitt företag?

Låt oss gå vidare till mässingsstiftet. Vilken typ av resultat i form av försäljning och leads ger SEO för ditt företag?

Tänk på nästa SEO framgångssaga i bröllopsbranschen.

Brudens vädjan är ett marknadsföringsföretag som specialiserat sig på att använda SEO och internetmarknadsföring för att hjälpa bröllopsföretag att få fler affärer. Hur ser det slutresultatet ut?

 • “Bröllopsförfrågningar har ökat med 254 % från förra året.” (platsägare)
 • “[A client] hade bokat hela sin bröllopssäsong (vår, sommar och höst) i slutet av våren, och 80 % av deras nya kunder kom enbart genom sökning.”

Naturligtvis hjälper SEO även många andra företag förutom bröllopsbranschen.

Enligt Rocket Digital, en kanadensisk digital marknadsföringsbyrå, ger SEO även resultat inom fordonsindustrin.

En av deras kunder ökade sin webbplatstrafik med över 50 % med hjälp av deras SEO-tjänst, även om de är mycket konkurrenskraftiga inom begagnade bilbranschen.

Om bröllopsplanerare och bilförsäljare kan vinna med SEO, så kan du också!

Nu när du vet att SEO ger verkliga affärsresultat, kommer jag att kanalisera min kärlek till historia för att ge dig de viktigaste höjdpunkterna du behöver veta om hur vi kom dit vi är idag.

Lektion 3: En mycket kort historik om SEO

Om du tittar på SEO på lång sikt finns det tre breda epoker du behöver känna till. Det borde inte komma som någon överraskning att Google, världens mest populära sökmotor, definierar alla tre epoker.

Läsa:  SEO Outsourcing: Fördelar, risker & Hur man gör det

Era 1: Eran före Google

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var SEO lätt för företag att manipulera. Lägg bara dina sökord över hela din webbplats om och om igen och du kommer förmodligen att få trafik.

För slutanvändare gav den här eran sökresultat av ojämn kvalitet. Lyckligtvis kom en ny sökmotor och förändrade allt.

Era 2: Google Era 1 (slutet av 1990-talet – slutet av 2000-talet)

När Google växte från ett litet Stanford-projekt blev det snabbt världens mest populära sökmotor. Det faktum att Google betonade citat – hur många webbplatser länkar till din webbplats? – var en avgörande förbättring.

Även om Googles sökmotormodell aldrig har offentliggjorts i detalj, har SEO-experter hittat sätt att optimera systemet.

Två SEO-metoder sticker ut från denna era. Vissa marknadsförare publicerade “spunna artiklar” (d.v.s. datorgenererade remixar av innehåll) för att vinna fördel hos Google. Därefter såg vi också uppkomsten av innehållsfabriker – företag som betalade ett stort antal skribenter små avgifter för att publicera innehåll. Ett tag fungerar sådana metoder.

Era 3: Quality Strikes Back (2011–nutid)

Flera stora förändringar av Googles sökmotorer som började 2011 förändrade SEO-branschen för alltid. I synnerhet började Googles uppdateringar rikta in sig på (och bestraffa) spam och webbplatser av låg kvalitet.

Här är några av de viktigaste ändringarna:

 • Panda-uppdatering (februari 2011). Den här uppdateringen gjorde att innehållsfabriker och många andra webbplatser av låg kvalitet försvann från topprankningarna. Vissa företag förlorade betydande intäkter när trafiken minskade. Indirekt belönade denna uppdatering webbplatser av högre kvalitet med en bättre användarupplevelse.
 • The Penguin Update (april 2012). Penguin-uppdateringen fortsatte att betona kvalitet. Dessutom började den här uppdateringen bestraffa hela webbplatser för skräpposttekniker som stoppning av sökord, istället för att bara bestraffa enskilda webbsidor. Googles blogginlägg 2012 Att rapportera förändringen är också anmärkningsvärt mellan “white hat” (dvs. högkvalitativa SEO-tekniker) och “black hat” (dvs. spamberoende SEO-tekniker av låg kvalitet).

Vad betyder detta för dig som SEO-nybörjare?

Var först försiktig med att använda SEO-metoder och -tekniker som skapades före dessa uppdateringar, eftersom de kan strida mot Googles förväntningar.

För det andra, fokusera på det återkommande temat för Googles uppdateringar – release information av hög kvalitet och betona användarupplevelse.

Nu när du vet vad sökmotoroptimering är och Googles kvalitetsfilosofi, låt oss börja arbeta med sökmotoroptimering.

Lektion 4: Grundläggande SEO på sidan (Kan Google läsa din webbplats?)

Här är den ärliga sanningen: det kan vara för smart i att skapa din hemsida.

Till exempel, om du använder ovanlig jargong som “Jag är en legal ninja!” överallt kanske Google inte kan förstå vad din webbplats handlar om. Kärnan i webbplats SEO är att skapa ord, bilder och design på din webbplats på ett sätt som sökmotorer kan förstå.

Den här guiden fokuserar på en handfull enkla tekniker för att förbättra SEO på sidan.

 • Identifiera några relevanta sökord. Sök efter några nyckelord som beskriver din webbplats nyckelprodukter och tjänster. Om du till exempel är en skatteadvokat kan din sökordslista innehålla saker som “skatteexpert”, “skatterättslig hjälp” och “skatteadvokat”.
 • Använd dessa nyckelord strategiskt. Använd dina valda sökord några gånger på varje sida. Dina sökord bör läsas naturligt – att upprepa en sökordsfras dussintals gånger på en sida hjälper inte.
 • Optimera bilder. Sättet du lägger upp bilder på din webbplats kan stödja dina SEO-mål. Leta särskilt efter sätt att använda ditt nyckelord i relevanta bildfilsnamn och alt-taggar. Till exempel kan du använda frasen “JaneSmith_TaxAttorney” som bildfilens namn och alt-tagg istället för bara “image.jpg”.
 • Lägg till interna länkar. Om en potentiell kund hamnar på din servicesida kan han också vara intresserad av din yrkesbakgrund. I så fall är det vettigt att länka till din informationssida så att de enkelt kan hitta informationen. Om du har en blogg eller artiklar på din webbplats, leta efter möjligheter att länka till andra artiklar om relaterade ämnen.
Läsa:  De 5 bästa verktygen för affärsprocessautomatisering för 2024 och framåt

Vill du göra en noggrann koll på din sidas sökmotoroptimering? Kolla in den ultimata SEO-checklistan på plats för publicering av optimerat innehåll. Att följa en checklista är ett bra sätt att se till att du aldrig missar något viktigt!

Lektion 5: Grunderna för bakåtlänkar

Bakåtlänkar är som “mun till mun” på nätet – ju mer folk pratar om dig, desto mer sannolikt är det att du hittas.

Det finns dock en twist!

Alla bakåtlänkar skapas inte lika. Bakåtlänk från en webbplats med hög domänmyndighet som CNN eller New York Times är effektivare än en bakåtlänk från en webbplats som skapades förra veckan.

Varför? Det finns två skäl till det.

För det första visar en bakåtlänk från en mycket pålitlig webbplats en viss grad av acceptans och validering, så webbplatsbesökare är mer benägna att se din webbplats i ett positivt ljus. För det andra anses mycket pålitliga webbplatser ha mer SEO-vikt mätt av Domain Authority.

Lektion 6: Grunderna för användarupplevelse

Att göra din webbplats begriplig för Google är bara en del av historien. Det måste också vara relevant för riktiga mänskliga användare.

Även om Google inte har definierat bra användarupplevelse i detalj, kan vi göra några välgrundade gissningar baserat på de metoder som de inte rekommenderar.

 • Plagiera inte. Att kopiera innehåll från andra källor och lägga till det på din webbplats är en dålig idé. Det får det att se ut som att du inte har några egna idéer Instruktioner från Google Webmaster motsätter sig det starkt.
 • Undvika sökordsfyllning. För många år sedan försökte vissa SEO:er manipulera sökmotorer genom att upprepa sökordsfraser om och om igen, men dolda. Ibland upprepade de nyckelordet i vit text på en vit bakgrund så att sökmotorer kunde se det, men inte människor. Dessa metoder fungerar inte och kan göra Google missnöjda.

 • Undvik alltför aggressiv kommersialisering och reklam. Ja, att förstå detta kräver övervägande och tolkning. Tänk på produktplacering i filmer som en analogi. Du kanske inte har något emot om en karaktär kör en BMW under några scener. Men om karaktären håller upp varumärket vid slumpmässiga ögonblick? Det skulle inte ge en bra användarupplevelse. Om någon landar på din webbplats för att läsa en artikel, använda en guide eller få annan information, se till att de får den informationen enkelt istället för att bli avvisad av en annons.
 • Lägg till navigeringselement som är lätta att hitta. Har du märkt att nästan alla webbplatser har navigeringslänkar överst, längst ner och på andra ställen? Till exempel kommer du vanligtvis att se länkar till hemsidor, sidor, sekretesspolicyer, kontaktinformation och mer. Att inkludera information gör din webbplats lättare att använda och bygger förtroende eftersom användare kan nå dig om de vill.
 • Guide användaren till nästa steg. Det är lätt att bli överväldigad av alla alternativ när du skapar en webbplats. Jag rekommenderar att du ställer den här frågan på din hemsida och andra viktiga webbsidor: “Vad är den enskilt mest värdefulla åtgärden jag vill att användarna ska vidta när de besöker den här sidan?” De vanligaste svaren är: Fyll i kontaktformuläret, gå med i din e-postlista eller köp din produkt. Se sedan till att det är tydligt och enkelt för användare att utföra en åtgärd på sidan.
 • Testa olika webbläsare. Jag använder mest Google Chrome eller Firefox. Men många använder andra webbläsare som Safari, Internet Explorer och Opera. För att säkerställa en bra användarupplevelse, kolla hur din webbplats ser ut i olika webbläsare. Om något ser konstigt eller oläsligt ut, be din utvecklare att ta en närmare titt på problemet. Alternativt har vissa webbplatser ett meddelande som säger att “vår webbplats fungerar bäst i Google Chrome” eller något liknande för deras föredragna webbläsare.

Du vet att du måste ge en bra användarupplevelse. Du vet att det är en dålig idé att bara kopiera innehåll från andra webbplatser. Det finns ett sätt att ge en fantastisk användarupplevelse och sticka ut från dina konkurrenter: Publicera värdefullt innehåll.

Läsa:  Använder metoden med refererande domäner för att hitta bättre länkar

Lektion 7: Publicera värdefullt innehåll

Med rätt tillvägagångssätt kommer att publicera originalinnehåll på din webbplats idag ge resultat i många år framöver.

När hans poolföretag hade det kämpigt började Marcus Sheridan publicera originalinnehåll på sin webbplats, som “Glasfiberpoolpriser: Hur mycket kommer min pool att kosta?

Inuti något New York Times att intervjuaSheridan sa: “Jag har kunnat spåra minst 1,7 miljoner dollar i försäljning för den artikeln.”

Poängen med Sheridans exempel? Ett av de bästa sätten att lägga upp värdefullt innehåll på din webbplats är att svara på kundernas frågor.

Gör en lista över de 10 vanligaste frågorna som kunder ställer när du träffar dem. Skapa sedan innehåll – artiklar, videor, presentationer och annat onlineinnehåll – för att svara på dessa frågor.

Dricks: Om du inte är en författare kan du börja med att skapa andra typer av innehåll, som YouTube-videor, och sedan få en författare att skapa blogginlägg baserat på dem.

Lektion 8: Lär dig av dina konkurrenter

Du behöver inte komma på SEO och länkbyggande idéer ur luften. Du kan enkelt få SEO-inspiration från dina konkurrenter.

Låt oss säga att du jobbade på cospot.com. Ahrefs låter dig spåra bakåtlänkarna på konkurrerande webbplatser och ta reda på hur de skaffar bakåtlänkar.

Att undersöka dina konkurrenters bakåtlänkar kommer att påskynda dina SEO-resultat eftersom du kan nå webbplatser som har länkat till andra webbplatser i din bransch.

Lektion 9: Mät det som är viktigt, 3 mätvärden att spåra

Som en SEO-nybörjare, håll din SEO-statistik enkel. Jag rekommenderar fokus bakåtlänkar över tid, unika besökare och tid på webbplatsen.

 • Hur många bakåtlänkar har du? Spåra i synnerhet antalet bakåtlänkar på månadsbasis. Om denna siffra inte ökar behöver din SEO arbeta. Försök att skapa mer användbart innehåll och få ut ordet.
 • Hur många unika besökare får du per månad? Genom att använda Google Analytics, kan du se hur många besökare som kommer till din webbplats. Om dina SEO-insatser är framgångsrika kommer antalet unika besökare att öka.

 • Hur lång tid spenderar besökarna på din webbplats? Om majoriteten av dina webbplatsbesökare lämnar din webbplats inom några sekunder efter ankomsten är det inte ett gott tecken. Som en tumregel vill jag se i snitt 30 sekunder eller några minuter på sajten. Detta tyder på att besökarna är intresserade av vad de ser. Du kan också hitta denna information i Google Analytics.

Endast erfarna användare: Ju mer mätdata du tar, desto mer komplex blir din marknadsföring. Om du har en god förståelse för SEO och vill spåra fler mätvärden, läs “Measure SEO Performance Like a Boss: 9 SEO Metrics You Need to Track”.

Men om du har ett nytt SEO-program, håll det enkelt för nu med dessa tre mätvärden som diskuterats ovan.

Lektion 10: Viktiga SEO-verktyg

Att registrera sig med för många SEO-verktyg kommer bara att förvirra dig. Använd SEO för Dummies-metoden genom att fokusera på ett litet antal verktyg.

Här är tre viktiga verktyg jag rekommenderar för en nybörjare:

 • Google Analytics. Denna gratis programvara spårar hur många som besöker din webbplats, vilka sidor som är mest populära och mer.
 • Google PageSpeed ​​​​Insights. Långsamma webbplatser ger en dålig användarupplevelse och kan minska SEO-prestanda. Använd det här verktyget för att hitta sätt att förbättra.

Här är ett bonustips: Skapa en e-posttjänst som MailChimp. Varför? Det ger dig ett sätt att lagra e-postadresser och hålla kontakten med människor som besöker din webbplats.

Lektion 11: Övervaka hur du använder Internet under hela dagen

När du är djupt fokuserad på din webbplats kan du glömma hur det är att vara en vanlig webbanvändare. Använd det här avsnittet för att påminna dig själv.

Läsa:  WordPress-teman för nyhetssajter

Följ dessa instruktioner:

1. Börja med en fråga. Vad är till exempel en trasig eller sliten produkt som du behöver byta ut i ditt hem? Säg att du behöver nya hörlurar till din dator.

2. Sök efter den informationen på Google. Du kan använda en fråga som “hörlursrecensioner”.

3. Studera de 3-5 bästa resultaten. Det är här du kan flytta ditt fokus för att utforska vad som fungerar. Hur ger dessa webbplatser en bra användarupplevelse? Baserat på vad du såg, skulle du vara motiverad att engagera dig mer med de webbplatser du besöker (t.ex. läsa andra sidor, köpa produkter, registrera dig för deras e-postlista)? Varför eller varför inte?

4. Ta lektionen för ditt företag. Baserat på vad du lärde dig ovan, leta efter sätt att förbättra ditt innehåll och användarupplevelse. Kom ihåg att du ibland kommer att lära dig “motläxor” och lägga märke till en övning du vill undvika. Det är ibland lika värdefullt.

Lektion 12: Vart nästa i sökmotoroptimeringsutbildning

I SEO-branschen är vi välsignade med att ha många experter som är villiga att dela sina insikter med oss. Det finns också ganska många charlataner, så man måste vara försiktig med vem man följer.

Här är tre andra resurser jag rekommenderar:

 • Sökmotorjournal. Vill du se hur SEO passar in med andra digitala marknadsföringsmetoder som PPC (betala per klick)? Detta är en bra resurs att utforska. Den riktar sig till proffs inom digital marknadsföring.
 • Googles blogg för underhållscenter. Ta reda på vad Google värdesätter och hur det närmar sig webbsökning. Observera att den här resursen fokuserar på Google och tenderar att vara något teknisk.
 • Sökmotorns land. En utmärkt branschnyhetskälla för att lära dig om nya möjligheter och tekniker. Du kan hitta nyheter om lokal sökning, Google, Bing och SEO-evenemang.

Den sista lektionen i denna SEO för Dummies-guide är något lite annorlunda. Du måste avsluta tangentbordet för detta.

Lektion 13: Prata med dina webbplatsanvändare

Ja, att ringa med dina webbplatsanvändare och kunder hjälper dig att förbättra din SEO.

Mer specifikt kommer du att få reda på om din webbplats är rörig eller inte fungerar tekniskt. Det finns några sätt att implementera detta tips:

 • Skicka en enkät till dina användare. Du kan göra en kort enkät på SurveyMonkey och skicka sedan e-post till dina användare för att fråga om deras erfarenheter. Ställ frågor om vilka delar av din webbplats som är lätta att använda, vilka områden som är förvirrande och vad de önskar att din webbplats hade eller inte hade.
 • Svara i telefonen. Maila en av dina kunder och be att få ringa med dem. I den här inbjudan fokuserar du på två eller tre teman relaterade till din webbplats. Till exempel, hur fick de reda på dig? Vilken är deras favoritsida, artikel eller video? Vad hoppas de att du ska förändra?

Dessa diskussioner kommer att ge dig fler idéer och exempel för att förbättra din webbplats. Du kan inte komma ihåg allt från enbart siffror.

Omslag

Vi har täckt mycket i denna SEO för dummy-guide.

Du får lära dig vad SEO är och sökmotorernas uppdateringshistorik. Du kommer också att lära dig om bakåtlänkar, användarupplevelse och mätning av resultat.

Det är mer än tillräckligt för att komma igång och låta dig ställa bättre frågor till SEO-experter om deras tillvägagångssätt.

Bruce Harpham erbjudanden tillväxtmarknadsföringstjänster för mjukvaruföretag. Han är också författare till Project Managers At Work. Hans arbete har dykt upp på CIO.com, InfoWorld och Profit Guide. Läs hans fallstudier för B2B SaaS-marknadsföring som täcker Close.io, Click Funnels och Woodpecker på hans webbplats.