Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Ultimat webbdesign frågeformulär (med PDF-mall)

Ultimat webbdesign frågeformulär (med PDF-mall)

En webbdesignundersökning är en undersökning du skickar till dina webbdesignkunder för att ta reda på vad de vill ha av sin nya webbplats.

Frågeformuläret hjälper dig att förstå din kunds förväntningar och preferenser när det gäller webbdesign. Samtidigt ger frågeformuläret dig också en bättre uppfattning om din kunds budget, tidslinje och andra viktiga faktorer som du behöver tänka på.

Letar du efter en webbdesignundersökning att använda? Du är på rätt plats. I det här blogginlägget delar vi vår kompletta webbdesignundersökning tillsammans med en PDF-mall som du kan ladda ner och använda gratis.

Varför använda en webbdesignundersökning?

Du vill vara 100 % anpassad och på samma sida med din kund. Detta banar väg för ett framgångsrikt projekt och minimerar risken för övergrepp.

Några viktiga saker att klargöra i din webbdesignförfrågan är tidslinjen, projektets omfattning och utseendet som din kund går efter. Som webbdesigner jonglerar du förmodligen med flera projekt samtidigt, och du vill definitivt inte engagera dig i ett projekt och sedan inse att din kund förväntar sig, säg, en tvådagars vändning.

Detsamma gäller projektets omfattning. Om du inte klargör de faktiska leveranserna i förväg kan din kund ta upp nya föremål, sidor eller funktioner när du pratar om projektet, och du kan sluta göra dubbelt arbete utan att kunna debitera din kund extra. .

Det är här frågeformuläret för webbdesign kommer in – du kan använda frågeformuläret för att borra ner och peka ut. Vad dina kunder vill ha det.

Enkätfrågor för webbdesign

Vi rekommenderar följande frågor för att få en bättre förståelse för dina kunders behov:

   1. Vad gör ditt företag?
   2. Vem är din målgrupp?
   3. Vad är ditt Unique Selling Proposition (USP)?
   4. Vill du förbättra en befintlig webbplats eller skapa en webbplats från grunden?
   5. Vill du ha din webbplats optimerad för SEO? Har du en lista med sökord som du vill rikta in dig på?
   6. Vilken är din nuvarande webbadress (om någon)? Vad gillar du och ogillar med din befintliga webbplats?
   7. Vad är webbadressen till 2-3 hänvisningssajter som du gillar? Vad gillar du med dessa sajter?
   8. Vet du vilken plattform du vill använda för din webbplats?
   9. Vilka sidor behöver du till din webbplats?
   10. Vilka funktioner behöver du för din webbplats?
   11. Vad är det slutliga målet med din webbplats?
   12. Har du innehåll redo för din webbplats?
   13. Har ditt företag en varumärkesbok som tar upp saker som färger och typsnitt?
   14. När vill du öppna din nya sida?
   15. Vad är din budget för webbplatsen?
   16. Behöver du hjälp med att uppdatera och underhålla din webbplats?
   17. Behöver du hjälp med bloggande och innehållsmarknadsföring?

Varför varje fråga är viktig

Läs vidare för att lära dig mer om vad du får för varje fråga.

Vad gör ditt företag?

Be din kund i den här frågan berätta om sina produkter och tjänster och deras affärsmodell. Om de har flera produktlinjer eller erbjuder flera tjänster, se till att förstå varje produkt/tjänst och hur de fungerar.

Läsa:  Fördelarna med att hantera flera Google-konton

Om din kund driver ett startup eller ett lokalt företag och de vill att deras “berättelse” ska lyftas fram på webbplatsen, fråga också om deras motivation för att starta företaget och be dem leda dig genom sin resa. Här kan du också fråga om deras vision, mission och företagsvärderingar.

Be slutligen kunden att skicka in all grundläggande affärsinformation, inklusive företagsnamn, adress, telefonnummer och e-postadresser.

Bildkälla.

Du använder denna information på vissa sidor och delar av webbplatsen, till exempel sidan Kontakta oss.

Vem är din målgrupp?

Målet med vilken webbplats som helst är att konvertera sin publik, och för att detta ska hända måste webbplatsen vara relevant och riktad till den publiken. Med detta i åtanke, be din kund berätta mer om sin målgrupp och sin idealkund.

Icke-grundläggande kunddemografi som ålder, kön, plats, fråga om kundens befattning, bransch de arbetar i, företagsstorlek, anställning på företaget och mer. Det är också en bra idé att fråga om din idealkund är expert på produkten/lösningen som erbjuds av ditt företag eller om de är relativt nya i lösningen och behöver utbildning/utbildning.

Vad är ditt Unique Selling Proposition (USP)?

En USP definieras som “en faktor eller övervägande som presenteras som anledningen till att en produkt eller tjänst skiljer sig från konkurrenterna och är bättre än konkurrenterna”. Enkelt uttryckt är det den faktor som skiljer dina kunder från sina konkurrenter.

Att lyfta fram din kunds USP på deras webbplats kommer att göra deras webbplats mer attraktiv och detta kan förbättra deras omvandlingsfrekvens. Erbjuder din kund bättre service än sina konkurrenter? Erbjuder de ett bredare utbud av produkter eller har de pengarna tillbaka-garanti på sina produkter? Oavsett vad din kunds försäljningsargument är, se till att du använder det till deras fördel.

Vill du förbättra en befintlig webbplats eller skapa en webbplats från grunden?

Det här är ganska enkelt – det är här du tar reda på om din kund vill uppdatera sin befintliga webbplats eller skapa en helt ny webbplats.

Bildkälla.

Om din kund bara vill uppdatera sin befintliga webbplats vet du att du inte behöver köpa en domän för dem, skaffa dem värd osv. Men om de vill skapa en ny webbplats från början, fråga om de redan har en domän eller om de vill att du ska ta hand om det. Detsamma gäller för värd – du måste veta om din kund redan har köpt sin egen värdplan eller om de vill att du ska göra utmärkelserna.

Vill du att din webbplats ska vara SEO-optimerad? Har du en lista med sökord som du vill rikta in dig på?

Idag är det viktigt att hitta online, och det är viktigt för webbplatser att hitta sin SEO. Om din kund säger att de vill ha sin webbplats SEO-optimerad men inte vet var de ska börja, kommer du att genomföra sökordsundersökningar och rekommendera en lista med sökord som de kan rikta in sig på.

Bildkälla.

Om detta inte är ditt expertområde kan du också lägga ut denna uppgift till en oberoende entreprenör – kom bara ihåg att höja ditt bud i enlighet med detta för att täcka dina egna kostnader.

PS: Vill betygsätta din egen och identifiera om det är tillräckligt optimerat för SEO? Du kan fylla i en kostnadsfri SEO-revisionsrapport Ahrefs.com.

Vilken är din nuvarande webbadress (om någon)? Vad gillar du och ogillar med din befintliga webbplats?

Den här frågan hjälper dig att ta reda på din kunds preferenser så att du kan undvika designelement som de inte gillar särskilt. Ju mer specifik du kan få dina kunder i det här avsnittet, desto bättre.

Om din kund till exempel säger till dig att deras webbplats är “föråldrad” och “inte användarvänlig”, uppmuntra dem att vara mer specifika och be dem att dela specifika avsnitt som inte är användarvänliga. Om din kund säger att layouten på deras webbplats inte ser tillräckligt modern ut, peka på olika designelement och fråga dem vad de inte gillar – färgschemat, navigeringspanelen eller något annat?

Vad är webbadressen till 2-3 hänvisningssajter som du gillar? Vad gillar du med dessa sajter?

Nu när du vet vad din kund inte gillar, be kunden att dela med sig av några exempel på sajter de gillar så att du har en tydligare uppfattning om vad de letar efter. Dessa kan vara konkurrenters sajter, eller de kan vara sajter för företag i helt andra branscher.

Läsa:  Att lära matematik med teknik: De 8 bästa matematikapparna för barn

Återigen, be dem att vara så specifika som möjligt här och tryck försiktigt dina kunder att utveckla om de bara säger att de gillar “färgglada” webbplatser, till exempel. Kom ihåg att ord är subjektiva, och en persons idé om “färgstark” kan skilja sig mycket från en annans. Om din kunds webbplats innehåller specialsidor (till exempel produktsidor eller om sidor), be dem att också dela exempel på relevanta sidor som de gillar.

Vet du vilken plattform du vill använda för din webbplats?

Istället för att anta att din kund vill ha en WordPress-baserad webbplats, fråga dem om de har några specifika preferenser. Standardalternativ inkluderar ren HTML, WordPress och andra befintliga webbplatsbyggare (Shopify, Wix, Weebly, Squarespace). Din kund kanske inte är bekant med alla dessa alternativ, så berätta mer om varje alternativ och presentera för- och nackdelarna. Kom ihåg att nämna att rena HTML-webbplatser är svåra att ändra/uppdatera om inte din klient (eller någon i deras team) har HTML-kunskaper!

Vilka sidor behöver du till din webbplats?

Be om möjligt din kund att skapa en webbplatskarta som visar hur de vill ha sina olika sidor strukturerade och upplagda. Detta hjälper dig att förstå omfattningen av projektet och låsa in leveranserna. Om du skapar en grundläggande webbplats som är bara ben, är standardsidorna:

 • Hemsida
 • Om oss sida
 • Kontaktsida
 • Allmänna villkor sida

Beroende på vilken bransch din kund är verksam i kan de behöva speciella sidor. Dessa inkluderar:

 • Produktsidor
 • Leveranssidor
 • Prissidor
 • Produktpresentationssidor
 • Boknings-/schemasidor
 • Inloggningssidor (för medlemssidor)

Vilka funktioner behöver du för din webbplats?

Liksom den föregående frågan kommer den här också att hjälpa dig att förstå projektets omfattning och bekräfta resultaten. I själva verket skulle vi säga att det är ännu viktigare att hitta de funktioner som dina kunder vill ha för sin webbplats eftersom du behöver hitta ett sätt att tillhandahålla den funktionalitet de efterfrågar.

Bildkälla.

I de flesta fall kan du helt enkelt installera ett WordPress-plugin, Shopify-app eller liknande widget, men dessa appar är inte alltid gratis och premiumappar kan bli ganska dyra.

Du kan antingen diskutera kostnaderna med din kund och se till att de betalar månadsabonnemang, eller inkludera kostnaden för appar och plugins i projektpriset så att din kund inte behöver betala extra.

Men om du inte kan hitta en app eller plugin som tjänar din kunds behov måste du få någon att anpassa den åt dig. Detta ökar komplexiteten i projektet; du måste hitta en entreprenör som kan ta på sig detta och se till att de kan leverera enligt tidtabell.

Några av funktionerna dina kunder kan begära är:

 • Tillämpa
 • Blanketter
 • Kartor
 • Portfölj / galleri
 • Knappar för sociala medier
 • Klicka för att ringa-knappar
 • Online beställning
 • Pristabeller
 • Livechatt
 • Chatbots

Vad är det slutliga målet med din webbplats?

Målet bakom din kunds webbplats påverkar många saker, inklusive hur de ska bygga sin webbplats, vilka funktioner och element de ska inkludera på sin webbplats och vilken information de ska lyfta fram.

Låt oss till exempel säga att din kund är en UI/UX-designer och vill skapa en webbplats för att visa upp sin portfölj. Med detta i åtanke kan det vara vettigt att bygga webbplatsen mer som en “lookbook” snarare än en vanlig webbplats. Det viktigaste här är att presentera din kunds arbete synligt och på ett sätt som speglar hans varumärke väl.

Bildkälla.

Vad händer om din kund vill starta en webbutik? Målet är att konvertera kunder och sälja produkter, så det är viktigt att optimera din butik genom att använda klibbiga banners, timers, trust tokens och mer.

Har du innehåll redo för din webbplats?

När du är tydlig med vad din kund vill uppnå med sin webbplats, fråga dem om innehållet de planerar att lägga till på sin webbplats. Är de ansvariga för innehållet eller förväntar de sig att du ska göra copywriting åt dem?

Om det är det förra, be din klient att bekräfta exakt när de kan leverera innehållet till dig så att det inte överskrider produktionstidslinjen. Om din klient behöver dig för att hjälpa dem att skriva copywrite, se till att du förstår exakt vilken ton eller stil de går efter så att du tydligt kan kommunicera detta till copywritern du arbetar med.

Läsa:  Öka klickfrekvensen och sökmotoroptimering

Har ditt företag en varumärkesbok som tar upp saker som färger och typsnitt?

Oavsett om du uppdaterar din kunds befintliga webbplats eller bygger en ny webbplats från grunden, vill du använda deras varumärkesfärger och teckensnitt för att säkerställa att webbplatsen överensstämmer med resten av varumärket.

Om din klient bara har två färger de använder i sin logotyp och ett standardtypsnitt är det ganska enkelt. Men större och mer etablerade företag kan använda olika färger (i olika delar av logotypen, i bakgrunden på logotypen) och kan även använda olika typsnitt (i rubriker, brödtext, etc.).

Bildkälla.

Om så är fallet är det enklaste sättet att göra detta genom att be om din kunds varumärkesbok eller stilbok – den bör beskriva alla färger och typsnitt som de använder, samt ytterligare riktlinjer för varumärket (om några).

När vill du öppna din nya sida?

Som nämnts tidigare är det viktigt att diskutera projektets tidslinje med din kund innan du förbinder dig till projektet, särskilt om du arbetar med designen av flera webbplatser samtidigt. Om du erbjuder flera versioner, dela även den nödvändiga ledtiden mellan varje version.

Bildkälla.

Om din kund har bråttom och vill öppna en sida på kort tid, fundera noga på om du kan engagera dig i projektet. Du vill inte acceptera projektet och insättningen från din kund, utan måste dra ut halvvägs. Om du kommer att arbeta sena nätter för att påskynda din kunds projekt för dem, överväg att ta ut en nominell avgift för en snabbare vändning än vanligt.

Vad är din budget för webbplatsen?

Vissa webbdesigners och annonsörer har svårt att hantera prissättning med sina kunder, men det är en konversation som du bara inte kan undvika. Helst vill du arbeta med en kund som respekterar din budget och inte kompromissar för mycket. Men om du är ny i spelet och inte har råd att vara kräsen, se till att du har några färdiga svar att leta efter när kunder ber om rabatter.

Om du i slutändan erbjuder en rabatt, se till att din kund gör någon form av kompromiss så att det inte skadar din varumärkesimage. Du kan till exempel komma överens om en rabatt på 10 % som beror på att projektet slutförs inom två veckor (jämfört med den vanliga ledtiden på en vecka).

Behöver du hjälp med att uppdatera och underhålla din webbplats?

Om din kund inte är tekniskt kunnig kan de behöva din hjälp med att uppdatera och underhålla sin webbplats.

Bildkälla.

Detta inkluderar att uppdatera teman och plugins, lägga till nya funktioner då och då och schemalägga säkerhetskopieringar. Om du är bekant med den här typen av underhåll är det förmodligen ganska enkelt, men det är ändå vettigt att ta reda på om din kund behöver underhåll så att du kan räkna in detta i budgeten.

Behöver du hjälp med bloggande och innehållsmarknadsföring?

Samma sak gäller här: om din kund inte är bekant med hur man marknadsför sig online kan de behöva din hjälp med bloggande och produktion av webbplatsinnehåll. Medan vissa webbdesigners föredrar att enbart fokusera på webbdesign, kommer att erbjuda ytterligare tjänster som innehållsmarknadsföring hjälpa dig att sälja upp dina kunder och generera mer intäkter.

Kom ihåg: även om du inte är en blogg- eller marknadsföringsexpert kan du alltid lägga ut denna digitala marknadsföring till en frilansare eller oberoende entreprenör. Det är inte bara webbdesigners och designföretag som gör detta – många SEO-företag och digitala marknadsföringsbyråer lägger också ut innehållsskrivning och produktion på oberoende entreprenörer.

Så här använder du ett enkätformulär på din webbplats: Tips för avancerade

Slutligen kommer vi att gå igenom några avancerade tips som hjälper dig att använda din undersökning mer effektivt. Läs mer för att lära dig mer.

1. Gå igenom din kunds frågeformulär

Helst skulle du skicka din kund ett enkätformulär på din webbplats, fylla i det noggrant och skicka tillbaka det. Genom att titta på deras svar på undersökningen får du en god uppfattning om deras behov och kan sedan föra projektet framåt.

Tyvärr är detta det verkliga livet, och komplikationer uppstår oundvikligen. Det kan till exempel ta en evighet för din kund att svara, även efter att du har jagat dem flera gånger. Utöver detta kan din klient vara vag och tvetydig i sina svar. Om din kund till exempel bara säger “Jag gillar XYZ.coms hemsida” utan att ange skäl, hjälper det inte mycket.

Läsa:  10 individuella kanaler med flest prenumeranter på YouTube 2024

Resultat? Det är mycket mer produktivt och effektivt att sitta ner med din kund och gå igenom ett webbformulär.

På så sätt kan du snabba på processen och noggrant undersöka dina kunder för att få mer djupgående svar från dem. Samtidigt kommer detta också att hjälpa dig att bygga en relation och få dina kunder att lita på dig.

2. Höj inte budgeten för tidigt

Om det första du frågar en kund när du träffar dem är “Vad är din budget?”, startar detta mötet på fel sätt. Tänk på det: detta kommunicerar till din kund att du ser detta rent som en affärsmöjlighet, och det kan automatiskt sätta dem på defensiven.

Så istället för att fråga om kundens budget direkt, gå igenom de andra frågorna i frågeformuläret först för att skapa en relation. När du går igenom undersökningen kan du också ge din kund ytterligare rekommendationer och insikter och få dem att entusiasmera över de resultat du kan uppnå för dem. När du har vunnit över din klient, sedan börjar prata om budgeten.

Lång historia kort: Om du är orolig för att slösa bort din tid på en kund som inte har en budget, är en enkel lösning att lägga till en behörighetsfråga i ditt formulär för att generera potentiella kunder. Här är ett exempel:

På så sätt kan du grovt uppskatta hur mycket din kund är villig att betala för projektet och vara säker på att du inte skäller upp i fel träd.

3. Förhasta inte processen

Som en allmän tumregel: ju mer omfattande du är i början av datainsamlingsfasen, desto bättre är sannolikt att projektet lyckas. Med detta i åtanke, skynda inte processen även om din kund är väldigt ivrig att börja designa om sin webbplats.

Förklara här för din kund att webbdesign är väldigt subjektivt och att en mans kött kan vara en annan mans gift. Gå sedan igenom din webbplatsundersökning som planerat och ställ så många uppföljningsfrågor du behöver för att få dem att dela sina preferenser. Detta säkerställer att du och din kund är på samma sida. det sparar dig också från otaliga versioner.

Ett sista ord om webbdesignundersökningar

Fantastiskt, du har kommit till slutet av vår omfattande guide till frågeformuläret för Ultimate Webbdesign! Här är en snabb sammanfattning av frågorna att ställa (kan även laddas ner i PDF-format):

   1. Vad gör ditt företag?
   2. Vem är din målgrupp?
   3. Vad är ditt Unique Selling Proposition (USP)?
   4. Vill du förbättra en befintlig webbplats eller skapa en webbplats från grunden?
   5. Vill du att din webbplats ska vara SEO-optimerad? Har du en lista med sökord som du vill rikta in dig på?
   6. Vilken är din nuvarande webbadress (om någon)? Vad gillar du och ogillar med din befintliga webbplats?
   7. Vad är webbadressen till 2-3 hänvisningssajter som du gillar? Vad gillar du med dessa sajter?
   8. Vet du vilken plattform du vill använda för din webbplats?
   9. Vilka sidor behöver du till din webbplats?
   10. Vilka funktioner behöver du för din webbplats?
   11. Vad är det slutliga målet med din webbplats?
   12. Har du innehåll redo för din webbplats?
   13. Har ditt företag en varumärkesbok som tar upp saker som färger och typsnitt?
   14. När vill du öppna din nya sida?
   15. Vad är din budget för webbplatsen?
   16. Behöver du hjälp med att uppdatera och underhålla din webbplats?
   17. Behöver du hjälp med bloggande och innehållsmarknadsföring?

Och här är några avancerade proffstips att tänka på: gå igenom frågeformuläret istället för att låta dem fylla i det. Be dem inte om en budget för tidigt och skynda inte på processen.

Okej, nu är du väl rustad att förstå dina kunders preferenser och leverera kickass sajter som passar deras trosor perfekt. Full fart framåt!