Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

SEO Reporting Dashboard: Nyckelmått för SEO-framgång (+ gratis mall)

SEO Reporting Dashboard: Nyckelmått för SEO-framgång (+ gratis mall)

Sökmotoroptimering ligger till grund för många digitala marknadsföringskampanjer. Dessutom är SEO en av de viktigaste bidragsgivarna till att öka organisk trafik och riktade potentiella kunder.

Men att skapa en framgångsrik SEO-kampanj handlar om mer än att bara bestämma vilka sökord man ska rikta in sig på. Allt eftersom tiden går måste marknadsförare kunna spåra och rapportera om flera SEO-mått till ledning och kunder.

Det är här SEO-rapporteringsinstrumentpaneler kommer till användning.

Vad är en SEO-rapporteringsinstrumentpanel?

Enkelt uttryckt är en SEO-rapporteringsinstrumentpanel ett verktyg som byråer och företag kan använda för att spåra och visa upp resultatet av sina SEO-kampanjer.

Några av de mätvärden som en SEO-rapporteringsinstrumentpanel spårar inkluderar organisk trafik, omvandlingar, tid på webbplatsen, bakåtlänkar och mer.

En SEO-rapportinstrumentpanel konsoliderar all SEO-data från olika platser (t.ex. Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush, GMBetc.) och organiserar informationen på en lättillgänglig central plats.

Varför är det viktigt att använda en SEO-rapporteringspanel?

SEO-rapporteringsinstrumentpaneler är användbara eftersom de ger webbplatsägare insikter om hur de presterar i SERP:erna. De kan också fungera som en varning om att ett viktigt SEO-mått måste beaktas.

Till exempel, om en SEO-byrå märker att en webbplatss topppresterande bloggartikel tappar sökrankningar, kan de försöka ta reda på orsaken/orsakerna till förlusten i rankingen.

Bildkälla: Quora

En annan anledning till att det är viktigt att använda en SEO-rapportinstrumentpanel är att den gör det möjligt för marknadsföringsteam att presentera sina framsteg för den högsta ledningsgruppen och/eller kunderna.

Vad är skillnaden mellan en instrumentpanel och en rapport?

Nu kanske du undrar, “låter en SEO-rapporteringsinstrumentpanel precis som en SEO-rapport?

Och ja, både en instrumentpanel och en SEO-rapport förmedlar i huvudsak samma information, men det finns en subtil skillnad mellan de två.

En SEO-rapport är vanligtvis mer komplex och långvarig till sin natur, medan en SEO-rapporteringsinstrumentpanel bara ger en kortfattad översikt över vissa nyckeltal.

Viktiga delar av en SEO-rapporteringsinstrumentpanel

Nu när du har en bättre förståelse för vad en SEO-rapporteringsinstrumentpanel är och varför du bör använda en, låt oss diskutera några av de viktigaste avsnitten som alla SEO-marknadsföringsinstrumentpaneler bör ha.

Läsa:  15 smarta sätt att minska dina marknadsföringskostnader för din blogg

Det är viktigt att komma ihåg att varje företag är unikt och därför kräver olika SEO-mått för att inkluderas i en SEO-rapportinstrumentpanel.

Till exempel kommer ett stort nationellt e-handelsföretag att vara mer intresserade av antalet organiska konverteringar på sin webbplats, medan en lokal fysisk butik kommer att vara mer intresserad av dess ranking i lokala sökresultat.

Organisk trafik

Den första viktiga delen av en SEO-rapporteringsinstrumentpanel är den organiska trafikmätningen. Att öka organisk trafik är förmodligen ett av huvudmålen för alla sökmotoroptimeringsstrategier.

Genom att kunna visa om organisk trafik ökar eller minskar kan en byrå säkerställa kunderna att deras investering i SEO lönar sig.

Och kunder älskar det när de kan se att deras webbplats får mer organisk trafik.

Nyckelfrågor som en SEO-instrumentpanel bör kunna besvara med avseende på organisk trafik är:

 • Hur mycket organisk trafik fick webbplatsen den senaste månaden?
 • Minskade eller ökade den organiska trafiken?
 • Vad var den genomsnittliga sessionslängden den senaste månaden?
 • Vilka enheter och webbläsare använde användare för att komma åt en webbplats?

Dessa frågor är viktiga att ställa eftersom om en kunds webbplats inte genererar tillräckligt med organisk trafik kan det finnas ett antal saker som en byrå behöver fokusera på att förbättra.

Kanske är de sökord som en sida försöker rikta in sig på helt enkelt för konkurrenskraftiga. Eller kanske finns det ingen sökfråga för ämnet som en sida riktar in sig på.

En SEO-rapporteringsinstrumentpanel bör också tydligt kunna indikera hur mycket trafik en webbplats får från betald marknadsföring kontra SEO och andra former av digital marknadsföring som e-post och sociala medier.

Sökordsrankningar

Organisk trafik från SEO är viktigt, men att rangordna de mest relevanta sökorden är ännu viktigare för framgången för alla SEO-kampanjer.

En byrå bör kunna berätta för sina kunder hur rankingen har förbättrats eller minskat för målsökord under en viss tidsperiod.

Dessutom, om din kunds webbplats inte rankas för målsökorden, kommer de inte att få några omvandlingar från sina SEO-ansträngningar.

Genom att avgöra om en webbplats inte rankas för målsökord kan en byrå flytta sitt fokus på att producera mer innehåll om det specifika ämnet eller bygga länkar till redan befintligt innehåll.

Kärnvärden för webbviktalitet

Core Web Vitals är en uppsättning mätvärden som mäter en webbplatss användarupplevelse.

Dessa mätvärden utgör en del av Googles övergripande sidupplevelseresultat och är i slutändan används vid sidan av alla deras andra rankningssignaler.

En SEO-rapporteringsinstrumentpanel bör kunna ge realtidsinsikter om de tre centrala webbviktorna:

 • Largest Contentful Paint (LCP)
 • Fördröjning av första ingång (FID)
 • Cumulative Layout Shift (CLS)
Läsa:  Topp 15 Seed To Sale-programvara 2024

Helst bör en rapporteringspanel visa en jämförelse mellan din kunds webbplats och deras konkurrenters webbplatser.

Detta kommer att ge en god indikation på om en byrå behöver fokusera på att förbättra vissa delar av en webbplats som dess laddningshastighet, vissa webbplatselement som knappar och mobil respons.

Genom att visa upp hur du har förbättrat en kunds Core Web Vitals, förstärker du din kunds uppfattning om att du vet vad du gör och att de får valuta för sina pengar.

Målsideomvandlingar

Att kunna mäta och visa upp konverteringar från organisk trafik är det ultimata målet för alla SEO-rapportinstrumentpaneler.

Omvandlingar från SEO kan komma i olika former, allt från köp, registreringar för nyhetsbrev, ringa ett lokalt företag eller få besökare till en marknadsföringstratt.

Att veta hur många konverteringar en kunds webbplats får är kraftfullt, men att kunna avgöra vilka målsidor som har resulterat i dessa omvandlingar är ännu mer kraftfullt.

Genom att veta vilka målsidor som genererar flest omvandlingar kommer en byrå att kunna replikera efterföljande målsidor med samma format.

Ju fler länkar som en webbplats har som pekar tillbaka till den, desto mer auktoritativ kommer den webbplatsen att ses i Googles ögon.

Detta har en ringeffekt eftersom ju mer auktoritativ en webbplats är, desto högre är oddsen för att den rankas i toppositionen på sökmotorernas resultatsidor.

Bakåtlänkar har en direkt inverkan på sökrankingen och har bekräftats vara en av de topplaceringsfaktorer.

Det är viktigt att byråer lägger till länkbyggande som en del av sina SEO-strategier för alla sina kunder.

Bildkälla: Backlinko

En SEO-rapporteringspanel bör ange hur många nya länkar en webbplats har fått och hur många gamla länkar den har förlorat.

Om en byrå märker att en kunds webbplats tappar gamla bakåtlänkar bör den fokusera mer på olika uppsökande strategier som länkuppsökande, gästinlägg eller trasiga länkar.

Många gånger kommer ett standard SEO-kontrakt att fastställa hur många nya länkar en byrå måste bygga för sina kunder under kontraktets varaktighet.

Genom att spåra och mäta antalet nya länkar som byggts kan en byrå bevisa för sina kunder att de lägger ner det arbete som anges i kontraktet.

Google Business Stats (om tillämpligt)

Alla lokala företag bör kunna se sina Google Business-statistik i sina SEO-rapportinstrumentpaneler.

Dessa mätvärden kommer att avslöja hur bra ett företag presterar i de lokala sökresultaten. De tre huvudsakliga lokala SEO-statistiken som ett företag bör kunna se är:

 • Lokala sökrankningar
 • Antal Google-recensioner
 • Genomsnittlig recensionsbetyg
Läsa:  Tillfällig e-post: vad det är och hur det fungerar, de bästa webbplatserna

Lokal ranking

En av de viktigaste lokala SEO-måtten är lokala rankningar.

I likhet med nyckelordsrankningsmåttet spårar det lokala rankningsmåttet hur väl en webbplats rankas för lokala sökresultat som “biltvätt nära mig” och “rörmokare i Scranton”.

Om din kund är ett lokalt företag och de försöker förbättra medvetenheten om sin verksamhet i det lokala samhället, bör den lokala rankningsmätningen inkluderas i dess SEO-rapporteringsinstrumentpanel.

Antal Google-recensioner

Mun till mun marknadsföring har stor inverkan på ett företags framgång. Numera sker mun-till-mun-marknadsföring online i form av de recensioner som ett företag får.

Antalet onlinerecensioner ett företag får kan vara en stark indikation på dess tillförlitlighet, auktoritet och popularitet i det lokala samhället.

Google bestämmer lokala rankningar genom att poängsätta ett företags relevans, avstånd och framträdande plats. Som ett resultat har antalet onlinerecensioner ett företag genererar en direkt inverkan på dess framträdande plats.

Det är därför mycket viktigt att detta mått läggs till i en SEO-rapporteringsinstrumentpanel.

Om ett företag inte har fått några till väldigt få recensioner, kan det vara en indikation på att det inte är ett särskilt populärt företag i det lokala samhället.

Om så är fallet bör recensionsgenerering läggas till dess mix av marknadsföringsaktiviteter.

Genomsnittligt betyg

De genomsnittligt betyg för recensioner kommer att avslöja vad andra människor och tidigare kunder tycker om din kunds verksamhet.

Genom att stoltsera med ett högt genomsnittligt betyg på Google, är det troligt att ett lokalt företag litar på mer än ett med ett lägre genomsnittligt betyg.

Uppenbarligen är en hög recensionsbetyg slutmålet, men det finns ett värde i att få några recensioner med negativ kritik.

Ett lågt genomsnittligt betyg avslöjar hur ett företag kan förbättra sin serviceleverans eller sina produkter.

På grund av den värdefulla feedback som den genomsnittliga recensionen ger ett företag, är det viktigt att inkludera detta i en SEO-rapporteringsinstrumentpanel.

Som nämnts i början av detta avsnitt är varje verksamhet unik och har olika nyckeltal som måste mätas och mål som måste uppnås.

Genom att först bestämma vad ditt företag och SEO-mål är, kommer du att kunna få ut det mesta av din SEO-instrumentpanel.

När du väl har fastställt vilka SEO-mått och KPI:er som är de viktigaste, blir det lätt att skapa den bästa SEO-rapporteringsinstrumentpanelen för dig eller din kunds webbplats.

Det finns många olika verktyg för SEO-rapporteringsinstrumentpaneler som byråer och företag kan använda för att få realtidsinsikter om deras SEO-prestanda.

Om du letar efter ett gratis verktyg för SEO-marknadsföringsinstrumentpanelen är Googles verktygssvit ditt svar.

Verktygen i fråga är:

 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google Business Insights
 • Google Data Studio
Läsa:  Lokal SEO och optimering av omvandlingsfrekvens: En vinnande kombination

Du kan använda Googles verktyg för att rapportera om värdefull SEO-statistik och resultatstatistik.

Google Analytics

Med Google Analytics kan du till exempel övervaka trafik i realtid och vilka målsidor som genererar flest konverteringar.

Du kan använda Resultatrapport för Google Search Console för att övervaka hur en webbplats presterar i Googles sökresultat.

Denna rapport kommer att avslöja följande saker:

 • Vilka frågor besökarna har använt för att hitta dina webbsidor.
 • Genomsnittlig CTR och visningar av dina webbadresser på Googles sökmotorresultatsidor.
 • De genomsnittliga positionerna för dina webbadresser i SERP:erna.

Byråer kan använda Google Business Insights för att få en bättre förståelse för hur ett företag presterar i de lokala sökresultaten.

Det här verktyget visar vilka sökfrågor kunder har använt för att hitta ett företag. Google Business kommer också att ge företagsägare möjlighet att se antalet recensioner kunder har lämnat tidigare.

Google Data Studio

Du kan också använda Google Data Studio för att skapa en instrumentpanel som ansluter till flera Google-produkter som Google Analytics, Google Ads, Google Search Console och mer!

Detta kan vara extremt användbart eftersom byråer kan skapa anpassade instrumentpaneler som ger feedback på flera mätvärden i olika Google-produkter.

Ahrefs

Även om Ahrefs inte tillhandahåller en direkttjänst för SEO-rapportering, kan byråer och marknadsförare fortfarande använda SEOptimers white label-rapporteringsfunktion för att generera vackra SEO-rapporter.

Ahrefs kommer att generera en SEO-rapport som ger feedback om sökordsrankningar över tid, sidhastighet, antal bakåtlänkar och många andra viktiga SEO-mått.

Lägg bara till webbadressen till respektive webbplats och vänta på att vår programvara ska köra kontroller på mer än 100 datapunkter.

SEO Rapportering Dashboard Mall

Vi skapade en gratis SEO-rapporteringsinstrumentpanel med Google Data Studio. Du kan använda den här mallen för att övervaka och dela värdefulla SEO-statistik för din egen webbplats eller din kunds webbplats.

Kopiera bara rapporten och koppla ditt Google Analytics-, Search Console- och Business-konto för att komma igång.

Slutsats

Företag som menar allvar med att förbättra sin SEO-prestanda måste använda sig av SEO-rapporteringsinstrumentpaneler.

En SEO-marknadsföringsinstrumentpanel ger företagsägare och marknadsförare realtidsinsikter om hur deras webbplatser presterar i sökmotorer. Dessa rapporteringsinstrumentpaneler kan också ge användbar feedback om huruvida dina SEO-insatser gör skillnad för att förbättra webbplatsens prestanda.