Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Vad du ska titta efter när du anlitar en marknadsföringsbyrå

Vad du ska titta efter när du anlitar en marknadsföringsbyrå

Att anlita en marknadsföringsbyrå är en av de bästa sakerna du kan göra för att påskynda din affärstillväxt och nå nya milstolpar. Men att hitta rätt byrå är en kamp eftersom det finns så många av dem – nästan 70 000 byråer över hela världen och över 25 000 byråer bara i USA (enl. Koppling).

Jordon Scrinko är grundare och marknadschef för Precondoen kanadensisk egendomsforskningswebbplats och har tidigare lagt ut marknadsföringsuppgifter till byråer.

Jordons rekommendation för att hitta den bästa marknadsföringsbyrån kommer ner till en enkel uppgift som överraskande nog inte tillräckligt många organisationer utför:

“Det viktiga är att noggrant undersöka marknaden innan du anlitar en marknadsföringsbyrå för att hitta den bästa byrån i din nisch.”

Marknadsbyråer är en kärnkund till Ahrefs. Över 2 000 byråer förlitar sig på våra White Label-rapporter och Embeddable Audit Tool för att automatisera sin rapportering och driva genereringen av potentiella kunder. Bortsett från detta vet vi att många varumärkesmarknadsförare också använder Ahrefs. Deras användningsfall är liknande som att identifiera SEO-problem på deras webbplats, genomsöka hela webbplatser, spåra deras ranking på sökmotorer och utföra sökordsforskning.

I den här artikeln ville vi hjälpa dessa varumärkesmarknadsförare, särskilt de som funderar på eller håller på att anlita en marknadsföringsbyrå. Vi kommer att beskriva nyckelfaktorerna och övervägandena för att göra processen enklare och säkerställa att du har alla grunder täckta. Att anlita en digital byrå är en spännande resa och en som har potential att helt förändra en organisation.

Arbetet

Legendarisk global reklambyrå BBDOs mantra är Arbetet, arbetet, arbetet.

I stort sett anlitas byråer av organisationer för att leverera enastående arbete som i sin tur ger påtagliga affärsresultat (t.ex. medvetenhet, trafik, leads, försäljning, intäkter, etc).

Det här är den enskilt viktigaste aspekten av att anlita rätt digitalbyrå: hitta en byrå med en dokumenterad historia av att leverera högkvalitativt och effektivt arbete. Om du var tvungen att välja bara ett urvalskriterium skulle detta vara det. Men visst, att anlita en digital byrå är lite mer komplicerat än så!

Att få en förståelse för kvaliteten på arbetet kan vara knepigt och subjektivt. Men det finns två huvudkällor att undersöka:

Gå igenom tidigare arbeten

Lägg tillräckligt med tid på att undersöka byråers webbplatser genom att läsa deras fallstudier, kolla deras portföljer, blogginlägg, inlägg i sociala medier, branschartiklar, annonser etc. Digitala byråer bör vara stolta över sitt kundarbete så om du inte enkelt kan hitta exempel på tidigare arbete från en byrå, det är en stor röd flagga.

Eftersom personalavgången är ganska hög i byråvärlden bör du också leta efter tidigare arbeten eller begära portföljer som kreativa eller strateger producerat på tidigare byråer. Faktum är att när byråer själva anställer personal är det detta tidigare arbete som fungerar som den bästa barometern för talang:

Prata med tidigare kunder

Du bör också göra din egen forskning för att hitta arbete som byrån har gjort som kanske inte är i centrum för deras portfölj. Titta igenom deras kundlista på deras webbplats, kolla byråers webbplatser och kör enkla Google-sökningar efter tillkännagivanden och branschnyheter. Nå ut till sina tidigare kunder och prata med dem för att få förstahandsfeedback. Nyckelfrågan att ställa tidigare kunder är: 'skulle du arbeta med byrån igen?'

Folket

En byrås förmåga att leverera enastående arbete beror på kvaliteten på de individer som utgör byrån. Du kan få en indikation på hur erfarna personerna är genom att prata med dem eller lyssna på dem, men förutom deras övergripande kunskap om digital marknadsföring finns det andra aspekter att tänka på. Tänk på följande frågor:

Läsa:  SEO-övergångsord: Vad är de & Hur man använder dem

Är det tydligt att de verkligen förstår och bryr sig om ditt företag?

Vem som helst kan säga att de förstår din verksamhet men det är din uppgift att förhöra det. Har de empati för dina utmaningar och delar samma entusiasm för att uppnå dina mål?

Detta kan fastställas genom samtal – även en första konsultation kan belysa hur de reagerar på följande situationer:

 • Ställer de dig de rätta frågorna för att reta ut detaljer som hjälper dem att förstå dina prioriteringar?
 • Bygger de logiskt på konversationen och visar genom detta intelligens och förståelse för skedet av ditt företag och vad du behöver härnäst?
 • Förhåller de sig till dina utmaningar och visar hur de har övervunnit liknande utmaningar för andra kunder?
 • Accepterar de att de kanske inte har alla svar omedelbart men kan förklara hur de hittar svaren på alla dina frågor?

Lyssnar de på dig?

Digitala byråer är vanliga miljöer för extroverta personligheter. Om du är mer introvert kan du tycka att ett första samtal med en byrå är överväldigande, särskilt om stora personlighetstyper är närvarande i mötet. Trots detta, försök att avgöra hur mycket de lyssnar på dig och om de ändrar sin persona för att bättre matcha dina personlighetsdrag.

Vissa byråer har formulerade nya affärsprocesser och avviker inte för långt från sitt inövade manus. Detta skulle vara en röd flagga om du känner att de inte kan anpassa sig eller anpassa sig till ny information du ger dem eller ställer frågor utanför en typisk digital marknadsföringsräckvidd.

Kan du avgöra vad som motiverar dem?

Under dina samtal ska det vara tydligt för dig vad som motiverar de människor du träffar. Om de är snabba med att prata om utmärkelser eller branscherkännande kan det vara en indikator på att deras prioriteringar handlar om klientarbete som möjliggör byråpriser. Se till att du går till botten med deras motivation och vad som driver dem att göra det arbete du ber dem att göra.

Pratar du med BDM:er eller utövare?

Många byråer anställer BDM (Business Development Managers), huvudsakligen säljare som egentligen inte är marknadsförare utan bara professionella dealmakers. I vissa fall är BDM:er inte ens anställda av byrån och jobbar bara frilans i ett kontinuerligt nytt affärsläge och tar en del av affären. Se till att du träffar de människor som faktiskt kommer att utföra arbetet och som du kommer att kommunicera med på en daglig basis.

Säger de bara det du vill höra?

Är de bara lite för slanka? Ibland är byråpresentationer alltför optimistiska, de lovar världen och allt låter för bra för att vara sant.

De bästa diskussionerna är de där båda parter är realistiska om utmaningarna och förväntningar på hur saker och ting kommer att utvecklas över tiden. Att få klarhet i förväntade resultat under månad ett, månad två och så vidare kommer att hjälpa dig att avslöja deras långsiktiga tänkande också.

Resultat sker vanligtvis inte över en natt i digital marknadsföring. Visst, vissa initiativ kan ge snabba resultat, men det är viktigt att se till att det finns en konsekvent verklighetskontroll av förväntade resultat.

Skulle du gärna gå ut och äta lunch med dem eller ta en drink tillsammans?

Vissa kunder bedömer sina byrårelationer på mer personlig nivå och om de är socialt kompatibla. Man kan argumentera för att detta kanske är en kvardröjande trend från 1900-talet som kan vara aktuell i dessa dagar i en värld av distansarbete, globalt samarbete och automatisering.

Läsa:  Vad är MySQL och varför är det viktigt för webbdesign?

Men det är viktigt för vissa kunder att ha bra mellanmänskliga relationer med sina byråpartners. Att ansluta till gemensamma (icke-arbete) intressen som sport, hobbyer eller resor kan hjälpa till att fördjupa relationer och i slutändan bygga förtroende. Dina byråpartners kommer sannolikt att leta efter dessa ingångspunkter så var bara medveten om detta och försök att objektivt bedöma deras avsikter och uppriktighet.

Byråns recensioner

Webbplatser för byrågranskningar är ett utmärkt sätt att mäta historiken och meritlistan för en digital byrå innan du anställer dem. Titta noga på recensioner skrivna av liknande organisationer till din eller från kunder som hade liknande mål. Om du kan hitta kundrecensioner som bekräftar att en byrå kan leverera liknande affärsmål, är det ett bra tecken att lista dem.

Några populära webbplatser för att hitta kundrecensioner inkluderar:

1. Koppling

2. GoodFirms

3. UpCity

4. Manifestet

Du kommer att märka WebFX tycks ta ut den #1 digitala byråplatsen på alla 4 recensionssajter. Men när du tittar närmare så är alla fyra listorna det sponsrade vilket är standardsorteringsordningen för alla dessa recensionswebbplatser och hur de tjänar pengar på sina listor. Så den här byrån betalar högsta dollar för att visas först på alla dessa webbplatser.

Tänk på att om du vill sortera listan efter högsta recensioner måste du välja det alternativet i filterrullgardinsmenyn på varje webbplats. Dessutom bör du också välja lämpliga filter för plats, tjänster och/eller industri, etc.

Agency Awards

En annan potentiell forskningsväg är byråpriser. Detta är omtvistat eftersom vissa experter i branschen anser att byråpriser inte är ett korrekt mått på kvaliteten på en byrå utan snarare ett mått på hur väl byrån skriver ansökningar om pris.

De jury kommer att förbli ute på det här men om du överväger utmärkelser som en guide för att anställa en digital byrå, föreslår vi att du tittar på långvariga respekterade utmärkelser som Webby Awards eller utmärkelser som är baserade på effektiviteten av arbetet som The Effies:

Webby Awards

Webby Awards inrättades 1996, tillbaka i tiden för uppringt internet. Webbys drivs av IADAS (International Academy of Digital Arts and Sciences) och är de ledande internationella utmärkelserna för att hedra excellens på webben. Webbys bedöms av en panel med 2 000 medlemmar som består av ledande digitala marknadsförare, företagsledare, visionärer och internetproffs.

The Effies

The Effies (förkortning av effektivitet) går tillbaka till den gyllene eran av reklam på 1960-talet. Idag hyllar The Effies alla former av marknadsföring som bidrar till ett varumärkes framgång. Med över 50 program över hela världen hedrar The Effies de byråer och individer som skapar det mest effektiva arbetet över hela världen.

Byråpriser är inte allt. Många utmärkta byråer producerar arbete som aldrig vinner utmärkelser så bli inte alltför insvept i frenesien kring utmärkelser, bara betrakta dem som en annan input till din beslutsprocess.

Första intrycken

Första intrycket är så viktigt. Det allmänna ordspråket säger att människor börjar bestämma egenskaper som pålitlighet och sympati under de första sju sekunderna av att träffa någon. Om du inte träffar en byrågrundare på en konferens eller ett personligt evenemang, kommer ditt första intryck av en byrå att vara deras webbplats, deras innehåll, en rekommendation eller någon annan digital kontaktpunkt.

Ex-byråstrateg blev marknadsförare på varumärkessidan, David Armano anser att en byrås webbplats är nyckeln för att få det första intrycket, bland annat:

Att till exempel anlita en SEO-byrå som inte rankar på Google för “seo-byrå” i sin stad skulle vara en röd flagga. Liksom att anlita en social mediabyrå som inte är särskilt engagerad i byråns sociala mediekonton! Byråer kan prata men det bör finnas tydliga bevis för att de kan gå på foten när det gäller marknadsföring av sin egen byrå.

Du bör lita på dina första intryck. Om något verkar fel i dina första interaktioner kan det fungera som ett varningstecken för vad som komma skall. Var selektiv och lita på dina maginstinkter.

Läsa:  Nyckeln till framgång: Vad man ska tänka på när man startar ett företag

Planen

De flesta digitala byråer är vana vid att pitcha för att vinna nya kunder. Större organisationer kan lista ut flera byråer och bjuda in dem att pitcha för en grupp intressenter som svar på en kampanjinstruktion eller en speciell affärsutmaning. Formella pitcher som denna kan vara ganska performativa med byråer som sätter upp en väl inövad show i ungefär en timme som täcker deras föreslagna tillvägagångssätt och varför de borde vinna arbetet.

I SMB Marketing-världen är en formell pitch sannolikt lite överdriven. Istället brukar det räcka med ett enkelt möte för att diskutera krav och föreslagna lösningar. För mindre jobb kan detta bara ta formen av ett skriftligt förslag.

Så bra som tonhöjden låter, du vet aldrig riktigt hur det är att arbeta med en digital byrå förrän du engagerar dem. Du måste också tidigt vara tydlig med vilka personer från byrån som kommer att arbeta med dig. Ibland slutar människor du möter under pitchen som imponerar på dig, faktiskt inte med att arbeta med dig från dag till dag.

Hur mycket kostar det att anlita en marknadsföringsbyrå?

Även om detta inte borde vara den huvudsakliga avgörande faktorn när man anlitar en digital byrå, är det verkligen ett viktigt övervägande. Istället för att ge prisvägledning (vilket är fylligt) med tanke på skillnaderna i plats, skala, tjänster och expertis, kommer det huvudsakliga prissättningsbeslutet sannolikt att vara hur du betalar för din digitala byrås tjänster (dvs. metoden som byrån använder för att fakturera dig):

Månadsretainer

Detta är standardfaktureringsalternativet för många digitala byråer på marknaden eftersom det ger dem en stadig förutsägbar intäktskälla för pågående arbete. Men retainers blir mindre vanliga i dessa dagar eftersom många kunder har intern kapacitet och tenderar att luta sig mot sina byråpartners för ad-hoc projektarbete.

Om du har ett visst antal uppgifter som behöver slutföras regelbundet och inte har de interna resurserna för att utföra det, är det här en månadsretainer kan fungera bra eftersom det är lätt att budgetera för och kommer att gynnas av din byråpartner.

Projekt med fast avgift

Projektarbete med fast avgift blir mer populärt och kommer sannolikt att vara hur de flesta kunder arbetar med byråer. Vanligtvis har varje projekt ett start- och slutdatum med en lista över leveranser och har, som namnet antyder, en fast avgift. Denna faktureringsmetod fungerar bäst för kampanjer, strategiskt arbete i förväg, fristående projekt eller något annat av den typen.

Timpris/Dagpris

Denna faktureringsmetod är sannolikt den högsta jämförbara kostnaden, men är användbar för projekt som är öppna eller har en variabel omfattning. Man skulle hävda att det inte är en bra idé att påbörja ett projekt med varierande omfattning, men ibland kan det inte undvikas.

I andra fall är det användbart att känna till tim- eller dagspriset för att utföra vissa uppgifter om ditt företag har högfrekventa marknadsföringsuppgifter som sker med variabel takt.

Andra faktureringsmetoder

Vissa digitala byråer arbetar på en procentandel av försäljningsintäkterna (känd som en prestationsmodell), speciellt för kunder inom e-handel/direkt till konsument. Vissa skulle hävda att användningen av denna modell anpassar incitamenten eftersom det är i båda parters bästa intresse att maximera intäkter eller konvertering.

Byråer inom vissa tjänstevertikaler som betald sökning, till exempel, använder en annan metod som att fakturera en procentandel av kundernas annonsbudget. I det här exemplet kan det också vara ganska varierande vilken affärsmodell som sökmarknadsföringsbyråer använder sig av, som ses nedan i detta studie från WordStream:

Varför anlita en marknadsföringsbyrå?

Den främsta anledningen till att organisationer anlitar en marknadsföringsbyrå är att avlasta marknadsföringsuppgifter på grund av otillräckliga interna resurser. Det finns flera andra skäl till varför organisationer anlitar marknadsföringsbyråer:

 • Kortsiktiga krav som att genomföra kampanjaktiviteter eller engångsprojekt
 • Anställa specialiserade outsourcade team för att täcka talangbrister, förlängd ledighet, etc
 • Interna policyer som sätter låga marknadsföringsbudgetar men högre outsourcabudgetar
 • Avtalsförpliktelser bestäms av huvudkontor eller franchiseföretag
 • Fördelaktig kostnads-nyttoanalys vs intern kompetensutveckling/anställning

Fördelar med att anlita en marknadsföringsbyrå?

Den största fördelen med att anlita en marknadsföringsbyrå är förmågan att utnyttja byråns resurser, talang och erfarenhet. Men det finns faktiskt flera andra fördelar och fördelar med att lägga ut dina marknadsföringsfunktioner på en byrå kontra att utföra allt internt. Här är topp 3:

 • Flexibilitet: att anställa personal är ett stort engagemang och potentiellt stor risk för små företag. Att arbeta med en byrå på projektbasis eller dagspris ger flexibiliteten att skala upp eller ner utan några åtaganden
 • Fart: byråer kan i allmänhet röra sig snabbare än interna team eftersom de har erfarenhet av att utföra liknande uppgifter över klienter. Särskilt när man börjar, är att anlita en marknadsföringsbyrå ett av de snabbaste sätten att “komma ut på marknaden”
 • Beröm intern talang: att anlita en marknadsföringsbyrå som kan fungera som en förlängning eller tillsammans med ditt interna team är ett bra sätt att skala upp och ge ditt interna team support och eventuellt
Läsa:  Skyscraper Technique SEO Guide

Hur man startar byråanställningsprocessen

Om du efter att ha läst allt ovan är redo att börja anställningsprocessen för byråer, här är våra fem bästa nästa steg för att säkerställa en framgångsrik anställningsupplevelse!

1. Var tydlig med dina affärsmål

Om du inte är kristallklar med dina affärsmål kommer din byrå att vara styrlös. Det värsta av allt är att det ger din byrå ett gratiskort att kommunicera vilken statistik de vill ha tillbaka till dig för att bevisa framgång. Innan du ens pratar med någon byrå, se till att du och dina intressenter är överens om vad du vill uppnå.

(Som ett undantag, kolla in Jenny Kelemens utmärkta Tweet tråd om de 6 lärdomarna hon har lärt sig när hon anställer och avskedar byråer).

2. Var tydlig med dina budget- och avkastningsförväntningar

Som ordspråket säger, förvänta dig inte champagne på en ölbudget. Om det här är första gången du jobbar med en digital byrå, var realistisk om tidsramar och vilken typ av resultat som kan uppnås på kort sikt. Digital marknadsföring kan ta tid beroende på vilka kanaler som används i din övergripande marknadsföringsstrategi.

3. Prata med dina kamrater och undersök jämförbart arbete

Innan du nominerar potentiella byråer, gör noggrann forskning för att hitta andra organisationer som har uppnått det du vill uppnå. Lär känna vad de gjorde och hur de kommunicerar och marknadsför sig själva. Prata med andra i din bransch eller till och med prata med icke-konkurrenskraftiga företag om hur de engagerar byråer och vad som fungerar för dem.

4. Skapa en kortlista över digitala byråer

Sammanställ en kortlista med några digitala byråer – vanligtvis är mellan 3-5 en bra siffra. Från din första forskning, nå ut till var och en och ägna stor uppmärksamhet åt de första interaktionerna du har. Beroende på byrån är deras första åtgärd vanligtvis att boka ett “upptäckssamtal” med dig för att hitta fakta om ditt företag och dina mål (förhoppningsvis!) så att de kan komma tillbaka till dig med ett förslag.

5. Testa arbetsrelationen

Innan du påbörjar ett stort arbete (som att bygga om en webbplats eller utarbeta en ny digital marknadsföringsstrategi), överväg att testa relationen först genom att skära ut ett mindre arbete som ett skräddarsytt projekt med en egen budget som ett sätt att mäta arbetsrelation innan du förbinder dig på lång sikt.

6. Njut av resan!

Att hitta en byråpartner som du verkligen tycker om att arbeta med är ett fantastiskt resultat och det kan vara transformerande för ditt företag. Vi önskar dig all framgång med att hitta och arbeta med en digital byråpartner. Låt oss veta vad du tycker om TwitterVi skulle älska att höra från dig!