Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Ska du använda bindestreck i domännamn?

Ska du använda bindestreck i domännamn?

Det har pågått en debatt bland varumärken, webbansvariga och marknadsförare om vad ditt domännamn ska innehålla eller inte. Ska domännamnet innehålla specialtecken som bindestreck eller understreck? Kommer användning av specialtecken att påverka min sökmotoroptimering negativt? Alla dessa frågor har ställts om och om igen, och det finns olika skolor som försöker lösa det.

I den här artikeln ska vi titta på om domännamn bör avstavas, med tanke på olika känslor. Vi kommer också att diskutera om de har en inverkan på din webbplats SEO. Sedan drar vi en faktabaserad slutsats om deras användning eller brist på sådan.

En tankeskola som främjar användningen av bindestreck

Denna tankeskola hävdar att bindestreck bör användas som en del av domännamn. Här är anledningarna till:

   • De hjälper till att göra domäner läsbara – Att använda bindestreck gör det lättare för både människor och sökmotorer att läsa ditt domännamn, så att du får en uppfattning om vad sajten eller företaget handlar om. Sökmotorer ser bindestreck som avgränsare och kan hjälpa till att förtydliga ämnet för en webbsida. Ett exempel är när en sökmotor kan missförstå en domän eftersom den “delar” den till fel plats. Här är några exempel där detta kan vara nödvändigt:
   • De låter dig skilja geografiska platser – du kan skilja platsnamnet från resten av domänen med blanksteg.
   • Avstavade domännamn kan ge en inkomstkälla för företag och webbansvariga. Enligt denna studie avstavade domänerdomäner med bindestreck NamnBio (en webbplats där människor listar och säljer domännamn) säljs för minst 100 USD. Dessa var populära på den tyska marknaden.
Läsa:  Topp bästa gratis torrentingprogramvara för Mac 2024

En tankeskola mot användningen av bindestreck

Här är argumenten som lagts fram av människor från denna tankeskola:

   • Att använda bindestreck gör att domännamn ser opålitliga och mindre trovärdiga ut.
   • Avstavade domäner är svåra att komma ihåg och svåra att prata om. Till exempel, när en vän berättar för en användare om ditt företag eller din domän, måste vännen förstå att domännamnet innehåller bindestreck. Mest troligt glömmer mottagaren att använda bindestreck när han anger domännamnet.
   • De framställer varumärket som inkompetent.
   • Om en användare missar ens ett bindestreck när han skriver ditt varumärke, kommer de sannolikt att hamna på din konkurrents webbplats eller webbsida.

Testar två skolor: påverkar bindestreck sökmotoroptimering?

Efter att ha tittat på varje sida bestämde vi oss för att testa var och en av deras idéer. Här är SEO-fakta och argument som vi använde för att acceptera eller avvisa förslagen som presenterades:

   • Sökmotorer kan analysera ord även om de inte är avstavade. Även i fall där analysen är oprecis kan bots ta upp ämnet för en webbplats eller sida från andra SEO-aspekter, såsom metabeskrivningen, titeltaggen, använda nyckelord och till och med själva innehållet.
   • Att använda bindestreck kan negativt påverka ditt varumärkes trovärdighet och auktoritet, eftersom det kan fungera som en skräppostlänk. Autenticitet och auktoritet är viktiga överväganden för Google när det rankar webbsidor och sajter. Om din domän riskerar att spammas kan din webbplats rankas avsevärt.
   • Att använda bindestreck garanterar inte att användarna tar sig tid att skriva in dem i sökmotorfrågor. De kommer förmodligen inte att använda dem alls. Kom ihåg att användare vill få information snabbt, och de vill definitivt inte komma ihåg att ditt domännamn har bindestreck.
   • Användningen av bindestreck kan lätt leda till att användare hamnar på en konkurrents sida eller sajt. Detta kommer inte att hjälpa ditt varumärke, särskilt om du valde den avstavade versionen eftersom avstavning redan var på plats. Du kommer att förlora din trafik och kanske dina kunder till dina konkurrenter.
   • Google föredrar avstavade versioner. En studie som tittade på olika domäner för att se vilka som rankades bäst drog slutsatsen att sökordsrika domäner skulle överträffa domäner som inte använder sökord och är avstavade.
   • Du kan stöta på juridiska problem och varumärkesproblem när du använder bindestreck, och särskilt om du använde dem efter att den bindestrecksfria domänen redan var registrerad och användes. Du kan bli stämd för brott mot immateriella rättigheter.
Läsa:  Hur den genomsnittliga personen kan använda WordPress på ett säkert sätt

Dom

Användningen av bindestreck bör undvikas med alla medel. Även om de inte direkt påverkar SEO, måste du ha ett trovärdigt varumärke. Att använda bindestreck får ditt varumärke att se ut som spam, och detta ger användarna en negativ uppfattning om varumärket.

En negativ varumärkesuppfattning leder till höga avvisningsfrekvenser eftersom många människor börjar lämna din webbplats inom en mycket kort tidsperiod. Detta skickar signaler till sökmotorer om att din webbplats är av låg kvalitet. Detta kan avsevärt minska din webbplats ranking.

En negativ varumärkesuppfattning gör det också svårt att få bakåtlänkar till din webbplats. Bakåtlänkar är en viktig rankningsfaktor för din webbplats eftersom de är en röst från andra webbplatser om att din webbplats är auktoritativ och att dess innehåll är av hög kvalitet. När andra webbansvariga märker att din webbplats ser ut som spam, länkar de inte till den. En webbplats utan bakåtlänkar anses vara låg kvalitet av Google.

Ibland är det nödvändigt att använda bindestreck om, till exempel, ditt faktiska varumärke inkluderar det. Det hjälper ditt varumärke att hålla sig konsekvent.

Ett exempel på detta är Chick-fil-A:

https://www.chick-fil-a.com/

Deras domännamn är avstavat, precis som deras varumärke.

Mercedez Benz bestämde sig också för att använda ett bindestreck i sitt domännamn:

https://www.mercedes-benz.com/

https://merriam-webster.com

Sist men inte minst:

https://www.coca-cola.com/

En av de föråldrade rankningsfaktorerna var exakta sökdomäner (där ditt varumärke eller huvudmålsökord och ditt domännamn måste matcha). Eftersom Googles algoritmer blev smartare spelade det ingen roll längre.

Om du behöver använda ett bindestreck i din domän (t.ex. best-chef.com), se till att du köper versionen utan bindestreck (bestchef.com) och omdirigerar den till din avstavningsversion. På så sätt riskerar du inte att någon annan köper bindestreck och driver trafik till deras sida.

Läsa:  Ställ in Camelcamelcamel för att varna dig när Amazons priser sjunker

När du använder bindestreck, gör inte saken värre genom att använda dubbla bindestreck eller bindestreck som ett prefix eller suffix till ditt domännamn. Att använda mer än ett bindestreck gör det svårt för användare att komma ihåg, till exempel på www.female-body-building.com. Detta gör inte på något sätt din domän unik. Det är svårt nog för användare att försöka komma ihåg ett enda bindestreck.

En anteckning om domäner och undersidor

Även om vi har kommit fram till att bindestreck bör undvikas, är det viktigt att notera att detta endast gäller domännamn. Bindestreck kan och bör användas på webbsidor och mappar.

Domäner kontra undersidor

Den sista delen av domännamnet kallas toppdomänen (TLD) (som i .com www.abc.com). Det är också känt som domänförlängning. Några vanliga toppdomäner inkluderar .gov, .edu, .biz, .com, .net, .org, där .com leder resten i popularitet. Toppdomänen är den viktigaste delen av domännamnet. Mer information: toppdomäner här.

En undersida eller undermapp är i princip det som kommer efter toppdomänen. Du ser det vanligtvis efter att ha klickat på en specifik länk på sajten, till exempel på en annan sida, som www.abc.com/blog. I det här fallet är “blogg” en undersida.

Bindestreck kan användas i andranivådomännamn. Denna länk är ett blogginlägg på vår sida:

https://www.seoptimer.com/blog/website-checklist/.

Som du kan se har bindestreck använts efter den andra nivåns domän efter snedstrecket. Vi skulle kunna se det som en domänförlängning på andra nivån.

Det skulle vara konstigt om den andra nivåns domän var:

https://www.seoptimer.com/blog/websitechecklist/

för det skulle vara svårt att läsa.

Komprimerad

Det finns mycket mer att tänka på när du väljer domännamn. Det är en del av ditt varumärke som stannar kvar med dig under lång tid. Det är därför du måste se till att ditt domännamn ger ditt varumärke trovärdighet. Välj ett kort, enkelt, catchy och lätt att komma ihåg domännamn. Använd endast mellanslag när det behövs.