Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

WordPress vs Ghost: Vad ska du använda för att blogga 2024?

WordPress vs Ghost: Vad ska du använda för att blogga 2024?

När det kommer till bloggandet finns det inget större namn än WordPress, det har dominerat branschen i flera år, men det är inte det enda alternativet. Andra plattformar som Ghost har fortsatt att utmana WordPress och har gjort otroliga förbättringar över tiden.

Trots dessa förbättringar har ingen kommit i närheten av WordPress, och det fortsätter att utöka sitt inflytande. Men det har inte hindrat nya plattformar från att dyka upp.

Låt oss ta en titt på hur WordPress kan jämföras med Ghost och se om det lever upp till hypen.

WordPress vs Ghost: En översikt

Innan vi börjar titta på Ghost och WordPress CMS-plattformarna, låt oss ta en stund för att se över vad dessa plattformar är i deras kärna. Även om de kan uppnå liknande resultat, tenderar de att fungera på helt olika sätt.

WordPress: En översikt

WordPress är ett innehållshanteringssystem med öppen källkod som erbjuder ett nästan obegränsat antal anpassningsalternativ. Denna plattform låter dig bygga vilken webbplats som helst från bloggar till onlinebutiker. Och du kan till och med kombinera dem.

Det kan uppnå denna flexibilitet tack vare ett enormt bibliotek av plugins och teman. Plugins fungerar som små mjukvarupaket som användare kan använda för att lägga till funktioner på sin webbplats. Teman dikterar den övergripande designen och utseendet.

Ingen av dessa kräver kodningskunskap för att använda, men det kan hjälpa till att förbättra upplevelsen. Och det bästa av allt är att som programvara med öppen källkod är den helt gratis att använda. Den enda kostnaden är ditt webbhotell.

Notera: Det finns faktiskt två typer av WordPress: WordPress.com och WordPress.org. WordPress.org är en WordPress som är värd för sig själv med stor popularitet. Vi fokuserar på den självhostade versionen av WordPress.

Ghost: Översikt

Ghost är en gratis bloggplattform med öppen källkod som fortsätter att fokusera utvecklingen på bloggande och publicering. Även om detta har begränsat det till viss del, har det också tillåtit plattformen att lysa i bloggutrymmet.

I synnerhet är systemet utmärkt för att skriva innehåll för både offentlig och privat (betalvägg) användning, och har till och med integrerat e-postmarknadsföring i plattformen. Det ger en uppsättning mätvärden och analyser redan från början.

Läsa:  Ny biljettbekräftelse för support via e-post på GreenGeeks

Liksom de flesta moderna webbplatsbyggande plattformar kräver Ghost ingen kodning och är också en stor begränsande faktor. Det ger bara alternativ för att lägga till kod i sidhuvuds- och sidfotsområdena. Även om det är idealiskt för nybörjare, är det begränsande för experter.

Så vad är skillnaden?

Båda plattformarna är gratis och öppen källkod, men den största skillnaden är deras inriktning. WordPress började som en bloggplattform och expanderade till nästan allt.

Å andra sidan började Ghost som en bloggplattform och är det fortfarande bara för att blogga. Detta har resulterat i att plattformen är mycket mer begränsad vad gäller anpassning och funktionalitet, men har lagt till fler verktyg för att blogga i standardinstallationen.

Enkel användning

WordPress tillgänglighet: Vinnare

WordPress är den mest populära CMS-plattformen på Internet med marknadsandel över 40 %. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, 40 procent av internet använder WordPress för att skapa innehåll. Varför är detta viktigt?

Att uppnå denna typ av dominans i en så överbelastad miljö kan bara uppnås om plattformen är tillgänglig, och WordPress är definitivt det. Gränssnittet är enkelt och det mesta är precis där du förväntar dig att det ska vara.

Och Gutenberg-redigeraren gör det enkelt att skapa inlägg och sidor. Även om det kan finnas en inlärningskurva i början på grund av det stora antalet alternativ som finns tillgängliga för dig, är ingenting faktiskt svårt. Det gäller bara att förstå var allt finns.

Spöktillgänglighet

Ghost fokuserar uteslutande på bloggande och innehållspublicering. Det är fram och mitt, vilket gör gränssnittet mycket enkelt att använda för nybörjare. Utöver detta är allt färgkodat för enkel navigering.

Framför allt är avsnittet inlägg och sidor tillgängligt utan några klick. Det stämmer, du kan se hela ditt arkiv direkt efter att du har loggat in. Detta är inte förvånande eftersom det är plattformens fokus.

Ghost-editorn fungerar på samma sätt som WordPress, och för att vara ärlig är den nästan identisk, men den har inte lika många funktioner. Och som vi kommer att se lite senare är det mycket svårare eller omöjligt att lägga till några av dessa funktioner.

Göra

Båda plattformarna står sig ganska bra mot varandra i den här klassen. Även om Ghost kan verka lättare att använda när du först provar det, är det faktiskt för att det har färre funktioner. Även om WordPress är ganska enkelt har det åtminstone dubbelt så många alternativ.

Och om vi pratar om att lägga till funktioner till Ghost vs WordPress, skulle WordPress vinna. Det skulle faktiskt inte ens vara i närheten.

Läsa:  Varför det är viktigare att välja rätt leverantörer och tjänster

Design

Som de flesta webbutvecklare vet räcker det inte längre att bygga en fullt fungerande webbplats. Istället måste en webbplats se bra ut för att fånga en besökares uppmärksamhet innan de ens börjar titta på innehållet.

Låt oss se hur WordPress och Ghost jämför sig när det kommer till design.

WordPress Design: Vinnare

När det kommer till design är det inget som kan jämföras med WordPress. Som standard har användare tillgång till cirka 4 000 gratis teman enbart i WordPress-katalogen. Det finns mycket mer utspridda på internet.

För att inte tala om tusentals premiumteman.

Varje tema är helt anpassningsbart, och detta är inte bara begränsat till inställningarna. Ändra gärna temat med kod och lägg till anpassad CSS för att få designen helt rätt. Därför är den perfekt för både nybörjare och veterinärer.

Men där WordPress verkligen lyser är dess plugin-bibliotek. Du kan installera plugins som lägger till nya sätt att skapa innehåll eller designa sidor. Detta inkluderar helsidesbyggare som Elementor, enkla funktioner som gallerier eller vittnesmål.

Spökdesign

Ghost är mycket mer begränsad än de flesta plattformar på grund av dess fokus på bloggande. Men för vissa kan detta vara en styrka. Denna plattform använder också teman, men har bara runt 100 gratis teman att välja mellan.

Nu är detta mer än tillräckligt för de flesta, men du är mycket mer benägen att använda premiumtemat på Ghost på grund av bristen på anpassning. Kom ihåg hur du bara kan lägga till kod i sidhuvudet eller sidfoten, det kväver verkligen designalternativen.

Det är värt att notera att du kan bygga ditt eget tema i Ghost med hjälp av Styrets tunga. Detta är dock svårt även för veteraner eftersom språket inte är vanligt.

Det finns alternativ för ytterligare anpassning, men de är utom räckhåll för nybörjare.

Göra

I slutändan dominerar WordPress Ghost och i stort sett alla andra plattformar när det kommer till design. Det finns inget sätt att konkurrera med ett enormt bibliotek av teman och plugins som kompletterar varandra så väl.

Och det här är ytterligare ett område där tillgänglighet bör spela in. Att anpassa saker i WordPress är ganska enkelt, medan det kan vara en mardröm att gå utöver standardinställningarna i Ghost.

Kommersialisering

Att bygga en webbplats är ett affärsbeslut för de flesta, så det är naturligt att bry sig om alternativen för intäktsgenerering som finns på plattformen. Varje plattform har en unik uppsättning verktyg, men det finns utan tvekan en klar vinnare när man tittar på WordPress och Ghost.

Läsa:  Vista Social Review: En bra allt-i-ett app för hantering av sociala medier

WordPress Monetization: Vinnaren

WordPress tillåter användare att tjäna pengar på sin webbplats på praktiskt taget vilket sätt som helst. Du kan visa annonser, visa affiliate-länkar, skapa en medlemssida, skapa en onlinebutik, ta emot donationer eller något annat du kan tänka dig.

Det är allt på grund av dess utbud av plugins.

I synnerhet är dess online shoppingalternativ bättre än något annat på marknaden. Detta är allt tack vare WooCommerce-plugin som hanterar WordPress e-handelsutrymme. Och i förlängningen dominerar e-handeln i allmänhet.

Du kan bygga en fullt fungerande butik på nolltid och viktigast av allt, utan att spendera en extra slant. Det stämmer, att starta en butik är helt gratis, oavsett storlek. WordPress gör bara allt.

Spöke kommersialisering

Ghost har inte en lika stark lineup när det kommer till intäktsgenerering. Den saknar förmågan att bygga en butik, men det är för att den fokuserar på bloggandet.

Den goda nyheten är att Ghost har alla former av intäktsgenerering som du förväntar dig att en blogg ska använda.

Framför allt är möjligheten att skapa en medlemssida inbyggd direkt i Ghost. Du kan låsa innehåll bakom en betalvägg och endast lämna det till medlemmar. Utöver detta kan du visa annonser och affiliate-länkar som vilken annan webbplats som helst.

Det enda sättet att bygga en butik på Ghost är att köpa Shopify-integrationen. Missförstå mig inte, Shopify är bra, men det kostar pengar att sätta upp och transaktionsavgifterna är betydligt högre än WooCommerce.

Göra

WordPress är den klara vinnaren i den här kategorin, men det är för att det kan göra vad som helst, medan Ghost bara fokuserar på att blogga. Båda plattformarna kan tjäna pengar, men med WordPress är allt lite enklare.

Det finns flera alternativ att överväga, och ett enormt plugin-bibliotek gör det enkelt att hitta ett verktyg för att komma igång. Det viktigaste är att du enkelt kan bygga en blogg och en webbutik på samma sida.

Det är en stor ordning i Ghost.

Underhåll av webbplatsen

Normalt skulle jag jämföra priser i det här avsnittet, men eftersom båda är gratis och öppen källkodsplattform, skulle det bara vara en återvändsgränd.

Låt oss istället titta på den verkliga kostnaden för att bygga en webbplats på dessa plattformar: webbhotelltjänster.

WordPress-värd: Vinnaren

WordPress är det mest populära innehållshanteringssystemet på marknaden, så det är högsta prioritet för nästan alla webbhotell. Enkelt uttryckt har nästan varje webbhotell servrar som kan köra WordPress, och vissa har till och med dedikerade servrar för att maximera dess prestanda.

Läsa:  Bästa småföretagsidéer hemifrån för att inspirera dig att blomstra

Det fungerar bra i både privata och delade värdmiljöer. På grund av dess popularitet kostar WordPress-värd mindre än en kopp kaffe för en månads tjänst. Det finns konkurrens på marknaden och det märks verkligen.

Det är också värt att nämna att många webbhotellföretag har tutorials dedikerade till WordPress och ibland även erbjuder kundsupport. Återigen, i de flesta fall förlitar sig webbvärdar på WordPress för försäljning, så deras tjänster är byggda kring det.

Spökvärd

Att hitta ett webbhotell som stöder Ghost är som att hitta en nål i en höstack. Okej, det kanske är lite lättare. Men även de stora webbvärdarna har inte alltid alternativ för Ghost, och det av en ganska bra anledning.

Det är riktigt komplicerat. Faktum är att om vi går tillbaka till tillgänglighetssektionen för ett ögonblick, stoppar detta nybörjare eftersom det är utmanande att komma igång. Du måste anpassa servern med Node.js och NodeSource.

Om du inte är säker på vad det är, är Ghost inte något för dig. Istället kan du behöva välja ett dyrare alternativ och använda en tjänst som Ghost Pro.

Men som Ghosts specialiserade värdtjänst kostar den ungefär tre gånger så mycket som traditionell värd.

Göra

Enkelt uttryckt är det mycket enklare och billigare att hitta WordPress-värd jämfört med Ghost. Och i de flesta fall har supportteamen som tillhandahålls av webbvärdar mer kunskap om WordPress på grund av dess popularitet.

Generellt sett får du bättre prestanda med WordPress eftersom webbhotellmiljön är designad kring det.

Slutresultat: WordPress vs Ghost

Utan tvekan är WordPress vinnaren. Det har en fördel på grund av dess popularitet och anpassning. Faktum är att man kan säga att internet kretsar kring WordPress vid det här laget eftersom allt från integration till webbhotell är byggt runt det.

Det som verkligen ger WordPress en fördel gentemot Ghost är att det inte bara fokuserar på bloggande. Detta öppnar upp så många nya dörrar som en renodlad bloggplattform aldrig skulle kunna konkurrera med. Och det är precis vad som hände i den här jämförelsen.

Vilken plattform föredrar du, WordPress eller Ghost?