Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad är en omvandlingstratt och hur optimerar du den?

Vad är en omvandlingstratt och hur optimerar du den?

Alla företag som erbjuder produkter eller varor till försäljning försöker leda potentiella kunder från allmän medvetenhet om verksamheten och dess erbjudanden till att bli lojala återkommande köpare. Optimering av omvandlingstratt kan hjälpa dig att definiera och effektivisera denna process.

Bildkälla: Business2Community

Vad är en konverteringstratt?

En konverteringstratt är vägen som en potentiell kund tar från första besöket på ditt företags webbplats till att göra ett köp och (helst) bli en varumärkesförespråkare för ditt företag.

Denna omvandlingstrattsdefinition ritas ofta som en tratt för att göra det lättare att visualisera. Överst i tratten har du många potentiella kunder som besöker din webbplats eller avslappnat interagerar med ditt varumärke. Det är därför det är den bredaste punkten. När du rör dig nedåt och tratten blir smalare slutför färre potentiella kunder alla åtgärder som tar dem hela vägen till köpet.

Denna process kallas ofta för försäljningstratten eftersom den spårar de steg som en kund tar för att nå försäljningsstället.

Mål för konverteringstratt

Varje steg i marknadsföring via konverteringstratt har ett särskilt mål. När du designar en ny konverteringstratt för ditt företag bör du märka varje steg på kundens väg med önskad åtgärd.

Överst i konverteringstratten kan detta innebära att du genererar fler besökare till din företagswebbplats; du vill att fler ska komma in i tratten. Mål på mellanstadiet kan vara att skapa ett konto, lägga till produkter i en kundvagn, registrera dig för en prenumeration eller titta på en instruktionsvideo.

Spetsen på tratten representerar nästan alltid ett köp. På senare tid har konverteringstrattar varit omarbetat att inkludera mål efter köp som att lämna en positiv recension, hänvisa en ny kund eller slutföra ett upprepat köp.

Om ditt företag inte är tydligt med vilka åtgärder du vill att köpare ska utföra i varje steg av deras väg mot ett köp, kommunicerar din shoppingupplevelse sannolikt inte dessa mål till dina kunder och de kan gå vilse eller tappa intresset på vägen.

Läsa:  Benchmarkera din SEO i 5 enkla steg + viktiga mätvärden att mäta

Konverteringstrattstadier

Marknadsföringskonceptet för konverteringstratt representeras traditionellt av fem huvudsteg, även om det finns många variationer.

Medvetenhet

Överst i tratten är kunderna medvetna om din verksamhet. De kan vara förstagångsbesökare på din webbplats och utforskar ditt varumärke för att lära dig mer.

I det här skedet utforskar kunden förmodligen också andra verksamheter aktivt. Varje lead kommer att göra research och kanske snabbt skanna innehållet på en webbplats för att avgöra om de produkter som erbjuds passar bra.

Bildkälla: Pipedrive

Till exempel kan någon som söker efter linneskjortor göra en sökning och landa på din e-handelssida, där han märker att du erbjuder ett brett utbud av linnekläder. Han är nu i medvetenhetsstadiet för din konverteringstratt.

Mål: Fånga fler leads för att skapa större medvetenhet om ditt företag.

Intressera

I det här skedet lär potentiella köpare sig mer om ditt företag, jämför det med andra och avgör om det matchar deras behov.

Den shoppare som letar efter linneskjortor kanske märker att din butik bara erbjuder nya tryck. Om han är på marknaden för solida färger kommer han att lämna din tratt vid denna tidpunkt. Detta är inte nödvändigtvis ett misslyckande i din e-handelsmodell för konverteringstratt; han var helt enkelt inte din målkund.

Kunder som specifikt letar efter linneskjortor med nya tryck kommer att vara intresserade, och du kan intressera dem ytterligare genom att tillhandahålla tilltalande bilder och sociala bevis. I det här skedet är det en bra idé att uppmuntra e-postval så att du kan fortsätta marknadsföra till denna lead och bygga intresse och förtroende hos honom.

Mål: Gör dina produkter/tjänster mer tilltalande för din idealkund.

Önskan

Detta är ett avgörande steg i konverteringstratten. Prospects har visat ett visst intresse för ditt företag, och nu är det dags att vårda dem så att de äntligen slutför ett köp.

Lead nurture-sekvenser är mest effektiva i det här skedet, liksom informationsresurser som videodemos, socialt bevis och inlägg om hur man använder.

Mål: Uppmuntra leads att se ditt företag som lösningen på deras behov

Handling

Detta är steget där en prospekt förvandlas till en kund. För e-handelsstadier i konverteringstratten händer detta när leaden gör ett köp.

Läsa:  Hur man gör PEC Aruba

För en webbplatskonverteringstratt kan ett slutförande av köpet innebära flera steg på olika webbsidor, så det är viktigt att göra processen så enkel som möjligt så att din kund inte överger sin kundvagn i sista stund.

Mål: Inducera leads för att slutföra ett köp.

Återförlovning

Konverteringskanalen är inte klar än! Forskning visar att det ger långt att behålla återkommande kunder högre ROI än att ständigt försöka fånga nya leads. Återkommande kunder tenderar att spendera mer på efterföljande köp än nybörjare eftersom de redan har etablerat förtroende för företaget.

Återengagemangsstadiet handlar om att säkerställa bästa möjliga upplevelse efter köpet för dina kunder samtidigt som de erbjuder dem incitament att återvända.

Mål: Uppmuntra upprepade köp och hänvisningar.

Bildkälla: CED handel

Konverteringstrattoptimering

Så vi har svarat på vad är en konverteringstratt? Och vi har täckt de olika stadierna som komponerar den. Hur fungerar nu optimering av konverteringstratten för att driva ett större antal potentiella kunder mot spetsen av tratten?

Här är fem förslag på optimering av konverteringstratten – ett för vart och ett av stegen i konverteringstratten som kommer att åtgärda läckorna och föra fler människor till handlings- och återengagemangsstadierna.

Optimera din företagswebbplats för SEO

Det första steget för att locka fler besökare till din webbplatskonverteringskanal är att hjälpa dem att hitta dig i första hand.

Att se till att din webbplats rankas efter de bästa fraserna som dina idealkunder söker efter är det bästa sättet att öka antalet potentiella kunder som kommer in i dina omvandlingskanaler i medvetenhetsstadiet.

Är du osäker på hur din webbplats klarar sig med konkurrenterna när det kommer till SEO? Kolla in vårt kostnadsfria SEO-analysverktyg här.

Förmedla tydligt ditt unika säljförslag

På intressestadiet, kunder jämför aktivt ditt företag med dess konkurrenter. Det är dags att tydligt och övertygande förklara din USP.

En potentiell kund kan undersöka många varumärken för att hitta lösningen på hans problem. För att optimera din tratt för intressestadiet måste du övertyga honom om att ditt företag erbjuder den bästa möjliga lösningen.

Ett sätt att göra detta är att erbjuda tydliga bilder av dina produkter på målsidan för din webbplats. En tydlig sammanfattning av dina USP-partners med dessa bilder för att omedelbart väcka intresset hos tillfälliga besökare och uppmuntra dem att utforska mer.

Läsa:  Hur tjänar man lätt pengar i Afrika?

Warby Parker's målsidan förmedlar tydligt deras huvudprodukt – receptbelagda glasögon från endast $95 – tillsammans med stora bilder av deras faktiska produkt. Detta är effektiv kommunikation av deras unika försäljningserbjudande – snygga glasögon till ett överkomligt pris.

Ge dina besökare värdefull information

Kunder söker i allt högre grad en ömsesidig relation med de varumärken de besöker. Att förse dem med gratis, värdefull information ökar auktoriteten för ditt företag och flyttar varje kund närmare önskestadiet i din konverteringstratt.

Blymagneter är ett utmärkt sätt att göra detta. Att erbjuda en gratis nedladdning, en kostnadsfri konsultation eller en gratis present vid ditt första köp ger ytterligare möjligheter för kunder att interagera med ditt varumärke och få en positiv upplevelse.

Ett annat sätt att optimera Desire-stadiet är genom att erbjuda de mest omfattande produktbeskrivningarna du kan. Ta bort alla frågor som kan skapa hinder för köp genom att inkludera alla möjliga detaljer om din produkt, flera bilder, video och recensioner.

Detta hjälper till med optimering av konverteringstratten genom att öka önskvärdheten för din produkt.

Förenkla inköpsprocessen

Många kunder lägger till produkter i sina kundvagnar bara för att bli distraherade av en annan webbsida eller frustrerade över en lång kassaprocess.

Att optimera handlingsfasen innebär att inköpen blir så enkla som möjligt för kunden. Några sätt att göra detta inkluderar:

  • Lägga till “köp nu”-knappar på produktsidor och dina nyhetsbrev via e-post
  • Optimera för mobilen
  • Erbjud en chatbot för att svara på frågor under kassan
  • Ta bort extra designelement för att minimera distraktioner
  • Tillåt kunder att checka ut som gäst

Det är en bra idé att regelbundet gå igenom din webbplatss kassaprocess från kundens synpunkt. Är processen enkel? Finns det långa eller förvirrande steg? Är fraktkostnaderna förvirrande eller överraskande?

Gör hela processen som tydligt och enkelt som möjligt för att optimera detta skede av konverteringstratten.

Tillhandahålla ett lojalitetsprogram

Till sist, uppmuntra kunderna att återvända. Ett lojalitetsprogram är ett utmärkt sätt att göra detta. Kunder rapporterar att förmågan att tjäna belöningar genom sina köp gör dem mer benägna att köpa från ett specifikt företag framför ett annat.

Läsa:  Hur man bygger ett Killer SEO-team

Detta har den extra fördelen att kunderna håller sig kvar i dina e-postmarknadsföringssekvenser så att de kan se nya erbjudanden och uppmuntras att göra upprepade köp. Detta optimerar återinkopplingsstadiet i tratten.

Exempel på konverteringstratt

Låt oss ta exemplet med en e-handelssida som erbjuder anpassade husdjursprodukter. Vi visar ett exempel från webbplatsen från varje steg i konverteringstratten.

Medvetenhet

En potentiell kund söker efter unika presentidéer till sina föräldrar och söker efter “anpassade husdjursporträtt” på Google. Hon ser den här webbplatsen som ett av de bästa resultaten på Googles SERP och klick. Hon är nu en besökare på webbplatsen och en del av konverteringstratten.

Intressera

Tack vare karusellbannern på hemsidan ser ledningen nu att sajten faktiskt säljer de anpassade husdjursporträtt som hon letade efter. Hon märker också att de erbjuder ett brett utbud av husdjurstillbehör och hon fortsätter att surfa.

Önskan

Ledaren ser nu det sociala beviset på sidan för husdjursporträtt och är imponerad av hyllningen. Hon är inte riktigt redo att köpa men hon registrerar sig för nyhetsbrevet via e-post och får en sekvens av ledarskap som visar andra husdjursporträtt som företaget har gjort.

Handling

Lead nurture-sekvensen avslutas med en kupong och leaden bestämmer sig för att beställa ett husdjursporträtt. Hon tycker att designprocessen är enkel och intuitiv och slutför sitt köp.

Återförlovning

Kunden tycker om hennes köp så mycket att hon bestämmer sig för att gå med i företagets affiliateprogram och börjar marknadsföra sina produkter på sina sociala mediekanaler. Hon har nu slutfört varje steg i trattkonverteringen.

Stärk dina omvandlingskanaler idag

Om du driver en e-handelswebbplats har du redan någon form av konverteringstratt på plats, eftersom ditt mål är att flytta människor från besökare till köpare.

Konverteringstrattoptimering kan göra skillnaden mellan en slumpartad tratt som läcker prospekt överallt och en avsiktlig, målinriktad konverteringstratt som levererar lojala, återkommande kunder. Implementera några av tipsen ovan för att se vilka strategier som kan förbättra ditt företag.