Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Wix eller WordPress: Vilken är den bättre plattformen för SEO?

Wix eller WordPress: Vilken är den bättre plattformen för SEO?

När det kommer till webbplatsbyggande finns det inga större namn än Wix och WordPress, men hur jämför de sig när det kommer till deras SEO-möjligheter? En bra sökmotorrankning är avgörande för framgången för alla webbplatser, och allt beror på din webbplatss SEO.

Som två av de mest populära plattformarna för att bygga en webbplats innehåller var och en all viktig information du behöver för att rankas högt, men skiljer sig åt i hur dessa funktioner används. Och vad som finns tillgängligt i den nya installationen.

Idag ska vi undersöka om Wix eller WordPress erbjuder användarna bättre SEO-alternativ när de bygger en webbplats.

Vad är SEO?

Sökmotorer indexerar innehållet på din webbplats med hjälp av robotar. Dessa bots samlar in data och indexerar dessa sidor, vilket motsvarar att skapa ett gigantiskt bibliotek med webbsidor som en sökmotor kan känna igen.

Därefter börjar sökmotorerna analysera de indexerade sidorna baserat på informationen som samlats in av robotarna. De använder olika faktorer för att bestämma rankningen, och webbplatser visas i sökresultat baserat på dessa rankningar.

Ju högre ranking, desto bättre resultat.

Problemet är att algoritmen som används av dessa plattformar tar hänsyn till hundratals faktorer. Många av dem är fortfarande ett mysterium. Webbplatsägare måste optimera så många av dessa faktorer som möjligt för att förbättra sin ranking, vilket är precis vad sökmotoroptimering (SEO) handlar om.

Det är dock inte alla plattformar som ger dig full kontroll över den information du behöver.

Till exempel finns det många gratis webbplatsbyggare, men de tenderar att tvinga dig att använda en varumärkesunderdomän. Detta kan allvarligt påverka din SEO, så du måste undvika dessa om du menar allvar med att ranka.

På samma sätt är hastigheten på din webbplats avgörande inte bara för SEO utan också för användarupplevelsen.

Översikt: Wix vs WordPress

När vi analyserar varje plattforms SEO-verktyg på djupet är det viktigt att förstå vad kärnan i varje plattform är. Därför, innan vi går in på detaljerna, låt oss göra en snabb översikt över vad var och en tillför bordet.

Läsa:  Guide om hur man lägger till axeltitlar till diagram i Excel?

Vad är Wix?

Wix är en molnbaserad plattform för webbplatsbyggande som låter dig redigera din webbplats på vilken enhet som helst. Den använder ett dra-och-släpp-gränssnitt för att göra det så nybörjarvänligt som möjligt.

Som ett resultat behöver användare inte kodningskunskaper.

För att göra det ännu enklare erbjuder Wix hundratals färdiga mallar för att få dig igång med en webbplats på några minuter. Men att anpassa mallarna kan ibland vara lite utmanande att få dem att se ut på ett visst sätt, men det är möjligt.

När det gäller planer erbjuder Wix användarna flera typer, inklusive en gratis plan. Den kostnadsfria planen tvingar dig dock att använda en angiven URL som skulle se ut så här “accountname.wixsite.com/siteaddress”, vilket är hemskt för SEO.

Vi kommer att ignorera det i den här jämförelsen, men det är värt att notera.

Vad är WordPress?

WordPress är en programvara med öppen källkod som är helt gratis att använda. Du behöver dock en webbserver för att installera den, vilket innebär att du måste betala för webbhotelltjänster.

Det låter kanske dyrt, men det är det inte. I de flesta fall är det billigare än en kopp kaffe i månaden.

WordPress är det populäraste innehållshanteringssystemet på marknaden och det fungerar just nu 40 % online. Dess popularitet beror på flera funktioner, men de viktigaste är dess användarvänlighet och kreativa frihet.

Vilken webbplats som helst kan byggas på den här plattformen, och vem som helst, oavsett erfarenhet, kan bygga den. Ingen kodning krävs, istället gör tusentals plugins och teman allt det tunga arbetet.

Du behöver bara installera rätt verktyg för jobbet.

Notera: Det finns två typer av WordPress: WordPress.com och WordPress.org. WordPress.com är ett tjänstebaserat alternativ som paketerar webbhotell. WordPress.org, eller WordPress som är självvärd, är vad 40 % av internet använder.

Denna jämförelse fokuserar på WordPress.org.

Så vad är skillnaden?

Wix och WordPress kan båda bygga en SEO-vänlig webbplats, men sättet de gör det på är ganska olika. Wix är en webbplatsbyggare, medan WordPress är ett innehållshanteringssystem. Dessa termer kan låta lika, men de är ganska olika.

Med Wix har du fastnat för att använda Wix-plattformen. Om du är missnöjd med tjänsten har du ingen tur. Med WordPress, å andra sidan, har du full frihet och kan när som helst byta från ett webbhotell till ett annat.

Läsa:  Vad är Apache och hur hjälper det till med webbplatsutveckling?

Och generellt sett är WordPress billigare på månadsbasis.

Wix vs WordPress: SEO

Nu när vi vet vilken typ av plattformar Wix och WordPress är kan vi börja diskutera deras SEO-funktioner. Var och en av dessa kan ge användarna tillgång till grundläggande funktioner utan större problem. Men när du börjar titta på mer avancerade funktioner har en av dem en fördel.

Wix SEO

Wix har kommit långt från där det började. Det har lagt till flera SEO-verktyg som användarna tycker är mycket användbara och har tagit itu med många av de tidiga kritikerna av plattformen.

Till exempel, i början kunde du inte anpassa URL-strukturen. Ännu värre, den här strukturen var inte SEO-vänlig.

Idag är det annorlunda. Ändra gärna URL-strukturen till mer SEO-vänliga alternativ. Och ett av de mest användbara verktygen den erbjuder är automatisk generering och inlämning av webbplatskartor.

Detta bestäms under Wix SEO Wiz.

Detta praktiska verktyg hjälper dig att göra din Wix-webbplats SEO-vänlig. Den undersöker din webbplats och lyfter fram problematiska delar av ditt innehåll och ger användbara tips om hur du fixar eventuella röda flaggor.

Det är ett bra verktyg som verkligen kan hjälpa nybörjare att få ut det mesta av sin webbplats.

Medan Wix erbjuder många fantastiska SEO-funktioner på en grundläggande nivå, kan du börja märka många begränsningar när du tittar på de avancerade funktionerna.

Till exempel, medan du kan lägga till anpassad HTML till Wix, är det begränsat.

Det betyder att du är utlämnad till plattformens kod, och Wix är ökänt för koduppblåsthet. Detta kan göra att din webbplats får dåliga resultat när du använder verktyg för att beräkna sidhastigheter.

Det är bra för nybörjare, men saknar den fulla kontroll som veteraner letar efter.

WordPress SEO

Från början är WordPress inte så imponerande när det gäller SEO. Den erbjuder många grundläggande funktioner som att ändra URL-struktur och ställa in metadata, vilket är bra, men saknar de flesta av de avancerade funktionerna.

Men alla dessa funktioner kan läggas till med plugins.

Och det är där WordPress verkligen lyser. Den har hundratals plugins som fokuserar specifikt på SEO.

Var och en av dem erbjuder olika funktioner, så du kan välja den du vill ha. Mails mest populära SEO-plugin är Yoast SEO. Det ger dina inlägg och sidor en Yoast-rankning som tittar på flera faktorer, inklusive nyckelordsanvändning, intern och extern länkspårning, titlar och mer.

Läsa:  Vilka är fördelarna med Cloud ERP?

All denna information visas i realtid, så du lär dig hur du skapar SEO-vänligt innehåll medan du skriver. Den hanterar också avancerade funktioner som generering av webbplatskartor.

Du måste dock skicka in din webbplatskarta till Google och andra sökmotorer manuellt.

Naturligtvis erbjuder WordPress mycket mer när det gäller anpassning och det kan verkligen skilja det från andra plattformar. Som öppen källkodsprogramvara är du fri att ändra koden, och i händerna på en expert kan detta verkligen göra en enorm skillnad.

WordPress är lite svårare att optimera din webbplats för SEO, men i allmänhet får den de bästa resultaten när den görs rätt och erbjuder mycket frihet.

Kom bara ihåg att inte alla plugins är kompatibla med varandra, så välj klokt.

Vem är vinnaren?

Även om Wix kan vara lite lättare att använda för nybörjare, börjar det verkligen visa sina begränsningar när du tittar förbi grunderna. WordPress har en högre inlärningskurva men i slutändan ett bättre resultat resultatmässigt.

Som en öppen källkodsprogramvara har du fullständig kontroll över varje aspekt av din webbplats. Du kan till och med ändra ditt webbhotell när som helst om du inte är nöjd.

Detta är något som Wix inte erbjuder.

När det gäller flexibilitet och anpassning, WordPress är oöverträffad.

Hur är det med mobilvänlighet?

Förhoppningsvis är de flesta av er som läser detta medvetna om att Google antog en Mobile-First-metod för flera år sedan. Detta betyder bara att sökrobotar kommer att indexera mobilversionen av din webbplats. Om din webbplats inte är mobilanpassad blir din ranking alltså inte bra.

Om du undrar varför jag inte har nämnt detta än så beror det på att dessa plattformar är ganska jämnt matchade när det kommer till mobila enheter.

Alla webbplatser du bygger på endera plattformen kommer att fungera utmärkt i en mobil miljö, men jag skulle ge Wix en liten fördel. Helt enkelt för att webbplatsmallar också skapar en mobilversion. Därmed kommer det garanterat att fungera.

WordPress är inte mycket svårare, men du kan behöva justera några inställningar manuellt för att få allt rätt. Oavsett vilken plattform du använder kommer allt ditt innehåll att vara mobilvänligt utan mycket arbete.

Vad händer om jag är nybörjare?

Om du precis har börjat och vill veta vilken plattform som är rätt för dig, låt oss prata om det.

Läsa:  Hur man får Netflix gratis

Som jag sa, Wix är lite enklare att hantera SEO eftersom allt är inbakat i plattformen. Du behöver inte installera några andra verktyg eller ändra någon kod med Wix.

WordPress är dock inte precis raketvetenskap. Det är lite mer komplicerat ur SEO-synpunkt, men ändå relativt enkelt.

I slutändan måste du fråga dig själv vilken typ av webbplats du bygger? Vi har gjort en fullständig Wix vs WordPress-jämförelse tidigare och vår rekommendation förblir densamma, WordPress erbjuder mycket mer när det gäller funktioner och anpassning.

Som nybörjare som kan behöva ändra omfattningen eller skalan på sin webbplats i framtiden är WordPress ett bättre alternativ. För att inte tala om billigare.

Varför inte kombinera de två?

Nu vet jag att några av er kanske redan är medvetna om att du faktiskt kan använda både Wix och WordPress tillsammans.

Det är faktiskt ganska vanligt att vissa användare bygger på Wix och tar med sina skapelser till WordPress. Wix är i grunden en webbplatsbyggare, så det utmärker sig på att bygga sidor. WordPress är ett fullständigt innehållshanteringssystem, så det hanterar innehåll bättre.

Naturligtvis finns det många andra sidbyggare du kan överväga, till exempel Elementor, men det är alltid värt att notera att dessa verktyg är kompatibla med varandra.

Du kan till och med använda båda underdomänerna.

Håll dig uppdaterad med ändringar i sökmotoroptimering

Google gör regelbundna ändringar i sitt rankningssystem varje år. Att hänga med i dessa förändringar är avgörande för framgång. Och om jag ska vara ärlig så är det ett annat område där WordPress utmärker sig.

Som en programvara med öppen källkod anpassar WordPress sig snabbt till förändringar. Nya plugins kommer att bli tillgängliga, och om inte kan du skriva din egen kod för att göra nödvändiga justeringar.

Istället kan webbplatser på en plattform som Wix lida tills plattformen uppdateras.

Det kan trots allt ta flera veckor för plattformen att göra de nödvändiga ändringarna eller lägga till möjligheten för dig att göra dessa ändringar.

Föredrar du Wix eller WordPress när det kommer till SEO-funktioner? Känner du att den ena plattformen är lättare än den andra?