Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

SEO-länkutbyten (fungerar de? + Hur man använder strategin)

SEO-länkutbyten (fungerar de? + Hur man använder strategin)

Om du vill öka trafiken på din webbplats är en metod som du kanske vill överväga ett utbyte av bakåtlänkar.

I ett nötskal handlar det om att samarbeta med andra webbplatser i din bransch eller nisch och utbyta länkar med dem. Detta kan vara ett bra sätt att få mer exponering för din webbplats och locka nya besökare.

Naturligtvis, som med allt relaterat till SEO, finns det några saker du måste tänka på om du vill få ut det mesta av länkbyten.

I det här blogginlägget ger vi dig några tips om hur du kan närma dig ett utbyte av bakåtlänkar så att det gynnar båda parter och hjälper till att öka trafiken på din webbplats.

Vad är ett länkbyte?

Ett SEO-länkutbyte är en form av länkbyggande strategi där två webbplatser kommer överens om att utbyta länkar. Detta görs vanligtvis genom gästbloggning och innehållsskapande för att öka SEO och öka webbplatsens auktoritet.

Processen fungerar på en quid pro quo-basis – “Du kliar mig på ryggen, jag kliar din.”

Med andra ord, “Du länkar till mig och jag länkar tillbaka till dig.”

Det är värt att notera att denna praxis inte är ny; det var ganska populärt i början av 2000-talet som en effektiv metod för att öka söktrafiken och förbättra din bakåtlänksprofil.

Emellertid bör ömsesidigt länkbyggande hanteras försiktigt eftersom Googles riktlinjer för webbansvariga betecknar överdrivna länkutbyten som ett “länkschema” – något de avskräcker.

Utvecklingen av ömsesidig länkning

I dagens digitala landskap har hur ömsesidiga länkar visas på sajter förändrats avsevärt jämfört med hur det gjordes för 20 år sedan. Dagens fokus ligger mer på att skapa autentiska relationer med andra webbplatser genom genuina uppsökande ansträngningar snarare än att bara byta länkar för ömsesidiga fördelar.

En naturlig SEO-länk kan uppstå när du refererar till en annan webbplats eller ett annat innehåll utan någon förväntan på ömsesidigt. Om de upptäcker din länk och väljer att återgälda genom att länka tillbaka organiskt, är det precis så en modern ömsesidig länk föds.

Enligt en Ahrefs studie av 1 000 000+ webbplatser, 73,6% av dem har ömsesidiga bakåtlänkar.

Vi förstår att utbyte av både inkommande och utgående länkar är en populär teknik för att bygga länkar, men vi vet inte om det är en bra praxis.

Så vad är det för fel på det?

Källa: Ahrefs

Är ett länkbyte en bra strategi?

De flesta sökmotoroptimeringsexperter (SEO) kommer att avråda från utbyte av länkar, särskilt de som inte är väl insatta i sättet att bygga bakåtlänkar. Detta kan ses som manipulativt av sökmotorernas algoritmer och kan resultera i en straffavgift.

Läsa:  On The Fast Lane: Påskynda finansieringen av småföretag med onlinelån

Men, som jag har sett från första hand, förändras sökningens landskap ständigt och de som är involverade på de högsta nivåerna av SEO kommer att leta efter sätt att dra fördel där de kan.

Den här tekniken kan göra underverk för att få några auktoritativa länkar av hög kvalitet.

Privata Influencer-nätverk

För några år sedan, populär bloggare och SEO-expert, Glen Allsoppskrev en mycket populär artikel om bygga länkar privat.

Den talar om hur vissa stora företag som Cosmopolitan och Marie Claire använder privata influencer-nätverk för länkbyggande.

Glenns grafik illustrerar hur några av internets största tekniska publikationer har tagit sig samman genom att regelbundet utbyta bakåtlänkar med varandra. Detta visar hur användbara dessa typer av nätverk kan vara för att öka rankingen.

Glenn visade hur stora publikationer hjälpte varandra genom att utbyta länkar för att öka deras ranking.

Tänk om det fanns en grupp webbplatser som alla länkade indirekt till varandra? Det slutliga målet skulle vara att alla sajter i gruppen ska växa tillsammans.

Detta är en ganska avancerad metod för att byta länkar och jag tyckte att Glenns insikt var ganska banbrytande. Det är något att tänka på om du letar efter sätt att utveckla din webbplats.

Från mina egna erfarenheter av att skapa länkar och prata med innehållsskapare i nästan alla branscher, kan jag säga att stora företag implementerar mycket liknande taktik, men på ett mer lågmält sätt.

Vad är Googles Take?

Riktlinjerna som Google har lagt ut för webbansvariga är tydliga: Överdriven länkning strider mot deras regler. Men det är intressant att se att de använder språk som “överdrivet” och “regler”.

Även Google är medvetet om att det är normalt att webbplatser naturligt länkar ihop. Om en vän till mig var i marknadsföringsbranschen, skulle jag definitivt länka till dem.

Om jag organiserade en mässa skulle jag se till att mina sponsorer och leverantörer hade länkar tillbaka till min webbplats. Detta är vanligt och hjälper både mina leverantörer och mig själv.

Länkutbyte är vanligt när företag drar nytta av varandra.

Googles riktlinjer för länkutbyte

När ska man undvika ett länkbyte

SEO-länkbyten kan vara bra för din sökmotoroptimering, men de kan också ge negativa effekter.

Länkutbyten var på modet under 2010, men idag kommer vi att göra dem annorlunda.

Här är några situationer när du bör undvika SEO-länkbyten:

  • Webbplatsen är långt ifrån din målnisch eller innehåll: Om någon med en marknadsföringssajt vill byta med din trädgårdsproduktsajt är det förmodligen bäst att passera. Google och andra sökmotorer överväger relevans när de utvärderar kvaliteten och auktoriteten hos en länk. Att länka till irrelevanta eller lågkvalitativa webbplatser med dåligt skrivet innehåll kan påverka din webbplatss rykte negativt. Ta en titt på typen av innehåll för att se om det åtminstone är nära berättelsen du berättar (och ta en titt på kvaliteten medan du granskar innehållet).
  • Privata bloggnätverk (PBN): PBN är nätverk av sammanlänkade webbplatser skapade enbart för SEO-ändamål. Att engagera sig i länkutbyte med PBN kan leda till allvarliga straff, eftersom dessa nätverk anses vara ett brott mot riktlinjerna för sökmotorer.
  • Webbplatser som primärt fokuserar på att hämta innehåll (inte att skapa det själva): Om mer än 50 % av innehållet på sajten som vill länka till dig är från någon annan (gäst och sponsrade inlägg), så kanske du vill undvika.
  • Länka gårdar och spamwebbplatser: Länkfarmar är nätverk av webbplatser skapade enbart för att skapa länkar, utan något värdefullt innehåll eller syfte. På samma sätt undvik att utbyta länkar med webbsidor med spam eller de som tidigare har brutit mot riktlinjerna för sökmotorer. Att associera med sådana webbplatser kan leda till påföljder från sökmotorer. Ett sätt att se om du har en länkfarm är att kontrollera hur många länkar de har fått och gett under de senaste månaderna. För att göra detta, använd ett verktyg som Ahrefs, Semrush eller andra.
  • Överdrivna länkutbyten: Om din webbplats har ett för stort antal ömsesidiga länkar eller om majoriteten av dina bakåtlänkar kommer från länkutbyten, kan det höja en röd flagga för sökmotorer. Naturliga länkprofiler består vanligtvis av en mängd olika länkkällor, inklusive redaktionella länkar, sociala delningar och omnämnanden.
  • Sälj- eller köplänkar: Att delta i betalda länkbyten eller länkköpssystem strider mot riktlinjerna för sökmotorer som Google. Att engagera sig i sådana metoder kan leda till stränga straff, inklusive förlust av organisk söktrafik.
  • Överoptimerade ankartexter: Ankartext är den klickbara texten som innehåller hyperlänken. Om du deltar i ett länkutbyte och använder alltför optimerad ankartext (t.ex. exakt matchande sökord), kan det väcka misstankar hos sökmotorer, eftersom det kan tyda på ett försök att manipulera sökrankningen.
Läsa:  Squarespace vs WordPress SEO: Vilket fungerar bättre med sökmotorer

Generellt sett är det bäst att fokusera på att bygga organiska bakåtlänkar av hög kvalitet genom att skapa innehåll, nå ut och ge värde till din målgrupp. Naturliga och redaktionellt givna länkar från välrenommerade webbplatser är mer värdefulla för SEO och hjälper till att etablera din webbplats auktoritet och trovärdighet.

Behöver du hjälp med att skapa förstklassigt innehåll som lockar bakåtlänkar? WriteSonic är svaret! Denna kraftfulla AI-skribent är designad för att generera djupgående, välskrivna blogginlägg (och andra typer av innehåll) kring dina målsökord med bara några klick.

Hur ömsesidiga länkar gynnar din SEO-strategi

Länkar är en viktig del av en framgångsrik SEO-kampanj. Även länkbyten kan vara fördelaktigt när de används på rätt sätt.

Målet är att förbättra kundupplevelsen när du är på webbplatsen.

Här är de viktigaste fördelarna med att använda bakåtlänkar för din sökmotoroptimering.

Förbättra kundupplevelsen

Ömsesidiga länkar, eller länkar till dina partners, kan förbättra användarupplevelsen på din webbplats.

Genom att utbyta länkar kan du dela värdefulla resurser med din publik som kan finnas på den andra webbplatsen. Detta kan ge ytterligare värde för dina besökare.

Att länka till andra webbplatser hjälper till att öka ditt engagemang, vilket kommer att uppmärksammas av sökmotorer.

Inrätta myndighet

Ömsesidig länkning kan hjälpa dig att vinna andras förtroende och öka din trovärdighet.

Att ge dina kunder och potentiella kunder tillgång till mer relevant innehåll visar dem att du förstår dem och deras problem och att du är säker på vad du erbjuder dem.

Sökmotorer som Google kan känna igen detta, så det blir lättare att flytta upp i sökresultaten.

Läsa:  Från klick till kunder: Bemästra transaktionssökord

OBS: Sammankoppling mellan inlägg på din egen webbplats är ett utmärkt sätt att förbättra aktuell auktoritet, särskilt om du riktar in dig på flera liknande idéer och informationssökord kring ett visst ämne.

Öka webbtrafiken

Länkar till din webbplats kan introducera ditt varumärke för nya kunder, som kanske inte annars har hört talas om dig.

Att öka trafiken till din webbplats är ett annat sätt att berätta för Google och andra sökmotoralgoritmer att ditt företag vinner popularitet. Detta ökar din rankning på sökresultatsidor.

Bygg relationer

Länkutbyten kan främja relationer mellan webbplatser i samma eller relaterade branscher. Att bygga kontakter med andra webbplatsägare kan leda till framtida samarbeten, möjligheter till gästinlägg och ett starkare onlinenätverk.

Hur man byter bakåtlänkar på ett säkert sätt

Om du vill engagera dig i ömsesidig länkning med andra webbplatser är det avgörande att göra det säkert och etiskt för att undvika potentiella negativa effekter på din SEO. Även om effektiviteten hos ömsesidiga länkar för SEO har minskat med tiden, kan du fortfarande följa dessa riktlinjer för att säkerställa säkert byte av bakåtlänkar:

Välj relevanta partners: Välj auktoritativa webbplatser med liknande innehåll för utbyte av länkar. Detta ökar relevansen och förbättrar användarupplevelsen samtidigt som SEO ökar.

Fokus på kvalitet: Prioritera kvalitet framför kvantitet. Undvik att delta i länkutbytessystem som involverar många orelaterade webbplatser. Leta istället efter auktoritativa webbplatser av hög kvalitet med ett gott rykte.

Veta webbplatserna: Innan du går med på ett länkutbyte bör du noggrant undersöka webbplatsen du funderar på att länka till. Kontrollera webbplatsens innehåll, domänbehörighet, organisk trafik och bakåtlänksprofil. Se till att den följer etiska SEO-praxis.

Håll det naturligt: Överdriv inte ömsesidig länkning. Håll antalet utbytta SEO-länkar till ett minimum jämfört med den övergripande bakåtlänksprofilen på din webbplats. Det bör bara vara en del av din bredare länkbyggande strategi.

Diversifiera dina bakåtlänkar: Fokusera på att bygga en mångsidig uppsättning bakåtlänkar. Inkludera andra typer av länkar, såsom redaktionella länkar, gästinlägg, omnämnanden i sociala medier och citat. Detta kommer att skapa en mer naturlig och autentisk bakåtlänksprofil.

Läsa:  Vad gör en bra PPC-annons?

Utnyttja lokala webbplatser: Om du är ett lokalt företag, överväg att bygga ömsesidiga relationer med andra lokala webbplatser eftersom de kan erbjuda mer riktad hänvisningstrafik.

Använd varierad ankartext: Använd varierad och naturlig ankartext när du byter länkar. Undvik att använda exakt matchande sökord upprepade gånger, eftersom det kan höja röda flaggor hos sökmotorer.

Håll koll på länkar: Håll koll på de webbplatser du har utbytt länkar med och kontrollera med jämna mellanrum om länkarna fortfarande är aktiva och relevanta. Om en länkad webbplats ägnar sig åt tvivelaktiga metoder eller blir irrelevant, överväg att ta bort länken.

Bygg relationer: Istället för att enbart fokusera på SEO-länkutbyten, bygg genuina relationer med andra webbplatsägare. Detta kan leda till fler organiska länkmöjligheter, inbjudningar för gästinlägg och sammarknadsföring.

Övervaka din bakåtlänksprofil: Övervaka din bakåtlänksprofil regelbundet med hjälp av verktyg som Google Search Console eller SEO-verktyg från tredje part. På så sätt kan du identifiera eventuella problem eller negativa SEO-attacker som involverar dina bakåtlänkar.

Skärmdump från Semrush

Även om ömsesidig länkning har förlorat en del av sin SEO-kraft, kan det fortfarande vara en del av din länkbyggande strategi om det görs säkert och klokt. Fokusera på kvalitet, relevans och mångfald när du utbyter bakåtlänkar med andra webbplatser.

Att länka till användbara resurser kan hjälpa dina kunder och potentiella kunder, och detta kan i sin tur ha en positiv effekt på ditt engagemang, vilket kommer att ha en positiv effekt på din sökmotorranking.

Slutsats

Om du vill öka trafiken på din webbplats är en metod som du kanske vill överväga ett utbyte av bakåtlänkar. I ett nötskal handlar det om att samarbeta med andra webbplatser i din bransch eller nisch och utbyta länkar med dem. Detta kan vara ett bra sätt att få mer exponering för din webbplats och locka nya besökare.

Naturligtvis, som med allt relaterat till SEO, finns det några saker du måste tänka på om du vill få ut det mesta av länkutbyte. I det här blogginlägget har vi gett dig några tips på hur du kan närma dig SEO-länkutbyte så att det gynnar båda parter och hjälper till att öka din webbplats trafik!

Behöver du mer innehåll av hög kvalitet för att locka till sig länkar? Registrera dig för WriteSonic för att börja churna ut SEO-fokuserat innehåll som får uppmärksamhet från auktoritetssajter i din nisch.