Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Ultimate Black Friday-rapporteringschecklista

Ultimate Black Friday-rapporteringschecklista

Det är nästan den tiden på året igen. Black Friday är precis runt hörnet. Återförsäljare kan frukta detta tillfälle, men företagare ser det med rätta som ett utmärkt tillfälle att samla en stor del av försäljningen och intresset för vad du har att erbjuda.

En framgångsrik Black Friday-kampanj kräver ett urval av element. Du behöver rätt produkter och tjänster. Du måste införliva en utmärkt rabatt som får folk att prata och köpa. Du måste också marknadsföra detta erbjudande effektivt med en samling marknadsföringstaktiker.

Med så mycket att göra kan det vara alltför lätt att förbise vissa aspekter. En sådan aspekt är att sammanställa rapporter och analysera resultaten.

I slutändan måste du ta reda på om du lyckades med din Black Friday-kampanj eller om den inte lyckades nå målet. Hur kommer du annars att kunna förbättra dig i framtiden för andra sådana kampanjer? Det är därför det är nödvändigt att skapa rapporter och följa den mest lämpliga analysen.

Om du inte är säker på var du ska börja i det avseendet, har vi dig täckt. Nedan är vår ultimata Black Friday-rapporteringschecklista.

Vad är betydelsen av en marknadsföringsrapport för Black Friday?

Som framhölls i inledningen är en framgångsrik Black Friday-marknadsföringsstrategi inte något du kan ta lätt på. Det finns olika komponenter att införa för en effektiv plan som kommer att generera intresse, nya kundleads och de där viktiga försäljningarna.

En marknadsföringsrapport kanske inte verkar så viktig. När allt kommer omkring är Black Friday i allmänhet bara en helghändelse som mest, en som händer varje år. Är det verkligen nödvändigt att titta på statistiken för något så sällan?

Svaret: Åh ja!

Om du misslyckas med att mäta Black Friday-framgången kan detta leda till många missade möjligheter. Det här är inte bara för Black Friday-kampanjer heller. Det kan vara för alla tillfällen du bestämmer dig för att köra en speciell rea. Utan att lägga ner arbetet – och lära dig vad som fungerade och inte fungerade – kommer du att kämpa för att optimera framtida marknadsföringskampanjer.

Att mäta prestanda under toppperioder för försäljning ger en hel del saftig data. Det kan hjälpa till att mäta nuvarande styrkor och svagheter, minska risker och förlorade marknadsföringsdollar och identifiera nya möjligheter. Resultatet: du kan bättre planera dina kampanjer över året.

Läsa:  Omfattande guide för att använda bloggande som ett marknadsföringsverktyg

De extra marknadsföringsinsatserna med Black Friday

När Black Friday kommer är det bara naturligt att öka dina marknadsföringsinsatser på olika sätt. När allt kommer omkring vill du dra nytta av den extra uppmärksamhet – och extra utgifter – som detta evenemang lockar.

Black Friday är inte bara en endagskampanj. De flesta kampanjer kommer också att införliva Cyber ​​Monday i förfarandet, vilket gör det till en hel helg med reor och erbjudanden för att fånga kundernas uppmärksamhet. Faktum är att vissa återförsäljare till och med försöker maximera sin konvertering En konvertering är ett önskvärt resultat på en webbplats som leder till en åtgärd som att slutföra en beställning, fylla i ett formulär eller helt enkelt klicka på en länk. siffror genom att få igång allt från början av november.

Med de extra möjligheter som finns för att öka dessa vinstsiffror, slöar sig inte återförsäljarna när det gäller reklam. Ja, mycket mer pengar flyger runt, men de kan inte delas av alla företag. Det är endast tillgängligt för de som är villiga att gå den extra milen, inte bara med sina erbjudanden utan även med sin marknadsföring.

Så, vilka extra marknadsföringsinsatser används för Black Friday?

Vanligtvis kommer du att se regelbundna marknadsföringsinsatser – såsom nyhetsbrev och inlägg på sociala medier – drivas upp till en annan nivå. Till exempel kan det finnas ett dedikerat nyhetsbrev för evenemanget eller inlägg på Twitter, TikTok, Instagram, etc., med minnesvärda bilder som kretsar kring Black Friday.

En av de viktigaste taktikerna i allmänhet är att bygga upp förväntan. Tillsammans med att dela nedräkningsinlägg på dina sociala medier, kan du infoga en banner med en nedräkningsklocka på din webbplats. E-postmeddelanden, tidig VIP-åtkomst, popup-fönster, tidskänsliga erbjudanden, influencers – det finns många rutter som du kan resa ner.

Du måste hålla reda på alla dina marknadsföringsinsatser, vilka du än lägger till på din resa. Detta är nödvändigt för att du ska kunna mäta och rapportera dem framgångsrikt.

Hur man rapporterar på Black Friday: En checklista

När det gäller att analysera Black Friday/Cyber ​​Monday-prestanda finns det olika punkter du måste tänka på. För att göra det enkelt för dig har vi listat dessa punkter i denna praktiska checklista. Se till att bocka av var och en av dessa när du rapporterar om dina kommande Black Friday-insatser!

Ha en mätplan på plats

Det första steget innebär att ha en mätplan. Om du inte har den nödvändiga informationen tillgänglig och inte har rätt verktyg och metoder för att mäta dessa data, är du redan i en svår situation.

Läsa:  Varför ditt företag bör byta till förnybara energikällor

Använder du redan en mätplan? I det här fallet behöver du inte göra mycket arbete. Det handlar helt enkelt om att ta det och förfina det med din Black Friday-kampanj i åtanke.

Om du ännu inte har använt en mätplan, behöver du inte oroa dig. Vi har gjort en snabb lista nedan över vad du ska täcka med en:

 • Målen du hoppas uppnå med din Black Friday-kampanj
 • De strategier du kommer att använda för att uppnå dina mål
 • Key Performance Indicators (KPI)
 • De mål du har för varje KPI
 • Identifiera kundgrupper och segmentera dem för KPI:er

Även om detta kanske inte verkar alltför skrämmande på ytan, krävs en riklig mängd information och data för din mätplan. Som en tumregel, ju mer du lägger på din mätplan, desto mer kommer du att få ut av den i slutändan.

Med tanke på att detta är grunden för hela ditt rapporteringsarbete, är detta det område du vill undvika att ta några genvägar.

Kontrollera aktuell dataspårning

Det finns två huvudsakliga skäl att kontrollera din nuvarande dataspårning. Först och främst måste du se till att du spårar alla nödvändiga digitala marknadsföringsmått/KPI:er för din Black Friday-kampanj. Om du inte har alla nödvändiga spårningsprogram på plats är det dags att ändra det snabbt.

Det andra skälet till att kontrollera aktuell data är att förstå dina kunder innan Black Friday. När allt kommer omkring kommer du att kämpa för att lära dig mycket om du inte jämför din Black Friday-relaterade data med vad som kom innan.

Du måste förstå dina kunders beteende, konverteringsfrekvens, avvisningsfrekvens, etc., från början. Med denna djupgående insikt kan du sedan se hur data förändras när den matchas mot din Black Friday-kampanj.

Uppenbarligen är avsikten att all positiv statistik ska få ett betydande hopp, men du kommer inte att veta om det är vad som hände om du inte gör en jämförelse före och efter.

Uppfyllde du dina kampanjmål?

Black Friday är över. Du har kastat allt på dina marknadsföringsinsatser. Du har (förhoppningsvis) fått extra försäljning jämfört med normen. Nu är det dags att analysera resultaten och se hur all denna ansträngning översattes till dollar.

Det första stället att börja är genom att se om dina kampanjmål uppfylldes. Det är förståeligt att dessa mål skiljer sig åt för varje företag. Exempel inkluderar:

 • Öka försäljningssiffrorna
 • Lansera en ny produkt framgångsrikt
 • Minska försäljningscykeln
 • Förkorta antalet förlorade försäljningar
 • Öka medvetenheten om dina produkter och tjänster
 • Attrahera fler leads
 • Förbättra kvaliteten på leads
 • Öka lönsamheten

Oavsett vilka mål du har valt för din Black Friday-kampanj är det avgörande att mäta dem. Du måste se om du, från en allmän synvinkel, producerade de resultat du hoppades uppnå.

Läsa:  Ultimate Guide to Employee Tracking System: Funktioner, fördelar

Kampanjens mål skiljer sig inte bara åt när det gäller måltypen, utan också siffrorna du hoppas kunna nå. Till exempel kan ett företag vara nöjda med en 10% ökning av försäljningssiffrorna, medan detta skulle vara en nedslående siffra för de som siktar på en 50% ökning under Black Friday.

Vissa måltyper är också vanligtvis lättare att uppnå. Ta målet att öka kvaliteten på leads. Detta kan vara ett knepigt förslag när volymen generellt är målet med spelet. I jämförelse kan det vara relativt enkelt att minska försäljningscykeln när du tar hänsyn till taktik som knapphet och tidskänsliga erbjudanden för Black Friday.

Oavsett om dina kampanjmål var lätta eller svåra att uppnå, är de grunden för att lära dig om din marknadsföringstaktik. Om du till exempel inte uppnådde dina huvudmål, belyser detta ett problem med din marknadsföringsstrategi. Även om det är dåliga nyheter på kort sikt, är det bättre att upptäcka detta nu så att du kan förfina det för framtida marknadsföringskampanjer.

Även om du skjutit i höjden bortom dina ursprungliga mål finns det fortfarande mycket att lära av den tillgängliga data du har.

Vilka marknadsföringskanaler fungerade bäst?

En av de viktigaste e-handelsalternativen från alla rapporteringschecklistor, Black Friday eller inte, är att mäta prestandan för dina marknadsföringskanaler.

Ja, du kanske har uppnått dina mål. Men vilka områden var mest ansvariga för att detta inträffade? Vilka marknadsföringsplattformar drog inte upp sig? Det här är de typer av frågor som kräver svar om du hoppas kunna förfina dina kampanjer.

Låt oss säga att du använde tre olika sociala medieplattformar: Twitter, Facebook och TikTok. Baserat på den data du har samlat in, fick 50 % av potentiella kunder från sociala medier via Twitter, 40 % med TikTok och 10 % via Facebook. Dessa siffror kan tolkas på olika sätt.

Först och främst antyder det att Twitter är en vinnande formel för dina marknadsföringsinsatser – och minimala ändringar, om några, måste göras på den här kanalen. TikTok producerar också hälsosamma resultat, även om det finns utrymme för tweaks och förbättringar. Facebook-andelen kan å andra sidan tyda på att det är dags att lägga färre resurser på detta område och fokusera på mer produktiva, lönsamma vägar.

När du spårar alla dina marknadsföringskanaler och lär dig vilka som fungerar och vilka som inte fungerar, har du kunskapen att göra de ändringar som krävs för den här sidan av dina kampanjer.

Spåra antalet annonsomvandlingar

Google Ads kommer sannolikt att vara en del av din Black Friday-marknadsföringsstrategi. Om så är fallet är det också troligt att detta kommer att äta upp en stor del av din marknadsföringsbudget, och det är därför deras resultat måste spåras.

Läsa:  6 Exempel på innehållsmarknadsföring för e-handel som blev virala

Det viktigaste måttet i det avseendet är konverteringsspårning. Du kanske först vill veta hur många personer som klickade på din annons för att se om detta var effektivt för att locka potentiella kunder. Ändå är huvudsyftet att se dessa klick omvandlas till försäljning eller andra värdefulla handlingar, vilket är där konverteringsspårning kommer in i bilden.

Med konverteringsspårning kan du ta reda på vilka sökord, marknader, kopior etc. som träffar märket med dina annonser. Detta ger dig en större förståelse för din ROI, vilket ger dig den kunskap som krävs för att fatta mer välgrundade beslut om dina annonsutgifter. Gå framåt, du kommer att tycka att detta är särskilt viktigt för dina framtida marknadsföringskampanjer. Att öka din avkastning på investeringen från dessa annonser säkerställer att din budget används på rätt sätt och att du kan se fantastiska resultat av den.

En närmare titt på tävlingen

Om du bestämmer dig för att ta emot någon expert SEO-konsult, kommer vilken byrå som helst, vår inklusive, att berätta för dig betydelsen av att spåra och mäta konkurrensen.

Konkurrensen är trots allt inte bara till för att minska dina försäljningssiffror och marknadsandelar. De är också en viktig källa för att lära sig mer om din publik, vad som får dem att bocka och vilken typ av marknadsföringstaktiker som får dem genom den virtuella dörren för deras Black Friday-kampanjer.

Det finns olika verktyg tillgängliga som gör att du kan få en djupgående inblick i dina konkurrenter. Du kan analysera allt från webbplatsbesökarsiffror till marknadsföringsstrategier. Det kan avslöja vägar som du aldrig tidigare tänkt på för dina egna kampanjer.

Med din Black Friday-kampanj är intern rapportering viktig. Det är sant. Ändå bör du inte förbise vikten av att vara uppmärksam på yttre faktorer. Dina konkurrenter kan vara en informationsguldgruva, och du kan använda all denna insamlade data för att förbättra dina framtida ansträngningar. Det bästa är att de kommer att ha gjort allt jobb. Håll alltid ett öga på dina konkurrenter, särskilt när det kommer till stora marknadsföringskampanjer som Black Friday.