Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad är SMB-marknadsföring? + Dess mest effektiva strategier

 Vad är SMB-marknadsföring? + Dess mest effektiva strategier

Vad är SMB-marknadsföring?

“SMB” är marknadsföringsjargong för “små och medelstora företag.” Vanligtvis har dessa företag mindre marknadsavdelningar och budgetar och förlitar sig därför på olika marknadsföringstaktik jämfört med stora företag som Dell eller Nike.

SMB-marknadsföring vanligtvis involverade ett litet företag som skötte marknadsföringsbehoven hos ett annat litet företag. SMB-marknadsföringsföretag förenklar denna process och fokuserar på de strategier som visar resultat för småföretag.

Vad gör ett företag litet eller medelstort?

I USA bestäms företagsstorleksklassificeringen av North American Industrial Classification System (NAICS). Företagare kan konsultera NAICS koddiagram för att avgöra om de faller under definitionen av små eller medelstora företag.

I allmänhet kommer företag som sysselsätter färre än 1 500 anställda och genererar mindre än 21 miljoner USD i kvitton att klassificeras som ett litet eller medelstort företag. Även om dessa är regeringens definitioner, i vardagligt språk “litet företag” tas vanligtvis för att betyda a företag med färre än 20 anställda.

I verkligheten behandlas små och medelstora företag ungefär på samma sätt när det gäller klassificeringssyften. Forskning föreslår att företagare och kunder identifierar positiva egenskaper med termerna:

 • Småföretagare
 • Litet företag
 • Lokalt företag

Forskningsföretag Gallup frågade vanliga människor i USA hur stort förtroende de har för olika institutioner och småföretag som rankades mycket positivt överst på listan:

Förkortningen “SMB” är till stor del en förkortning för marknadsavdelningar och är inte lätt att förstå av vanliga människor. När du marknadsför till små och medelstora företag är det bäst att helt enkelt använda “småföretag” när det är möjligt.

Hur man har en framgångsrik SMB-marknadsföringsstrategi

Inte alla optimeringsverktyg eller marknadsföringskampanjer passar små och medelstora företag. Budgetar är vanligtvis magra, och därför är det viktigt att utnyttja SMB-tekniker för digital marknadsföring. Vi kommer att gå igenom de bästa SMB-marknadsföringsstrategierna tillsammans med praktiska tips för varje strategi.

1. Utnyttja SEO (sökmotoroptimering)

De flesta marknadsförare erkänner anekdotiskt kraften hos SEO för att öka medvetenheten, trafiken och konverteringen. Forskning från Uberall genomfördes på 1 000 personer som försökte förstå hur de använder sökning i sina dagliga liv. Ett av fynden som absolut bekräftar vikten av SEO för varje företag var detta:

“Totalt mer än 90 procent [of users] skulle troligen klicka på den första uppsättningen resultat.”

Det betyder att din position och synlighet i sökresultaten för dina sökord är avgörande för din framgång online. Allt ditt skrivna innehåll – målsidor, artiklar och sociala inlägg – bör vara optimerat för sökmotorer. SMB sökmarknadsföring förlitar sig på att Google indexerar ditt innehåll och rangordnar det som relevant till dina potentiella kunders frågor.

Läsa:  Outlook-kalendern, hur det fungerar och hur du bäst använder det

SEO-taktik för SMB-marknadsföring:

 • Utför sökordsforskning: Använd ett sökordsverktyg för att förstå hur många som söker efter dina relevanta sökord och hur konkurrenskraftiga de är. Denna forskning bör vägleda din kopia och framtida innehåll.
 • Integrera sökord organiskt: Genom att lägga till relevanta sökord i rubriken, rubriktaggarna och i hela artikeln kan du bygga upp relevansen. Men håll din sökordsintegration så naturlig och läsbar som möjligt.
 • Optimera metabeskrivningar: Anpassa dina metabeskrivningar på varje sida för att inkludera dina målsökord. Detta inkluderar alla bloggartiklar och målsidor.
 • Inkludera sökord med lång svans: Dessa ultraspecifika söktermer ger färre besökare, men är mer benägna att leda till försäljning. Cirka 70 % av direkta sidvisningar kommer från sökord med lång svans.

Experttips: Använd ett DIY SEO-verktyg

Designat specifikt för små företag, ett DIY SEO-verktyg som det här från Ahrefs är kompatibelt med de flesta värdplattformar, inklusive WordPress, Shopify och Wix.

Det här verktyget genomsöker din webbplats och identifierar snabbt SEO-problem och områden för förbättringar. Detta gör att du snabbt kan göra förbättringar utan att lägga all din dyrbara tid på att hänga med i Googles senaste analysförändringar.

2. Ställ in och använd Google My Business

Om du är ett litet eller medelstort företag bör du absolut dra nytta av det Google My Business. Positiva Google-recensioner är en del av SMB-sökmarknadsföringsstrategin som ofta förbises. Gör anspråk på din Google My Business konto är det första steget för att odla dessa positiva recensioner som i slutändan hjälper till att driva trafik till ditt företag.

Detta länkar även din företagsprofil till Google Maps. Detta är nyckeln för SMB-marknadsföringsstrategi eftersom många småföretag vänder sig till en lokal publik som söker efter varor och tjänster i närheten. Mobilanvändare som letar efter lokala företag kringgår ofta Google-sökning och söker istället direkt i Google Maps.

Gör anspråk på din Google My Business-profil (GMB).

Att göra anspråk på ditt företag är lika enkelt som att söka efter det och skicka ett kort formulär på Google My Business-webbplatsen. Du kan sedan börja anpassa din företagsprofil genom att lägga till:

 • Verksamhetsbeskrivning
 • Öppettider
 • Tjänster
 • Specialerbjudanden
 • Foton
 • Kontaktinformation som webbplats, telefonnummer, e-post, adress, etc
Läsa:  Den ultimata guiden till Alt-attribut (eller Alt-text)

Kunder kan lämna recensioner på din profil och du bör försöka uppmuntra dina mest lojala och nöjda kunder att lämna recensioner också. Dessa recensioner fungerar som en utmärkt källa till organiskt engagemang med ditt företag och hjälper ditt företag att sticka ut i sökresultat och i Google Maps.

GMB-taktik för SMB-marknadsföring:

 • Lägg upp nyheter, erbjudanden och evenemang: som Facebook stöder GMB inlägg så du bör lägga upp nya uppdateringar till din GMB-profil eftersom dessa kommer att visas tydligt för besökare i sökresultat eller i din Google Maps-lista.
 • Uppmuntra recensioner: Erbjud dina kunder något i utbyte mot att de lämnar ditt företag en Google-recension.
 • Optimera din profil: fyll i varje fält heltäckande – var så komplett som möjligt.

Fallstudie: Lokal uthyrning av lokaler såg trafikökning

En småföretagare bestämde sig för att spåra resultaten av sin GMB-profil. Inom de första tre månaderna såg han nästan 400 nya visningar till hans företagssida, av vilka några såg verkliga omvandlingar.

För några minuters tid att sätta upp GMB är det absolut värt tidsinvesteringen.

3. Investera i Content Marketing

Även om bloggar och webbsidor är nyckelkomponenter i din digitala marknadsföringsstrategi för SMB, inkluderar innehållsmarknadsföring även andra former av digitalt innehåll som:

 • Podcasts
 • videoklipp
 • E-böcker
 • Webbseminarier
 • Mallar
 • Infografik
 • vita papper

Om du är en solomarknadsförare eller arbetar med ett litet team kan du inte fokusera på hela listan. Content marketing är arbetsintensiva och du kan sprida dig själv (eller ditt team) för tunt mycket snabbt om du överengagerar.

Innehållstaktik för SMB-marknadsföring:

 • Metrik: Spåra alltid potentiella kunder och försäljningar som genereras från varje innehållsmarknadsföringsinitiativ. Använd ett bra analysverktyg för att mäta denna statistik för allt du publicerar. Om din podcast har tio prenumeranter, inte skickar någon trafik till din sajt och tar fem timmar att producera är det dags för en förändring.
 • Auktoritativt innehåll: SMB måste arbeta hårt för att sticka ut. Bestäm din nisch med så mycket specificitet du kan och koppla ihop den med söktermer. Producera innehåll kring dina styrkor och i det format dina kunder föredrar – medan det mesta av innehållsmarknadsföring fokuserar på artiklar, blir videoinnehåll populärt.
 • Inkludera bilder: Forskning tyder på att artiklar som åtföljs av relevanta bilder genererar upp till 94 % mer trafik än artiklar utan. Det är allt ovanligare att konsumera onlineinnehåll utan anslutna bilder. Infografik ökar trafiken och retentionen ännu mer.

4. Skicka regelbundna e-postmeddelanden

Att bygga en engagerad e-postlista är en av de bästa innehållsstrategiinvesteringarna ett litet företag kan göra. Enligt en studie genererade e-postmarknadsföring en 15,11 % omvandlingsfrekvens år 2020, vilket anses vara ganska högt.

Läsa:  Vad är en omvandlingstratt och hur optimerar du den?

E-posttaktik för SMB-marknadsföring:

 • Ämnesrad: Kvaliteten på din ämnesrad påverkar direkt din öppningshastighet. De flesta e-postmarknadsföringsplattformar tillhandahåller funktionalitet för att testa flera ämnesrader. Detta gör att du kan köra A/B eller delade tester med varje sändning. I det här enkla exemplet nedan kan du se att två olika ämnesradsvarianter har testats vilket resulterade i väldigt olika resultat:

Om du har en stor e-postprenumerationsbas kan du testa ämnesrader på de första 10 eller 20 % av sändningarna. Skicka sedan den “vinnande” ämnesraden till resten av basen. I vilket fall som helst kan du gradvis lära dig mer om vilka ämnesrader som är mest intressanta för dina prenumeranter när du skickar fler e-postmeddelanden.

 • Lägg alltid till mervärde: Marknadsförare älskar e-post eftersom det är en gratis kanal men du ska inte dra nytta av detta. Med varje e-postmeddelande du skickar till kunder, fråga dig alltid: “lägger jag mervärde?”. Spammiga, självbetjänande e-postmeddelanden slutar med att ignoreras, eller ännu värre, markeras som skräppost eller avslutas.
 • Uppmaning till handling (CTA): Med varje e-postmeddelande du skickar, överväg vad din huvudsakliga CTA är. Skickar du mer av ett nyhetsbrev med många rubriker för att få folk att klicka sig igenom? Skickar du ett erbjudande? Om så är fallet, finns det en tydlig knapp eller länk att göra anspråk på? Tänk på din önskade åtgärd och se till att din e-posttext är optimerad för att uppmuntra åtgärden.

5. Använd sociala mediekanaler

48 % av världens befolkning använder sociala medier. Målet är att få ditt småföretags inlägg framför potentiella kunder. För att vara effektiv måste marknadsföring på sociala medier för småföretag vara:

 • Exakt
 • Mottaglig
 • Engagerande

Att hantera sociala medier tar tid. Den bästa taktiken för de flesta småföretag är att fokusera dina ansträngningar på ett par huvudkanaler – helst de där din publik är aktiv.

Sociala medier-taktik för SMB-marknadsföring:

 • Använd en schemaläggare för sociala medier: Att skapa och ladda upp dina sociala inlägg en gång i veckan är mycket mindre tidskrävande än att försöka göra inlägg hela tiden. Det låter dig också göra inlägg vid strategiska tidpunkter när din målgrupp är mest aktiv. Facebooks Creator Studio tillhandahåller ett gratis schemaläggningsverktyg för Facebook och Instagram – perfekt för små företag.
 • Gör publikundersökningar: Övervaka dina befintliga analysverktyg – som Google Analytics eller Facebook Insights – för att fastställa din kundbas demografiska sammansättning, intressen och smärtpunkter. Att undersöka konkurrenter kan ge ett nytt företag liknande information. Använd sedan denna information för att dubbla din publiks favoritplattformar och innehåll.
 • Var konsekvent: Dina sociala kanaler bör regelbundet innehålla inlägg som lyfter fram försäljning, inlägg med teman i linje med relevanta evenemang och till och med kundinskickade bilder på människor som tycker om dina produkter/tjänster. Sociala medier är designade för att vara sociala, så låt inte dina kanaler kännas som en inaktuell, föråldrad målsida.
Läsa:  Instagram-hack: Vad alla marknadsförare bör veta

Som ett litet företag bör du effektivisera din marknadsföringsstrategi när det är möjligt. Multi-channel marketing eller dess kusin, uppkopplad marknadsföring, kan vara ett bra sätt att skära ner på ansträngning och tid.

Dessa taktiker är bra för marknadsförare med ensamstående eller små team, eftersom de fokuserar på att genomföra en kampanj över flera kanaler. Om de lyckas förenar de också upplevelsen för kunden

Småföretagare bär många hattar: en nyligen genomförd studie visade det 66 % av småföretagarna lyckades tre eller fler områden som marknadsföring, ekonomi, IT eller produktutveckling. I ett stort företag skulle dessa alla vara separata avdelningar med dussintals eller till och med hundratals anställda.

Planering kan hjälpa till att lätta på bördan. Prova något av dessa tips om du är personligen ansvarig för din SMB-marknadsföring:

 • Använd en innehållskalender
 • Använd ett innehållshanteringssystem
 • Planera marknadsföringskampanjer flera månader i förväg
 • Dela upp marknadsföringsuppgifter i komponentdelar så att de kan delegeras
 • Använd en schemaläggare för sociala medier

Andra typer av SMB-marknadsföringsstrategier

De flesta marknadsföringsstrategier för små och medelstora företag handlar om SEO, innehåll, socialt, och Google My Businesssom vi behandlade ovan.

Andra alternativ att utforska inkluderar:

 • Betald sökning: visar annonser på Googles sökresultatsida med Google Ads
 • Influencermarknadsföring: hitta och arbeta med influencers och/eller kreatörer för att nå din målgrupp
 • Partnerskap och samarbeten: samarbeta med andra kostnadsfria företag för att korsmarknadsföra produkter/tjänster
 • Lokala evenemang: organisera lokala evenemang, nätverkskvällar och träffar som är relevanta för din bransch

Oavsett vilka strategier du väljer att fokusera på är att uppmärksamma dina småföretags marknadsföringstaktik det smarta sättet att öka söktrafiken, öka försäljningen och i slutändan växa ditt företag. Vilken taktik gillar du att använda? Låt oss veta på Twitter @seoptimer!