WHM/cPanel och Parallels Plesk är båda fantastiska alternativ för WordPress-värdleverantörer och webbplatsansvariga som söker en intuitiv och säker webbkontrollpanel. Även om de fungerar på liknande sätt skiljer de sig åt på några viktiga punkter som i slutändan blir avgörande faktorer för många utvecklare och företag.
Här är en uppdelning av de viktigaste skillnaderna mellan WHM/cPanel och Parallels Plesk.
Kompatibilitet med operativsystem
Innan du börjar jämföra funktioner, överväg vilken typ av operativsystem du använder. Detta kommer att avgöra vilken kontrollpanel som kan vara bättre för dig. Plesk är till stor del riktad till Windows-användare och kommer att fungera mycket bättre än cPanel på Windows. cPanel stöder CentOSBSD distros, FreeBSD, Röd hattoch Linux OS.
Kostnad och tillgängliga planer
Budget är alltid en viktig faktor när man väljer mellan tekniska produkter och tjänster. Båda panelerna är ofta paketerade med en värdplan vilket betyder att du inte behöver köpa en licens separat, men om du inte har en licens inkluderad kan du förvänta dig att betala följande …
- cPanel erbjuder en $425 årlig plan (vilket kommer till drygt $35 per månad), eller en $45 månadsplan.
- Plesk erbjuder en månadsplan på $35, vilket är bättre för den kortsiktiga användaren och är betydligt dyrare för obegränsad användning. Både cPanel och Plesk erbjuder olika uppgraderingar och tillägg för att utöka deras funktionalitet.
Funktionalitet och användarvänlighet
Båda panelerna är designade för att vara intuitiva för användaren, men Plesk designades med nybörjaren i åtanke. Den enklare layouten och navigeringen gör det till ett bättre val för nybörjare. Plesk är uppdelat baserat på funktioner, så att användare enkelt kan hitta ikonerna baserat på kategori. Det är också lättare att starta. Det är dock mer begränsat för utvecklare.
cPanel designades med mer avancerade applikationer i åtanke. Det ger mer kraftfulla alternativ och låter användaren starta om tjänster, såsom FTP, DNS, POP3 och SSH, utan att komma ihåg och ange komplexa kommandon. Den laddas snabbare och är upplagd så att de flesta av funktionsikonerna är tillgängliga på cPanels hemsida för enkel åtkomst.
Säkerhetsmodell
För båda panelerna kan endast skript på servern komma åt databaserna, och ytterligare IP-adresser måste vitlistas för att få åtkomst.
Säkerhet för båda kontrollpanelerna kan vara tidskrävande och kräver regelbundet underhåll, uppdateringar och konfiguration för att hålla den fri från intrång.
Både cPanel och Plesk är användbara verktyg för att hantera webbplatser och nätverk. De passar var och en av slutanvändarnas olika behov och ger anpassning och enkel hantering på ett intuitivt gränssnitt. När du väljer mellan de två, se till att ta hänsyn till ditt operativsystem och dess kompatibilitet med de två panelerna, samt dina budgetbehov och förtrogenhet med verktygen.