Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

SQLite vs MySQL: Vad är skillnaden och spelar det någon roll?

SQLite vs MySQL: Vad är skillnaden och spelar det någon roll?

Många webbutvecklare får inte välja vilken databas de använder eftersom webbhotell oftast väljer den åt dem. Men när du har ett val kan det vara svårt att välja ett. Till exempel är MySQL och SQLite båda liknande databaser, men har olika styrkor och svagheter.

Båda är kända som Relational Database Management Systems (RDBMS), som tenderar att vara den mest populära typen. Det beror på att de har bättre organisatoriska verktyg som gör dem lättare att använda.

Idag ska vi titta på vad var och en av dessa är, hur de skiljer sig och varför det ens är viktigt.

Vad är ett relationsdatabashanteringssystem?

Innan vi pratar om MySQL och SQLite specifikt, låt oss prata om vad ett RDBMS faktiskt är.

En RDBMS är en typ av databas som lagrar data i ett tabellformat som kan nås i förhållande till andra lagrade data. Tabeller kallas ofta för relationer och kan innehålla mycket information.

Denna struktur gör det mycket enkelt att hitta information i databasen samtidigt som man sammanställer korrelationer med varandra.

Till exempel att hitta kunder som bor i delstaten Texas som köpt en specifik produkt. Detta är en relationsfråga inom uppsättningar av databastabeller.

Som ett resultat har RDBMS blivit den mest populära typen av databas när det kommer till webbutveckling. I de flesta fall, när någon säger databas, hänvisar de till en RDBMS. Dessa databaser erbjuder ett brett utbud av fördelar som har gjort dem så populära.

Dessa inkluderar:

  • Lätt att hantera: Databastabeller är lätta att manipulera. Det är med andra ord lätt att göra ändringar eller uppdatera tabeller. Och du kan ge specifika användare åtkomst till specifika tabeller. Detta säkerställer att anställda bara ser den information de behöver.
  • Skalbarhet: Den information som webbplatsen samlar in och lagrar över tid växer ständigt. Och för att lagra all den informationen måste din databas växa tillsammans med den. Det är kärnan i RDBMS. Du kan enkelt utöka din databas, även om du kan behöva ytterligare hårdvara för att göra det.
  • Underhåll: En av de viktigaste rekommendationerna för att förbättra webbplatsens effektivitet är databasoptimering. Och när det kommer till RDBMS är det väldigt enkelt att göra eftersom de flesta har inbyggda verktyg som hjälper till att optimera prestanda och undvika dubbletter av data.
Läsa:  9 bästa metoder för smidig webbplatsnavigering

Sammantaget är dessa typer av databaser en perfekt lösning för webbplatser, varför de används idag.

Vad är MySQL?

MySQL är ett RDBMS med öppen källkod baserat på Structured Query Language (SQL), som är den överlägset mest populära databasen. Den är i jättebra skick just nu marknadsandel 44,49 %vilket gör det till en dominerande kraft i databaser.

I de flesta webbhotellmiljöer är MySQL standardalternativet. I många fall kanske du inte kan använda alternativet beroende på din värd. Detta beror på att MySQL kräver att en server körs och vanligtvis är förladdad på den servern.

Detta gäller särskilt delade värdmiljöer.

Denna databas är idealisk när du har flera användare. Varje användare kan tilldelas åtkomst till en specifik del av databasen. Detta hjälper till att säkerställa att känslig information, såsom kundbetalningsinformation, endast är synlig för de roller som behöver åtkomst till den.

Den stöder över 25 unika datatyper, vilket gör den användbar i nästan alla situationer.

Vad är SQLite?

SQLite är ett mjukvarubibliotek som tillhandahåller en lätt RDBMS-lösning. Som jämförelse är SQLite-biblioteket cirka 250KB, medan MySQL är cirka 600MB. Och till råga på allt lagras all denna information i en enda fil, vilket gör kopiering och flyttning riktigt enkel.

Normalt kräver en RDBMS en server för att köras. SQLite skiljer sig åt eftersom det inte kräver en riktig server. Istället för att behöva kommunicera med servern i en klient/server-arkitektur är applikationen integrerad med SQLite.

Eller i enklare termer, du kan direkt läsa och skriva databasfiler. Även om allt detta resulterar i en mycket enklare databas att använda, är den inte lika robust eller mångsidig som andra RDBMS-lösningar. Det är därför dess marknadsandel bara är 3,1 procent.

Den är dock idealisk för små projekt som inte kräver flera användare.

Så vad är skillnaden mellan SQLite och MySQL?

Nu när vi vet vad var och en är och en del av vad den ger till bordet, är det dags att prata specifikt om hur de skiljer sig åt.

Läsa:  15+ användbara PHP-verktyg för den dagliga webbutvecklaren: Gör utvecklingen snabb och njutbar

En bra utgångspunkt är användningskraven.

MySQL kräver att en server körs, medan SQLite inte gör det. Detta gör SQLite mycket billigare för mindre projekt, men på grund av vissa SQLite-begränsningar kanske det inte går att göra det du behöver.

En sådan begränsning är att SQLite inte stöder flera användare särskilt bra. Även om det är möjligt att använda flera användare, rekommenderas det inte. Till exempel, om två användare försöker skriva samtidigt kommer databasen att låsa sig ett tag.

Detta är inget problem med MySQL. Faktum är att flera användare är en av dess största styrkor. Som jag nämnde tidigare kan du tilldela specifika behörigheter till varje användare och flera användare kan skriva till olika filer samtidigt.

Detta är en stor anledning till att den är så populär.

En annan brist med SQLite är att den inte kan behandla mycket data på en gång. När du överskrider denna kapacitet kommer SQLites prestanda att minska. Av denna anledning används SQLite endast i små projekt och webbplatser. Som jämförelse kan MySQL enkelt skalas efter användarens behov.

Du måste dock köpa mer hårdvara för att utöka databasen, men du har alltid möjligheten, till skillnad från SQLite.

I slutändan är SQLite en lättviktslösning designad för små projekt med endast en användare, medan MySQL fungerar för projekt av alla storlekar och stöder flera användare.

På grund av dessa skillnader har MySQL blivit favoriten bland RDBMS-lösningar.

Vilken ska jag använda?

Tja, det beror verkligen på vad du behöver RDBMS till och om du verkligen har ett val.

Först måste du veta om ditt webbhotell stöder en annan databas. I allmänhet begränsar delade värdmiljöer dig till MySQL (eller MariaDB, en gren av MySQL). Detta eftersom en delad miljö måste fungera för alla som använder den.

Men om du köper ett hanterat VPS-konto kommer vissa webbvärdar att installera en andra databas om du begär det.

Det beror verkligen på webbhotellet.

Om webbhotellet stöder en annan databas finns det två huvudfaktorer för att välja vilken databas som ska användas:

  1. Hur mycket trafik får sajten?
  2. Behöver du flera användare?

Om din webbplats överstiger 100 träffar per dag och kräver flera användare, är MySQL vad du vill använda. Om inte är SQLite ett bra alternativ. Men om du tror att svaren på dessa frågor kan ändras, är MySQL förmodligen fortfarande det bättre alternativet.

Läsa:  Collectors Corner: Utnyttja appar för pengarlån för att utöka din samling

FAQ

Använder alla webbplatser relationsdatabaser?

Nej.

Många sajter väljer andra alternativ. Nyligen har NoSQL (icke-tabellbaserade databaser) blivit mer populärt. De finns i olika former, och i många fall använder webbplatser relationsdatabaser i kombination med andra.

Återigen, det beror verkligen på vad du behöver använda databasen till. Det finns många lösningar som kan fungera bättre under vissa omständigheter.

Vad är skillnaden mellan SQL och MySQL?

Detta är fortfarande en av de vanligaste frågorna för nybörjare. Enkelt uttryckt är SQL ett språk som används för att kommunicera med databaser, medan MySQL är en databas som använder SQL-språket. Den mest förvirrande delen är namnet, men det finns en bra förklaring till det.

Michael Widenius var en av uppfinnarna av MySQL, och han döpte databasen efter sin dotter My.

Stöder både SQLite och MySQL XML?

MySQL stöder XML. Du kan exportera tabeller till XML-format för att lagra dem utanför databasen, vilket kan hjälpa till att säkerhetskopiera viktig data.

Å andra sidan stöder inte SQLite XML, åtminstone inte inbyggt.

Det finns rotationsverktyg som du kan använda för att hålla SQLiteToTxt. Det är mer komplicerat än MySQL, men alternativet finns där om du absolut behöver det.

Min webbserver har MySQL installerat, vad kan jag göra?

Att använda en annan databas än standardinställningen på en webbserver kan vara obekvämt. Främst för att man oftast måste göra en förfrågan. Du kan göra detta genom att kontakta din ISP och begära att de installerar en annan databas på servern.

Dessa förfrågningar kan endast göras på dedikerade servrar eller VPS. Delade värdmiljöer accepterar inte dessa förfrågningar eftersom de påverkar alla användare av den servern.

Om webbhotellet stöder en annan databas som SQLite kan de ha resurserna att använda den.

Är det värt att byta databaser?

För de flesta vanliga webbplatser är det verkligen inte värt besväret att byta från standarddatabasen. Åtminstone förutsatt att ditt webbhotell använder något som MySQL eller MariaDB. Dessa databaser fungerar mycket bra varje typ från webbplatsen.

Realistiskt sett är den enda anledningen till att du byter databaser på en vanlig webbplats (blogg, e-butik, etc.) om du gillar den ena mer än den andra. Det är väldigt likt att välja ett CMS.

Läsa:  Lokal SEO: Vad är det? Och hur förbättrar du dig?

De utför alla samma uppgifter och du väljer den du vet hur du ska använda.

Stöder båda dessa att köra SQL-skript från en fil?

Ja.

Att köra SQL-skript från en fil är ett bra sätt att spara tid när du skapar en webbplats. Erfarna webbutvecklare använder ofta filerna de använder när de bygger en webbplats från grunden.

Detta säkerställer att varje databas kan konfigureras på samma sätt.

Ännu viktigare, att köra skript från filer kan spara mycket tid från att manuellt mata in data. Det finns dock många fall där det inte rekommenderas att använda filer för att köra skript, så fortsätt med försiktighet.

Hur ofta bör jag säkerhetskopiera min databas?

Detta beror verkligen på hur mycket ny data som läggs till, men jag rekommenderar alltid att du gör det minst en gång i veckan. Detta säkerställer att om något går fel, till exempel ett hårddiskfel, förlorar du bara några dagar som mest.

Ett av de bästa sätten att göra detta är att ställa in automatiska säkerhetskopieringar. Detta gör datahanteringen enklare och håller din data säker. Kom bara ihåg att förvara säkerhetskopian på en annan plats än originalet.

Om din hårddisk går sönder och du tappar både originalet och säkerhetskopian är det inte snyggt.

Både SQLite och MySQL fungerar i WordPress

Vilken databas du använder beror egentligen på preferenser och individuella behov, men var säker på att båda dessa och många andra databaser kommer att fungera med WordPress. Även om jag rekommenderar MySQL på grund av det överflöd av tillgängliga resurser, är valet ditt.

Kom bara ihåg att ditt webbhotell i slutändan bestämmer vilket alternativ du kan använda för databaser. Om du inte är nöjd med dessa alternativ är det ett bra alternativ att byta till ett webbhotell som stöder det du behöver.

Vilken databas föredrar du att använda? Hur stort inflytande hade onlinetjänsteleverantörens databas på registreringen?