Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Sökmotorpositionering: Hur man förbättrar sidrankningen

Sökmotorpositionering: Hur man förbättrar sidrankningen

Det primära målet med sökmotoroptimering är att ranka så högt som möjligt för specifika målsökord. Anledningen till detta är enkel, ju högre du rankar, desto mer trafik kommer din webbplats att få.

Detta öppnar dörren för fler potentiella kunder och potentiella konverteringar.

Omvänt, om din webbplats inte dyker upp på första sidan i SERP:erna, kommer den sannolikt inte att locka ett betydande antal trafik.

Så hur kan du säkerställa att din webbplats sidor får högsta möjliga rankning?

Genom att använda sökmotorpositionering kan SEO:er och webbansvariga förbättra sin webbplats ranking för målsökord.

I det här blogginlägget får du lära dig vad sökmotorpositionering är, dess betydelse och hur du kan förbättra placeringen av enskilda sidor i sökmotorresultaten.

Vad är sökmotorpositionering?

Sökmotorpositionering är metoden att kontinuerligt optimera specifika webbsidor för att förbättra rankningen för målsökfrågor.

Detta görs genom ett antal processer som uppdatering av gammalt innehåll, intern länkning och optimering av en sida för att visas i SERP-funktioner, för att nämna några.

En nyckelkomponent i sökmotorpositionering är att den görs på en kontinuerlig basis.

Detta för att säkerställa att innehåll och sidor förblir relevanta med de senaste uppdateringarna och informationen i din nisch.

Sökmotorpositionering bidrar också till “friskhet” av innehåll. Vilket bidrar till en sidas förmåga att få högre sökmotorranking.

Nytt innehåll kan också resultera i förbättrad CTR och tid på webbplatsen.

Källa: Moz

Varför är sökmotorpositionering viktig?

Låt oss sedan ta en närmare titt på fördelarna med sökmotorpositionering och hur det kan hjälpa ditt företag:

Förbättrar synlighet och varumärkesmedvetenhet

Det primära målet med sökmotorpositionering är att förbättra rankingen av enskilda sidor, vilket i sin tur förbättrar den övergripande onlinesynligheten och varumärkesmedvetenheten.

Genom att optimera webbsidor så att de får bättre positioner i SERP:erna kommer ditt varumärke automatiskt att ses av fler människor.

Föreställ dig för ett ögonblick att du äger och driver en blogg om privatekonomi och relaterade ämnen. Låt oss säga att du framgångsrikt har förbättrat rankingen av 5 av dina sidor om populära personliga ekonomiämnen genom att använda sökmotorpositionering.

Nu när människor söker efter en kombination av dessa 5 ämnen vid olika tillfällen, kommer de att börja lägga märke till din sida i SERP.

Detta signalerar att din blogg är en auktoritet i utrymmet, och som ett resultat av detta kommer människor att besöka din webbplats när de vill ha mer information om allt som har med privatekonomi att göra.

Läsa:  Hur man hittar länkar av låg kvalitet som skadar din ranking

Det fantastiska med bygga upp din varumärkesmedvetenhet genom sökmotorpositionering är att folk inte ens behöver klicka på ditt resultat för att de ska känna igen ditt varumärke.

Överträffa konkurrenter

En annan betydande fördel med sökmotorpositionering är att den kan hjälpa till att överträffa dina konkurrenter.

När den körs på rätt sätt kan sökmotorpositionering resultera i att du får en större marknadsandel i din bransch.

Detta är extremt kraftfullt, särskilt när du är i en konkurrensutsatt bransch.

Ökar organisk trafik

Den ultimata fördelen med sökmotorpositionering är att den ökar den organiska trafiken till dina sidor. De webbplatser som rankas högst i Google och alla andra sökmotorer får mest klick och trafik.

Genom att öka trafiken till dina viktigaste sidor kommer du att generera fler potentiella kunder och i slutändan fler omvandlingar, vilket leder till bättre ROI för nedlagd tid.

Sökmotorpositionering vs SEO

Från att läsa definitionen av sökmotorpositionering kanske du undrar vad den faktiska skillnaden är mellan sökmotorpositionering och sökmotoroptimering (SEO).

Det är inte ovanligt att använda dessa termer omväxlande, men det finns en liten skillnad mellan de två termerna.

Där SEO fokuserar på förbättringar över hela webbplatsen, lägger sökmotorpositionering tonvikten på att få högre ranking för specifika sidor.

Till exempel kan en typisk SEO-strategi inkludera en länkbyggande kampanj för att öka bakåtlänkarna till webbplatsens hemsida (t.ex. www.seoptimer.com), vilket ökar domänauktoriteten för hela webbplatsen.

Jämfört med en sökmotorpositioneringskampanj som kan fokusera på att förbättra rankingen av en av kärnproduktsidorna för en mjukvaruprodukt (t.ex. www.seoptimer.com/keyword-research-tool).

Detta kommer att inkludera att skapa innehåll som handlar specifikt om kärnprodukten. Som exempel på sökordsforskningsverktyget skulle vi skapa innehåll om ämnen som:

 • Hur man utför sökordsforskning
 • Sökordsforskningsmisstag
 • Hur man hittar lågt hängande sökordsmöjligheter
 • Bästa metoder för sökordsforskning

I vart och ett av dessa blogginlägg kommer vi sedan att lägga till en intern länk till kärnproduktsidan.

Hur man förbättrar sökmotorpositionering av sidor

Nu när du vet skillnaden mellan SEO och sökmotorpositionering, låt oss dyka in i hur du kan använda sökmotorpositionering för att förbättra rankingen av enskilda sidor.

Rikta in rätt sökord

Din sökordsstrategi kommer att ligga till grund för allt du gör för att förbättra sökmotorns positionering.

Oavsett om du uppdaterar gammalt innehåll (mer om det härnäst) eller skapar nytt innehåll från början, måste du rikta in dig på rätt sökord.

Och nej, de rätta sökorden är inte bara de som definierar ditt företag bäst. Istället är de rätta sökorden att rikta in sig på de som du realistiskt sett skulle kunna ranka efter, samtidigt som du korrekt beskriver din verksamhet.

Till exempel kan ett VVS-företag tro att det bästa sökordet att rikta in sig på skulle vara “bästa rörmokare i [city]“, men det är ett mycket konkurrenskraftigt sökord, så de kan istället se till att rikta in sig på något liknande “akut rörmokare in [city]”.

Läsa:  Hur man skapar ett e-postkonto

SEOptimers sökordsforskningsverktyg kan användas för att hitta rätt sökord att rikta in sig på. Med vårt verktyg kan du hitta sökord med låg konkurrens och hög sökvolym att använda i din sökmotorpositioneringsstrategi.

Uppdatera gammalt innehåll

En av de centrala komponenterna för sökmotorpositionering är att uppdatera gammalt innehåll och webbsidor för att förbättra deras sökordsrankning.

Det finns flera anledningar till varför detta är fördelaktigt. Att uppdatera gamla blogginlägg och innehåll visar Google att det finns “ny” aktivitet på en URL. Detta hjälper till att öka en sidas färskhetsfaktor och kan leda till förbättrad ranking.

Genom att uppdatera gamla blogginlägg kan du dessutom lägga till ny statistik och information som är relevant för inläggets ursprungliga ämne.

På samma sätt kan du ta bort inaktuell information som inte längre är tillämplig.

Det fina med att uppdatera gammalt innehåll som redan har fått hög ranking är att Google redan förstår vad sidan handlar om och har rankat den för lämpliga sökfrågor.

Dessutom, när du uppdaterar en gammal sida bygger du bara på grunden som redan har lagts, till skillnad från att skapa ett helt nytt blogginlägg från grunden.

Här på Ahrefs har vi rönt stor framgång genom att uppdatera gammalt blogginnehåll. När det gäller att uppdatera gamla bloggartiklar finns det ett antal saker du kan göra för att optimera dem:

 • Infoga ytterligare long-tail och exakt matchande sökord
 • Lägg till nya bilder och relevant media
 • Förläng längden på bloggartikeln
 • Se till att element på plats som header-taggar, bild-alt-taggar, titlar och metabeskrivningar är optimerade enligt bästa SEO-praxis
 • Lägg till relevanta interna länkar till blogginlägget samt länkar från andra inlägg till det du uppdaterar

Optimera för Core Web Vitals

Google föredrar att ranka webbplatser som har en bra övergripande användarupplevelse. Core Web Vitals är en uppsättning mätvärden som Google använder för att mäta användarupplevelsen på sidan.

De mäter sidans laddningstid, användbarhet och lyhördhet och genererar sedan ett resultat för varje aspekt.

Det officiella namnet för dessa tre mätningar är:

 • Kumulativ layoutförskjutning: mäter den visuella stabiliteten för en sida.
 • Största innehållsrika färg: mäter tiden det tar för det största innehållselementet att laddas helt.
 • Fördröjning av första ingång: mäter tiden mellan den första användarinmatningen och när sidan svarar.

Så, hur säkerställer du att din webbplats och dess individuella sidor är optimerade för SEO?

Du vill säkerställa att din webbplats laddas så snabbt som möjligt. Detta är en bra utgångspunkt, eftersom en långsam sidladdningshastighet är en av de största faktorerna som kan påverka användarupplevelsen negativt.

Eftersom majoriteten av webbtrafiken sker på mobila enheter måste webbansvariga och SEO:are tänka på användarupplevelsen på dessa enheter.

Om din webbplats inte är responsiv på alla enheter (dator, mobil och surfplatta) kommer du att få ett dåligt Core Web Vitals-poäng för denna mätning.

Läsa:  Vad är agil metodik? Agil utvecklingsmetodik Steg i detalj

Lyckligtvis tar de flesta moderna innehållshanteringssystem hand om lyhördhet, så du behöver inte oroa dig för mycket om detta.

Men du vill också se till att den allmänna layouten på din webbplats säkerställer att de interaktiva elementen (knappar, formulär etc.) är lätta att använda på mobila enheter.

Använd intern länkning

Ingen guide om sökmotorpositionering är komplett utan att nämna intern länkning.

Mer specifikt måste du lägga till nya interna länkar från andra sidor på din webbplats till den som du är ute efter för att ge en rankingökning.

Den största fördelen med intern länkning är att den ger Google ytterligare information om ämnet för din sida.

När du bygger interna länkar för din målsida, kom ihåg att använda nyckelordsrik ankartext. Med det sagt, du vill inte överoptimera denna aspekt av din sökmotorpositionering.

Låt oss föreställa oss att sidan du riktar in dig på heter “Hur man odlar potatis hemma” och målsökordet för det här inlägget är “odla potatis hemma.”

När du länkar från andra sidor till den specifika, bör du använda målsökordet. Men du bör också tänka på och använda sökordsvarianter för att undvika överoptimering.

Genom att använda sekundära sökord kommer Google också att ge ytterligare information om sidan, vilket ökar dess förmåga att ranka för andra longtail-sökord förutom målsökordet.

Så, för vårt exempel på hur man odlar potatis, kan alternativ ankartext inkludera:

 • Odla potatis hemma
 • Odla potatis
 • Bästa sättet att odla potatis

Optimera för utvalda utdrag och andra SERP-funktioner

Google SERP är inte längre bara vanliga sidor med 10 organiska resultat.

Numera består sökmotorns resultatsidor av olika SERP-funktioner som Utvalda Snippets, Knowledge Panel, People Also Ask, Local Pack, etc.

Källa: Backlinko

Dessa SERP-funktioner ger företag och webbplatser extra synlighet i sökresultaten.

Den enda SERP-funktionen du absolut borde optimera för är Featured Snippets. Dessa visas högst upp i sökresultaten och ger ytterligare information om ämnet.

För att optimera för utvalda utdrag måste du börja med att förstå sökavsikten bakom en fråga.

Till exempel, om sökfrågan du riktar in dig på är en process, är det troligt att det utvalda utdraget visar en webbplats som beskriver stegen.

Här kan vi se att det utvalda utdraget för sökfrågan “hur man bygger en webbplats” visar en artikel från Forbes som beskriver de steg du behöver följa.

Undersök det aktuella utvalda utdraget som visas för ditt målsökord. Är det bara ett kort svar eller består det av en lista?

Om det aktuella utvalda utdraget består av ett kort svar, så är det en bra indikation på att du måste följa samma logik.

Analysera sedan de sökord som det aktuella resultatet i det utvalda utdraget använder och rankas för. För att göra detta enklare kan du använda SEOptimers sökordsforskningsverktyg för att koppla in webbadressen till rankningssidan.

Läsa:  Hur man hittar SIM-kortets serienummer (ICCID) på Android...

Vårt verktyg kommer sedan att visa dig alla sökord som kan hittas på den sidan.

Nu när du vet vilka sökord du ska använda och hur du ska rama in innehållet baserat på sökavsikten, måste du skapa innehållet för att rankas i det utvalda utdraget.

För det första måste du se till att sidans övergripande struktur flyter smidigt och att den är lätt att förstå. Detta kan uppnås genom att använda H2 och H3 header taggar i innehållet.

Försök dessutom att inkludera målsökordet i dessa rubriktaggar, men bara om det är lämpligt. Du vill inte lägga till nyckelord slumpmässigt bara för sakens skull.

Därefter måste du optimera för det specifika utvalda utdraget. Det bästa sättet att gå tillväga är genom att studera det aktuella utdraget.

Notera vilka sökord som används, längden, strukturen och andra element, och optimera därefter.

Om du till exempel försöker visas i ett frågeutdrag, svara på sökfrågan genom att vara så kortfattad som möjligt. Slå inte runt med onödig information och var objektiv, så ge inte din åsikt om ämnet.

Faktum är att som en tumregel alltid svara på frågorna som ställs i rubriker eller underrubriker inom den första meningen, alltså inom de första 40 till 60 orden under den matchande rubriken.

När det gäller de andra SERP-funktionerna kan du följa samma logik. Kontrollera vad som rankas just nu och följ sedan samma strategi.

Hur man kontrollerar sökmotorns positionering av vilken sida som helst

Det är viktigt att du ständigt kontrollerar framstegen i dina ansträngningar genom att övervaka dina sökordspositioner i Google och andra sökmotorer.

Ahrefs har ett sökordsspårningsverktyg som kan användas för att övervaka och kontrollera sökordsrankningar över tid.

Lägg bara till din domän i vårt verktyg så visar vi dig de sökord som du för närvarande rankar för. Välj sedan de nyckelord som du vill övervaka och vårt verktyg visar dig din genomsnittliga position, positioner flyttade upp och positioner flyttade ned.

Slutsats

En sak som du måste vara medveten om är att det tar tid för dig att se resultatet av ditt arbete. Tyvärr kommer du inte att se förändringar i sökordsrankningen omedelbart.

Och som med allt inom SEO kommer det att ta tid innan du ser några betydande resultat och förändringar i din prestation.

Sökmotorpositionering kan dock erbjuda anmärkningsvärda fördelar när den utförs på rätt sätt. Genom att följa tipsen och idéerna som delas i det här inlägget kommer du att ha den bästa positionen för att förbättra din webbplatss sökmotorpositionering.