Displaytekniken har kommit långt från de boxiga CRT-skärmar vi brukade ha förr i tiden. Nu har vi högkvalitativa LCD-, LED- och OLED-paneler som når så högt som 8k när det gäller upplösning och producerar färgexakta bilder.
Som sagt, moderna skärmpaneler är inte heller perfekta och kräver ibland lite arbete eller kalibrering för att få dem att se bäst ut. Den här artikeln tittar på LCD-konditionering, vad det är, vad det gör och allt annat du behöver veta.
Läs också: Varför flimrar Monitorpixlar? 4 fixar
LCD Conditioning växlar olika färger på en LCD-panel för att stryka bort alla visuella artefakter du kan se på skärmen. Det återställer din bildskärms fulla funktionalitet och tar bort eventuella bildbeständighetsproblem som du kan uppleva med din bildskärm.
LCD-konditionering fungerar på två sätt:
- Genom att cykla din bildskärm genom en serie helskärmsfärger.
- Lyser alla pixlar i vitt i flera timmar (används ofta av Apples reparationsteam för att fixa skärmar).
Även om det inte finns någon definierad metod för vilken typ av visuella artefakter du kan stöta på på din bildskärm, beroende på den faktiska panelen, kanske du vill antingen välja en metod eller prova båda för att se vad som fungerar bäst.
Läs också: Nvidia GeForce RTX 3060 vs 3060 Ti
Vissa skärmar kan ha inbyggda LCD-konditioneringsfunktioner, medan vissa kan kräva extern programvara. Oavsett vilket kan du till och med konditionera din bildskärm utan någon programvara genom att bara göra dina egna bilder och växla dem manuellt på skärmen. Alternativt kan du bara spela upp någon av de hundratals LCD-konditioneringsvideor som finns på YouTube.
Det finns ingen bestämd tidsperiod du behöver för att konditionera din bildskärm, eftersom den ska vara olika för varje skärm. Det är en process du kör manuellt och stoppar först när du är nöjd med resultatet. Konditioneringstiden beror också till stor del på hur allvarligt bildretention eller artefaktproblem du upplever kan vara, eftersom fler artefakter kommer att kräva mer konditioneringstid för att rensa ut.
Läs också: 720p vs 1080p vs 2k vs 4k vs 8k: Vilken skärm ska du köpa?