Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad är Apache och hur hjälper det till med webbplatsutveckling?

Vad är Apache och hur hjälper det till med webbplatsutveckling?

Om du har forskat om webbutveckling tidigare, garanterar jag att du har hört talas om Apache. Det är med stor marginal den mest använda webbservermjukvaran på marknaden. I själva verket har den en marknadsandel nästan 31%.

Den har uppnått marknadsposition genom att ge användarna den mest flexibla miljön för att använda servern. Som sådan har det blivit webbservermjukvaran som nästan alla webbhotell erbjuder.

Idag ska vi diskutera exakt vad Apache är och vad det faktiskt gör.

Vad är Apache?

Apache är en webbservermjukvara som ansvarar för att acceptera HTTP-förfrågningar från besökare och skicka tillbaka den begärda informationen i form av webbsidor.

Eller i enklare termer, det tillåter besökare att se innehållet på din webbplats.

Ett annat sätt att se på det är att Apache ansvarar för att se till att servern din webbplats är lagrad på kan kommunicera med den enhet som besökaren använder. Den kopplar samman besökarens hårdvara med din egen.

Utan webbservermjukvara kommer din webbplats inte att fungera och det kommer att direkt påverka prestandan på din webbplats.

Vad är en webbserver?

Innan jag kan förklara hur Apache faktiskt fungerar är det viktigt att definiera vad en webbserver är eftersom den är en integrerad del av processen.

När de flesta tänker på en webbserver, föreställer de sig ett fysiskt system som innehåller all data som används av din webbplats. Och detta är helt korrekt, när du registrerar dig för en webbhotellplan hyr du faktiskt en av dessa servrar.

Läsa:  Den här historien är inte tillgänglig Instagram: Allt du behöver veta

Det är dock här det blir knepigt.

Generellt sett är Apache programvaran som kör en webbserver, men när man tittar runt på Internet använder många termerna omväxlande.

Utan Apache eller annan programvara kan du inte kalla en webbserver för en webbserver, den fungerar inte. Det är bara hårdvara utan programvara som körs.

Det är därför som Apache ofta kallas Apache webbserver.

Så när de flesta hänvisar till en webbserver, hänvisar de till mjukvaran bakom den.

Hur fungerar Apache?

Apache är programvara som körs på en webbserver. Det första steget är att upprätta en anslutning mellan servern och webbläsare. Detta tillåter användare av dessa webbläsare att skicka förfrågningar till servern, och Apache ansvarar för att hantera detta.

Till exempel, om en besökare klickar på din Google-hemsida, skickar deras webbläsare en begäran till servern om att visa informationen. Apache accepterar denna begäran och skickar sedan nödvändig information från servern till webbläsaren.

Slutresultatet är att besökaren ser innehållet på den webbsidan.

Det här är bara grunderna i det. Apache har många funktioner att dra nytta av som kommer i form av moduler. Dessa inkluderar nyckelfunktioner som säkerhet och cachelagring.

Detta ger plattformen så mycket flexibilitet; den kan modifieras för att passa nästan vilken webbutvecklingsmiljö som helst.

Fördelar med Apache

Flexibilitet

Internet är en enorm plats fylld med miljontals webbplatser, alla med unika behov.

Apache kan användas på så många webbplatser eftersom det ger en flexibel avstängningsmiljö som gör att den kan köras efter behov. Faktum är att två Apache-webbservrar kan skilja sig mycket från varandra, och det är nödvändigt för att webbplatser ska vara unika.

Lätt att installera

Oftare än inte är nya webbplatser vanligtvis gjorda av människor utan erfarenhet av webbdesign.

Som ett resultat har branschen gått över till enklare webbutvecklingsplattformar som använder så lite kod som möjligt, som WordPress. Apache är den perfekta webbservermjukvaran för nybörjare. Det är lätt att installera och fungerar direkt i de flesta innehållshanteringssystem.

Läsa:  Microsoft Outlook synkroniserar inte din inkorg. Här är vad du ska göra

Enorma användarbas

Det finns styrka i antalet, och i takt med att samhället växer, ökar också de användbara resurserna.

Apache är den mest använda webbservermjukvaran som finns tillgänglig och har som sådan det mest tillgängliga stödet. Nybörjare kan enkelt hitta svaren på de frågor de letar efter.

Många tar detta för givet, men tro mig, om du använder en annan webbserver är det mycket svårare att hitta svaren.

Nackdelar med Apache

Anpassning kan leda till ett säkerhetshål

Även om flexibilitet är en av programvarans största fördelar, går det inte att förneka att det är ett tveeggat svärd.

Att anpassa olika delar av Apache ger dig mer kontroll över allt, men det kan också öppna upp säkerhetshål. Dessa förändringar kan skapa en öppen dörr som hackare kan utnyttja.

Mer erfarna webbutvecklare kan undvika detta, men verkligheten är att det kan vara farligt.

Apache-moduler är svåra att identifiera

Det finns många moduler som lägger till vissa funktioner till din webbserver. Många är ganska användbara.

Vissa funktioner kan dock vara onödiga eller värdelösa. Det beror verkligen på webbplatsen. I sådana fall kan det vara svårt att identifiera vilka moduler som är nödvändiga och vilka som inte är utan kunskap om programvaran.

Uppdateringar

Detta beror verkligen på personen, men antalet uppdateringar som släpps av Apache kan vara…mycket.

Generellt sett bör detta inte påverka vad du gör, men många vill inte uppdatera ofta. Men i fallet med Apache är det verkligen viktigt. Uppdateringar täpper ofta till upptäckta säkerhetshål.

Om du inte håller dig uppdaterad kan din webbplats bli utsatt för hackare.

FAQ

Fungerar Apache med WordPress?

Ja, och direkt ur lådan.

De flesta webbhotellföretag använder Apache som sin huvudsakliga webbserverprogramvara som standard. Vissa kan erbjuda ytterligare alternativ, men på grund av användarvänlighet, popularitet och tillgängliga resurser håller de flesta WordPress-webbplatser fast vid Apache.

Läsa:  Hur effektiva säljkampanjer kan ge dig fler kunder

Det är också värt att notera att många WordPress-plugins byggs förutsatt att du använder Apache. Dessa tillägg gör detta tydligt, men det är värt att notera.

Annars kan dessa tillägg misslyckas.

Hur fungerar Apache i tät trafik?

Det är ingen hemlighet att när en webbplats får mycket trafik börjar den sakta ner, och vanligtvis är webbserverns programvara orsaken.

I Apaches fall, varje gång en förfrågan görs, skapar programvaran en ny process för att hantera denna nya anslutning. Detta är inte ett problem för små webbplatser, men när det är mycket trafik som händer samtidigt kan du skapa hundratals eller tusentals processer på några sekunder.

Då börjar webbsidorna ta väldigt lång tid att ladda. Den goda nyheten är att det finns lösningar, men de kräver omkonfigurering av Apache för att hantera det.

För att vara helt rättvis har nästan alla webbhotell samma problem, vissa hanterar det bara annorlunda.

Om du letar efter ett bättre alternativ för en webbplats med hög trafik, Nginx få bättre prestanda i detta fall.

Hur jämför andra webbserverprogram med Apache?

Apache är inte den enda webbservermjukvaran som finns tillgänglig. Du har många alternativ att överväga.

I allmänhet har varje webbserverprogram sina egna fördelar och nackdelar. Så det beror verkligen på vilken typ av webbplats du kör och hur mycket trafik du får.

Apaches marknadsandel säger dock en del.

För de intresserade är Apaches främsta konkurrenter:

  • Nginx
  • En collie
  • Microsoft IIS
  • Litespeed

Var och en av dessa har sina för- och nackdelar, som apache. Kom bara ihåg att webbhotellföretag vanligtvis använder Apache som standard. Du måste begära en annan webbserver som inte är tillgänglig i den delade värdplanen.

Är det verkligen gratis?

Det kan vara svårt att tro att den mest populära webbservermjukvaran faktiskt är gratis, men det är den verkligen.

Det är dock inte så ovanligt. I själva verket kan man till och med säga att Apache tvingade andra webbserverprogram att bli fri och öppen källkod. Det är väldigt svårt att tävla mot en gratisprodukt som fungerar väldigt bra.

Läsa:  Hur man säkert gör sig av med använda databand

I detta avseende är det ganska likt WordPress.

Hur tjänar Apache pengar?

Apache är en 501(c)3 välgörenhetsorganisation, inte ett företag.

Istället tjänar det sina pengar på donationer från miljontals användare, särskilt större företag. Och dessa pengar används för att finansiera utvecklingen av Apache-mjukvaran och flera andra projekt som de producerar.

För dem som inte är bekanta med det amerikanska skattesystemet är donationer till en 501(c)3 välgörenhetsorganisation avdragsgilla. I grund och botten kan företag donera pengar och skriva av dem och i sin tur tjäna pengar på den producerade mjukvaran.

Det är en win-win-situation för alla.

Vilka språk stöder den?

Apache är skrivet i C, men det stöder många kodningsspråk.

Dessa inkluderar PHP, Python, Java, HTML och mer. Sammantaget är detta bara att skrapa på ytan. Du kan installera flera tredjepartsmoduler för att få åtkomst till flera språk.

Det är en stor anledning till att plattformen används så mycket.

Apache är ett bra webbserverprogram

Apache-servern är ett utmärkt val för de flesta webbplatser. Det är lätt att använda, anpassningsbart och har ett omfattande resursbibliotek för användare att ta del av. Som ett resultat är det det bästa alternativet för nybörjare, särskilt i WordPress.

Det är dock alltid bra att vara medveten om de andra alternativen som finns. Beroende på typen och storleken på din webbplats kan det andra alternativet vara bättre.

Vilken webbservermjukvara använder du och varför? Tycker du att Apache är ett bra val för nybörjare?