Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Universal Google Analytics – Den kompletta guiden för nybörjare

Universal Google Analytics - Den kompletta guiden för nybörjare

På Click, vi kärlek hur många marknadsföringsverktyg Google har att erbjuda. Idag pratar vi om en gammal favorit: Google Analytics. Enbart denna fras kan räcka för att få vissa läsare till en mild panik. Alla som har en hemsida vet att de skall använda Google Analytics, men initialt kan idén om webbanalys verka skrämmande. Om du är någon som vill använda data för att underblåsa ditt förhållningssätt till digital marknadsföring, är den här guiden för dig.

Vårt mål är att få dig att älska Google Analytics lika mycket som vi gör, så att du känner dig säker på att använda webbplatsanalys för att förbättra din verksamhet. I vår kompletta nybörjarguide till Universal Analytics svarar vi på följande frågor:

 • Vad är Google Analytics?
 • Hur fungerar Google Analytics?
 • Är Google Analytics gratis?
 • Vad kan du lära dig av uppgifterna?
 • Vad betyder all terminologi?
 • Hur ställer du in Google Analytics?
 • Vilka är alla rapporter i Google Analytics?
 • Hur ger du tredje part åtkomst till ditt Google Analytics-konto?
 • När ska du skaffa ett nytt analyskonto?

Vad är Google Analytics?

Google Analytics (ofta kallat GA) skapades 2006 och är en webbanalystjänst utvecklad av Google.

Google Analytics ger insikter om hur människor hittar din webbplats och vad de gör under sina besök.

Om du tänker på din webbplats som en butik, ger Google Analytics dig viktig information som hur många människor som kommer till din “butik” och vad de tittar på – såväl som många andra användbara detaljer!

Hur fungerar Google Analytics?

När du ställer in Google Analytics placerar du en enda rad med JavaScriptJavascript är ett av webbens viktigaste programmeringsspråk, men att koda det felaktigt kan kosta dig i tekniska SEO-termer. För att undvika vanliga misstag och förstå hur Java fungerar, här är en snabbguide för att koda Java på rätt sätt. (ett programmeringsspråk) på alla sidor på din webbplats. Denna magiska kodrad skickar information om vad folk gör på din webbplats till Googles servrar. Du kan sedan komma åt all denna information i de lättanvända, förbyggda rapporterna i ditt GA-konto.

Ibland oroar sig folk för GDPR och Google Analytics. Det är värt att notera att du bör nämna att du använder Google Analytics i din webbplatss sekretesspolicy MEN att Google Analytics inte kan registrera några känsliga, personliga uppgifter. Detta innebär att all information den fångar – även om den är otroligt användbar – fortfarande är helt anonym.

Är Google Analytics gratis?

Ja! Google Analytics är 100 % gratis för alla och kan användas på vilken webbplats som helst. Det är en del av det som gör GA till ett måste.

Läsa:  Definiera dina HRIS-behov: Viktiga överväganden för HR-teknik

För nybörjare i webbanalys är det ett utmärkt verktyg för att förbättra din kunskap om hur din webbplats presterar. Att använda gratisdata i Google Analytics är ingen risk, all belöning.

Vad kan du lära dig av uppgifterna?

Det finns många olika typer av datalager i Google Analytics. Med rapporterna kommer du att kunna svara på viktiga frågor om webbprestanda, som:

 • Hur många människor kommer till din webbplats?
 • Vilka är dina mest populära webbsidor?
 • Hur engagerade är människor?
 • Vilken ålder och vilken kön har personer som surfar på min sida?
 • Hur många sidor tittar folk på?

Genom att svara på dessa frågor kan du förstå vad som driver människor till webbplatsen och om du skapar en engagerande upplevelse på plats för dem.

Uppgifterna samlas in automatiskt och när de väl har samlats in möjliggör den historisk rapportering. Den här rapporteringen hjälper dig att förstå vilken roll din webbplats spelar när det gäller att leverera ditt bredare företags eller organisations mål. Ju längre du har kontot, desto mer kraft får du av det.

Med rapportering från år till år och månad för månad kan du förstå:

 • Säsongens trender,
 • Hur väl din marknadsföring fungerar,
 • Det viktigaste innehållet på din webbplats.

Denna information kan hjälpa dig att informera dig omvandlingsfrekvensoptimering strategi för att säkerställa att din webbplats fortsätter att stödja ditt övergripande uppdrag.

Vad betyder all terminologi? Förstå Google Analytics jargong

Innan vi dyker in i att skapa ett konto och all data du kan hitta i Google Analytics – vill vi ta en minut på oss att slå jargongen!

Webbanalys har nästan sitt eget språk. Det är all denna branschjargong som kan få nybörjare att känna sig utanför sitt djup. Så här är några populära termer som ofta får nybörjare i webbanalys att klia sig i huvudet:

 1. Kanal: En kanal är en passage som ger tillgång till något. När människor pratar kanaler med avseende på webbplatsanalys, hänvisar de till de vägar som folk använder för att komma till webbplatsen. Det kan inkludera sökmotorer, e-postmarknadsföring eller sociala medier. Att förstå hur dina kanaler presterar hjälper dig att prioritera din tid och dina resurser så att du kan ladda upp din marknadsföring!
 2. Metrik: Ett mätsystem. När folk pratar om de mätvärden de spårar är detta ett annat sätt att säga att de övervakar sina nyckeltal. Till exempel hur många personer som kommer till webbplatsen.
 3. Källa: En källa liknar en kanal eftersom den ger dig insikt i varifrån människor kommer. Till exempel kan en kanal berätta för dig om någon har kommit till din webbplats från en sökmotor, medan källan avgör vilken, till exempel Google.
 4. Mål: Hur du spårar åtgärder eller omvandlingar som har värde för ditt företag, till exempel en beställning, beställningar över ett visst belopp eller till och med en e-postregistrering.
 5. Trafik: Hur många människor kommer till din webbplats – din digitala fotboll.
 6. Användare: De personer som använder din webbplats.
 7. Session: Tidsperioden som en användare är aktiv på din webbplats eller app inom ett 30-minutersfönster. En enskild användare kan ha flera sessioner.
 8. Bounce RateBounce rate är andelen besökare på en webbplats som bara besöker en sida. En hög avvisningsfrekvens indikerar att besökarna inte är nöjda med din webbplats.: En avvisning är en ensidig session på din webbplats. Avvisningsfrekvensen är procentandelen sessioner som bara utlöser begäran om sidladdning till Googles server. Så det är antalet människor som laddar en sida och sedan inte gör något annat innan de lämnar din webbplats.
 9. Organisk trafik Organisk söktrafik (kallas ibland naturlig eller obetald sökning) är den trafik som leds till en webbplats på grund av obetald placering på en sökmotors resultatsida.: Det här är mängden människor som kommer till din webbplats via sökmotorer, som Google.
 10. Direkttrafik: Detta är hur många användare som kommer till din webbplats genom att skriva in webbadressen direkt eller genom att ladda ett sparat bokmärke.
Läsa:  Prisvärda designalternativ för småföretag

Google har en lång ordlista med termer för webbplatsanalys för dig som börjar med GA.

Hur ställer du in Google Analytics?

Så nu du förstår vad Google Analytics är och vilka typer av insikter denna webbplatsdata kan ge dig, vi kommer att leda dig genom att skapa ditt eget Google Analytics-konto.

Steg 1: Konfigurera ditt Google-konto eller signera om du redan har en.

Steg 2: Fyll sedan i den nödvändiga informationen och följ Googles steg-för-steg installationsanvisningar. Det är viktigt att notera; vi rekommenderar att du skapar ett GA4- och ett Universal Analytics-konto. GA4 är en ny, flashig version av GA som för närvarande utvecklas. Medan detta fulländas rekommenderar vi att du konfigurerar båda kontona. För att säkerställa att du ställer in båda, se till att du klickar på knappen “Visa avancerade alternativ” för att öppna skärmen nedan:


I rutan anger du webbadressen till din webbplats. Välj sedan att skapa både en Google Analytics 4- och en Universal Analytics-egendom. Klicka sedan på “Nästa”, fyll i relevant information om ditt konto och klicka på “Skapa”. Detta kommer att generera båda dina analyskonton.

Klicka bredvid Analytics på den övre skärmen för att navigera till din Universal Analytics-vy för att få din spårningskod. Du vet att du är i Universal Analytics-avsnittet eftersom det kommer att stå UA före kontonumret:

google analytics skärmdump
Implementering av spårningskoden beror på din nuvarande webbplatskonfiguration. Om du har konfigurerat din webbplats med HTML och du inte har ett innehållshanteringssystem (CMS) Ett innehållshanteringssystem, eller CMS, är ett program som hjälper människor att organisera och hantera innehållet på sina webbplatser. måste placera koden i avsnittet “huvud” i din kod.

Om du använder ett CMS som WordPress, kommer du att kunna använda ett praktiskt plugin för att göra detta åt dig. Steg-för-steg-instruktioner kommer att inkluderas för att stödja din installation. Kolla in recensioner för att avgöra vilket plugin som är bäst för dig.

Alternativt, om du har en utvecklare, kan du skicka den här kodbiten till dem och få dem att ställa in den åt dig.

När den här koden har implementerats kommer ditt Google Analytics-konto att börja spåra data!

Vilka är alla rapporter i Google Analytics?

När du väl är i Google Analytics kan mängden information vara lite skrämmande. Ett av de bästa sätten att lära sig är att utforska – klicka fritt; du kan inte bryta den!

BÄSTA JARGONG TIPS: Även med ordlistor kan det kännas som mycket ny information där inne, och ibland måste du förtydliga vad saker och ting betyder. Lyckligtvis, bredvid rapportrubrikerna, kommer du att märka ett frågetecken i en liten cirkel. Om du behöver en snabb påminnelse om vad databiten du tittar på betyder, håll muspekaren över den här cirkeln så kommer Google att påminna dig.

Alla rapporter kan hittas med hjälp av navigeringen till vänster. De har delats in i följande fem kategorier:

 1. Realtid: Dessa rapporter är precis vad de säger på burken! Du kan se vad folk gör på din webbplats just nu. Har du till exempel precis skickat ut ett e-postmeddelande och vilka länkar Hyperlänkar, även känd som länkar, är anslutningspunkterna på en webbsida som tar dig till andra webbsidor. klickar folk på just nu? Kolla bara in dina realtidsrapporter.
 2. Publik: Målgruppsrapporter ger dig massor av användbar data som hjälper dig att bättre förstå personerna som använder din webbplats. Detta inkluderar information som ålder, kön och plats.
 3. Förvärv: Det här avsnittet i GA-rapporteringen ger insikt i hur du skaffar användare genom att meddela dig var de kommer till webbplatsen ifrån. Det hjälper dig att driva dina flerkanalsmarknadsföringsinsatser och effektivt prioritera din tid. Du kanske till exempel bestämmer dig för att du behöver öka trafiken du får från sökmotorer, så att du då vet att du behöver investera mer tid i att skapa pelarinnehåll.
 4. Beteende: Beteenderapporterna hjälper dig att förstå vad folk gör när de kommer till din webbplats och hur webbplatsen presterar för dem. Med det här avsnittet kommer du att kunna svara på frågor som: vilket innehåll tittar användarna på? Hur fungerar sajthastigheten?
 5. Konverteringar: Dessa rapporter hjälper dig att förstå din mikro- och makroomvandling En konvertering är ett önskvärt resultat på en webbplats som leder till en åtgärd som att slutföra en beställning, fylla i ett formulär eller helt enkelt klicka på en länk. En konvertering räknas som vilket mål du har vill att någon ska fylla i på din webbplats, så detta kommer att inkludera att du registrerar dig för ett nyhetsbrev eller laddar ner en e-bok, samt lägger till varor i varukorgen och köper en produkt eller tjänst online. Det är därför konverteringsrapporter inte bara är för e-handelswebbplatser. Om du också håller på att sätta upp din webbutik, läs vår guide om Bästa e-handelsplattformen för att hjälpa dig att göra rätt val.
Läsa:  Maximera E-handel Content Marketing ROI

Var och en av dessa avsnitt kan delas upp ytterligare i många olika rapporter. Vi uppmuntrar dig att omfamna din inre dataguru och ha kul med att utforska. Att göra det är det bästa sättet att avgöra vilken data som är viktigast för ditt företag.

Hur ger du tredje part åtkomst till ditt Google Analytics-konto?

Det kommer att finnas tillfällen där tredje part kommer att behöva komma åt data du har i Google Analytics. Till exempel, om du stödjer kunder med deras SEO eller betald annonsering, behöver du denna åtkomst för att förstå hur du presterar för att säkerställa att du framgångsrikt stödjer dina kunders övergripande affärsmål.

Att bevilja denna åtkomst hjälper till att säkerställa att alla är på samma sida. Så hur gör man det? Vi lovar att det är enkelt OCH vi har delat ner det steg-för-steg för att hjälpa dig att göra detta.

Steg 1: Logga in på ditt GA-konto (en trevlig, enkel start).

Steg 2: Gå till dina kontoinställningar. Detta finns i den nedre vänstra menyn. Det är en liten kugge som säger “admin”.

Steg 3: Gå till mittkolumnen, dina fastighetsinställningar.

Steg 4: Gå till Fastighetsanvändarhantering

Steg 5: Klicka på det blå pluset i det övre högra hörnet och klicka på “lägg till användare”.

Steg 6: Lägg till användarens Gmail-adress i rutan, välj den nivå eller behörighet du vill ge dem och klicka på lägg till.

Steg 7: Gör en kopp segerté och drick en kex – Google kommer att meddela dem att de har fått åtkomst. Ditt arbete här är klart!

Läsa:  Frågor att ställa när du anställer en Social Media Manager

En kommentar om behörigheter:

I steg 6 – lägga till användare och bevilja behörigheter – finns en förklaring av de fyra typer av åtkomst du kan ge användare. Dessa är:

Redigera: Gör det möjligt för människor att skapa och redigera vyer och mål men inte hantera användare.

Samarbeta: Tillåt personer att skapa och redigera delade tillgångar som instrumentpaneler eller kommentarer.

Läs & analysera: Där användare helt enkelt kan se informationen på kontot.

Hantera användarens åtkomst: Detta ger människor ALL möjlighet att redigera åtkomst med möjligheten att ge andra personer åtkomst till kontot.

Du måste göra rätt val för dina omständigheter när det gäller den tillgång du gärna ger. Vi rekommenderar dock att du tillhandahåller redigeringsåtkomst, så att du kan få stöd för att sätta upp specifika mål som behövs för olika typer av rapportering. Genom att göra det ger människor som har tillgång till kontot möjlighet att dela upp data enligt deras behov, och i sin tur ger detta dig den bästa insynen i de resultat de uppnår för dig.

Ny uppmaning

När ska du skaffa ett nytt analyskonto?

Kort sagt, det borde du inte! Ditt Google-konto bör behållas (och älskas) för alltid eftersom historisk rapportering kan hjälpa dig att förstå mycket om ditt företags långsiktiga resultat.

Vi vet att ibland rekommenderas människor att skaffa ett nytt konto när de använder en ny byrå eller bygger en ny webbplats. Även om vi förstår attraktionskraften med en ny översikt, blir det svårare när vi skapar ett nytt konto:

 • Ge jämförelser från år till år
 • För att definiera affärstrender
 • För att förstå vad som fungerar eller inte fungerar.

Om du skapar ett nytt konto blir det mycket svårare att göra viktiga jämförelser från år till år eftersom du måste bedöma data från flera konton. Det gör processen till en administrativ huvudvärk och kan leda till förvirring. GA ger dig möjlighet att förstå hur din webbplats har utvecklats över tid.

Istället för att skapa ett nytt konto kan du ge byrån åtkomst eller bara se till att den nödvändiga spårningskoden har implementerats på den nya webbplatsen.

Om du har några frågor om denna process är du alltid välkommen att kontakta oss för hjälp eller vägledning. Vi älskar att använda data för att driva det vi gör, och vi är alltid glada att hjälpa människor att få ut det mesta av sin webbanalys!

Slutgiltiga tankar

Google Analytics är ett av de bästa gratisverktygen för webbanalys som finns. Den ansluter också till alla Googles andra verktyg, som Google Adwords eller Google Search-konsolen. Dessa insikter hjälper dig att fatta välgrundade beslut om hur du ska förbättra din webbplatsstrategi.

Några frågor? Ta kontakt med oss ​​på sociala medier och nå ut till teamet!