Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Teknisk SEO vs Content SEO: Nycklar till framgång i rangordningen

Teknisk SEO vs Content SEO: Nycklar till framgång i rangordningen

Bredvid sökordsforskning, teknisk optimering är den mest populära SEO-taktiken. Det beror på att teknisk SEO kan ha en betydande effekt på en webbplats prestanda i Googles sökresultat.

Om din sida inte kan genomsökas av sökmotorer kommer den inte att visas på SERP oavsett dess kvalitet och relevans.

Och med 59 % av all webbplatstrafik över hela världen kommer från mobiltelefoner, blir en webbplats mobilvänlighet och sidhastighet ännu viktigare tekniska SEO-faktorer. Sidor som inte laddas ordentligt på en liten skärm skapar en negativ användarupplevelse – vilket kan stänga av läsarna och resultera i dåliga Google-rankningar.

Detta blogginlägg kommer att förklara skillnaden mellan teknisk SEO vs innehåll SEO, utforska de unika egenskaperna hos varje strategi och hur de kompletterar varandra för att förbättra din webbplats prestanda.

Vi kommer att bryta ner krångligheterna med på sidan och teknisk SEO, identifiera vanliga problem du kan möta med dålig teknisk optimering och bästa praxis för att undvika dem.

Genom att behärska dessa element kommer du att vara väl rustad att optimera innehållet för både användare och sökmotorer.

Teknisk SEO vs Content SEO

SEO-strategier på och utanför sidan är nödvändiga element i sökmotoroptimering. Teknisk SEO är dock lika viktigt för att få din webbplats att klättra uppför SERP:erna.

Vad är teknisk SEO?

Teknisk SEO avser optimering bakom kulisserna av din webbplats för sökmotorer. Teknisk SEO inkluderar en mängd olika element som kan förbättra funktionen, användbarheten och närvaron av din webbplats i sökmotorernas resultat.

Nyckelkomponenter i teknisk SEO

För att ge dig en uppfattning om vad teknisk SEO innebär, låt oss dela upp några nyckelkomponenter:

 • Genomsökningsbarhet: Se till att sökmotorrobotar enkelt kan komma åt och genomsöka innehållet på din webbplats.
 • Indexering: Se till att dina sidor är korrekt indexerade av sökmotorer så att de visas i relevanta sökningar.
 • Webbplatskartor: Skapa en tydlig färdplan för sökrobotar med XML-webbplatskartor.
 • Paginering och kanonisering: Hantera problem med duplicerat innehåll och vägleda sökrobotar genom dina webbplatssidor med hjälp av kanoniska taggar eller pagineringsattribut som “rel=prev/next”.
 • Hreflang-taggar och internationalisering: Optimera flerspråkiga webbplatser med hjälp av lämpliga språktaggar för att ge användarna rätt version baserat på deras plats-/språkpreferenser.

Vad är Content SEO?

Content SEO, å andra sidan, fokuserar på att optimera det faktiska innehållet på din webbplats för sökmotorer. Detta inkluderar:

 • Beskrivande sökord: Inkludera relevanta och beskrivande sökord i ditt innehåll för att hjälpa sökmotorer att förstå vad din sida handlar om.
 • Metabeskrivningar: Skriv övertygande metabeskrivningar som korrekt sammanfattar ditt innehåll och lockar användare att klicka sig vidare till din webbplats.
 • Skapa innehåll av hög kvalitet: Publicera högkvalitativt, informativt innehåll som tillfredsställer användarnas sökavsikt och ger värde.
 • Off-page SEO: Bygg bakåtlänkar och locka till sig sociala medier för att öka din webbplats auktoritet och synlighet i sökrankningar.
Läsa:  Så här påverkar Googles grundläggande webbviktigheter din SEO

Var överlappar teknisk SEO och innehåll SEO?

Även om teknisk SEO och innehålls SEO kan verka som två separata enheter, överlappar de faktiskt varandra på flera nyckelområden:

 • Mobile-first indexering: Att se till att din webbplats är optimerad för mobila enheter är avgörande för både teknisk och innehållsmässig SEO.
 • Viktiga webbviktigheter: Dessa tekniska element mäter webbplatsens hastighet, interaktivitet och visuell stabilitet, vilket är viktigt för både användarupplevelsen och sökmotorrankningen.
 • Kanoniska webbadresser: Att hantera kanoniska webbadresser på rätt sätt är viktigt för både teknisk och innehållsmässig SEO för att undvika problem med dubbletter av innehåll.
 • Produktbeskrivningar: Att skriva högkvalitativa produktbeskrivningar som innehåller nyckelord och ger värde är viktigt för både teknisk och innehållsmässig SEO.
 • Användarupplevelse: Att skapa en positiv användarupplevelse genom bra innehåll och en väl optimerad webbplats är viktigt för både teknisk och innehållsmässig SEO.

Varför spelar det någon roll?

Så varför ska du bry dig om att förstå SEO-innehåll kontra teknisk SEO?

Svaret är enkelt: eftersom Google gör det.

En väloptimerad webbplats är mer sannolikt att rankas högre i sökresultaten, vilket leder till ökad organisk trafik och omvandlingar. Dålig teknisk SEO eller innehålls SEO kan leda till en minskning av sökmotorernas ranking och trafik.

Teknisk SEO och innehåll SEO samverkar för att skapa en stark grund för din webbplats sidor. Genom att fokusera på båda kan du förbättra din webbplats användarupplevelse, sökmotors synlighet och i slutändan din resultat.

Fördelar med teknisk SEO

Varför ska du ens bry dig om teknisk SEO? Tja, det visar sig att det finns många fördelar med att implementera en omfattande teknisk SEO-strategi för din webbplats.

Låt oss utforska dessa fördelar.

Förbättrad webbplatsprestanda

En väl optimerad sajt innebär snabbare laddningstider och bättre användarupplevelse (UX). Detta är avgörande eftersom enl Google forskning53 % av mobilanvändarna överger webbplatser som tar längre tid än 3 sekunder att ladda.

Högre sökmotorranking

Ingen överraskning här – korrekt teknisk SEO hjälper sökmotorer att genomsöka och indexera din webbplats mer effektivt, vilket också hjälper dem att förstå vad det handlar om och om informationen du tillhandahåller är värdefull.

Detta kan hjälpa ditt innehåll att rankas högre i sökresultaten, vilket leder till ökad synlighet och organisk trafik.

Bättre användarupplevelse (UX)

En optimerad webbplats laddas inte bara snabbt utan erbjuder också sömlös navigering och tillgänglighet mellan enheter. Detta innebär att de olika typerna av människor som surfar på din webbplats kommer att få bättre upplevelser.

Ökade konverteringsfrekvenser och intäkter

När din webbplats är optimerad för teknisk SEO kan det leda till ökade konverteringsfrekvenser och intäkter. Det beror på att en väloptimerad sajt ger en bättre användarupplevelse, vilket kan leda till mer engagemang och i slutändan mer försäljning.

Läsa:  Hur man använder SMS-marknadsföring denna jul för att få ditt företag att växa

Framtidssäkra din webbplats

Genom att följa tekniska bästa metoder för SEO säkerställer du att din webbplats är förberedd för framtida algoritmuppdateringar och ändringar i riktlinjerna för sökmotorer.

Översättning: Du kommer att ligga före konkurrenterna.

Kort sagt, att investera tid och ansträngning i teknisk SEO kan avsevärt förbättra din webbplats prestanda och användarupplevelse, och i slutändan öka dess synlighet i sökresultat.

Så om du vill skapa högkvalitativt innehåll som rankas bra på sökmotorernas resultatsidor, är det viktigt att fokusera på både innehålls-SEO och teknisk SEO.

Detta innebär att skapa informativt innehåll som innehåller beskrivande nyckelord och att se till att din webbplats sidor är optimerade för grundläggande webbviktigheter, webbplatshastighet och mobil-först-indexering. Genom att göra det kommer du att kunna skapa en webbplats som Google gillar och som ger en fantastisk användarupplevelse för din publik.

Teknisk SEO vs innehåll SEO: Misstag att undvika

Även om både innehålls-SEO och teknisk SEO är viktiga för att uppnå höga sökrankningar, kan dålig teknisk SEO undergräva även det bästa innehållet. Å andra sidan kommer även det mest perfekta exemplet på teknisk SEO att gå till spillo om ditt innehåll inte är bra.

Här är några vanliga tekniska SEO- och SEO-problem för innehåll att se upp med.

Vanliga tekniska SEO-problem

 1. Genomsökningsfel: När sökmotorer inte kan komma åt eller indexera din webbplats ordentligt kan det skada din sökranking. Använd verktyg som Google Search Console för att identifiera och åtgärda genomsökningsfel.
 2. Långsam laddningshastighet: Webbplatser som tar för lång tid att ladda kan frustrera din publik och skada din sökrankning. Optimera bilder, aktivera webbläsarcache och förminska kod för att förbättra webbplatsens hastighet.
 3. Trasiga länkar: Återvändslänkar kan skada användarupplevelsen och sökrankingen. Använd verktyg som Broken Link Checker för att hitta och fixa dem.
 4. Duplicerat innehåll: Att ha samma innehåll på flera sidor kan förvirra sökmotorer och skada din sökranking. Använd verktyg som Siteliner eller Ahrefs Site Audit för att hitta och lösa problem med duplicerat innehåll.
 5. Dålig mobilupplevelse: Med mer än hälften av webbtrafiken som kommer från mobila enheter är en responsiv design avgörande för både användarupplevelsen och sökrankingen. Testa din webbplats med Googles mobilvänlighetstest.
 6. Osäker webbplats: HTTPS är nu en rankningsfaktor, så se till att din webbplats har ett SSL-certifikat installerat. Kontrollera din säkerhetsstatus med det kostnadsfria verktyget SSL Labs Test.

Vanliga SEO-problem med innehåll

 1. Alltför reklaminnehåll: Att ständigt driva reklambudskap kan stänga av din publik. Det är viktigt att hitta en balans mellan att marknadsföra ditt varumärke och tillhandahålla värdefullt, informativt eller underhållande innehåll. Fokusera på att bygga relationer och ge värde till din publik.
 2. Dålig grammatik och stavning: Innehåll full av grammatiska fel och stavfel kan få ditt varumärke att framstå som oprofessionellt och slarvigt. Det undergräver din trovärdighet och kan avskräcka potentiella kunder.
 3. Inkonsekvent varumärkesröst och ton: Ditt varumärke bör ha en konsekvent röst och ton över allt digitalt innehåll. Inkonsekvenser kan förvirra din publik och späda ut ditt varumärkes identitet. Se till att ditt innehåll stämmer överens med dina varumärkesvärderingar, meddelanden och personlighet.
 4. Otillräcklig faktakontroll: Att publicera innehåll med faktafel eller felaktig information skadar ditt varumärkes trovärdighet. Dubbelkolla alltid ditt innehåll för korrekthet och se till att alla påståenden eller statistik backas upp av tillförlitliga källor.
 5. Brist på publikens förståelse: Att inte förstå din målgrupp kan leda till innehåll som inte stämmer in på dem. Om ditt innehåll inte tillgodoser deras behov, preferenser eller smärtpunkter kommer det att vara ineffektivt och kan till och med fjärma din publik.
 6. Oackrediterat innehåll: Att använda innehåll från externa källor utan korrekt ackreditering kan leda till juridiska och etiska problem. Det är viktigt att ge kredit där det är lämpligt och korrekt tillskriva eventuella citat, bilder eller information som du inkluderar i ditt innehåll. Underlåtenhet att tillhandahålla korrekt ackreditering bryter inte bara mot upphovsrättslagar utan undergräver också ditt varumärkes integritet och kan skada relationer med andra innehållsskapare eller branschexperter. Sök alltid tillstånd när det behövs och ange tydliga referenser eller citat för allt externt innehåll du använder.
 7. Brist på djup: Innehåll som saknar substans eller värde ger liten eller ingen meningsfull information till läsaren. Tunt innehåll misslyckas inte bara med att engagera din publik utan rankas också dåligt i sökmotorernas resultat. Det är viktigt att fokusera på att skapa omfattande och informativt innehåll som tillgodoser din publiks behov och intressen.
Läsa:  Hur man odlar innehåll effektivt: Strategier för framgång

Genom att ta itu med dessa vanliga tekniska och innehållsmässiga SEO-problem kan du förbättra din webbplats prestanda i sökmotorranking och se till att ditt högkvalitativa innehåll får den uppmärksamhet det förtjänar.

Kom ihåg att att skapa bra innehåll bara är halva striden. Att införliva tekniska SEO bästa praxis är avgörande för att uppnå långsiktig framgång i sökmotoroptimering.

När ska jag fokusera på teknisk SEO eller Content SEO?

Både teknisk SEO och innehålls-SEO är viktiga för att förbättra din webbplatss synlighet i sökmotorernas resultat. Fokus på var och en beror på det aktuella tillståndet på din webbplats och dina specifika mål.

Här är en allmän riktlinje för att förstå SEO-innehåll kontra teknisk SEO och när man ska fokusera på varje aspekt.

Fokusera på teknisk SEO när:

 • Du har en ny webbplats: I de tidiga stadierna är det avgörande att se till att din webbplats är tekniskt optimerad för sökmotorer. Detta inkluderar att ställa in korrekta URL-strukturer, optimera sidladdningshastighet, implementera XML-webbplatskartor och göra din webbplats mobilvänlig.
 • Du har problem med indexering eller genomsökning: Om dina webbplatssidor inte indexeras korrekt eller om sökmotorer har problem med att genomsöka din webbplats, blir teknisk SEO en prioritet. Åtgärda problem som trasiga länkar, duplicerat innehåll eller felaktiga kanoniska taggar som kan hindra sökmotorrobotar från att effektivt genomsöka och indexera din webbplats.
 • Din webbplats prestanda är undermålig: Sidor som laddar långsamt, dålig användarupplevelse eller tekniska fel kan påverka dina SEO-ansträngningar negativt. Åtgärda tekniska problem, optimera din webbplats prestanda och se till att den ger användarna en sömlös upplevelse.

Fokusera på SEO för innehåll när:

 • Din webbplats har en solid teknisk grund: När din webbplats är tekniskt optimerad kan du flytta ditt fokus mot att skapa högkvalitativt innehåll som ger värde till din målgrupp. Utveckla en innehållsstrategi, genomför sökordsundersökningar och optimera ditt innehåll för att passa relevanta sökfrågor.
 • Du vill förbättra organisk ranking och synlighet: Innehåll spelar en avgörande roll för att förbättra din webbplatss ranking i sökmotorresultat. Genom att skapa informativt, välskrivet och engagerande innehåll ökar du sannolikheten för att attrahera organisk trafik och generera bakåtlänkar, vilket båda bidrar till ökad synlighet för sökmotorer.
 • Du riktar in dig på specifika sökord eller ämnen: Innehåll SEO är särskilt viktigt när du siktar på att rangordna för specifika sökord eller täcka vissa ämnen heltäckande. Se till att ditt innehåll är optimerat med relevanta sökord, innehåller korrekt rubrikstruktur, inkluderar interna och externa länkar och ger en fantastisk användarupplevelse.
Läsa:  Vilken är den bästa lösningen för SEO-innehållsoptimering?

Kom ihåg att teknisk SEO och innehåll SEO är sammankopplade, och det är en pågående process. En väl optimerad webbplats kräver båda aspekterna för att fungera effektivt tillsammans. Övervaka regelbundet din webbplats prestanda, analysera användarbeteende och gör justeringar efter behov för att uppnå bästa resultat i sökmotorranking och användarupplevelse.

Slutsats

Att förstå teknisk SEO vs innehåll SEO är viktigt för framgångsrik webbplatsoptimering. Optimering på sidan fokuserar på att skapa högkvalitativt innehåll som resonerar med din publik, medan teknisk SEO säkerställer att din webbplats är strukturerad på ett sätt så att sökmotorer enkelt kan genomsöka och indexera.

Genom att implementera bästa praxis för båda typerna av optimering kan du förbättra din webbplatss synlighet i sökresultat och attrahera mer organisk trafik. Kom ihåg att regelbundet kontrollera efter vanliga tekniska problem som trasiga länkar eller långsam sidhastighet för att säkerställa optimal prestanda.

Visste du att SEO för innehåll är inbyggt i appen WriteSonic? Det är den enda AI-skribenten som är utbildad för att generera Google-förberedda blogginlägg på ett ögonblick! Prova det idag för att börja skapa säkert, originellt, rankat innehåll.