Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

SEO Manager Löneguide

SEO Manager Löneguide

Den här artikeln är en fortsättning på vår SEO löneguide för digitala byråer och organisationer för att effektivt mäta marknadspriset för rollen som SEO Manager. Den här artikeln är också mycket användbar för SEO-chefer som vill jämföra sin nuvarande lön eller för blivande SEO-utövare för att lära sig mer om förväntade löneintervall på chefsnivå.

Vad är en SEO Manager?

SEO Managers, eller SEO Leads, är antingen ansvariga för att hantera ett SEO-team av människor. På byråer eller organisationer där de är den enda personen som ansvarar för SEO, är de praktiskt taget identiska med SEO-specialisten, men distinktionen av “Manager” i jobbtiteln innebär en större betoning på SEO i organisationen – och potentiellt en högre genomsnittlig lön. Dessutom innebär “Manager” ett team av människor som denna person skulle få i uppdrag att hantera.

SEO Manager roller och ansvar

En SEO Manager-roll involverar vanligtvis hantering av SEO-uppgifter, men beroende på organisation kan det också innebära utförande av SEO-uppgifter och/eller hantering av andra i SEO-teamet. Vi kommer att dela upp den typiska listan över ansvarsområden på två sätt: för det första för SEO-chefer som är den enda personen med en SEO-roll i organisationen och sedan för SEO-chefer som leder ett SEO-team.

SEO-chefer som är den enda SEO-rollen i organisationen

Dessa SEO-chefer tenderar att ha en mer varierad arbetsbelastning eftersom de måste kunna göra allt som har med SEO att göra. Detta kan inkludera något/alla av följande:

 • Granska SEO på sidan och ge rekommendationer för att förbättra prestanda
 • Genomföra sökordsforskning (optimering och identifiering av nya möjligheter)
 • Analysera statistik och SEO-prestanda i Google Analytics, Google Search Console och andra SEO-verktyg
 • Forskning och utveckling av länkbyggande strategier
 • Driver uppsökande och länkbyggande initiativ
 • Utvärdera sökresultat och sökresultat i de stora sökkanalerna
 • Utföra konkurrentanalys för att identifiera innehållsluckor och förbättringsområden i webbplatsens struktur och design
 • Skriver innehållsunderlag eller ger förslag på sökoptimerat innehållsskapande
 • Producera sökoptimerat innehåll för pelarsidor, målsidor och bloggartiklar
 • Föreslå strukturella förändringar av webbplatser inklusive informationsarkitektur, målsidor och innehållsstruktur
 • Tillhandahåller nyckelordsinsikter och SEO-råd för andra team inom organisationen
 • Kommunicera övergripande projektleveranser, tidslinjer och resultat av projektet
 • Håll dig uppdaterad med trender, verktyg och praxis inom SEO och digital marknadsföring
Läsa:  Lokal SEO: Vad är det? Och hur förbättrar du dig?

SEO-chefer som leder ett SEO-team

Dessa SEO-chefer har i allmänhet mindre praktiska uppgifter avrättning arbetsuppgifter och kan vara mer kundinriktade (dvs. att genomföra WIP-möten med kunder eller ledning), presentera SEO-strategi, etc. Detta är dock inte alltid fallet. Vissa SEO-chefer är mycket verkställande och leder samtidigt ett team av andra. Detta innebär, för vissa SEO-chefer, deras roll omfattar alla ovanstående ansvarsområden samt något/alla av följande:

 • Hantera SEO-teamet, inklusive anställningar, 1-mot-1 och prestandarecensioner
 • Definiera den övergripande strategiska inriktningen för SEO i byrån
 • Hantera budgetar, tidslinjer, teamkapacitet och teamproduktivitet
 • Rapportera till högsta ledningen om teamets prestation
 • Hantering av kundrelationer, WIP-möten och kvartals-/månadsgenomgångar
 • Definiera och skriva processer, SOPs och byråbriefer
 • Implementering av mjukvara, arbetsflöde och verktyg för teamsamarbete

Olika typer av SEO-chefer

Ansvaret för en SEO Manager i alla digitala byråer eller företag kan variera kraftigt beroende på organisationens storlek. Låt oss dela upp detta efter typisk organisationstyp och storlek:

Små byråer (antal under 10)

SEO-chefen i en liten digital byrå är mycket sannolikt den enda personen med SEO-ansvar på byrån. De hanterar verkligen SEO-arbetet, men de gör också allt som att planera, utföra, rapportera och kanske till och med hantera kundrelationen. Vad de inte klarar av är människor. Detta är en viktig distinktion eftersom “people management” i allmänhet kräver högre lön.

Mellanstora byråer (anställda mellan 10 och 50)

SEO-chefer på medelstora byråer kan fortfarande vara den enda SEO-personen på byrån, men det finns en god chans att det finns fler personer med SEO-färdigheter (eller ett dedikerat SEO-team), särskilt med tanke på tillväxten och efterfrågan inom digital marknadsföring från kunder. Det är typiskt för SEO Manager att arbeta med andra i ett tvärfunktionellt team.

Charlotte-baserad digitalbyrå Premier marknadsföring är ett bra exempel på en medelstor byrå med ett antal anställda på 10.

SEO-chefen kan fortfarande vara den enda personen med “SEO” i sin jobbtitel hur de än arbetar med och kan hämta resurser från ett brett spektrum av andra, till exempel: Dataanalytiker, Betalmedia Manager, Digital Copywriter eller Digital Account Manager.

Läsa:  6 sätt att skapa SEO-vänliga målsidor som rankar och konverterar

Stora byråer (över 50 anställda)

Stora byråer är mer benägna att ha ett dedikerat SEO-team (till exempel ett team på 4 bestående av en Junior SEO-analytiker, en SEO-specialist, en SEO-chef och en SEO-chef). Men det är fortfarande möjligt att för mer traditionella byråer finns det fortfarande bara en person med 'SEO' i sin tjänstetitel.

Dedikerade SEO-byråer

Även en liten SEO-byrå med ett antal anställda under 10 kan ha flera SEO-proffs i byrån med tanke på deras strikta fokus på SEO-projekt. Faktum är att det är fullt möjligt att alla i en SEO-byrå har en SEO-roll.

Senior SEO-chefer

På vissa byråer ändras SEO Manager-jobbtiteln till SEO Lead, SEO Director, SEO Group Director eller Head of SEO. På denna mycket högre nivå sträcker sig ansvaret till att täcka flera kunder/gruppkonton. Dessa personer är SEO-ledare på byrån och har tillsyn över hela byråns kundbas när det gäller alla SEO-projekt.

SEO Manager Lön

Den genomsnittliga lönen för SEO-analytiker är 69 629 USD per år i USA. (källa: ZipRecruiter)

SEO Managers genomsnittliga ingångslön är 51 500 USD per år. Eftersom detta är nästan $19 000 under genomsnittet betyder det att dessa roller sannolikt inte kommer att involvera ledning av ett team. Istället är det mer sannolikt att startlöner runt detta intervall är ensamutövare i en liten byrå eller liten organisation.

I den högre delen av skalan, Senior SEO Managers som leder större team och har många års erfarenhet i genomsnitt 112 000 USD per år men kan vara så hög som 161 000 USD+ per år.

SEO Manager Löner utanför USA

Vi har kombinerat och beräknat i genomsnitt flera källor för benchmarking av lön och lön, inklusive CWJobs, Glasdörr, IIDE, Verkligen, Löneskala, Löneexpert och ZipRecruiter att tillhandahålla en vägledande genomsnittlig årslön och intervall för vart och ett av följande länder:

 • Australien: 89 502 AU$ per år, från 62 472 AU$ till 118 000 AU$
 • Brasilien: 125 000 R$ per år, från 102 969 R$ till 183 690 R$
 • Kanada: 64 336 CA$ per år, från 51 000 CA$ till 102 000 CA$
 • Frankrike: 55 000 € per år från 33 000 € till 65 000 €
 • Indien*: ₹4 11 246 per år, från 3L till ₹8L
 • Pakistan*: 928 400 Rs per år, från 240 000 Rs till 2 miljoner Rs
 • Filippinerna: ₱547 400 per år från 62 000 ₱1m
 • Singapore: 73 050 SG$ per år, från 60 000 SG$ till 125 000 SG$
 • Spanien: 38 000 € per år, från 27 000 € till 60 000 €
 • Storbritannien: £42,750 per år, från £29,700 till £61,155
Läsa:  2024'te Videonuzu SEO İçin Optimize Etmeye Yönelik 8 Uzman İpucu (Güncellendi)

* När vi sammanställde dessa lönemedelvärden märkte vi stora skillnader i referenslönedata, särskilt för Indien och Pakistan. Vi har tagit genomsnittet även inom ett mycket brett intervall av “genomsnitt”. Regionala och stadslönefluktuationer är också värda att notera, särskilt för Indien. Denna dynamik är i stort sett i spel för de flesta av de andra länderna men påverkar inte genomsnittet drastiskt så mycket som det gör i Indien.

Hur blir du en SEO Manager?

Den perfekta kandidaten för en roll som SEO Manager är en SEO-specialist eller SEO-analytiker som vill ta nästa steg uppåt i sin karriär. Om du tänker på förutsättningarna för rollen, listar de flesta SEO Manager-jobbbeskrivningar ett genomsnitt på minst 4 års erfarenhet av SEO. Denna förutsättning understryker behovet av att potentiella SEO-chefer har tillräcklig praktisk erfarenhet av SEO med bevisad framgång i sina SEO-projekt.

4 år är en anständig tid för att behärska ett yrke inom digital marknadsföring. En långvarig Quora tråd på ämnet föreslår SEO-behärskning att ta allt från några månader till några år beroende på hur du lär dig, vad du gör, hur du arbetar och hur snabbt du anpassar dig.

De flesta potentiella SEO-chefer har all teori och teknisk kompetens men saknar erfarenhet av personalledning. En annan relaterad nyckelfärdighet är kommunikation på alla nivåer: till ditt team, till dina kunder och intressenter och till ledningen. Ofta är de bästa kommunikatörerna de bästa ledarna. Om du vill ta nästa steg i din SEO-karriär kan du behöva investera tid och resurser i att uppgradera:

1. Formell utbildning

Det finns gott om chefskvalifikationer och korta kurser du kan göra för att skaffa dig kunskap om personalledning och kommunikation. Beroende på din potentiella arbetsgivare kan teori endast utan faktisk ledningserfarenhet vara tillräcklig för att uppnå en roll på chefsnivå.

2. Intern marknadsföring

Det vanligaste sättet att ta sig upp till en SEO Manager-nivå är genom intern marknadsföring inom samma organisation. Att visa upp dina förmågor och visa konsekvent framgång för ledningen (dvs. effektiv kommunikation) hjälper dina chanser att bli befordrad.

Läsa:  BeReal, hur man använder det

Vikas Kalwani är SEO Manager på Denver-baserade digitala byrån uSERP. Han har sedan gått upp till rollen som chef för partnerskap och befordrades två gånger på bara ett år! Tydliga bevis på att det finns stor karriärutveckling inom SEO.

Naturligtvis är detta bara möjligt i organisationer som ha ett SEO-team. Det är därför som utexaminerade inom marknadsföring vanligtvis börjar sina karriärer på stora byråer eller stora organisationer eftersom de kan dra nytta av att bli befordrade upp i hierarkin över tid, vilket ger dem erfarenhet i högre roller där de kan skaffa erfarenhet av personalledning och finslipa sina kommunikationsförmåga.

3. Skaffa en mentor / arbeta nära en chef

Att bli mentor av någon i en roll som du hoppas få en dag är ett bra sätt att komma upp i nivå. Mentorer kan eventuellt hjälpa dig att låsa upp karriärmöjligheter eller kan ge råd om eventuella karriärval du kan ha i juniorroller.

Karriärutveckling för SEO-chefer

Rollen SEO Manager är ett utmärkt karriärval fullt av intressanta utmaningar i ett ständigt föränderligt landskap med potential att avlöna på eller över den genomsnittliga årslönen i de flesta länder. Men vi kan vara lite partiska, så för en objektiv indikator, leta inte längre än tillväxten av SEO-branschen totalt sett. Under 2018 spenderade organisationer 72 miljarder dollar på SEO globalt. År 2021 hade det beloppet överstigit 80 miljarder dollar.

Någon gång före mitten av detta decennium kommer utgifterna för SEO att förmörkas 100 miljarder dollar globalt. Denna trend bekräftar att SEO-branschen är ett område i hög tillväxt inom digital marknadsföringsyrket.

Branscher som växer i den hastigheten och i den storleken kräver betydande mängder mänskliga resurser – därför kommer den höga efterfrågan på skickliga SEO-talanger bara att fortsätta att driva på de höga genomsnittliga årslönerna.