Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad är MySQL och varför är det viktigt för webbdesign?

Vad är MySQL och varför är det viktigt för webbdesign?

Om du har spenderat lite tid på att titta på din webbplatss backend, borde du ha hört talas om en MySQL-databas. Det är det överlägset mest populära valet bland webbhotellföretag, och att förstå det kan hjälpa dig att få ut det mesta av det.

Idag är jag här för att förklara vad det är och hur det påverkar webbdesign.

Vad är en MySQL-databas?

Per definition är MySQL Oracles relationsdatabashanteringssystem med öppen källkod. Som en relationsdatabas lagras data i mindre lagringsområden som kallas tabeller. Detta gör det lättare att hitta den information du behöver, men ännu viktigare, det hjälper dig att organisera din information.

Låt oss till exempel säga att du lagrar din kunds nyligen köpta produkter och även deras kontaktinformation. Det är ganska grundläggande grejer du förväntas ha i lager. I MySQL skulle var och en av dessa bitar lagras i en separat tabell.

Så du kan undersöka tabellen från vilken du vill få den information du behöver. Om det inte var en relationsdatabas skulle båda data lagras på samma plats.

För det första gör detta det svårare att hitta den information du letar efter.

Och för det andra tar mycket överlappande information plats. Detta gör relationsdatabaser som MySQL mycket kraftfulla.

Du kan också visa flera data med knappen. Detta gör att du kan hämta data relaterade till den nyckeln från flera tabeller. Nyckeln är den unika identifieraren som tilldelats denna data.

Låt oss till exempel säga att du vill se kontaktinformation och köphistorik för John Doe. Du skulle ta hans unika ID-nummer och extrahera all relaterad information till en annan tabell.

Hur kan jag interagera med en MySQL-databas?

Att känna till MySQL är bara halva striden. Den andra hälften använder det faktiskt.

Denna databas använder en klient-server-modell. Detta innebär att användaren interagerar med klienten för att komma åt servern där data lagras. Det är ganska enkelt, vilket är en stor anledning till att MySQL används i stor utsträckning i branschen.

Läsa:  20 VexMovies-alternativ där du kan titta på gratis filmer online

Så hur fungerar det?

Som enklast skickar användaren en begäran till databasen (servern). Till exempel, i WordPress, om en besökare klickar på en blogg, skickar de faktiskt en begäran till servern om att visa ett specifikt inlägg.

Och detta är sant för nästan allt i WordPress. Varje gång du försöker se viss information görs en begäran till databasen.

Det andra huvudsakliga sättet att interagera med databasen via klienten är genom skript.

Vad är ett MySQL-skript?

MySQL-skript tillåter användaren att skicka direkta kommandon till databasen.

Istället för att göra en standardförfrågan som att klicka på ett meddelande för att visa det, skriver du istället ett direkt kommando. Detta kan användas för att göra många saker i databasen.

Du kan till exempel skapa ett skript som ersätter eller lägger till ny data till flera filer samtidigt. Detta kan spara mycket tid istället för att göra det manuellt för varje fil.

Men detta väcker frågan, behöver jag MySQL-skript?

Inte riktigt, allt kan göras på andra sätt som nybörjare kanske tycker är lättare. Erfarna webbutvecklare kan dock använda skript för att spara mycket tid.

Problemet är att du behöver en grundläggande förståelse för MySQL-skript för att använda dem. Om inte, kan du enkelt skicka fel kommando och allvarligt skada databasen.

Även om de är ett kraftfullt verktyg att använda, är de inte för alla.

Varför är det viktigt för webbdesign?

Det borde vara relativt tydligt varför MySQL är viktigt när man bygger en webbplats.

MySQL bestämmer hastigheten med vilken saker laddas på din webbplats och hur snabbt du kan komma åt lagrad data. Det har en direkt inverkan på webbplatsens prestanda, vilket gör det till en viktig del av webbdesign.

Men hastigheten är kung.

Om din databas inte är optimerad gör det det svårare att hitta den information du letar efter, tar upp mer utrymme på grund av dubblerad information och saktar i slutändan ner din webbplats.

I många fall behöver du inte göra mycket för att underhålla din databas. Men att kunna känna igen när saker går fel kan hjälpa dig att felsöka på nolltid.

Läsa:  Voice Assist'in Geleceği ve İş Dünyasına Etkisi

Av denna anledning använder många utvecklare ett verktyg som låter dem se alla förfrågningar som skickas till databasen i realtid. På så sätt kan utvecklaren se orsaken till problemet när begäran inte går igenom.

Sammanfattningsvis tillåter MySQL användare att diagnostisera databasproblem och förbättra laddningstider på sina webbplatser.

FAQ

Vad händer om jag inte kan ansluta till databasen?

Du kommer att se felet “Fel vid upprättande av databasanslutning” som inte låter dig se informationen du begär.

Detta kan hända av ett antal anledningar, men den absolut vanligaste är att du har angett fel databasuppgifter. I grund och botten är referenserna felaktiga och det är därför du inte kan komma åt databasen.

Om du använder en delad webbhotellmiljö kan det här felet uppstå när det finns en topp i trafiken som servern inte kan hantera. I grund och botten samlar en av dina digitala grannar resurser, vilket påverkar din upplevelse.

Av denna anledning är delad värd endast för webbplatser som börjar. Din egen dedikerade server ser till att du alltid får de resurser du betalar för.

Andra orsaker kan bero på korruption av databasfiler. Ibland kan detta hända naturligt och att använda en säkerhetskopia för att återställa filer kan lösa problemet. I andra fall kan hackare ha gjort detta med avsikt för att täcka sina spår.

Hur passar phpMyAdmin in?

phpMyAdmin är ett gratis verktyg som använder PHP-språket (samma som WordPress) för att hantera en MySQL-databas.

Som standard saknar MySQL det grafiska användargränssnittet som de flesta användare är bekanta med. Detta kommer att vara phpMyAdmin. Det ger ett användargränssnitt som gör det lättare för webbutvecklare att interagera med databasen.

När jag nämnde MySQL-skript tidigare, nämnde jag inte att dessa frågor faktiskt görs med phpMyAdmin. I grund och botten är det här verktyget ett användargränssnitt som du använder för att hantera databasen och skicka manuella frågor.

Vad är en MySQL-gaffel?

MySQL har haft flera gafflar genom åren. Dessa är i princip kopior av MySQL som hände vid specifika tidpunkter. Dessa kopior optimerades sedan på ett visst sätt och utvecklades i en annan riktning än den huvudsakliga.

De mest anmärkningsvärda gafflarna är MariaDB och Percona Server.

MariaDB kallas ofta för en förbättrad version av MySQL. Den har fler lagringsmotorer och en större anslutningspool än MySQL, vilket resulterar i att MariaDB är snabbare än MySQL.

Läsa:  Topp bästa gratis torrentingprogramvara för Mac 2024

Den är avsedd för användare som letar efter en snabbare upplevelse.

Percona Server är en komplett ersättning för MySQL. Det ägnade mycket uppmärksamhet åt att förbättra InnoDB och lyckades med det. Du kan se mycket mer av arbetsflödeshändelserna, vilket hjälper dig att fånga fel.

Hur kan jag se varje databasförfrågan som görs?

Om du försöker felsöka är det bra att se en lista över databasförfrågningar. Och i WordPress är detta enkelt att göra.

Som det mesta i WordPress behöver du bara installera rätt plugin för jobbet. I det här fallet är plugin-programmet i fråga Query Monitor. Query Monitor är ett gratis felsökningsverktyg för WordPress som låter dig se alla databasförfrågningar.

I princip spårar den varje begäran som görs medan sidan laddas och hur lång tid det tar för begäran att slutföras. Som ett resultat kan du identifiera exakt vad som saktar ner din sida och fixa det.

Det är ett kraftfullt verktyg som fungerar på över 100 000 WordPress-webbplatser, så se till att prova det.

Hur kan jag optimera en MySQL-databas?

Du kanske tror att databasoptimering är mycket komplicerat, men du har fel. Det finns faktiskt ett inbyggt optimeringskommando.

Allt du behöver göra är att skriva och köra följande SQL-fråga:

OPTIMERA TABELL “wp_posts”

Detta är dock inte den enda inbyggda metoden. Det finns faktiskt ett optimerat alternativ som du kan använda för att välja alla objekt i databasen. Det här är mer nybörjarvänligt eftersom det inte involverar kodrader, men det finns fortfarande ett ännu enklare sätt: WordPress-plugins.

Det stämmer, du kan faktiskt optimera din databas för din webbplats utan kodning. I det här fallet har du några alternativ, men jag kan rekommendera ett WP-Optimize.

Som namnet antyder är WP-Optimize ett optimeringsplugin för WordPress. Det kan användas för att optimera en databas med några få klick, men det går längre än bara databasen. Den optimerar också saker som bilder, låter dig cachelagra sidor för att förbättra hastigheten och mer

Om du vill optimera WordPress är detta plugin ett av de bästa sätten att göra det.

Hur kan jag hålla min databas liten?

Ett annat sätt att optimera din databas är att hålla den liten, men hur kan du göra det?

Läsa:  Behöver du investera i att utveckla en anpassad design för en onlinebutik 2024?

Tja, det är faktiskt ganska enkelt. Man måste göra sig av med det man inte behöver.

Detta kan inte bara hjälpa till att minska din databas, utan det kan hjälpa till att minska dina webbhotellkostnader. När allt kommer omkring, du betalar för det utrymmet.

Så var ska man börja?

Det första jag rekommenderar är att begränsa funktionaliteten hos WordPress-versioner. Som standard sparar WordPress alla ändringar du gör i ett inlägg eller en sida. Även om detta är ett bra återställningsverktyg, finns det ingen anledning att hålla fast vid versioner från flera år sedan.

Begränsa istället versioner till tre eller ett rimligt antal. Du har också möjlighet att inaktivera funktionen helt.

Om du har många kommentarer som har hopats men du aldrig har kollat, är det ett annat bra ställe att städa. Ta bort skräppostkommentarerna och acceptera resten. Större webbplatser kan generera tusentals skräppostkommentarer per dag. Det förökar sig snabbt.

Ta bort alla plugins eller teman som inte används för närvarande. Dessa kan ta förvånansvärt mycket utrymme. Ibland kanske du kan ta bort tillägg eftersom funktionen är tillgänglig i en annan du redan använder.

Detta hjälper inte bara databasen, det är bara bra praxis i allmänhet.

MySQL kan inte undvikas

MySQL är den mest använda databasmotorn i världen och används av nästan alla webbhotell. Det finns några få undantag, men även i de fallen använder de bara en MySQL-gaffel som MariaDB.

Även om du säkert kan begränsa din direktåtkomst med databasen, finns den där och har en enorm inverkan på din webbplats. Att ta sig tid att förstå och optimera din webbplatsdatabas är ett säkert sätt att förbättra webbplatsens prestanda.

Därför bör varje webbplatsägare sträva efter att förstå grunderna i MySQL-databasen.

Vilka steg har du tagit för att optimera din MySQL-databas? Använder du plugins för att hantera din databas i WordPress?