Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Steg-för-steg-guide: Hur man skapar en Shopify-försäljningstratt

Steg-för-steg-guide: Hur man skapar en Shopify-försäljningstratt

Så du har lanserat din Shopify-butik fylld med produkter du brinner för.

Du luta dig tillbaka och väntar på att försäljningen ska rulla in. Men det gör de inte.

Dagar blir till veckor, sedan månader.

Nada.

Frågan dyker upp: Vad saknas?

Tja, här är hemligheten – du behöver en Shopify-försäljningstratt!

En försäljningstratt är en marknadsföringsmodell som illustrerar specifika stadier som dina besökare går igenom innan de bestämmer sig för att köpa från din Shopify-butik.

Det är med andra ord en visuell representation av Shopifys kundresa.

I den här guiden kommer du att lära dig hur du skapar en Shopify-försäljningstratt — från att identifiera kunders smärtpunkter till att skriva tacksidor för korsförsäljningsmöjligheter.

Om du vill ha återkommande köp och lojala kunder som förespråkar ditt varumärke, bör du börja bemästra dessa steg nu.

Låt oss börja med grunderna — vad är en Shopify-försäljningstratt?

Shopify försäljningstratt – vad är det?

Om du driver en onlinebutik på Shopify-plattformen är det viktigt att förstå hur en välkonstruerad försäljningstratt kan hjälpa kunderna genom köparens resa och i slutändan leda till fler konverteringar.

Vad är en försäljningstratt?

En försäljningstratt består av fem steg: Medvetenhet, Intresse, Beslut, Handling och Retention.

Varje steg representerar ett steg i försäljningscykeln där potentiella kunder antingen närmar sig ett köp eller hoppar av.

I varje skede av tratten kommer det att finnas färre personer än i det föregående – därför är den formad som en tratt!

Genom att förstå denna process och analysera data från verktyg som Google Analytics eller Hotjar (för att spåra besökarnas beteende) kan du identifiera områden där besökare kan hoppa av och arbeta för att förbättra dem.

De 5 stegen:

 1. Medvetenhet: Det är när potentiella kunder först blir medvetna om ditt varumärke eller produkt.
 2. Intressera: I det här skedet har de visat ett visst intresse för det du erbjuder men har ännu inte åtagit sig.
 3. Beslut: Här väger de upp sina alternativ innan de bestämmer sig för att köpa eller inte.
 4. Handling: Kunden har bestämt sig för att köpa av dig och slutför nu kassaprocessen.
 5. Bibehållande: Detta sista steg innebär att hålla befintliga kunder engagerade i ditt varumärke så att de kommer tillbaka för återkommande köp.

Med en effektiv Shopify-försäljningskanal kan du öka konverteringsfrekvensen genom att guida potentiella kunder genom köpprocessen.

Genom att förstå hur besökare beter sig i din webbutik kan du identifiera områden där förbättringar kan göras för att öka försäljningen och upprepade köp.

Skärmdump från Intäktsjakt

Hur man skapar en Shopify-försäljningstratt

Låt oss diskutera effektiva strategier du kan implementera i varje steg av Shopifys kundresa.

Läsa:  Hur man strategiskt lägger upp på Facebook-grupper med Buffer

Medvetenhetsstadium: Locka rätt besökare till din Shopify-butik

Det första steget i att skapa en framgångsrik Shopify-försäljningskanal är att locka potentiella kunder till din webbplats. Det bästa sättet att göra detta är genom att identifiera deras problem och visa upp hur dina produkter kan lösa dem.

Känn till deras smärtpunkter

Genomför undersökningar eller värd fokusgrupper för att ta reda på vad som stör dina kunder. Verktyg som Hotjar tillhandahåller värmekartor och användarinspelningar för att se hur besökare interagerar med din webbplats.

Öka synligheten genom annonser

Sälj inte bara produkter i dina annonser – lös dina kunders problem. En välgjord annons som tar itu med ett specifikt problem kan öka klickfrekvenser och omvandlingar.

Med Facebook-annonsering kan du rikta in dig på specifik demografi baserat på intressen, beteenden, plats och mer. Genom att använda iögonfallande grafik och övertygande annonstext som lyfter fram fördelarna med din produkt eller tjänst istället för bara dess funktioner, kan du fånga användarnas uppmärksamhet och bygga varumärkesmedvetenhet bland dem som med största sannolikhet är intresserade av vad du har att erbjuda.

Google Ads är en annan plattform som ytterligare kan öka din butiks synlighet under medvetenhetsstadiet av försäljningstratten.

Med Google Ads kan företag som ditt synas på de bästa SERP-positionerna när människor söker efter sökord som är relaterade till dina produkter utan att behöva någon tidigare SEO-erfarenhet. Du kan bjuda på specifika sökord genom annonseringsmodellen betala-per-klick (PPC), där du bara debiteras när någon klickar på din annons.

Guide shoppare genom Shopify Customer Journey

Medvetenhetsstadiet i en Shopify-försäljningskanal handlar om att vägleda kunder från första upptäckt till övervägande.

Hur gör du det? Genom att tillhandahålla användbar information som svarar på deras frågor längs vägen.

Ett effektivt sätt att göra detta är genom att optimera produktsidor med relevant innehåll som detaljerade beskrivningar, högkvalitativa bilder, videor som visar funktioner/fördelar/användning av dina produkter och kundrecensioner/rekommendationer.

Se till att dessa element är lättillgängliga så att besökarna inte behöver söka för hårt efter dem.

Använd tydliga uppmaningar på hela din webbplats och rikta användarna mot specifika åtgärder som “Lägg till i kundvagnen” eller “Läs mer”.

Studera din Shopify Analytics

För att verkligen förstå var din trafik kommer ifrån under medvetenhetsstadiet är det viktigt att övervaka din Shopify-analys regelbundet. Detta kommer att hjälpa till att identifiera områden som behöver förbättras och samtidigt lyfta fram framgångsrika marknadsföringskampanjer som bör replikeras.

Se till att du spårar allt som har med besökarnas beteende att göra: sidvisningar, avvisningsfrekvens, tid på webbplatsen, besökta sidor etc. Detta kommer att ge insikt i hur bra varje element i din försäljningstratt presterar vid varje steg på vägen till köp.

Skärmdump från HubSpot

Övervägande: Visa att din produkt är värd det

När potentiella kunder når övervägandestadiet i din Shopify-försäljningskanal, jämför de dig aktivt med dina konkurrenter. De kommer att granska varje aspekt av din onlinebutik och utvärdera om de ska göra ett köp från dig eller inte.

Vid det här laget måste du övertyga dem om att dina produkter är det bästa tillgängliga valet.

Hantverk övertygande produktbeskrivningar

Dina produktbeskrivningar ska tilltala kundernas behov och känslor samtidigt som de förklarar hur de kan dra nytta av att använda dina produkter. Var noga med att använda ett språk som resonerar med dem och lyfter fram unika egenskaper och fördelar som är relevanta för deras liv.

Läsa:  Vinted: hur du använder den och varför du gillar den

Lider du av writer’s block? Låta Innehåll i skala ta hand om dina produktbeskrivningar! AIMEE är en smart chatbot som kan skriva alla typer av marknadsföringsinnehåll åt dig — så att du kan fokusera på det du är bäst på: att sälja.

Visa upp professionella bilder

67 % av onlineshopparna säg att bilder av hög kvalitet är “mycket viktiga” när du bestämmer dig för om du ska köpa något eller inte. Det betyder att du bör införliva bilder av hög kvalitet på alla dina sidor som en del av din strategi för försäljningstratt i Shopify-butiker.

Använd riktiga människor i fotograferingar om möjligt. Undvik stock-looking bilder till förmån för mer realistiska.

Tips för att ta bra bilder:

 • Undvik suddiga bilder: Se till att alla fotografier ser professionella ut genom att se till att de är skarpa och väl upplysta.
 • Visa upp vinklar: Visa flera vinklar så att kunderna kan se hur produkten ser ut ur olika perspektiv.
 • Lägg till sammanhang: Inkludera andra föremål i en bild så att kunderna har en bättre förståelse för hur stor/liten/mångsidig artikeln är jämfört med andra föremål runt den.

En svårförklarlig produkt behöver effektiva foton för att hjälpa kunder att bestämma om de vill köpa den, som den här stenknivsliparen från Mollyjogger

Markera positiva recensioner

Social proof spelar en viktig roll för att övertyga potentiella köpare under deras beslutsprocess. Bädda in positiva recensioner i avsnitt på hemsidan som “Rekommendationer” eller “Vad våra kunder säger” för att övertyga besökarna om att din produkt är värd det. Du kan också använda dem i annonser eller på enskilda produktsidor också.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna visa upp värdet av dina produkter och vinna över potentiella köpare under övervägandefasen av deras kundresa.

Källa: HubSpot

Konverteringsstadiet: Förvandla dina besökare till kunder

Grattis! Du har framgångsrikt väglett potentiella kunder genom medvetenhets- och övervägandestadierna i försäljningstratten. Nu är det dags att förvandla dessa besökare till betalande kunder.

Skapa effektiva CTA:er: Ett sätt att konvertera dina besökare är genom att använda tydliga och motiverande uppmaningar (CTAs). En CTA kan vara en knapp eller text som uppmanar din butiks besökare att vidta åtgärder. Det ska skapa brådska, lova värde och vara enkelt men ändå catchy.

Placera CTAs strategiskt på produktsidor eller på hela din webbplats för att uppmuntra köp.

Design för bättre UX: Din Shopify-butiksdesign spelar en viktig roll för omvandlingsfrekvensen. Undvik en butik som ser skräppost ut med för många popup-fönster eftersom det kan driva bort folk från att köpa även om du säljer fantastiska produkter.

Investera i ett betalt tema för din webbutik och anpassa det efter ditt varumärkes identitet för en bättre användarupplevelse.

Se dessutom till att navigeringen på din webbplats är enkel så att kunderna inte går vilse och letar efter relaterade produkter de vill köpa.

Medborgarskapet är ett bra exempel på en Shopify-butik med bra UX, tydlig navigering och solid design.

Prioritera kundsupport: Dålig kundsupport kan förstöra allt det hårda arbete du har lagt ner på att skapa en välkonstruerad försäljningstratt i Shopify-butiker. Prioritera bra kundservice genom att minimera väntetider för kundtjänstlinjer, svara snabbt via e-post eller tillhandahålla livechattalternativ tillgängliga 24/7 om möjligt.

Läsa:  Hur du använder innehållsmarknadsföring för att växa ditt företag 2024

Källa: HubSpot

Lojalitets- och påverkansstadier: Gör dina kunder nöjda

Lojalitets- och opinionsbildningsstadierna är avgörande för framgången för alla företag. Det är viktigt att behålla nuvarande kunder eftersom det är billigare än att skaffa nya, och att ha nöjda kunder som förespråkar ditt varumärke kan avsevärt påverka potentiella köpares beslut.

Anpassa erbjudanden

Analysera dina kunders köphistorik med Shopify-analyser eller andra appar som finns tillgängliga på plattformen. Baserat på deras tidigare köp, skicka personliga erbjudanden som relaterar till deras intressen istället för generiska rabatter som kanske inte tilltalar dem.

Detta tillvägagångssätt visar att du bryr dig om deras preferenser och uppskattar deras verksamhet, vilket ökar chanserna för upprepade köp.

Undersökningar och feedback

När en kund har slutfört ett köp från din onlinebutik, skicka ett tackmeddelande eller ett uppföljande e-postmeddelande till dem som uttrycker tacksamhet för att ha valt ditt varumärke framför andra. Du kan också inkludera undersökningar som begär feedback om deras erfarenhet av kassaprocessen eller produktsidor.

Denna information hjälper dig att förstå vad som fungerar bra när det gäller användarupplevelse och identifiera områden där förbättringar är nödvändiga. Att reagera snabbt på negativ feedback visar på god kundservicefärdighet. Samtidigt kan problem som tagits upp av befintliga kunder förhindra att framtida problem uppstår.

Skapa en gemenskap kring ditt varumärke

Din närvaro på sociala medier bör vara mer än att bara lägga upp kampanjer för produkter som säljs i butik. Använd plattformar som Facebook eller Instagram för att skapa gemenskaper runt ditt varumärke genom att dela underhållande innehåll som är relevant för följares intressen.

 • Dela tips relaterade till produkter som säljs i butiken.
 • Skapa inlägg om populära helgdagar på sociala medier som är relevanta för ditt varumärke.
 • Marknadsför tävlingar som uppmuntrar följare att tagga dig i berättelser med dina produkter.

Genom att implementera dessa strategier kan du bygga en lojal kundbas som förespråkar ditt varumärke. Kom ihåg att fokusera på att skapa personliga upplevelser och engagerande innehåll som får kunder att känna sig värdefulla. Nöjda kunder är mer benägna att återvända och rekommendera din webbutik till andra!

Fler tips och strategier för att bygga en effektiv Shopify-försäljningstratt

Value Ladder Sales Funnel Model

Vill du skjuta i höjden för dina intäkter? Prova det beprövade värdetrappa säljtrattmodell.

 • Lägg bara till kompletterande artiklar till din bästsäljande produkt för att skapa ett oemotståndligt erbjudandepaket för kunderna.
 • Börja med din mest populära produkt och fundera på vilka tillbehör eller tjänster som kan förbättra dess funktionalitet. Kanske utökad garanti? Personlig kundsupport? Allt som tillför värde till kundupplevelsen.

Källa: Heights Plattform

Många Shopify-butiker har funnit framgång med den här modellen – de har sett ökade konverteringsfrekvenser och högre genomsnittliga ordervärden från paket som erbjuds i deras kanaler.

Beställningsformulär Bumps

Beställningsformulär är det enklaste sättet att uppgradera ditt huvuderbjudande och uppmuntra ytterligare köp.

Lägg bara till en lockande produkt eller tjänst som kompletterar huvudköpet, som premiumsupportpaket, rabatterade tillbehör eller exklusivt innehåll.

Detta kommer inte bara att öka de genomsnittliga transaktionsvärdena, utan det kommer också att minska antalet övergivna vagnar genom att effektivisera utcheckningsprocessen.

Läsa:  9 smarta knep för att optimera SEO för Shopify-samlingar

Med färre steg för shoppare och mindre friktion i köpprocessen kommer du att se fler slutförda transaktioner och upprepade köp.

Blymagneter och introduktionserbjudanden

Ta dina kundrelationer till nästa nivå genom att implementera leadmagneter eller introduktionserbjudanden i din strategi för försäljningstratt.

Detta ger kunderna ett incitament att förbli delaktiga i ditt varumärke, inte bara dra in potentiella.

Att göra detta:

 • Skapa en lockande blymagnet som löser ett problem för din publik. Populära blymagneter inkluderar fuskblad, PDF-filer, e-böcker, checklistor, guider, rapporter, vitböcker, verktygssatser, handledningar, arbetsböcker och mer.
 • Marknadsför det genom sociala mediekanaler och e-postmarknadsföringskampanjer.
 • Analysera dess prestanda regelbundet och gör nödvändiga justeringar baserat på feedback från användarna.

Merförsäljningsstrategier

Att erbjuda en dyrare produkt eller extra vara till ett befintligt köp är en metod för att förbättra engagemang och konverteringar.

Att integrera merförsäljningsstrategier med andra digitala marknadsföringstaktiker som Facebook-annonser, YouTube-kampanjer och bloggande kan avsevärt öka räckvidden och leda mer trafik till din webbplats.

Spåra din framgång genom att använda Google Analytics tillsammans med Shopifys inbyggda analysverktyg för att mäta mätvärden som genomsnittligt beställningsvärde (AOV), konverteringsgrad i procent (CR%) och avhoppsfrekvens (CAR%).

Korsförsäljning med tacksidor

Underskatta inte kraften med tacksidor i din försäljningstratt – de är en guldgruva för korsförsäljning.

När en kund har gjort sitt köp känner de sig sannolikt nöjda med sig själva, så varför inte dra nytta av den känslan? Varför inte dra nytta av den positiva atmosfären?

Nyckeln till framgångsrik korsförsäljning är relevans. Erbjud produkter som kompletterar eller förbättrar det kunden redan har köpt för att öka dina intäktsmarginaler.

Du kan också bunta ihop relaterade varor till ett rabatterat pris för att skapa ett oemotståndligt erbjudande som uppmuntrar kunderna att spendera mer än de planerat.

Att erbjuda mervärdesprodukter som kunder kanske inte har tänkt på är ett effektivt sätt att förbättra shoppingupplevelsen, uppmuntra till mer försäljning och kundlojalitet.

Detta tillvägagångssätt hjälper till att bygga starkare relationer med dina kunder, öka varumärkeslojalitet och upprepade köp över tid.

Slutsats

Att lära sig hur man skapar en Shopify-säljtratt är viktigt för att öka konverteringarna och generera upprepade köp. Genom att förstå dina potentiella kunders behov och preferenser kan du skapa en onlinebutik som tillgodoser deras krav och levererar en sömlös shoppingupplevelse.

Under hela den här artikeln har vi diskuterat vikten av att ha en välkonstruerad försäljningstratt för din Shopify-butik. Vi undersökte olika stadier av försäljningscykeln från medvetenhet till retention och lyfte fram hur varje steg spelar en viktig roll för att driva intäktstillväxt.

Kom ihåg att använda Google Analytics för att spåra kundernas beteende, optimera dina produktsidor, förenkla kassaprocessen och utnyttja appar för att förbättra funktionalitet och prestanda. Genom att göra det kan du dra nytta av Shopifys kraftfulla funktioner och bygga långvariga relationer med dina kunder.

Så vad väntar du på? Börja bygga din Shopify-säljtratt, integrera WriteSonic i ditt arbetsflöde och se din onlinebutik växa!