Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad är trasiga länkar? Och hur hittar och fixar du dem?

 Vad är trasiga länkar? Och hur hittar och fixar du dem?

Vad är trasiga länkar?

En trasig länk är en webbsida som en användare inte kan hitta eller använda av olika anledningar. Webbservrar returnerar ofta ett felmeddelande när en användare försöker komma åt en trasig länk. Trasiga länkar kallas ofta också för “döda länkar” eller “ruttna länkar”.

Exempel på felkod för trasig länk

Här är några exempel på felkoder som en webbserver kan visa för en trasig länk:

404 sidan hittades inte: sidan/resursen finns inte på servern

400 Ogiltig begäran: värdservern förstår inte webbadressen till din sida

Dålig värd: Ogiltigt värdnamn: Servern med detta namn finns inte eller kan inte kontaktas

Ogiltig URL: Felaktig webbadress (t.ex. saknade hakparenteser, extra snedstreck, fel protokoll osv.)

Dålig kod: Ogiltig HTTP-svarskod: Serverns svar bryter mot HTTP-specifikationerna

Tom: värdservern returnerar “tomma” svar utan innehåll och ingen svarskod

Paus: Timeout: HTTP-förfrågningar togs hela tiden under kontroll av länken

Återställa: värdservern stänger anslutningarna. Den är antingen felkonfigurerad eller för upptagen.

Orsaker till trasiga länkar

Trasiga länkar kan uppstå av flera anledningar, till exempel:

 • Webbplatsägaren har angett en ogiltig URL (felstavad, etc.).
 • Webbplatsens URL-struktur har nyligen ändrats (permalänkar) utan omdirigering och orsakar ett 404-fel.
 • Den externa webbplatsen är inte längre tillgänglig, är offline eller har flyttats permanent.
 • Länkar till innehåll (PDF, Google Doc, video, etc.) som har flyttats eller tagits bort.
 • Trasiga element på sidan (ett problem med HTML, CSS, Javascript eller CMS plugins).
 • En brandvägg eller begränsning av geografisk plats tillåter inte extern åtkomst.

Varför är trasiga länkar viktiga för SEO?

Trasiga länkar påverkar dina sökresultat på Google, men de påverkar inte din övergripande SEO. Vi gjorde till och med en kontroll på Apples webbplats och skannade 2000 webbadresser med 9 misslyckade svar. Det betyder inte att Apple börjar tappa sina led, men för många trasiga länkar på en enda sida kan tyda på att sidan antingen har försummats eller övergivits. Google Riktlinjer för betyg för sökkvalitet använder också trasiga länkar för att fastställa webbplatsens kvalitet, men så länge du ständigt letar efter trasiga länkar eller åtgärdar trasiga länkar när Google meddelar dig om ett nytt problem som upptäcks på din webbplats (som i exemplet nedan), bör du kunna upprätthålla en webbplats av hög kvalitet:

Läsa:  Vanliga problem du kan stöta på med HubSpot och dina bästa alternativ

Användarupplevelse

Ignorera inte effekten av en död länk: användarupplevelsen är en viktig faktor som påverkar SEO. När sökmotorernas algoritmer förändras beror det på att deras primära mål är att ge användarna en bättre sök- och användarupplevelse. Sökmotorer förstår att det kommer att finnas några trasiga länkar, men när en riktig användare går till din webbplats kanske de inte är lika förlåtande. Detta kommer oundvikligen att skada ditt rykte.

Avvisningsfrekvens

Oavsett om du har en eller flera trasiga länkar, fattar varje besökare på din sida sitt beslut baserat på användbarhet, erfarenhet, laddningstid och innehåll. Om din sida har trasiga länkar och besökaren inte kan komma åt informationen, kommer de att gå till en annan sida som kan ge dem den information de behöver. Ju mindre tid de spenderar på din webbplats, desto högre avvisningsfrekvens.

Hur man hittar trasiga länkar på din webbplats

Det enklaste och snabbaste sättet att kontrollera om du har trasiga länkar är att köra en Ahrefs-rapport och se om det finns några trasiga länkar på sidan:

Om din webbplats har hundratals sidor eller inlägg kan du använda ett verktyg som SEOptimers DIY SEO för att genomsöka alla dina sidor och identifiera trasiga länkar – eller ladda ner ett plugin till ditt CMS som kan söka efter dessa.

Genom Google Search Console

Google Search Console kan också hjälpa till att identifiera problem med din webbplats när deras bots har indexerat din webbplats. Om en sida på din webbplats är trasig kommer de att meddela dig. Observera att de bara visar dina webbadresser, inte externa länkar.

Läsa:  Vad är pelarinlägg i SEO & Hur skapar man dem?

Du kan hitta dessa fel under Google Search Console > Indexering > Indexeringsfel:

Kom ihåg att indexeringsfel prioriteras. Om webbadresserna inte är viktiga kan du vara säker på att felen inte påverkar dina sökresultat.

Nedan finns en lista över befintliga sidor som inte kan hittas. Den här rapporten visar hur viktigt det är att åtgärda trasiga länkar. Om det inte finns några kommer dessa sidor att påverka deras aktuella sökresultat.

Här är ett exempel där webbadresserna inte är typiska webbadresser för din sida, så du kan ignorera problem med genomsökningsfel som upptäcks av Google-robotar:

Åtgärda trasiga länkar

Beroende på hur mycket innehåll du producerar varje vecka måste du avsätta tid varje månad för att leta efter trasiga länkar. Oavsett om det är en gång i månaden, en gång i kvartalet eller någon annan tidsperiod du väljer, bör du följa dessa bästa metoder:

 • Kontrollera Googles indexeringsfel:
  • 404 Error Search Console gör detta enkelt genom att prioritera genomsökningsfel åt dig. Om de översta felen i rapporten är obetydliga kan du vara säker på att inget trycker längre ner på listan med 404 indexeringsfel.
 • Undvik direktlänkar på en webbplats om det inte (eller tills) krävs. En direktlänk är en länk som länkar till själva sidan istället för startsidan. Andra synonymer för djuplänkning är intern länkning eller ankartext. Oavsett om det är internt eller externt, om du tror att webbplatsen är en pålitlig informationskälla, bör du definitivt använda djuplänkar. Till exempel, om du har en webbutik och länkar till dina egna produktsidor som kan försvinna när du tar slut i lager, måste du schemalägga en månatlig kontroll för att se till att ingen av dina länkar är trasiga.
 • Om länken är en extern länk, kontakta den länkade webbplatsen och begär en rättelse: Om den länkande webbplatsen gjorde ett misstag när den länkade till dig bör du kontakta dem och berätta om problemet. De kan fixa det, eller så kan du också ha en länkmöjlighet med dem. Om URL-källan eller webbplatsen inte längre finns kan du försöka ersätta den med en annan källa eller ta bort den helt.
 • Användning av omdirigeringsmekanismer, som omdirigerar användare till en ny informationsplats om länkar bryts. För att omdirigera (301) den trasiga sidan till en ny plats, besök:
  • Här är några fler tips hur man omdirigerar beroende på programmeringsspråket på din webbplats
 • Generera och ersätt innehållet i den trasiga webbadressen. Ta reda på vad den trasiga sidan var innan och byt ut eller återskapa den.
 • Omdirigera (301) trasig sida till en annan relevant sida på din webbplats. Hitta liknande innehåll på din webbplats och omdirigera den trasiga sidan till den här sidan. Till exempel, om du har en trasig sida med titeln “Hur man gör Broken Link Building”, skulle det vara helt vettigt att omdirigera den till en fungerande sida med titeln “The Complete Guide to All Link Building”.
 • Lämna som 404: Detta är ett helt genomförbart alternativ; du behöver bara se till att du visar en “hård” 404, inte en “mjuk” 404. Behöver du lite information om hur man skapar en 404-sida?
Läsa:  23 bästa WordPress-teman för evenemang och konferenser

Hur man omdirigerar trasiga länkar i WordPress

WordPress erbjuder inga färdiga omdirigeringslösningar, men det finns två alternativ för att fixa trasiga länkar och omdirigera dem till en ny sida.

För många plugins på din WordPress-webbplats kan påverka webbplatsens prestanda. Om din webbplats har tusentals sidor kanske du vill installera En enkel 301-omdirigering för WordPress för att undvika problem.

När du har identifierat en trasig intern länk kan du ersätta den webbadressen och omdirigera den till en annan sida:

Ett annat sätt att konfigurera en 301-omdirigering är att använda webbserverns konfigurationsfil .htaccess. Det är ett mycket snabbare och enklare sätt att skapa en 301-omdirigering som inte påverkar din webbplats prestanda.

Små fel kan dock göra att din webbplats upplever ett internt serverfel. Därför bör du säkerhetskopiera filen innan du redigerar .htaccess-filen och gör några ändringar.

För att komma åt din .htaccess-fil måste du ansluta till din webbserver via FTP. De flesta värdleverantörer borde kunna visa dig hur du skaffar en FTP-klient.

Din .htaccess-fil finns i rotmappen på din WordPress-webbplats. Detta är samma mapp som innehåller filer som wp-config.php

För att öppna .htaccess-filen måste du använda Notepad eller TextEdit.

Ange följande information (kom ihåg att ersätta webbadresserna med dina egna):

RewriteEngine på

Omdirigering 301 /vanha-post-tuotesi/ http://sivustosi.fi/uusi-linkki-korvaa/

Omdirigering 301 /toinen-old-post-product/ http://sivustosi.fi/toinen uusi-linkki-korvaa/

När filen är sparad kan du ladda upp den via FTP. Din gamla länk omdirigerar nu till en ny sida.

Hur man omdirigerar trasiga länkar i Wix

Wix har inga plugins som kan upptäcka trasiga länkar; förutom Wix stöder inte .htaccess-fil. Däremot tillhandahåller de en intern lösning där du kan skriva in webbadressen till din gamla sida och omdirigera till webbadressen för den nya sidan.

 • Ett klick här för att gå till din webbplats instrumentpanel
 • Klicka på Webbplatshantering till vänster
Läsa:  Registrera gratis Filmora-aktiveringsnyckel 2024 uppdaterad

Klick SEO Klicka sedan Start i avsnittet Hantera 301-omdirigeringar på sidan:

Skriv in den gamla webbadressen och omdirigera den till den nya sidan och klicka sedan Spara:

Omdirigerar trasiga länkar i Shopify

Shopify tillhandahåller en intern omdirigeringslösning från alla trasiga webbadresser till en ny relevant sida som fortfarande används.

Klicka för att komma till omdirigeringssidan Webbutik och gå till Navigering period:

Klick URL-omdirigeringar ligger precis under ordet Navigering:

Ett klick Skapa en URL-omdirigering:

Ange den gamla webbadressen Omdirigera från och lägg till en ny URL Direkt till adressen låda: