Att hitta arbete som frilansare kan alltid vara en utmaning, även med många års erfarenhet. Det behöver det dock inte vara. Genom att skapa en videoportfölj på plattformar som YouTube och Facebook kan du enkelt marknadsföra dina kunskaper till potentiella arbetsgivare.
Medan vissa frilansjobb kanske inte kräver video, gör andra som underhållning, webbdesign, grafisk design och nästan allt relaterat till konst och kreativitet. I själva verket, vid det här laget är det nästan obligatoriskt att ha en video som visar din talang.
Om du inte är säker på om du behöver en, titta bara på andra arbetare i din bransch, om du ser en av dem med en, är det dags att fotografera.
Vad är en videoportfölj?
En videoportfölj visar upp din expertis inom ditt område genom att visa upp dina färdigheter och tidigare arbete för att locka nya kunder i videoformat.
Detta är särskilt viktigt i branscher som använder video och grafik, till exempel grafiska formgivare.
Med framväxten av sociala medieplattformar har delning av videoinnehåll med vänner, familj och kollegor blivit en integrerad del av vårt samhälle. Det är ännu viktigare om du riktar in dig på millennials efter dem titta på mest videoinnehåll.
Är skrivna meritförteckningar och vanliga portföljer döda?
Absolut inte!
Varje företag använder fortfarande skriftliga meritförteckningar för att sortera potentiella anställda och hitta den bästa passformen. Faktum är att större företag kan spendera en mindre förmögenhet på effektiv HR-programvara för att hitta den bästa talangen som finns tillgänglig, särskilt när de får hundratals ansökningar.
Det är därför du behöver skapa ett CV som är skräddarsytt för det jobbet.
Men hur är det med vanliga plånböcker på nätet?
Onlineportföljer är fortfarande otroligt viktiga. Förutom att ge exempel på ditt arbete och visa upp din kreativitet, kan de också locka kunder genom webbplatsplacering. Detta är särskilt effektivt när det kombineras med en blogg för att förbättra sökmotorernas ranking.
Och videoportföljer kan ta detta ett steg längre genom att öka delbarheten för din profil och rikta in sig på den tusenåriga åldersgruppen.
Typer av videoportföljer
1. Stillbildsgallerier
En av de enklaste men mest effektiva typerna av videoportföljer är stillbildsfotogallerier. Som namnet antyder är dessa en samling stillbilder som loops genom omgivande musik i bakgrunden eller en kort bild.
Dessa är bra för konstnärer och grafiska formgivare som vill visa upp sina verk.
2. Introduktionsvideo
Att demonstrera dina färdigheter live är ett utmärkt val. Till exempel kan en grafisk designer fånga sig själv när de skapar något från grunden i Photoshop och sedan snabba upp uppspelningen med musik i bakgrunden.
Det är inte bara intressant att titta på en bild byggd från grunden, utan det visar också din skicklighet att göra den.
3. Sidöversättare
En sidvändare är när kameran tar en vy uppifrån och ned av en bok och du vänder blad för att berätta historien. Detta fungerar mycket bra om du har en samling konstskisser eller sidor med grafik eller logotypdesign.
Det är en intressant videostil och visar upp ditt arbete på ett briljant sätt.
4. Skapa en annons
Det här kanske låter lite konstigt, men en video i kommersiell stil kan visa upp mycket kreativitet så länge du har gjort det. Detta är idealiskt när du försöker visa upp dina färdigheter i videoredigering och fotografering.
Och om det är underhållande är det mer sannolikt att det delas med vänner på sociala medier.
5. Stoppa rörelsen
Stop motion är en välkänd teknik där du manipulerar föremål som figurer, modeller eller ritningar i små steg för att få dem att se ut att röra sig. Det är perfekt för dem som försöker visa upp sina konstnärliga färdigheter.
Och återigen, dessa kan vara ganska underhållande, vilket kan hjälpa till att få visningar.
Hur man gör en videoportfölj
Steg 1: Hosta din webbplats
Det första du måste tänka på är var du ska ha din videoportfölj. Det vanligaste sättet att vara värd för en video är genom en plattform som YouTube, och det är helt acceptabelt. I själva verket uppmuntras det.
Men du är en professionell och en professionell bör ha sin egen hemsida.
Du behöver alltså ett webbhotell.
Ett webbhotell är ett företag som driver och underhåller servern som din webbplats lagras på. Och det finns flera faktorer att ta hänsyn till, såsom användbarhet, hastighet, säkerhet, prisvärdhet, kundsupport, miljöpåverkan och mycket mer.
Steg 2: Välj ett innehållshanteringssystem
Du måste också välja vilken plattform din webbplats ska byggas på. Lyckligtvis är det väldigt enkelt att bygga en webbplats idag.
Oavsett din bransch eller kompetensnivå är WordPress det bästa valet för att bygga en webbplats.
Men ta inte bara mitt ord för det, det har kraft nästan 40 % av internet.
En av de främsta anledningarna till att det är ett så populärt val är på grund av dess omfattande bibliotek med tillägg att välja mellan. Dessa är som appar för din telefon. De lägger till funktioner på din webbplats och kan användas till nästan vad som helst.
Och det bästa av allt är att du inte behöver skriva en enda rad kod.
Du kan också anpassa stilen på din webbplats med hjälp av tusentals tillgängliga gratis teman. Teman dikterar hur din webbplats ser ut och några av dess funktioner. I ditt fall vill du hitta de bästa videoportföljteman och hitta den bästa passformen för din webbplats.
Steg 3: Undersök tävlingen
Du kanske tror att du är en expert inom ditt område, men det betyder inte att du är en marknadsföringsexpert inom ditt område. Se vad andra frilansare har satt ihop som en videoportfölj.
Det finns trots allt många typer att välja mellan.
Om du till exempel är en grafisk designer kan du visa upp dina redigeringsfärdigheter i Photoshop och visa ett galleri med musik i slutet av videon. Kanske är du frisör, om du är det finns det inget bättre sätt att visa upp dina färdigheter än att visa före och efter bilder på kunder.
Det finns olika typer av videoportföljer att överväga, men vissa är bättre lämpade för vissa branscher än andra. Det är därför du måste undersöka vad som fungerar för din.
Steg 4: Köp programvara och hårdvara för videoredigering
Det här borde inte komma som en överraskning, men du behöver det programvara för videoredigering för att göra en videoportfölj. Lyckligtvis finns det många alternativ du kanske vill överväga.
Även om du kanske inte vill bryta banken med avancerad programvara, behöver du något som ser professionellt ut.
Du kan också behöva skaffa utrustning. Detta inkluderar vanligtvis en videokamera, men om din telefon har en riktigt bra 4k-kamera kan du kanske komma undan med det. Men du behöver definitivt en mikrofon.
Ljudet av din video kan verkligen göra eller bryta presentationsvärdet för en portfölj. Du vill inte att din röst ska låta dämpad eller ta upp bakgrundsljud. Du måste låta smart och självsäker om du talar i en video.
Steg 5: Skapa en videoportfölj
Med en webbsida igång, kamerautrustning i handen och programvara för videoredigering är du redo att skapa din profil. Även om själva filmningsprocessen är helt upp till dig och olika för alla, finns det några allmänna tips du bör följa.
Om du spelar in video, se till att bakgrundsljud inte kommer igenom. Även om det i vissa situationer är bra eftersom det är oundvikligt, som att prata på gatan. Om du visar upp dina färdigheter vill du att de ska vara i fokus, inte ropet i bakgrunden.
Undvik att använda för många specialeffekter i redigeringsprocessen. Även om det är bra att ha några, kan överanvändning av dem sänka värdet på din video. Det kan se ut som en amatör om det är för många.
Se till att videon visar dina färdigheter. Även om detta kan verka självklart, kan det lätt missas. Videon ska fokusera på dig och ditt arbete. Gör inte en lång lista med referenser, visa dina färdigheter.
Och viktigast av allt, se till att din familj, vänner och kollegor granskar din portfölj. Det sista du vill göra är att publicera en videoportfölj och låta kunderna upptäcka uppenbara misstag eller bevittna dålig redigering.
Denna portfölj representerar ditt företag och måste vara felfri.
Ska jag vara värd för videon eller bädda in den?
Efter att ha gjort en video har du nu ett annat alternativ. Ska jag ladda upp min video till YouTube och bädda in den eller vara värd för videon själv?
Om du ska använda WordPress-plattformen rekommenderar jag att du laddar upp den till YouTube och bäddar in den. Detta leder till att den finns på YouTube-plattformen, vilket avsevärt kan hjälpa Google-sökningar och säkerställa snabbare laddningstider på sidor.
Kom ihåg att om du gör detta, se till att du har en YouTube-kanal redo att gå. Bara att lägga till den här videon till en befintlig kanal full av andra videor från det förflutna ser inte bra ut. Skapa en kanal med ditt namn eller företagsnamn, lägg till en YouTube-banner och överväg annat innehåll du kan inkludera.
Videor som lagras direkt på din webbplats kan sakta ner laddningshastigheten avsevärt, vilket lätt kan skrämma bort kunder. När allt kommer omkring, om din webbplats går långsamt, vad säger det om dig?
Dessutom ger värd för en video på YouTube tillgång till fler tittare och potentiella fans. Det kan öppna otaliga dörrar som du kanske inte ens inser.
Dela din video
När videon har laddats upp på YouTube och inbäddad på din webbplats är det dags att tänka på marknadsföring.
Dela den på alla möjliga sociala medieplattformar. Se till att det är vanligt på din Facebook-företagssida och din LinkedIn-profil. Och glöm inte att lägga upp det på ditt företags jobbanslag online.
Till exempel, Fiverr.com är ett bra ställe att annonsera på om du är i den grafiska designbranschen. Den har flera ämnen som hjälper dig att hitta rätt kunder. Att lägga till en video om vad du kan göra kan verkligen hjälpa dig.
Överväg att anlita en expert
Om videoredigering inte är din starka sida och du känner att en videoportfölj verkligen kan hjälpa dig, kanske du vill överväga att bli professionell.
Precis som det finns många företag som är dedikerade till att hjälpa dig skapa ett starkt CV, finns det många grafiska designers som utmärker sig på videoredigering. Faktum är att de flesta professionella YouTubers har redigerare.
Tänk på att detta kommer att öka priset avsevärt för att bygga en portfölj, men det kommer att vara värt det om du ökar din kundbas.