Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

TYPO3 vs WordPress: Vilken är den bästa plattformen 2024?

TYPO3 vs WordPress: Vilken är den bästa plattformen 2024?

Det är inte lätt att bestämma vilken plattform du ska bygga din webbplats på, och de två mer populära alternativen är TYPO3 och WordPress. Var och en har sina styrkor och svagheter, och detta väcker frågan om vilken plattform som är bättre.

Även om båda är gratis och öppen källkod CMS-plattformar skiljer de sig mycket åt i sin målgrupp. Som ett resultat kan det vara lite svårt att jämföra dem, men det är det vi är här för.

Idag jämför jag varje plattform i flera kategorier för att se vilken som är bättre.

TYPO3 vs WordPress: Översikt

Innan vi tittar på specifika kategorier, låt oss ta en snabb översikt över vad varje plattform är i sin kärna. Detta ger oss en bättre förståelse för vad varje plattform är byggd för.

Vad är TYPO3?

TYPO3 är ett företagsinnehållshanteringssystem med öppen källkod designat för erfarna webbutvecklare. Som ett resultat är dess installationsprocess lite mer krävande än de flesta moderna CMS-plattformar, men det är fortfarande hanterbart.

Även om inlärningskurvan är något högre är det fortfarande ett populärt val bland företag på företagsnivå.

Byggd med företagsföretag i åtanke, hittar du en mängd användbara multitasking-verktyg och de högsta säkerhetsstandarderna i branschen. Det är också packat med olika SEO-verktyg inbyggda direkt i systemet.

Även om det finns några verktyg du kan köpa för extra funktioner, finns det mesta av det du behöver redan i plattformen, vilket är fantastiskt för något som är gratis att använda.

Du måste dock utföra rutinunderhåll för bästa resultat.

Vad är WordPress?

WordPress är ett innehållshanteringssystem med öppen källkod som ursprungligen gjordes för att blogga. Den har fortfarande sina starka rötter i bloggandet, men har utvecklats över tiden och kan skapa vilken webbplats som helst samtidigt som den stödjer företag på alla nivåer.

Denna mångsidighet har gjort den till den mest populära plattformen för att bygga webbplatser.

Överraskande nog är en så flexibel plattform väldigt enkel att använda. Detta beror på att du kan skapa en fantastisk webbplats utan att någonsin skriva en kodrad. Istället läggs nya funktioner och modeller till genom att installera rätt plugins och teman för jobbet.

Läsa:  De vanligaste misstagen vid outsourcing av mjukvaruutveckling och hur man undviker dem

Som ett resultat har det blivit det mest nybörjarvänliga alternativet på marknaden. Det betyder att du har en enorm community att arbeta med, vilket gör det enkelt att hitta utvecklare som kan plattformen och du kan hitta många resurser online.

Notera: Det finns faktiskt två WordPress-plattformar, WordPress.com och WordPress.org. Den här jämförelsen fokuserar uteslutande på den självvärdade versionen av WordPress, WordPress.org.

Så vad är skillnaden?

TYPO3 gjordes för företag på företagsnivå, medan WordPress började som en enkel bloggplattform innan det utvecklades till det mest flexibla innehållshanteringssystemet på marknaden. Som ett resultat byggdes TYPO3 för mer erfarna användare, medan WordPress är byggt med nybörjare i åtanke.

Medan TYPO3 har allt du behöver från början, kräver WordPress att du installerar de verktyg du vill använda som plugins. Därmed finns bara de verktyg du vill ha eller behöver.

TYPO3 vs WordPress: Användarvänlighet

Generellt sett är de två största avgörande faktorerna när man väljer en plattform att bygga på pris och användarvänlighet. I det här fallet är de båda gratis, så plattformstillgänglighet kommer sannolikt att vara den avgörande faktorn för de flesta.

Låt oss se vilken plattform som är mer tillgänglig.

TYPO3 Enkel att använda

Tyvärr är TYPO3 inte nybörjarvänligt. Det är en plattform på företagsnivå, så skaparna antog att företag skulle anlita webbutvecklare med nödvändig kunskap.

Detta innebär också att företag vanligtvis måste spendera mer på webbutvecklare, vilket ökar projektkostnaderna.

Men för de med förkunskaper är plattformen inte svår att plocka upp.

En sak som gör det lite mer komplicerat är hur många funktioner du får ur lådan. Generellt sett är fler funktioner bra, men det kan vara väldigt överväldigande när du först tittar på plattformen, det vill säga om du faktiskt kan installera den.

Många användare tycker att installationen är svår. Även om det finns en praktisk installationsguide som hjälper dig att ställa in installationen, verkar det vara ett problem att komma till den. Du måste ärligt talat förbereda installationsfilerna först.

Det säger sig självt att en nybörjare kommer att kämpa.

WordPress tillgänglighet: Vinnare

WordPress är byggt för nybörjare och har byggt upp ett bra rykte genom åren. Användare behöver inte tidigare erfarenhet eller kunskap om kodning. Istället görs nästan allt genom att välja rätt inställning.

Som ett resultat har det blivit den mest populära plattformen eftersom vem som helst kan skapa en webbplats med den.

Läsa:  Utnyttja appar för Business Excellence: ett strategiskt tillvägagångssätt

Innehållet du skapar finns i deras blockbaserade editor, Gutenberg. Det är väldigt intuitivt att använda. Om du till exempel vill lägga till en bild lägger du bara till ett bildblock. Vill du skapa en lista? Lägg till ett listblock. Det är verkligen enkelt.

Detsamma kan tillämpas på webbplatsens funktioner och verktyg.

Om du behöver skapa en säkerhetskopia, installera bara backup-plugin. Behöver du en cachningslösning? Inga problem, installera cache-plugin. Allt är gjort med nybörjaren i åtanke, så allt är intuitivt och enkelt.

Det är också värt att notera att om du inte är nöjd med standarddesignverktygen som WordPress tillhandahåller, kan du installera nya via plugins. Du kan till exempel installera Elementor för att skapa sidor istället för att använda Gutenberg.

Fler valmöjligheter innebär bättre tillgänglighet.

Göra

Det finns verkligen ingen konkurrens här. WordPress skapades med alla användare i åtanke, medan TYPO3 är byggt för erfarna webbutvecklare. WordPress erbjuder installation med ett klick, medan TYPO3 är mer involverat.

Sanningen att säga är det svårt för någon plattform att vara mer tillgänglig än WordPress, men i det här fallet är tillgängligheten enorm.

TYPO3 vs WordPress: Säkerhet

Internet är inte en särskilt säker plats. Alla försöker hela tiden lura systemet och stjäla någon annans information. Och att vara en webbplats som ger upp personlig information är en dödsdom. Därför är det viktigare än någonsin att se till att din webbplats är skyddad.

Vilken plattform är säkrare att använda 2024?

TYPO3 Säkerhet: Vinnare

Som en plattform designad för företag tar TYPO3 säkerhet på största allvar och är utrustad med olika verktyg som kan hålla dig säker. Och eftersom det inte är en vanlig plattform, är det mindre troligt att den blir känd av hackare.

En av de mest användbara funktionerna du kan dra nytta av är Multi-Factor Authentication (MFA). Detta gör att du kan ange flera faktorer för inloggning förutom ett lösenord.

Det populäraste exemplet är 2FA, där du behöver få lösenordet från en annan källa, till exempel ett bekräftelsemeddelande på din telefon.

Naturligtvis kan du ange mer än ett alternativ. I bakgrunden kan du faktiskt anpassa platsen för /var-katalogen för att göra den svårare att hitta eftersom den inte är i standardpositionen.

Det här är bara några saker du kan göra.

WordPress säkerhet

WordPress har faktiskt inget gott rykte när det kommer till säkerhet, men det betyder inte att det är farligt. Sanningen är att WordPress utgör mer än en tredjedel av alla webbplatser, så det har ett gigantiskt mål bakom sig.

Läsa:  Hur du gör din elcykelkörning mer bekväm

Hackare är mer benägna att rikta in sig på en WordPress-webbplats eftersom de är den vanligaste typen.

Det är dock inget fel på WordPress säkerhet. Den uppdateras ständigt för att fixa exploits och har flera säkerhetsplugins som du kan använda för att stärka säkerheten på din webbplats.

Det vanligaste sättet att en WordPress-webbplats äventyras beror vanligtvis på ett plugin från tredje part. WordPress underhåller inte alla plugins i sitt arkiv, vilket skapar en situation där en hackare kan utnyttja sårbarheten och komma in.

Ett enkelt sätt att bekämpa detta är dock att installera ett säkerhetsplugin som Wordfence. Även gratisversionen av detta verktyg kan ge otroligt mycket skydd mot saker som Brute Force-attacker eller oregistrerade filändringar.

Göra

Även om WordPress är en helt säker plattform, gör dess popularitet den till ett större mål än någon annan. TYPO3, å andra sidan, handlar bara om företag på företagsnivå, så de tar säkerheten på största allvar.

Och i slutändan gör de bara ett bättre jobb med inbyggda funktioner. Även om du kan lägga till liknande funktioner till WordPress, är plugin-programmen vanligtvis problemet.

TYPO3 vs WordPress: SEO

Det enda som kan göra eller förstöra en webbplats är sökmotoroptimering (SEO). Därför försöker de flesta plattformar göra sin plattform så sökmotorvänlig som möjligt.

Plattformar är dock inte likvärdiga när det kommer till SEO.

Låt oss se vilken plattform som erbjuder fler optimeringsverktyg.

TYPO3 SEO

TYPO3 har en otroligt stark uppsättning SEO-verktyg som du kan dra nytta av, vilket förväntas av alla program på företagsnivå. Men att använda dem kan vara lite överväldigande, åtminstone till en början.

Oavsett vilket, när du väl fått kläm på det är det lätt att se varför stora företag strömmar till TYPO3.

TYPO3 kan ställas in för prestanda på specifika enheter. Detta kan ge dig ett enormt lyft i rankingen då hastighet och användbarhet är viktiga faktorer som sökmotorer som Google tittar på. Och TYPO3 lyser i dem.

TYPO3 stöder plugins som t.ex Jäst som du kan utnyttja för att göra upplevelsen mer hanterbar. Det är också värt att notera att TYPO3s tillägg tenderar att vara dyrare än andra plattformar, men återigen, det är programvara av företagsklass.

Läsa:  Landing Page Navigation Is Dead: Här är varför

WordPress SEO: Vinnare

WordPress-plattformen används för att skapa miljontals webbplatser, och de skulle inte vara det om de inte rankades högt. WordPress ger användarna full kontroll över alla aspekter av SEO och gör det enkelt.

Du behöver dock en grundläggande förståelse för SEO för att få ut det mesta av plattformen.

När det kommer till SEO-verktyg finns det inget större namn än Yoast SEO. Detta plugin ger tips till användare när de skapar innehåll i realtid, såsom användning av sökord, intern och extern länkspårning, Google förhandsgranskning och mer.

Det går till och med så långt att det ger läsbarhetstips för att säkerställa att läsarna lättare kan komma åt innehållet.

Detta är dock bara ett verktyg eftersom det faktiskt finns hundratals SEO-plugins som gör ett fantastiskt jobb. Som sådan tenderar WordPress-webbplatser att rankas högt på Google jämfört med andra system.

Göra

Detta är en riktigt svår jämförelse eftersom båda plattformarna är bra på SEO och till och med stöder Yoast. Jag tror dock att WordPress har en fördel eftersom Yoast är ett gratis plugin för WordPress och är mycket enklare att använda.

Du kan dock rankas högt oavsett vilken plattform du väljer.

TYPO3 vs WordPress: Slutresultat

Enkelt uttryckt är WordPress ett bättre val för fler webbplatser än TYPO3. Det är lättare att utveckla för innehåll, erbjuder flera designverktyg som du kan dra nytta av och säkerställer att ditt innehåll rankas högt.

Även om jag inte pratade om priset, eftersom båda plattformarna är gratis, är utvecklingskostnaderna mycket lägre i WordPress-setupen. Det beror på att det är mycket lättare att utveckla innehåll på WordPress och att det finns många fler webbutvecklare som är bekanta med plattformen.

Det är också värt att notera att WordPress-läget bara har mer resurser. Den har den största communityn av någon CMS-plattform, så det finns ingen brist på användbara handledningar och tips för nybörjare att komma igång.

Av dessa och fler skäl är WordPress det bättre valet.

Låt oss veta i kommentarerna nedan vilken din favoritplattform är.