Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Veri Ambarı Nedir?

Veri Ambarı Nedir?

Pazarlamacılar olarak düzenli olarak yeni ve ortaya çıkan kısaltmalarla, sektörle ilgili jargonla ve teknik tanımlarla karşılaşıyoruz ve bunların hepsine ayak uydurmak zor olabilir.

Bu alanda kendinizi yetersiz hissetmeniz olağan bir durumdur ve bu nedenle teknoloji sektöründe çalışan pazarlamacılar olarak işleri basit tutmayı seviyoruz. Kendinizi veri ambarının ne olduğunu sorarken buldunuz mu? Bu blogda veri ambarının ne olduğunu ve veri ambarının avantajlarını ve dezavantajlarını öğreneceksiniz.

Veri ambarının tanımı

A Veri deposu şirketlerin müşteri verileri, satış verileri, çalışan verileri vb. dahil olmak üzere değerli veri varlıklarını depoladıkları yerdir.

Bir kuruluşun çeşitli operasyonel sistemleri tarafından oluşturulan ve toplanan veriler için bir depodur (bir veri koleksiyonunun organize bir şekilde tutulduğu ve muhafaza edildiği merkezi bir yer). Örneğin, perakendeciler tarafından dağıtım ve pazarlama süreçleri için bir veri ambarı kullanılacaktır; Ürünlerin, müşteri satın alma modellerinin ve promosyonların izlenmesine yardımcı olur. Veya yatırım ve sigorta sektörünü düşünün; burada veri kalıplarını, müşteri eğilimlerini analiz etmek ve piyasa hareketlerini takip etmek vb. için veri ambarı kullanılıyor.

Veri ambarını başka herhangi bir ambar gibi düşünün. Bu işlevsel depolama alanında işletmeler, iş zekası (BI) amacıyla gerektiğinde bilgi envanterlerini alabilirler.

İş zekası (BI) nedir?

İş zekası (BI), işletmelerin iş operasyonları ve müşteriler hakkında kapsamlı bir anlayış kazanmasını sağlayan iş bilgilerini toplayan, entegre eden ve organize eden teknolojiler, uygulamalar ve uygulamaları ifade eder. Bu teknoloji odaklı süreç, şirketlerin veri almasına ve bunları daha sonra bilinçli operasyonel karar verme ve stratejik planlama için kullanılacak eyleme geçirilebilir içgörülere dönüştürmesine olanak tanır.

Läsa:  Blog Nedir? (Ve Neden 2024'te Başlamalısınız)

BI stratejileri yöneticilere, analistlere ve yöneticilere iş çabalarını destekleme, karar verme sürecini iyileştirme ve rekabet avantajı kazanma konusunda yardımcı olun. BT

BI, kullanıcılara doğrudan talimat vermez; bunun yerine, bilgileri kullanılabilir bir formatta düzenleyerek insanlara verileri analiz etmeleri ve keşfetmeleri, eğilimleri anlamaları ve yararlı içgörüler ve sonuçlar çıkarmaları için bir yol sunar.

Coca-Cola Bogging Company’yi (CCBC) ele alalım – CCBC, Coca-Cola’nın en büyük bağımsız şişeleme ortağıdır ve bu nedenle, tahmin edebileceğiniz gibi, pek çok veriyle çalışır. Onların sorunu, ortaya konuldu bu örnek Tableau tarafından yapılan en büyük sorun, manuel raporlama süreçlerinin gerçek zamanlı satış ve operasyon verilerine erişimi kısıtlamasıydı. Bu süreç sadece çok fazla zaman kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda manuel raporlama süreçleri de insan hatası riskini artıracak ve gerçek zamanlı öngörüler elde etme yeteneğini kısıtlayacaktır. CCBC’nin çözümü, raporlama sürecini otomatikleştiren bir platform uygulayarak iş zekasından yararlanmaktı. Otomasyon ve veri entegrasyonu sistemler CCBC ekibine yılda 260 saatten fazla tasarruf sağlıyor; bu da altı adet 40 saatlik çalışma haftasından fazla.

Tamam, bu iş zekasının oldukça uzun bir açıklamasıydı. Ancak BI sistemleri çoğunlukla veri ambarında toplanan verileri kullanarak iş operasyonlarının geçmiş, güncel ve tahmine dayalı görünümlerini sağladığından, bu sadece mantıklı görünüyordu.

Bir veri ambarının geniş bir iş verisi koleksiyonunun elektronik olarak saklanması olduğunu belirledik. Bu veriler dahili uygulamalar, pazarlama, satış, finans, harici iş ortağı sistemleri, müşteriye yönelik uygulamalar vb. gibi farklı yerlerden gelir. Ayrıca, karmaşık soruları yanıtlamak ve daha bilinçli, veriye dayalı kararlar almak için eyleme geçirilebilir içgörülerin toplandığı süreç olan iş zekası için de kullanılır.

Artık veri ambarının ne olduğunu anladığımıza göre, veri ambarının nasıl çalıştığını (basitleştirilmiş) hızlıca ele alalım.

Läsa:  6 misstag i sociala medier och vad vi lärde oss av dem

Veri ambarı nasıl çalışır (basitleştirilmiş)?

Kuruluşların genellikle pazarlama, satış, finans vb. gibi bir dizi işlevsel departmanı vardır. Ve bu departmanların her birinin muhtemelen kendine ait olması muhtemeldir. veri tabanı. Bilgiler aynı şirket içinde olsa bile farklı veritabanlarından geldiğinden dönüştürülmesi gerekir. (genellikle temizlik olarak anılır) depoya girmeden önce aynı formata dönüştürülür.

Örneğin, pazarlama departmanında müşterilerin isimleri tek bir alanda olabilir, yani “Tam Ad” ve satış ekibinde ise “Ad”, “Soyadı” ve “Unvan” gibi birden fazla alan olabilir. Ayrıca bir tabloda pound, diğerinde euro cinsinden verileriniz olabilir. Dolayısıyla bu bilgilerin mantıksal bir çerçeveye dönüştürülmesi gerekiyor. Bu genellikle kullanılarak yapılır. ETL (Çıkartma, Dönüştürme ve Yükleme) işlem.

Yan not – ETL (süper basitleştirilmiş): her şeyden önce veriler çıkarılan ve orijinal veritabanından ‘hazırlama alanına’ taşındı. Sahne alanına ulaştığında, o zaman dönüştürülmüş kullanışlı hale getirmek için (aynı formatta yapılmıştır – adlar, para birimleri vb.). O zaman yüklendi veri ambarına.

Veriler, doğru ilişkilerle mantıksal bir formata dönüştürülüp veri ambarına girdikten sonra iş zekası için kullanılabilir.

Veri ambarının faydaları

Büyük miktarda değişken veriyi analiz etme ve bu bilgilerden önemli değer elde etme becerisine sahip olmak, kuruluşlara bir dizi değerli avantaj sağlar:

  • Karar verme sürecini bilgilendirir: Veri ambarları yapay zeka, makine öğrenimi ve benzeri büyük ölçekli iş zekası fonksiyonlarını destekler. veri madenciliği (verilerdeki kalıpları ve ilişkileri bulma) bu da bilinçli karar vermeyi kolaylaştırır.
  • Zamandan tasarruf sağlar: Veri ambarları verileri birleştirerek kullanıcıların birçok farklı kaynaktan gelen kritik bilgilere tek bir yerden hızlı bir şekilde erişmesine olanak tanır. Bu, analiz ve raporlama için geri dönüş süresini azaltarak iş süreçlerini hızlandırır.
  • Gelecek tahminlerini etkinleştirir: Veri ambarları, kullanıcıların farklı zaman dilimlerini ve eğilimleri analiz etmelerine ve geleceğe yönelik tahminler ve değerlendirmeler yapmalarına yardımcı olan büyük miktarlarda geçmiş verileri depolar. Bir veri ambarındaki veriler zaman değişkeni (zaman içindeki değişime bakar) ve geçici değildir (bilgi veri ambarına girdiğinde stabildir ve değişmez).
  • Veri kalitesini artırır: Veri ambarı, verileri temizler, ortadan kaldırır ve standart hale getirerek onları daha tutarlı, doğru ve daha kaliteli hale getirir.
  • Rekabet avantajını destekler: Yukarıda belirtilen faydaların tümü, işletmelerin verilerinin içinde yer alan fırsatları ve avantajları keşfetmelerine yardımcı olmak için birlikte çalışır.
Läsa:  Influencer Marketing Trends som kommer att leda till framgång 2024

Elbette tüm bu avantajlar, çok fazla veriye sahip olan ve rekabetçi bir pazar avantajı elde etmek isteyen her şirket için harika görünüyor. Ancak birçok iş sürecinde olduğu gibi; Avantajların olduğu yerde, birkaç dezavantaj da beraberinde gizleniyor.

Veri depolamanın dezavantajları

Veri ambarı büyük bir BT projesidir, bu nedenle artıları ve eksileri tartılır veya fayda maliyet oran her işletme için bir zorunluluktur:

  • Esneklik: Verilerin standartlaştırılması ve bilgilerin değiştirilememesi ya da ayarlamalar yapılamaması. Bu bir avantaj olsa da, homojenleştirilmiş verilere sahip olmak bazı işletmeler için dezavantaj olabilir.
  • Potansiyel uyumsuzluk: veri ambarı teknolojisi, bir şirketin halihazırda sahip olduğu ve iyi çalışan sistemleri değiştirmesini gerektirebilir.
  • Her zaman uygun maliyetli değildir: veri depolama düzenli bakım gerektirir bu pahalı olabilir. Ucuz olmayan sürekli olarak mevcut güncellemelere sahip olmanın yanı sıra. Ayrıca, tüm işletmelerin sahip olmadığı ve eğitim maliyetlerine yol açan teknik bilginin kullanılmasını da gerektirebilir.
  • Sınırlı kullanım: Bir şirket hassas bilgilerle çalışıyorsa veri ambarının kullanımı bir grup insanla sınırlı ve önlemlerin alınması gerekebilir. Depolama sisteminin erişimine ve kullanılabilirliğine yönelik bu kısıtlama, iş zekasını, iş stratejisini sınırlar ve veri ambarınızın genel değerini azaltır.

Çözüm

İşletmeler, basit veritabanlarının ötesine geçip veri ambarını kullandıklarında, bilgilerinden daha fazlasını elde edebilir ve analitik çabalarını optimize edebilirler. İş ihtiyaçlarına uyacak doğru veri ambarı çözümünü bulmak, karar verme sürecinde büyük bir fark yaratabilir ve bir şirketin müşterilerine ne kadar etkili hizmet vermesini ve operasyonlarını büyütmesini geliştirebilir.

Ancak birçok teknik süreçte olduğu gibi veri ambarının da hem yararları hem de sakıncaları olduğunu unutmamak önemlidir. Bu, işletmelerin, bir veri ambarı sistemini uygulamaya koymadan önce madalyonun her iki tarafını da düşünmesinin, şirketin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde araştırmasının ve değerlendirmesinin hayati önem taşıdığı anlamına gelir.