Teknisk Marknadsföring, Tjäna pengar på dina Bloggar och Prylar

Yandex-läcka: Packa upp vad SEO:er behöver veta

Yandex-läcka: Packa upp vad SEO:er behöver veta

Den 27 januari 2023 fick Rysslands största och världens fjärde största sökmotor efter marknadsandel, Yandex, sitt källkodsförråd läckt av en tidigare anställd.

Yandex-läckan delades i en fil som innehöll vad som nu tros vara 17 854 sökrankningsfaktorer.

Naturligtvis blev Yandex SEO-läckan ett trendämne i SEO-communityt.

SEO-branschen bygger på att bestämma och optimera för faktorer som sökmotorer som Yandex och Google använder för att rangordna webbsidor. Att veta vilka faktorer som påverkar rankingen och vilken vikt var och en bär är bokstavligen fuskkoden för att rankas högre.

Många så kallade rankingfaktorer är antaganden från algoritmuppdateringar, officiella riktlinjer och de små informationsingenjörerna på företag som Google droppar ut. Själva listan över rankningsfaktorer är en noga bevarad hemlighet. Det är därför denna läcka är så betydande.

Det har nu gått några dagar sedan Yandex källkodsläcka. Tillräckligt med tid för att dechiffrera alla insikter som olika branschfolk har fått från den läckta informationen. Innan vi delar med oss ​​av våra viktigaste lärdomar, låt oss sätta några frågor i perspektiv.

Yandex är inte Google

Mycket har gjorts av den viktiga detalj som tidigare Google-ingenjörer byggde Yandex-sökmotorn. Andra ingenjörer har flyttat mellan de två företagen sedan dess.

Antagandet är att eftersom Yandex byggdes av och har i sitt ingenjörsteam tidigare Google-anställda, kommer det att finnas vissa likheter i hur de två sökmotorerna fungerar.

Huvudintresset för allt detta är förstås att få en uppfattning om hur Googles index fungerar. Gör inga misstag, det är priset här.

Men eftersom de två sökmotorerna har utvecklats sedan Yandex först byggdes, är det knappast Googles klon längre. Yandex och Google erkänner också båda att deras resultat nu till stor del drivs av maskininlärning, vilket innebär att de är mindre beroende av alla antagna lista över rankningsfaktorer.

Vad Yandex-läckan har lärt oss

Ja, Yandex är inte Google, men hur de två fungerar är inte alltför olika. Så de läckta källkodsfilerna ger viktiga insikter om hur sökmotorer i allmänhet fungerar.

Som Alex Buraks, en SEO-expert som också översatte några av dokumenten från ryska till engelska, har sagt, matchar sökresultaten mellan Yandex och Google 70 procent av tiden.

Så det finns en hel del att lära av denna läckta Yandex-data även om du i första hand fokuserar på Google SEO. Den första insikten är att Yandex har negativt och positivt viktade rankningsfaktorer. Låt oss börja med det negativa.

Läsa:  Kan inte ladda upp video till Twitter – här är vad du behöver veta

Negativa rankningsfaktorer

Vi koncentrerar oss mycket på faktorer som vi måste optimera för, kanske försummar de vi inte borde optimera för lika mycket.

Förutom att det är saker vi inte kan göra så mycket åt, som innehållets ålder, som den här läckan har visat vara en Yandex-rankningsfaktor. Vi kommer att titta på de faktorer som du kan kontrollera.

Innehållets fräschör överträffar innehållets hastighet

Yandex föredrar fräschare innehåll. Inga överraskningar där. Yandex kommer att straffa din sida om den är äldre än 10 år eller om dess publiceringsdatum inte kan fastställas.

Det finns två saker att notera här. En är att du måste uppdatera ditt innehåll regelbundet. Ja, du vill behålla en hög innehållshastighet, men det är lika viktigt att hålla en hög kvalitetsstandard och att hålla innehållet fräscht.

Det andra är att se till att sökrobotar enkelt kan se det när du uppdaterar ditt innehåll. Vi kommer att prata om innehåll lite mer när vi tittar på de positiva rankningsfaktorerna.

Titta på din kommersiella ankartext

En annan negativt viktad rankningsfaktor som sticker ut är inkommande länkar med kommersiell ankartext. Ankartext är ett stort ämne för SEO:are men kanske inte utifrån det perspektiv vi har lärt oss av dessa Yandex-filer.

Med Yandex måste du hålla ett öga på hur många av dina bakåtlänkar som har kommersiell ankartext. Om deras andel överstiger 50 procent kommer de att späda ut saften av dina bra länkar. Så var uppmärksam på distribution av ankartext när du bygger länkar.

Det största irritationsmomentet för Yandex är dock bannerannonser. De får den tyngsta straffen, vilket är förnuftigt ur ett användarupplevelseperspektiv.

Positiva rankningsfaktorer

Låt oss nu titta på de positivt viktade rankningsfaktorerna.

Rensa din webbplats från länkar av dålig kvalitet

Även om Yandex inte definierar vad dåliga länkar är, kan deras andel på din webbplats späda på kraften i dina bra länkar.

Vi kan alla hålla med om att länkar från låga DR-sajter och sidor som täcker ett ämne som inte är relaterat till vad din sida handlar om är de dåliga länkarna som hänvisas till. Inte heller lika värdefulla är länkar från webbplatser som täcker flera ämnen.

Yandex bryr sig uppenbarligen mycket om kvaliteten på länkarna som pekar till din webbplats. Tydligen bryr de sig lika mycket om dina utgående länkar också. Tillräckligt för att belöna sajter som länkar ut till Wikipedia.

Inte för att det var tidigare, men länkbyggande borde inte längre vara en prioritet för Wikipedia. Kanske ändra fokus till att avvisa länkar från webbplatser av låg kvalitet som nu borde ha svårt att länka till dem.

Åldern på dina länkar är en annan positiv rankningsfaktor. I huvudsak har äldre länkar mer värde. Så du vill inte lämna det sent att börja bygga länkar. Såvida inte om att bygga länkar inte är en del av din strategi eller om du föredrar att få dem naturligt.

Läsa:  Vad är det bästa sättet att säkerhetskopiera din WordPress-webbplats?

Mer trafik är lika med högre rankad makt

Vi ser vanligtvis på trafik som priset för bra SEO. Men en insikt från Yandex-läckan är att trafiken i sig är en rankningsfaktor. Ju mer trafik du attraherar desto mer rankningskraft kommer du att få.

Men en varning är att om du letar hårt efter trafik och riktar in dig på sökord som du har liten chans att ranka för, kommer du att sabotera för dig själv.

Det beror på att en annan rankningsfaktor är din webbplats genomsnittliga rankning för alla dess sökfrågor, vilket innebär att rankning för många sökord utan att nödvändigtvis få trafik för dem kommer att skada din webbplats.

Rådet är att endast rikta in sökord som du är säker på att rankas för. Det är OK att rikta in sökord med lägre volym och bygga mot de högre volymerna när din rankningsstyrka växer.

En annan intressant trafikrelaterad rankningsfaktor är mångfalden av dina trafikkällor. Du vill inte att all din trafik ska komma från Yandex/Google. Det kommer att väcka misstankar om möjliga lömska SEO-taktik

Du vill hellre att en del av den trafiken ska betalas men helst direkt eller social. Faktum är att Yandex belönar direkt och social trafik med högre rankningskraft.

Direkt trafik, särskilt av en återkommande besökare, säger att det måste finnas något du gör rätt som får folk att komma tillbaka. Det är en viktig användarsignal och positiv rankningsfaktor, men det finns andra som Yandex också belönar din webbplats för.

Användarbeteende

Sökmotorer är mest nöjda med din webbplats när användare avslutar sin sökning på din webbplats. Det visar att en användare har hittat det de kom till en sökmotor för.

Fler användare som avslutar sin sökning på din webbplats tillsammans med andra användarbeteendesignaler som CTR och uppehållstid validerar också sökmotorns rankningskriterier.

Pogo-stickbeteende där sökare studsar från en sida de har klickat fram till och tillbaka till SERPS visar att sidorna som sökmotorn rankar inte uppfyller sökavsikten. Du skulle anta att det är här maskininlärningsalgoritmen sätter igång.

Twitter blå är en positiv rankningsfaktor

Kanske är den underrubriken lite missvisande. Men Yandex anser verkligen att webbplatser med verifierade sociala sidor är mer pålitliga. Så totalt sett är det en smart strategi för att förbättra ditt sociala spel.

Gör ditt innehåll så delbart som möjligt. Lägg lite ansträngning på ditt innehåll, lägg till originalbilder och se till att innehållet är användbart och så begripligt som möjligt.

Folk kommer naturligtvis att dela och rekommendera ditt innehåll om det är bra. Men vänta inte bara på att dina läsare ska dela ditt innehåll. Dela länkar till ditt innehåll på dina sociala sidor för de följare som inte använder Google lika mycket.

På tal om innehållskvalitet:

Publicera mer kvalitetsinnehåll

Innehåll av bra kvalitet fungerar naturligtvis bättre på Google. Men du vill absolut inte ha tre sidor med enastående genomarbetat, väloptimerat innehåll och 20 mycket tunna.

Läsa:  Anställa en SEO-konsult: Vad du behöver veta

Vad som kommer att hända är att dessa sidor av dålig kvalitet kommer att späda på rankbarheten för de få bra sidorna på din webbplats. Du vill ha en högre andel bra än dåligt innehåll på din webbplats, vilket innebär att man sätter kvalitet framför kvantitet.

Förutom att de delar det på sina sociala medier är det också mer sannolikt att läsarna bokmärker ditt innehåll om det är bra. De kanske gör det för att de vill komma tillbaka och läsa det när de har mer tid att smälta det eller om det är för bra att de vill referera till det i framtiden.

Yandex ser det som en kvalitetssignal och ger dig högre rankningskraft om fler bokmärker dina sidor.

Naturligtvis vill du regelbundet gå tillbaka till dina gamla sidor för att förbättra deras kvalitet och uppdatera dem för att bli fräscha. Som vi redan har diskuterat är det en positiv rankningsfaktor i sig.

Även om de inte har förklarat att det är en rankningsfaktor, vet vi att Google vill att ditt innehåll ska vara användbart för användarna. De har gått så långt som att publicera sina riktlinjer för användbart innehåll, och till och med rekommendera att radera ohjälpsamt innehåll för att förbättra dina chanser att rankas.

Yandex, som vi också antar av Google, belönar också längre innehåll. Så du vill skjuta efter långa artiklar som täcker ett ämne fullt ut. Undvik dock ludd, eftersom antalet ord inte spelar så stor roll om innehållet inte är användbart för användarna.

Ur en optimeringsvinkel på sidan finns det flera frågor du måste vara uppmärksam på. Att ha siffror och för många snedstreck i din webbadress, till exempel, återspeglar dåligt på din webbplats.

Som vi redan har vetat är att lägga in sökord i din webbadress en bästa praxis för SEO på sidan, men nu vet vi att det är en Yandex-rankningsfaktor. Eller åtminstone brukade det vara eftersom den rankningsfaktorn är markerad som föråldrad på den läckta källkoden.

En udda positiv SEO-rankningsfaktor på sidan som vi har hittat från Yandex-läckan är antalet versaler i SEO-titeln.

Kan en titel i alla CAPS betraktas som överoptimering? Kanske indirekt eftersom det sannolikt skulle skada din CTR.

Prioritera hosting av god kvalitet

Din webbplats värd bestämmer hur tillgängliga dina webbsidor är. Om dina sidor tar för lång tid att ladda eller ständigt är nere kommer användarna att bli irriterade. Det visar sig att Yandex anser att det måste avskräckas med en rankningsstraff.

Ett annat anmärkningsvärt tekniskt SEO-problem som du vill hålla koll på är hur många klick som krävs för att komma till dina sidor från din startsida. Du vill inte att några sidor som du vill ranka ska begravas djupt inne på webbplatsen.

Du bör inte heller ha några föräldralösa sidor, så se till att lägga till interna länkar till varje sida på din webbplats. Minska genomsökningsdjupet genom att se till att varje sida inte är mer än två klick från startsidan.

Läsa:  9 bästa ClickFunnels-ersättningar gratis och betalda (2024)

Hur mycket av allt detta gäller för Google?

Vi vet inte hur många av Yandex-rankningsfaktorerna vi nu känner till som gäller Google. Och om någon av dem gäller den sökmotor som verkligen betyder något, hur mycket vikt tilldelar Google dem?

Det finns också Yandex svar på denna läcka. Företaget var snabbt med att tona ned effekten av denna läcka på integriteten hos sina sökresultat och sa:

verkar vara gamla fragment som skiljer sig från den nuvarande versionen av företagets arkiv”.

Företaget fortsätter med att säga att några av de läckta rankningsfaktorerna endast användes för interna teständamål, vilket innebär att de faktiskt inte är en del av deras algoritm.

Du kan förvänta dig att företaget kommer ut med denna linje eftersom det försöker avvärja kritiken över hur detta kunde ha hänt. De läckta uppgifterna visar också att 988 av rankningsfaktorerna är utfasade och 244 som oanvända.

Michael King tittade på de läckta uppgifterna och noterade i en artikel för Search Engine Land att Yandex möjligen har tiotusentals rankningsfaktorer, av vilka endast en bråkdel har exponerats av denna läcka. Rankingmiljön, liksom Googles, verkar vara ganska dynamisk.

Som sagt, det finns många likheter mellan de två sökmotorernas rankningsinfrastruktur. Till exempel har Yandex separata rankningsfaktorer för Your Money Your Life (YMTL)-ämnen, som har blivit ett huvudämne inom Google SEO-gemenskapen.

MatrixNet, som senare ersattes av Catboost, liknade också den tidiga versionen av Googles RankBrain-algoritm.

Användbart innehåll och bra användarupplevelse är lika med högre ranking

Mer än att lära sig hur Google rankar webbsidor, har den här läckan hjälpt till att bredda vår förståelse av moderna sökmotorer. Det har hjälpt oss att förstå hur man riktar in sig på trafik och vad som enligt sökmotorer är användbart, användaren först innehåll och intuitiv informationspresentation.

Vi har lärt oss att Yandex, som möjligen Google, straffar CTR, användarbeteende och länkmanipulation. Denna läcka har också visat att Yandex delar Googles förakt för sidor där annonser gör det svårt att konsumera ditt innehåll.

Yandex källkodsläckan har därför bekräftat den enda ledtråden som Google aldrig har varit blyg för att berätta för oss om hur de rangordnar webbsidor. Att dess algoritmer är avsiktligt konstruerade för att känna igen och belöna god användarupplevelse, och för att straffa det omvända!

Ta en titt på Yandex källkodsläcka

De Yandex källkodsläcka ger en fascinerande titt inuti en sökmotoralgoritm och hur sökmotorer rankar och värderar innehåll.

Flera före detta Googler arbetar faktiskt i Yandex sökteam och så du kan vara säker på att flera av faktorerna som beskrivs nedan också är en del av Googles algoritm.

Den långvariga tron ​​på 270+ sökrankningsfaktorer misstänktes alltid vara på den lätta sidan. Och nu när Yandex 1 922 sökrankningsfaktorer läcker, bekräftar det praktiskt taget att 270+ är dramatiskt lägre än det faktiska antalet.

I slutändan är detta en skattkammare av information som hjälper dig i din SEO- och innehållsstrategi. Vi kommer att fortsätta att anpassa dessa strategier för hur vi producerar innehåll även med WriteSonic-plattformen.