Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

WooCommerce vs Shopify: Vilken e-handelsplattform är bäst?

WooCommerce vs Shopify: Vilken e-handelsplattform är bäst?

Startar du en webbutik och behöver hjälp med att välja mellan att använda WooCommerce eller Shopify?

De är två av de mest populära e-handelsplattformarna, med sina egna styrkor och svagheter. Detta kan göra det svårt att välja den bästa plattformen för din e-handelsbutik.

Men oroa dig inte. I den här guiden kommer vi att utforska skillnaderna och likheterna mellan WooCommerce vs Shopify för att hjälpa dig välja den bästa e-handelslösningen för ditt onlineföretag.

Eftersom detta är en detaljerad jämförelse av Shopify och WooCommerce, här är en innehållsförteckning som hjälper dig att hitta avsnittet du behöver:

Översikt: WooCommerce vs Shopify

Innan vi dyker in och tittar på de finare detaljerna för varje plattform, låt oss titta på vad som skiljer dem från alternativa e-handelslösningar.

Vad är WooCommerce?

WooCommerce är ett e-handelsplugin byggt för WordPress-webbplatser. Det är ett WordPress-plugin med öppen källkod som låter dig använda det mest kraftfulla och populära innehållshanteringssystemet (CMS) för att driva en onlinebutik.

WordPress driver över 43 % av alla webbplatser på internet, och WooCommerce är den mest använda e-handelsplattformen, till och med mer än Shopify.

Eftersom WooCommerce är en plattform med öppen källkod kan du helt anpassa din e-handelswebbplats och installera nya funktioner med tillägg och tillägg.

Vad är Shopify?

Shopify är en fristående e-handelsplattform och webbplatsbyggare som låter dig bygga en onlinebutik utan att oroa dig för den tekniska sidan av att hantera en e-handelssida. Du behöver till exempel inte ställa in webbhotell, säkerhet eller cachelagring.

Med denna allt-i-ett-plattform kan du hantera ditt lager, acceptera betalningar och driva din onlinebutik på ett och samma ställe.

Hur du väljer mellan dessa två plattformar beror på din kompetensnivå och affärsbehov.

Vad du ska tänka på i en e-handelsplattform

Tänk på några saker innan du startar din webbutik. Faktorerna nedan hjälper dig att lära dig vilken plattform som bäst passar din e-handelsverksamhet.

  • Pris – Kostnaden för att starta och sätta upp en fullt fungerande e-handelsbutik.
  • Enkel användning – Hur lätt plattformen är för nybörjare utan tekniska kunskaper.
  • Betalningsalternativ – Antalet betalningsmetoder som plattformen erbjuder (Stripe, PayPal och andra betalningsgateways).
  • Integrationer – Om plattformen integreras med många tredjepartsverktyg och tjänster för att hjälpa din butik att växa.
  • Skalbarhet – Hur lätt det är att skala din verksamhet på plattformen när den växer.

Dessa är de väsentliga krav som butiksägare bör tänka på när de väljer en e-handelsplattform. Beroende på dina unika affärsbehov kanske du också vill leta efter andra funktioner som dropshipping, fakturering, lagerhantering och skatter.

Vårt mål i den här artikeln är att jämföra dessa viktiga funktioner i WooCommerce och Shopify. På så sätt förstår du bättre vilken lösning som är bäst för din onlinebutik.

Låt oss sparka igång den här jämförelsen genom att titta på prisplanerna för varje plattform.

Prissättning: WooCommerce vs Shopify

Priset på en e-handelsplattform är en av de viktigaste faktorerna för webbplatsägare. Du behöver inte bara tänka på priset för att komma igång, utan du måste också ta hänsyn till rörliga kostnader för extra programvara och tjänster.

Kostnaden för att använda WooCommerce

WooCommerce är ett WordPress.org e-handelsplugin. WordPress.org är den självvärdade versionen av WordPress, och både WordPress.org-programvaran och WooCommerce-plugin är gratis att ladda ner och använda.

Men för att förvandla dessa två programvaror till en komplett e-handelssida behöver du ett domännamn, WordPress-värd och ett SSL-certifikat.

Läsa:  SaaS-bloggskrivning: innehåll som konverterar

Ett domännamn kommer vanligtvis att kosta dig runt 14,99 USD, och webbhotell kostar cirka 7,99 USD per månad. Den mest kostsamma aspekten är SSL-certifikatet, som kostar 69,99 USD.

Dessa kostnader är inte de billigaste, särskilt om din budget är liten. Det finns dock flera värdföretag med skräddarsydda WooCommerce-värdplaner som dramatiskt kan minska kostnaderna.

Till exempel, Bluehost, en officiell WooCommerce och WordPress-erkänd värdleverantör, erbjuder användarna ett gratis domännamn, SSL-certifikat och rabatterat webbhotell för så lite som $2,75 per månad.

Förutom rabatten på att sätta upp din webbplats, tar WooCommerce inte ut procentsatser på transaktionsavgifter. Men när ditt företag växer kommer dina värdkostnader att öka, och kostnaden för att köpa betalda tillägg kan öka.

Kostnaden för att använda Shopify

Shopify, i jämförelse, är en värdplattform som gör det enkelt att starta en onlinebutik. Dess grundläggande plan börjar från $29 per månad, medan Shopify-planen är $79, och den avancerade Shopify-planen är $299 per månad.

Alla tre planer inkluderar webbhotell och SSL-certifikat. De erbjuder också en Shopify-märkt underdomän, som ser ut så här: https://example-store.myshopify.com.

Som sagt, du kan köpa ditt eget anpassade .com-domännamn separat för cirka 14 USD per år.

Shopify erbjuder alla funktioner du behöver för att skapa en onlinebutik i sin grundplan. Du kan lägga till så många produkter du vill, skapa 2 användarkonton, lagra obegränsade filer och mer.

Ändå inkluderar prissättningen inte några tillägg eller tredjepartsverktyg som du behöver för att utöka din Shopify-butik. Allteftersom ditt företag växer kommer det totala priset för att driva det att stiga och du kommer att betala mycket mer än det ursprungliga priset för grundplanen.

En annan faktor som påverkar din Shopify-butiks kostnad är betalningsavgifterna. Eftersom Shopify erbjuder sin egen betalningslösning kommer det att ta ut en fast avgift på 2,0 % + 30 cent för varje transaktion på grundplanen.

Vad mer är, om du använder ditt eget säljarkonto eller tredjepartsbetalningsgateways kommer du att möta en liknande 2,0 % fast transaktionsavgift. Du kan dock minska avgiften till 0,05% genom att uppgradera till Advanced Shopify-planen, som kostar $299 per månad.

Om du planerar att driva en mycket mindre onlinebutik kostar Shopifys Lite-plan bara $9 per månad. Med den här planen kan du lägga till en Shopify köp nu-knapp på vilken webbplats som helst (inklusive en WordPress-webbplats), eller använda Shopify för att sälja varor personligen med försäljningsstället (POS).

Vinnare

När man tittar på kostnaderna för båda plattformarna är WooCommerce den klara vinnaren. Det är billigt att skapa en WooCommerce-butik, och du kan använda otaliga gratis tillägg och teman för att minska kostnaderna för betalda tillägg.

Användarvänlighet: WooCommerce vs Shopify

De flesta som startar en webbutik är inte designers eller webbutvecklare. Även om du är bekant med e-handelsplattformar behöver du en lösning som är enkel att använda och som låter dig fokusera på att driva din butik.

Låt oss se hur lätt varje plattform är att använda nästa.

WooCommerce Lätt att använda

Eftersom WooCommerce är en plattform som är värd för dig själv måste du installera WooCommerce-plugin, säkerhetskopiera din webbplats, hantera uppdateringar och hålla din butik säker. Det finns dock många gratis och betalda WordPress-plugins som kan hjälpa dig att automatisera dessa uppgifter.

När det gäller att anpassa din butik är WooCommerce superflexibel. Du har fullständig kontroll över allt och kan förbättra din webbplats med över 59 000+ WordPress-plugins.

Som sagt, WooCommerce kommer inte med en dra-och-släpp-sidbyggare. För visuell redigeringsfunktionalitet kan du använda en WordPress-sidbyggare som Elementor eller Beaver Builder, men de kommer att lägga till dina totala webbplatskostnader.

En nackdel med flexibiliteten hos WooCommerce är inlärningskurvan. Du måste vara mer praktisk med webbplatshantering och måste registrera dig för ett säljarkonto eller med tjänster som PayPal eller Stripe.

Shopify Användarvänlighet

Jämfört med WooCommerce är Shopify en helt värd plattform, så du behöver inte hantera uppdateringar eller installera någon extra funktionalitet. Du behöver inte heller oroa dig för säkerhetskopiering, säkerhet, prestanda eller kompatibilitet med tillägg eller tillägg.

Läsa:  Steg du måste vidta för att registrera ett BOI-företag i Thailand

Efter att du har registrerat dig för Shopify kan du välja bland många gratis Shopify-teman. De kostnadsfria teman är snygga och mångsidiga och inkluderar alla nödvändiga designfunktioner. Alternativt kan du välja mallar från dess betalda temabutik.

De guidar dig sedan genom installationsprocessen, inklusive att anpassa din butik och lägga till produkter.

Shopify kommer med ett dra-och-släpp visuellt gränssnitt. Dessutom är det lika enkelt att hantera produktsidor, lager och försäljning i Shopify.

Den enda nackdelen med denna enkla användarupplevelse är bristen på kontroll Shopify ger användarna över vissa aspekter av deras butik. Du kan till exempel bara använda Shopify-teman, deras egna utvecklingsverktyg eller de som är tillgängliga på Shopify-appmarknaden.

Vinnare

När det gäller användarvänlighet tror vi att Shopify är vinnaren. Även om WooCommerce erbjuder mer flexibilitet och kontroll, gör Shopify installationsprocessen enkel och problemfri utan en brant inlärningskurva.

Betalningsalternativ: WooCommerce vs Shopify

När du väljer en e-handelsplattform måste du hitta en som erbjuder flera PCI-kompatibla betalningsalternativ. Detta beror på att vissa kanske inte passar bäst för ditt lilla företag, och andra kanske inte är tillgängliga för specifika kunder.

I nästa avsnitt kommer vi att se hur WooCommerce och Shopify jämför med betalningsalternativen de erbjuder.

WooCommerce betalningsmetoder

Som standard erbjuder WooCommerce PayPal och Stripe som betalningsmetoder. Den har också sin egen WooCommerce Payments-lösning som drivs med Stripe.

Dessutom stöder WooCommerce praktiskt taget alla andra betaltjänstleverantörer man kan tänka sig. Till exempel kan du installera Square, Amazon Pay, Authorize.net, Alipay och fler integrationer.

WooCommerce stöder också flera mindre populära och regionala betalningsgateways. Utan inträdesbarriär kan alla betalningsleverantörer skapa och stödja ett WooCommerce-betalningstillägg.

När det kommer till betalningsavgifter debiteras du endast en transaktionsavgift av din bank eller betalningsgateway. Om du inte använder alternativet WooCommerce Payments kommer WooCommerce aldrig att debitera dig en procentuell avgift på kreditkortsbetalningar.

Shopify betalningsmetoder

Kunder kan betala från din Shopify-butik med olika betalningsmetoder. Shopify har sin egen “Shopify Payments”-lösning som drivs av Stripe, tillsammans med många av de mest populära betalningsgateways från tredje part.

Som sagt, Shopify tar ut en extra transaktionsavgift på 2 % för varje transaktion som görs via tredje parts gateways. Detta är utöver de avgifter som tas ut av de enskilda betalningsgateways. Som nämnts tidigare kan du minska dessa avgifter till 0,05% genom att uppgradera till Shopify Advanced-planen för $299 per månad.

Shopify Payments har också kreditkortsavgifter men inga andra avgifter eller transaktioner. Priserna börjar från 2,9% + 30 cent för den grundläggande Shopify-planen och blir lägre för de dyrare planerna.

Vinnare

Det är inte lätt att välja en vinnare när det kommer till betalningsalternativ.

Du kan spara pengar i WooCommerce genom att välja ditt eget handelskonto och använda en gateway från tredje part. Om du är en liten onlinebutik som använder Shopify Payments är kreditkortspriserna desamma som PayPal och Stripe, så det är väldigt liten skillnad.

I det här fallet kopplar WooCommerce och Shopify till kriterierna för betalningsmetoder.

Tillägg och integrationer: WooCommerce vs Shopify

Även om du har en kraftfull e-handelsplattform behöver du fortfarande hjälp från tredjepartsverktyg och integrationer för att få ditt företag att växa. Till exempel analysintegrationer, programvara för e-postmarknadsföring, verktyg för att generera potentiella kunder och mer.

WooCommerce och Shopify har båda ett tilläggsbibliotek, så att du kan integrera med otaliga tredjepartstjänster, så låt oss se hur de jämförs.

WooCommerce-integrationer

Eftersom WooCommerce är öppen källkod och byggt på WordPress CMS, har den tillgång till över 59 000+ gratis WordPress-plugins och otaliga fler betalda plugins.

Med dessa tillägg kan du förbättra din WooCommerce-webbplats med betalningsgateways, sökmotorrankningsoptimering (SEO), leadgenerering, prestandaoptimering, integrationer av sociala medier och alla andra funktioner du kan tänka dig.

Det finns också många fler integrationer och tillägg tillgängliga för WooCommerce än Shopify på grund av den låga inträdesbarriären. Praktiskt taget alla tredjepartsverktyg och tjänster har sina egna plugins för att integreras med din WooCommerce-butik.

Shopify-integrationer

Shopify har ett robust API och en appbutik med tillägg från tredje part som du kan köpa till din Shopify-butik. Du hittar hundratals olika appar med viktiga funktioner som du behöver för att utöka din butik.

Läsa:  Vad du behöver veta om Googles kärnuppdatering för augusti 2024

Till exempel erbjuder de OptinMonster-integration för generering av potentiella kunder, vilket gör att du kan minska antalet övergivna vagnar och utöka din e-postlista. Du hittar även appar för produktrecensioner, sökmotoroptimering, rabatter och mer.

Shopifys appbutik erbjuder gratis- och betalappar. Gratisapparna kommer vanligtvis från tredjepartstjänster med sina egna priser och integrerar endast din butik med deras API:er. För betalda tillägg varierar priset, med många appar som erbjuder månadsabonnemang.

Vinnare

I det här scenariot är vinnaren WooCommerce. Shopify har färre tillägg än WooCommerce eftersom det är mycket svårare att få en app listad i sin appbutik.

Å andra sidan har WooCommerce tusentals gratis och betalda integrationer, vilket gör det mycket lättare att anpassa totalt. Företagsägare kan också anlita en webbutvecklare för att skapa ett anpassat WooCommerce-plugin eller integration för sin webbplats.

Dropshipping med WooCommerce vs Shopify

Dropshipping är ett onlineföretag där du inte har produktlager i lager. Istället fullföljer du beställningar genom att köpa produkter från andra leverantörer och skicka dem direkt till kunden.

Det är en populär typ av e-handelsverksamhet eftersom omkostnaderna är låga. Så låt oss nu titta på hur bra WooCommerce och Shopify är för att driva en dropshipping-webbplats.

Dropshipping med WooCommerce

WooCommerce är ett mycket populärt val för dropshipping-företag. Detta beror främst på att det erbjuder en mängd olika WooCommerce dropshipping-plugins som gör processen superenkel.

Med ett dropshipping-plugin kan du omedelbart importera produkter och uppfylla kundorder från din webbplats. Du kan också skapa en marknadsplats som eBay, där leverantörer kan sälja sina produkter på din webbplats.

Dropshipping med Shopify

När du bygger en dropshipping-webbplats med Shopify kommer framsidan av din webbplats att se ut som vilken annan onlinebutik som helst. Användare kan till exempel bläddra bland dina produkter, lägga till dem i sina kundvagnar och göra betalningar som en annan onlinebutik.

Efter det måste du lägga användarens beställning för frakt, även om det beror på vilka leverantörer du använder.

Dessutom integrerar Shopify med olika dropshipping-marknadsplatser som Oberlo, Printify och AliExpress. Som sagt, varje marknadsplats kommer att ha sin egen frakt, medlemskap och andra avgifter separat från Shopify, som du måste vara uppmärksam på.

Vinnare

När du skapar en dropshipping-webbplats är WooCommerce vinnaren eftersom den har många fler verktyg och plugins som hjälper dig att hantera din butik.

Tillväxt och skalbarhet: WooCommerce vs Shopify

När ditt företag växer behöver du fler sätt att hantera utmaningarna och ytterligare resurser för att nå dina mål. Du kan skala Shopify och WooCommerce för stora mängder trafik och beställningar; dock skiljer de sig i prestanda.

Det här avsnittet kommer att se hur väl WooCommerce och Shopify kan hantera att skala din verksamhet.

WooCommerce skalbarhet

Eftersom WooCommerce är värd för dig själv måste du uppgradera din värdplan så snart du ser mer webbplatstrafik. Detta beror på att din startvärdplan kommer att ta slut på resurser när du växer.

Lyckligtvis finns det många sätt att hantera din tillväxt eftersom du har full kontroll över din webbplats. Även om värdkostnaderna kommer att öka har du mer kontroll över funktionerna du uppgraderar utan att betala för resurser som du inte kommer att använda.

Du kan till och med använda en hanterad WordPress-värdleverantör som SiteGround eller WP Engine för att göra det enklare att skala din WooCommerce-butik.

Shopifys skalbarhet

Med tanke på att Shopify hanterar alla tekniska aspekter av din e-handelsbutik kan du uppgradera din Shopify-plan när ditt företag börjar växa. Shopifys infrastruktur kan effektivt driva ett växande företag utan att du behöver oroa dig för uppdateringar, driftstopp, säkerhetskopior och mer.

Shopify erbjuder till och med Shopify Plus-planen, som inkluderar företagstjänster. Även om detta kommer att ta bort smärtan av att hantera din onlinebutik, kommer dina utgifter att växa avsevärt när du skalar. Detta kommer dock att kompenseras av att man inte behöver anställa ett internt tekniskt team.

Vinnare

För skalbarhet tror vi att Shopify är vinnaren. Trots att de har mer kontroll och flexibilitet med WooCommerce föredrar många företagsägare Shopifys problemfria tillvägagångssätt.

Läsa:  5 allmänna forumwebbplatser för att hitta din målgrupp nu

Supporttjänster: WooCommerce vs Shopify

WooCommerce och Shopify är båda relativt enkla att installera och använda. Men det kan komma en tid då du behöver hjälp med att göra något nytt i din butik. Det är där ett starkt kundsupportteam kan kännas som grädde på moset.

Så låt oss se hur WooCommerce och Shopify jämför med deras supporttjänster.

Supportalternativ för WooCommerce

WooCommerce är den mest populära e-handelsplattformen globalt, så oändliga supportalternativ finns tillgängliga när du behöver dem.

Den officiella WooCommerce-webbplatsen har detaljerad dokumentation, steg-för-steg-guider och tutorials som låter dig hjälpa dig själv. Det finns också supportforum för hjälp från WooCommerce supportteam och andra användare med expertkunskap.

Dessutom erbjuder WooCommerce nu chattsupport dygnet runt med alla premiumtillägg eller temaköp från WooCommerce.com.

Men eftersom WooCommerce är självvärd, är din värdleverantör ansvarig för att ge support i frågor som påverkar din server. Detsamma gäller för WordPress-teman, plugins och tillägg från tredje part.

Shopify Supportalternativ

Eftersom Shopify är helt värd kontrollerar och känner de till programvaran utan och innan. Som sådana tillhandahåller de 24/7 livechatt, telefon, e-post och Twitter kundsupport.

Shopify har också detaljerad dokumentation, en kunskapsbas, forum och videohandledningar för användare som vill hjälpa sig själva. Dessutom kan du anlita en Shopify-expert för extra hjälp och support; den erbjuder dock inte stöd för verktyg från tredje part.

Vinnare

Shopify är vinnaren i kategorin supportalternativ. Med flera supportalternativ och omfattande kunskap om sin produkt kommer butiksägare alltid att kunna hitta en lösning på sina problem.

Vilken är den bästa e-handelsplattformen, WooCommerce eller Shopify?

I slutändan beror den bästa e-handelsplattformen på ditt lilla företags individuella behov. WooCommerce och Shopify är båda kraftfulla plattformar, men ditt val kommer att bero på dina specifika preferenser.

WooCommerce är öppen källkod, vilket ger dig fullständig kontroll över din e-handelssida. Det kostar mindre att komma igång och har omfattande anpassningsmöjligheter.

Nackdelarna är att du måste underhålla din butik själv, och den har en liten inlärningskurva. Miljontals nybörjarwebbplatsägare använder det, och de övervinner snabbt inlärningsfasen.

Som jämförelse är Shopify mycket enklare att använda och kräver inte att du installerar någonting. Deras prissättningsplaner är lätta att förstå, och det är också enkelt att ordna betalningsleverantörer.

Som sagt, Shopify låter dig inte ha fullständig kontroll över din webbplats. Kostnaderna kan bli relativt höga och uppgraderingsmöjligheterna är begränsade.

Sammantaget, om du vill ha en flexibel, kostnadseffektiv e-handelslösning med fullständig kontroll över din webbplats, är WooCommerce det bästa alternativet. Men om du föredrar ett problemfritt tillvägagångssätt för att driva en onlinebutik är Shopify den bästa lösningen.

Vilka är några alternativ till WooCommerce och Shopify?

Om WooCommerce inte passar dina behov kan du prova MemberPress, Enkla digitala nedladdningareller WPForms som bra alternativ. Några populära alternativ till Shopify inkluderar Squarespace, BigCommerce och Wix.

Där har du det!

Vi hoppas att du gillade den här artikeln och den hjälpte dig att lära dig fördelarna och nackdelarna med WooCommerce vs Shopify. Du kan också läsa den här guiden om de bästa säljtrattbyggarna. Eller den här på de bästa WooCommerce affiliate-plugins. Vi rekommenderar även denna guide om hur man säljer på WordPress utan WooCommerce.

Tack för att du läser! Vi vill gärna höra dina tankar, så lämna gärna en kommentar med frågor och feedback.

Du kan också följa oss på Youtube, X (tidigare Twitter)och Facebook för mer användbart innehåll för att få ditt företag att växa.

Stacey har skrivit om WordPress och digital marknadsföring i över 10 år och om andra ämnen mycket längre. Vid sidan av detta är hon fascinerad av webbdesign, användarupplevelse och SEO.