Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Utgivar- och administratörsroller i WordPress: vilken ska jag välja?

Utgivar- och administratörsroller i WordPress: vilken ska jag välja?

Om du har ett litet team som arbetar med din webbplats är det viktigt att se till att de tilldelas rätt användarroll så att de kan få sitt arbete gjort. Det kanske dock inte är klart vilken användarroll som kommer att tjäna dig bäst, och det är sant när du väljer mellan en WordPress-redigerare och en administratör.

Båda användarrollerna erbjuder stor frihet att utföra uppgifter, men det finns viktiga skillnader som gör en viktigare.

Låt oss se om någon ska tilldelas rollen som redaktör eller administratör.

Vilka är användarroller i WordPress?

Vad en användare kan och inte kan göra bestäms av den användarroll som tilldelats honom. Och som standard har WordPress fem rotanvändarroller att välja mellan.

  1. Systemadministratör (administratör)
  2. Leverantör
  3. Faktor
  4. Deltagare
  5. Abonnent

Var och en av dessa roller har sina egna unika förmågor, och det är möjligt att ändra förmågorna för varje roll. Det är också möjligt att lägga till dina egna anpassade användarroller, eller åtminstone byta namn på befintliga för att bättre passa ditt teams struktur.

I det här fallet kommer vi att fokusera uteslutande på vad administratörs- och redaktöranvändarrollerna är kapabla till.

Vad är skillnaden mellan admin och editor i WordPress?

För att bättre förstå vad var och en av dessa roller erbjuder, låt oss titta på dem individuellt.

Vilken roll har en administratör i WordPress?

Enkelt uttryckt låter ett adminkonto dig göra vad som helst i WordPress. Du har full kontroll över innehållspublicering, gratis att installera och ta bort plugins, teman och till och med andra användare.

För att inte tala om, de har befogenhet att tilldela sina roller till andra användare, inklusive andra systemadministratörer.

Som du kan föreställa dig är det inte ett lätt beslut att ge någon full kontroll över din webbplats. I de flesta fall är administratörskonton reserverade exklusivt för webbplatsägaren, men i många fall är det vettigt att ha flera administratörskonton.

Läsa:  Hur spelar man in skärm och webbkamera?

Till exempel, med en större och mer populär webbplats är det faktiskt ganska vanligt att den faktiska ägaren anlitar någon för att sköta den dagliga verksamheten. Därför behöver de ett administratörskonto för att utföra de nödvändiga uppgifterna.

Summan av kardemumman är att du kan göra vad som helst med ett administratörskonto.

Vilken roll har en redaktör i WordPress?

Användarrollen Editor är den näst viktigaste användarrollen i WordPress. Som sådan har den de flesta funktionerna av alla användarroller minus administratör. I synnerhet har den full kontroll över innehållsområdet i WordPress.

Med andra ord kan den skapa, redigera, publicera eller ta bort alla inlägg på webbplatsen, även om de inte är den ursprungliga författaren.

Det kan inte göra något annat än innehållsdelen av WordPress. Detta innebär att redigeraren inte kan installera plugins eller komma åt inställningssidorna. Han kan inte installera eller ändra temat. De är begränsade i innehållsdelen.

Som du kanske redan har insett finns det många fall där du kan behöva använda plugin-inställningarna för att använda en funktion i Gutenberg. Detta begränsar dig också från att installera plugins som ger dig tillgång till fler Gutenberg-block.

Sammantaget kan redaktören göra vad som helst i innehållsdelen av WordPress, men ingenting utanför det.

Så vad är skillnaden?

Enkelt uttryckt har en administratör obegränsade möjligheter inom alla delar av WordPress, medan en redigerare är begränsad till innehållssektionen.

Även om varje roll är kraftfull i sin egen rätt, kan ett administratörskonto inte jämföras med en redaktör. Administratörer är bättre överallt, men det kan vara ett tveeggat svärd. Det är mycket möjligt att du kanske inte vill ge en individ så mycket makt.

Varför du bör vara selektiv när det gäller administratörsrättigheter

Eftersom administratörskontot har fri makt över hela din webbplats är det riskabelt att ge någon annan dessa rättigheter.

Därför måste du välja roller noggrant för WordPress-användare. Till exempel kan någon med ett administratörskonto ta bort varje plugin på din webbplats, vilket i många fall kan stoppa en stor del av din webbplats från att fungera.

Tänk på det ett ögonblick. Någon skulle kunna avinstallera WooCommerce och helt stänga ner din webbutik och ta bort alla produkter du har listat. Ännu värre, de kan till och med ta bort säkerhetskopiorna som lagras på webbplatsen.

I grund och botten kan någon göra verklig skada på din onlinenärvaro, varför anställda bara ska få de roller de behöver för att utföra sina uppgifter. Det kan tyckas lättare att ge någon möjlighet att utföra dina uppgifter, men det kan vara en katastrof.

Läsa:  För- och nackdelar med molnbaserade säkerhetskamerasystem

Som en farbror en gång sa: “Med stor makt kommer stort ansvar.”

Istället för att välja mellan redaktör och admin, redigera dina WordPress-användarroller

Nu för att faktiskt svara på frågan om vilken du ska välja, ja, det beror på.

Om någon behöver full åtkomst till din webbplats är ett administratörskonto rätt samtal, förutsatt att man kan lita på dem. Om de bara behöver tillgång till innehållsdelen av WordPress är redigeraren ett bättre val.

Detta lämnar dock ett stort utrymme mellan dessa roller. Istället bör du faktiskt anpassa vad varje roll kan göra.

Till exempel kan du tillåta redaktörer att redigera sidor för att bättre definiera hur innehåll visas på webbplatsen. Och du kan redigera Editor-rollen själv för att göra detta, men samtidigt begränsa deras förmåga att ta bort vad som helst.

Detsamma gäller förlängningar. Leverantörer kan ha möjlighet att installera och aktivera nya plugins, men de har inte möjlighet att inaktivera eller inaktivera dessa verktyg.

Du kan till och med förfina och förhindra dem från att använda vissa som WooCommerce, men ge dem full kontroll över Yoast SEO.

Och ärligt talat är detta rätt sätt att närma sig problemet. Jag skulle aldrig rekommendera att låta någon administrera din webbplats om de inte har ett kontrakt. Det är bara för riskabelt.

Att redigera användarroller är det bästa valet, och det finns massor av plugins som kan hjälpa dig att göra det.

Tillägg för att hjälpa till att hantera och ändra användarroller

Även om det är ganska enkelt att hantera användarroller i WordPress manuellt, finns det plugins som kan vara användbara. De flesta låter dig enkelt tilldela användare en användarroll och göra ändringar i dess egenskaper.

Här är tre extrafunktioner som du kan ha nytta av.

Redaktör för användarroll

När det gäller att hantera användarroller i WordPress finns det inget bättre alternativ än Redaktör för användarroll ansluta. Med det här verktyget kan du omedelbart ändra vad en användarroll kan göra.

Till exempel kanske du vill ha en editor som kan installera plugins på sajten. Inga problem. Redigera bara Editor-rollen för den funktionen och du är klar. Du kan till och med skapa din egen unika roll mellan admin och redaktör i WordPress.

Det är ett mycket kraftfullt plugin med över 700 000 aktiva installationer och är otroligt lätt att använda.

PublishPress-funktioner

PublishPress-funktioner är ett annat utmärkt verktyg som låter dig hantera användarroller i WordPress. Den har till och med en unik funktion för att skapa en säkerhetskopia när du ändrar dessa funktioner.

Läsa:  Hur tjäna pengar på Instagram och tjäna pengar? Så här fungerar intäktsgenerering på Instagram

Detta säkerställer att om något går fel kan du säkert gå tillbaka till en tid innan dess. Men på grund av enkelheten att använda plugin behöver jag aldrig den funktionen, men den är trevlig att ha.

WPFront User Roll Editor

En annan utmärkt plugin att överväga WPFront User Roll Editor. Liksom de andra två plugins kan den anpassa användarroller för att passa dina behov. Den kan till och med ändra alternativen i navigeringsmenyn så att de bara är synliga för vissa användare.

Faktum är att varför stanna vid bara navigeringsmenyer? Du kan till och med göra widgets osynliga för vissa roller. Och naturligtvis har den alla verktyg du behöver för att ställa in dessa roller, migrera användarkonton och till och med återställa roller om det behövs.

FAQ

Vilken roll har administratören?

Vad många inte vet är att det faktiskt finns en sjätte användarroll som standard: Superadministratör. Och den främsta anledningen till detta är att de flesta webbplatser inte kan använda det eftersom det är uteslutande för WordPress-installationer.

Så vad kan du fråga? Tja, den kan göra allt på vilken webbplats som helst i en multi-site setup. Men det har också en annan effekt på användarroller. Det ändrar vad ett vanligt administratörskonto kan göra.

Eller mer exakt, det tar bort deras förmåga att ladda ner, installera och avinstallera teman och plugins, och de kan inte längre ändra användardata.

I en situation med flera webbplatser är valet mellan en redaktör och ett administratörskonto mycket enklare, eftersom standardadministratörskontot är svagare än standardtillståndet.

Kan ett administratörskonto ta bort ett annat administratörskonto?

Ja.

Detta är en av anledningarna till att det är så viktigt att inte ge anställda administrativa rättigheter om det inte är absolut nödvändigt. De kan enkelt ta bort ditt administratörskonto. Naturligtvis har den här funktionen sina användningsområden utanför störningar.

Som standard använder WordPress exempelvis användarnamnet Admin för Admin-kontot. Även om detta är logiskt betyder det att hackare kommer att känna till användarnamnet om du inte ändrar det. Eller, med andra ord, det är en säkerhetsrisk.

Av denna anledning rekommenderas det starkt att skapa ett nytt administratörskonto och ta bort det ursprungliga standardkontot.

Kan redaktören ändra sidlayouten?

Upp till en viss gräns.

Även om redigeraren inte direkt kan ändra sidlayouten genom att ändra temat, kan den ändra hur innehållet visas i Gutenberg. Du kan till exempel använda ett anpassat HTML-block för att anpassa en sida.

Det betyder att du har full kontroll över de flesta delar av sidan. Det är också möjligt för en administratör att ge en redaktör rättigheter till sidlayoutmallar från ett plugin för sidbyggare som Elementor. Detta skulle ge dem fria händer att skapa vilken typ av sida som helst.

Läsa:  Innehållsutveckling: Upptäck dåligt innehåll & Gör det fräsande

Kan jag ge någon tillfällig administratörsrättigheter?

Ett slags.

Om du hoppades på att ge någon administratörsbehörighet under en begränsad tidsperiod och du ser att åtkomsten har återkallats, är det inte ett alternativ. Du kan dock göra detta på två andra sätt.

Det första är att göra sitt konto till en administratör och återställa användarrollen till det normala när det inte längre behövs. En annan är att skapa ett nytt administratörskonto, ge dem sina inloggningsuppgifter och ta bort dem när de inte längre behövs.

Eller åtminstone ändra inloggningsuppgifterna så att de inte längre har åtkomst.

Vad kan jag göra om någon avsiktligt förstör min sida?

Detta är ett svårt svar eftersom det beror på hur illa någon skadar din webbplats och vilka försiktighetsåtgärder du har vidtagit.

Till exempel, om någon bestämmer sig för att ta bort allt innehåll på din webbplats, kan du återställa allt med hjälp av en säkerhetskopia som lagras någon annanstans, till exempel i molnet eller på en privat hårddisk.

GreenGeeks har automatisk säkerhetskopiering aktiverad. De övervakas dock inte i realtid. Det betyder att du kanske saknar några ändringar från en tidigare säkerhetskopia, men du kan åtminstone återställa det mesta av din webbplats.

Om du inte har gjort en säkerhetskopia kan du kanske använda versionsfunktionen för att ångra ändringarna. Detsamma gäller för att avinstallera tillägget, en säkerhetskopia kan lösa detta. Detta är bara en anledning till varför det är mycket viktigt att skapa en säkerhetskopia för alla webbplatser.

Ibland är dessa handlingar inte avsiktliga och är bara ärliga misstag.

Välj rätt roll för rätt jobb

Rätt användarroll är avgörande för framgången för både medarbetaren och webbplatsen. Utan rätt rättigheter kan en person inte utföra sitt arbete. Å andra sidan kan ge för många rättigheter orsaka allvarlig skada.

Så, som det mesta, är det en balansgång att se till att de har precis tillräckligt för att få sitt jobb gjort.

Varför försökte du välja mellan Editor och Admin-konto i WordPress? Vilka är dina favoritplugins för rollredigerare för WordPress?